Accident grav în România cu implicarea unui microbuz plin cu moldoveni

Un accident grav s-a produs astăzi în jurul orei 10.30, în localitatea Soci pe drumul european 85. Un microbuz cu pasageri din Republica Moldova s-a ciocnit cu o autoutilitară.

separator

În urma impactului, 11 persoane au fost rănite, iar către tragedie au plecat mai multe ambulanţe şi echipaje de poliţie. La scurt timp, a fost chemat şi elicopterul SMURD. Localnicii au sarit in ajutorul victimelor pana la venirea salvatorilor, iar traficul rutier a fost blocat in zona cateva ore, scrie presa română.

Șoferul microbuzului din Republica Moldova ar fi patruns pe contrasens si ar fi intrat in autoutilitara cu numere de Suceava. Cele 11 victime, zece din microbuz si soferul din cealalta masina, cu varste cuprinse intre 19 si 42 de ani au fost transportate la Spitalul Municipal Pascani, UPU Sfantul Spiridon, Neurochirughie si Spitalul Militar. Au suferit lovituri la cap, coloana si diferite fracturi.

„Am decis ca la Pascani sa ramana trei pacienti cu leziuni care nu le pun viata in pericol, dar necesita investigatii, si am adus in Iasi ceilalti pacienti. Am repartizat toti pacientii in functie de leziunea primordiala, dar toti au insa leziuni multiple, sunt insa constienti (…). Leziunile sunt de timp fracturi, traumatism toracic, traumatism de bazin. Vor fi zile si ore de investigatii si tratament pentru toti acesti pacienti” a precizat Diana Cimpoesu, medic-şef UPU-SMURD.

In cauza a fost deschis un dosar penal iar cercetarile vor continua.

Cetățenii moldoveni vor avea nevoie de o autorizație specială pentru a călători în Israel

Din 1 august, cetățenii din țările care au regim fără vize cu Israel vor trebui să dețină o autorizație electronică de călătorie pentru a putea intra în acest stat.

Măsura – introdusă de autoritățile de la Tel Aviv – va viza inclusiv persoanele din Republica Moldova. Ambasada Moldovei la Tel Aviv a criticat noua condiție pentru călătoriile în Israel și a anunțat că țara noastră va lua măsuri reciproce în răspuns, transmite newsmaker.md.

Israelul a început, din 1 iunie, testarea sistemului ETA-IL, prin care cetățenii străini din țările regim fără vize pot solicita autorizații electronice de călătorie. Actualmente, sistemul este disponibil pentru persoanele din Germaniei și SUA, însă din 1 iulie străinii din toate țările cu regim fără vize vor putea solicita voluntar autorizații de călătorie în Israel. Iar din 1 august, deținerea autorizației de călătorie va deveni o condiție obligatorie pentru intrarea în Israel.

Sistemului ETA-IL va include și cetățenii Republicii Moldova, care se bucură de un regim fără vize cu Israel de zece ani.

Ambasadorul Moldovei la Tel Aviv, Alexandr Roitman, a criticat introducerea noii măsuri pentru călătoria în Israel în raport cu cetățenii țării noastre. 

„Sistemul ETA-IL va afecta călătorii moldoveni în Israel, mulți dintre ei fiind angajați de companii israeliene, și, de fapt, va conduce unilateral la încetarea regimului fără vize cu Republica Moldova de către Statul Israel”, a declarat Roitmant, potrivit unui comunicat publicat pe 21 iunie de ambasada Republicii Moldova la Tel Aviv.

Totodată, reprezentanții misiunii diplomatice au declarat că Moldova va răspunde reciproc la introducerea sistemului ETA-IL

„Ca răspuns, pentru a proteja drepturile cetățenilor săi, Republica Moldova se simte obligată să impună un sistem similar de aprobare preliminară pentru cetățenii israelieni. Măsurile reciproce vor afecta și mii de pelerini religioși care merg anual în Ucraina prin teritoriul Moldovei. Detaliile și formatul acțiunilor ulterioare sunt în curs de examinare de către autoritățile moldovene și vor fi comunicate ulterior. Republica Moldova rămâne angajată în promovarea relațiilor bilaterale cu Statul Israel în spiritul respectului reciproc și al reciprocității și este pregătită să se angajeze în discuții și negocieri referitoare la această problemă pentru beneficiul celor două țări și al cetățenilor lor”, se arată în comunicatul ambasadei Moldovei în Israel.

Precizăm că și Ucraina are regim fără vize cu Israel. Pe 20 iunie, misiunea diplomatică ucraineană de la Tel Aviv, la fel, a anunțat că Ucraina va lua măsuri reciproce în raport cu introducerea sistemului ETA-IL.

Republica Moldova a desființat unilateral regimul vizelor cu Israel în 2011. Trei ani mai târziu, în 2014, a fost semnat un acord privind regimul fără vize între cele două țări.

Doi soți din Ștefan-Vodă au înființat o livadă de 35 de hectare de migdale și una de cireși, beneficiind de programe guvernamentale de susținere

În cadrul vizitei sale la Ștefan Vodă, prim-ministrul Dorin Recean a vizitat o afacere de creștere și prelucrare a migdalelor „Laro Migdale”. Livada de migdale se întinde pe o suprafață de 35 hectare și este dezvoltată de soții Renat și Oxana Lebedev.

Prim-ministrul Dorin Recean a discutat cu antreprenorii despre oportunitățile actuale care i-ar putea ajuta să-și crească businessul, menționând avantajele Programului 373, dar și despre sporirea capacităților de export și valorificarea piețelor externe.

Dezvoltarea afacerii a fost susținută de mai multe programe guvernamentale: 

  • PARE 1+1, Programul de promovare a participării agenților economici la târguri și expoziții, 
  • subvenții oferite de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, 
  • programul Livada Moldovei.

Recean, în vizită la Ștefan Vodă: A vizitat afacerea Laro MigdaleFoto: Guvernul Republicii Moldova

„Proprietarii afacerii sunt mândri că au contribuit, de-a lungul timpului, la educarea consumatorilor prin promovarea unui produs benefic sănătății. În ultimii ani, întreprinzătorii își diversifică activitatea și pe o suprafață de cinci hectare au sădit o livadă intensivă de cireș. De asemenea, au început deja construcția unei pensiuni turistice”, scrie în comunicatul emis de către Guvernul Republicii Moldova.

Livada a fost plantată în anul 2007, iar în prezent compania are un sortiment larg de produse, făină, fulgi de migdale, ulei presat la rece, livrate în majoritatea patiseriilor și rețelelor de magazine din țară. Mai mult, gama de produse a fost extinsă și cu mărfuri ca săpunul artizanal din ulei de migdale și cosmetice din ingrediente naturale.

12 ani de închisoare în Rusia pentru o ucraineancă ce a protestat lansând baloane alb-albastre pe cerul Moscovei

Un tribunal militar rus a condamnat-o vineri pe o ucraineancă la 12 ani de închisoare pentru că anul trecut a lansat baloane colorate în albastru-alb-albastru, culorile opoziției față de ofensiva militară rusă din Ucraina, deasupra Moscovei, informează AFP.

Cetățeanca ucraineană Kristina Liubașenko, în vârstă de 35 de ani, a fost găsită vinovată de participare la un grup „terorist” și de răspândirea de „informații false” despre forțele armate ruse, a relatat agenția de presă de stat TASS, scrie Hotnews.

Procurorii au afirmat că ea a acționat la ordinele Legiunii Libertatea Rusiei, o grupare armată anti-Kremlin care este interzisă în Rusia.

Legiunea, alcătuită din cetățeni ruși care sunt de partea Kievului și se opun invaziei ruse din Ucraina, a lansat mai multe incursiuni armate pe teritoriul Rusiei.

Acuzarea a spus că Liubașenko a lansat baloane pe cerul capitalei ruse și a instalat difuzoare la o fereastră dintr-o clădire rezidențială care transmiteau „informații false” despre ofensiva Moscovei în Ucraina.

Site-ul de știri independent rus Mediazona a citat-o pe avocata Kristinei Liubașenko, care a declarat că aceasta a fugit din Ucraina în Elveția în 2022 – la începutul ofensivei militare pe scară largă a Rusiei împotriva țării sale – și că a primit statutul de refugiat acolo.

Femeia a locuit în Elveția împreună cu mama ei bolnavă, bunicul ei și cele două fiice și a întâmpinat dificultăți financiare, a declarat avocata Liudmila Posmitnaia, potrivit Mediazona.

În Elveția, ea a întâlnit un bărbat care s-a prezentat ca fiind un alt refugiat ucrainean și care i-a împrumutat bani, pentru ca apoi să-i ceară să meargă la Moscova, a precizat Posmitnaia.

Bărbatul i-ar fi spus inițial să lanseze baloane galbene și albastre, în culoarea steagului ucrainean.

Liubașenko a refuzat inițial să instaleze difuzoarele, dar bărbatul a devenit amenințător și i-a spus că își va pierde custodia asupra fiicelor ei, conform avocatei.

Mediazona a mai scris că Liubașenko a declarat în fața instanței, în limba ucraineană: „Cred că înțelegeți cu toții cum s-a ajuns la acest caz”.

După începutul ofensivei militare, Rusia a reprimat masiv disidența, iau autoritățile judiciare au pronunțat sentințe dure pentru persoanele acuzate de comiterea unor acte de „sabotaj” în interiorul țării.

O femeie a aflat că suferă de cancer pulmonar după ce a postat o fotografie pe internet cu unghiile sale
Articolul anterior
Cinci fraze manipulatoare ale narcisistului pe care le spune ca să te înnebunească
Articolul următor