Cinci fraze manipulatoare ale narcisistului pe care le spune ca să te înnebunească

De obicei, marea majoritate a narcisiștilor (bărbați sau femei) par persoane altruiste și simpatice. Dar fără să îți dai bine seama, aceste persoane sunt capabile să își folosească șarmul și arta manipulării pentru a obține ceea ce își doresc,  fie că este vorba despre relația cu membrii familiei, prieteni sau colegi de serviciu.

separator

Însă, problema cea mare este că un narcisist își modifică personalitatea pentru a te face să crezi că e cu exactitate persoaa pe care ți-o închipuiești tu. Și se pricepe de minune să joace acest rol. Dar atunci când nu mai are nevoie de tine își va scoate „artileria grea”  pentru a te face să îți pui la îndoială facultățile mentale.Iată câteva dintre fraze pe care le rostește un narcisist atunci când manipulează emoțional:

 1. „Supra-analizează totul.”
E adevărat că sunt persoane care analizează foarte tare fiecare situație. Diferența cu narcisiștii este că în cazul lor descoperi mereu ceva fals în legătură cu ei, dar ei vor încerca să arunce vina pe tine, spunându-ți că supra-analizezi totul. Intenția lor este aceea de a te face să îți pierzi legătura cu propriile simțuri sau paranoică. De exemplu, observi că flirtează în social media cu cineva într-un mod absolut evident. Când îi spui că ai văzut acest comportament, narcisistul te acuză de faptul că vezi lucruri care nu există de fapt. Când în final descoperi dovada clară că era în legătură cu această persoană, narcisistul va face tot posibilul să te determine să te simți precum un detectiv nebun, influențându-te să îți pui la îndoială instinctele și acuzându-te de această anxietate generală.

2. „Urăsc melodramele.”
La început totul este perfect cu un astfel de om. Este șarmant, atrăgător, are cuvintele la el. Dar la sfârșit vei descoperi că e multă melodramă în jurul lor. La început te idealizează, te laudă pentru atitudinea ta. Dar acest comportament nu va dura prea mult. Sunt mincinoși patologici, manipulează ca să obțină orice de la cineva și sunt victimele eterne. Acest comportament te derutează și ori de câte ori încerci să aduci în discuție lucruri care te deranjează sau te perturbă, frustrările tale și nedumeririle, Narcisistul ripostează făcându-te să te simți prost că ai ridicat problema comportamentului său. Și de fiecare dată… „problema este că ești tu prea dramatică” (în cuvintele sale), iar nu comportamentul său

3. „Ești prea sensibilă.”
Narcisistul nu are capacitatea de a fi conștient de sentimentele unei alte persoane, fiindcă totul este despre el însuși. Narcisistul construiește emoțiile în cellalt. După ce te adulează o perioadă, urmează o perioadă când te va ignora cu zilele, așteptând să vadă cum reacționezi. Când într-un final îți faci simțită prezență, el te face să te simți vulnerabilă și sensibilă. Te insultă, te critica de multe ori făcând glume proaste, provocându-ți limitele și provocându-te să te înfurii. Te face realmente să simți că înnebunești cu argumente inventate care nu au o legătură cu realitatea concretă. Narcisiștii sunt persoane capabile cu adevărat să facă o persoană în general liniștită să fie măcinată de insecurități și dubii.

4. „Nu m-ai înțeles.”
Nu e rar ca într-un cuplu să existe neînțelegeri și probleme de comunicare. Dar cu narcisiștii, discursul este diferit: ei spun în mod intenționat lucruri care te provoacă. Atunci când reacționezi te acuză că nu ai înțeles adevărata semnificație a ceea ce au vrut să spună. Adesea neagă chiar că ar fi zis vreodată anumite lucruri. Acesta este un mod prin care un narcisist te face să îți pierzi mințile, făcând o afirmație, pentru ca în momentul următor să o nege și să pună toată vina asupra ta.

5. „Ești nebună/ biploară… Ai luat-o razna”
Când lucrurile încep să se precipite, folosește astfel de apelative. Dacă e să asculți un narcisist, toate fostele sale iubite, amante, toți colegii și prietenii sunt bipolari, geloși, ranchiunoși sau îndrăgostiți de el. Acest comportament dezorientează atunci când începe să folosească astfel de apelative la adresa ta și care sunt cuvinte pe care le folosea în legătură cu alți oameni pe care Îi disprețuiește și despre care îți povestea. În acel moment te simți aruncată în aceeași categorie, continuându-și ciclul infinit prin care idealizează și apoi devalorizează pe cei care își intersectează drumul cu al lor.

În relație cu un Narcisist. Ce trebuie să faci?
Dacă recunoști acest comportament desprinde-te total de narcisist. Caută un ajutor de specialitate dacă este nevoie. Singurul mod prin care poți ieși din această situație este să nu îl mai contactezi. Acest lucru înseamnă să nu îi mai scrii mesaje, să nu îl mai suni, să nu îi dai e-mailuri sau să mai păstrezi chiar, prietenia pe Facebook. Narcisistul încearcă să distrugă psihologic pe oricine îi amenință iluzia pe care o are cu privire la el însuși și la lume. De fapt, atunci când un narcisist își începe jocurile mentale cu tine, nu face decât să încerce să îți distrugă abilitatea de a distinge ce este greșit la ei și în comportamentul lor.

Sursa

Psiholog, despre cuplurile care divorțează, deși sunt compatibile: „Pe scurt, divorțează din cauza celorlalți”

Un subiect abordat des în societatea noastră este divorțul, adesea dureros și cu suflete nevinovate la mijloc, copii acolo unde este cazul. Dar câte dintre aceste despărțiri se produc pentru că dragostea chiar dispare? Nu te-ai gândit vreodată că doi oameni care se despart pot să se iubească în continuare? Sau că atracția și compatibilitatea dintre ei nu dispare, chiar dacă au decis să o ia pe drumuri separate?

Doctorul Cristian Andrei este unul dintre cei mai apreciați psihoterapeuți din România. Invitat în emisiunea „La Măruță”, specialistul a vorbit despre posibilitatea existenței unor sentimente ce rămân în urmă, în ciuda producerii unui divorț.

Ei bine, doctorul Cristian Andrei a avut ocazia să analizeze astfel de cazuri și să își dea seama care sunt factorii ce îi îndepărtează pe soții ce ajung să devină, în cele din urmă, foști soți. Iată explicația expertului:

„Pe scurt, divorțează din cauza celorlalți. În timp ce oamenii se iubesc, sunt în dragoste, cei din jur nu sunt în dragostea aceasta. De obicei, lumea nu prea e de acord cu dragostea ta. E o intimitate, nu simt ceilalți ce simți tu față de persoana cealaltă. Ei bine, acești detractori – exemplul clasic este soacra, sunt cei care spun „nu, nu cu ea/nu cu el, nu așa, nu acum, stai să vedem” – aceștia așteaptă acest moment, când există dificultatea între cei doi. Și ei funcționează ca niște catalizatori în despărțirea celor doi și le spun „Vezi? Vezi că o să îți ia asta, să nu te lași mai fraier decât celălalt”.”

Potrivit spuselor doctorului Cristian Andrei, sentimentele rămân, doar că ele ajung să ia altă formă. Practic, dragostea se transformă în ură și o relație ce a fost cândva frumoasă devine un război greu de gestionat sau de oprit.

„Și se ajunge bineînțeles la aceeași pasiune, pentru că dragostea nu se termină pe 26 mai sau pe 30 iunie când se pronunță divorțul. Ea continuă, dar din cauză că lumea din jur începe să demonteze această dragoste, ea se transformă tot într-o pasiune și anume, ura, conflictul. Este același sentiment, practic, aceeași intensitate, numai că este interpretată nociv. Și îi vezi pe ăștia doi cum își dau întâlnire la tribunal, la notar, ei s-ar duce cu floricele, s-ar mai pupa un pic, dar stai că suntem în divorț. Și judecătorii cu experiență știu, cei de la civil, da? Știu că nu se prezintă la termen sau vrea neapărat să-l aducă pe celălalt pentru nu știu ce partaje prelungite. Doar, doar s-or mai vedea ăștia doi că se iubesc.

Știi cum era la școală, dacă mai ții minte, băiatul X și cu fata Y se urau între ei, dar lumea din jur știa că ei se iubesc. Și așa este și la cazurile de divorț. Ei în continuare mai au ceva, cel puțin unul dintre ei mai tânjește după celălalt, dar lumea din jur nu și nu. Trebuie scandal, trebuie împărțeală, trebuie ură, trebuie răzbunare, defăimare și așa mai departe. Și sunt și niște copii pe undeva pe acolo, care nu înțeleg nimic. Cum s-a întors frumusețea pe fața cealaltă între părinții noștri? Că asta este problema, de fapt.”

Pentru că este medic neuropsihiatru pentru copii și adolescenți, a văzut multe cazuri în care copiii au fost cei mai afectați de aceste rupturi dureroase.

Fetiță blondă care a rupt un desen în care se află părinții ei care s-au despărțit

„Nu este ok să faci confuzia între problema de cuplu, cu sexualitatea, cu toate lucrurile alea, dacă nu-s pentru copii și să bagi copiii ca argument în așa ceva. Majoritatea bagă copiii la divorț ca parte de negociere, ca răzbunare: „Lasă că îți arăt eu ție, îți iau copiii”. Așa ceva trebuie să înceteze în această țară, de dragul copiilor. (…) Există divorț/despărțire în cuplu, dar nu trebuie să existe și față de copii. Nu trebuie să existe aceleași argumente și față de ei.”, a mai explicat psihologul în cadrul emisiunii, potrivit divahair.ro.

Specialistul a oferit mai multe exemple de posibile motive pentru care partenerii se pot îndepărta, deși se iubesc în continuare. Iată ce a zis:

„Geloziile de genul gelozia soacrei, fratelui sau a surorii, gelozia prietenilor, gelozia prietenilor de băieți – „Ce, mă, te însori? Păi și cu noi ai terminat-o? Ești sub papucul nevestei?” Și fără să își dea seama, acești bărbați, acești băieți subminează cuplul acestui om – „Hai, vino și duminica asta, hai că nu stai mult!” și îi dau lui senzația că trebuie să fie un bărbat adevărat, nu să facă ce zice nevasta.”

Ce înseamnă asta? Că există șanse mari ca unele căsnicii ajunse în pragul divorțilui să fie reparate dacă soții lasă orgoliul în spate și nu mai apleacă urechea la vorbele celor care fac tot posibilul pentru a-i îndepărta.

„Dacă între soții care spun că vor să divorțeze mai există și ură, înseamnă că, de fapt, mai există pasiune și că dacă ar fi sinceri unul cu altul, ar putea să se împace. Și trebuie să știți că ura dintre voi doi este, de fapt, a celor din jur. Pentru că sunt sentimente, dar sunt interpretate altfel din cauza celor din jur.”, a concluzionat doctorul Cristian Andrei.

Ce femei nu au voie să meargă la Înviere!

Sfânta noastră Tradiţie, păstrată neschimbată de două mii de ani, spune că femeia este specială în perioada lunii când sângerează din organul născător de prunci. Clericii sfătuiesc femeile să se roage acasă și să nu intre în Biserică până în ziua a opta.

separator

femei_biserica_02_ee9401fa26-1024x768

Nici in curte nu poţi asculta Liturghia lipită de zidul Bisericii, pentru ca curtea oricărei Biserici este sfinţită de episcopul locului, conform cuviosului Ilarie, potrivit antenastars.ro.
De asemenea, în această perioadă femeia nu are voie: să se împărtăşească, să ia anafură, să bea apă sfinţită, să se împreuneze cu bărbatul. Iată cuvintele lui Dumnezeu, aşa cum apar ele la scriptură, în Levitic 15, versetele 19-28.
„Mulţi vor zice că asta e legea veche, dar Măicuţa Domnului a respectat-o, deşi era pururea curată fecioară! De aceea, tu ca femeie trebuie să urmezi acest exemplu, să nu vii la Biserică şi să nu te atingi de cele sfinte atunci când borhotul pântecelui se revarsă. Nerespectarea acestei rânduieli este mare păcat, pentru care vei da seamă”, scrie cuviosul Ilarie pe blogul personal.

sursa: antenastars.ro„Degeaba ignorăm instinctul”. Cum ştii că eşti în relaţia nepotrivită. Sfaturile unui parapsiholog

Viața de cuplu nu este mereu roz, iar atunci când vine vorba despre aceasta, unele semne te pot ajuta să îţi dai seama că eşti în relaţia nepotrivită. Iată ce sfaturi are un parapsiholog.

„Sunt multe semne care ne arată că nu este locul nostru acolo. Noi vom vorbi despre patru moduri în care putem afla. De pildă, când unul din ei stă de vorbă la telefon şi celălalt se învârte în jurul lui şi vrea să discute.

Atunci când zâmbeşti din ce în ce mai rar. Pe faţa oamenilor se pune tristeţea, dispare sclipirea. Oamenii când sunt fericiţi, atunci când sunt iubiţi, le sclipesc ochii. Când începe să îţi dispară sclipirea din ochi şi nu mai zâmbeşti atât de mult cât zâmbeai, trebuie să îţi pui întrebarea dacă eşti lângă persoana potrivită. Dacă te face să zâmbeşti, dacă te face să râzi, dacă te face să te simţi iubit, dacă îţi dă atenţie. E valabil şi viceversa. Nu numai femeile au sclipici în ochi.

Te confrunţi în mod constant cu o stare de agitaţie. Atunci când îşi găseşte lucruri de făcut. Ar pierde timpul oriunde şi cu oricine, numai să nu ajungă acasă. E un semn. Când începe să facă chestia asta, e un semn. Şi femeile au chestia asta de a se simţi anxioase în prezenţa bărbatului. Când li se pune lor pata pe ceva, încep să devină nervoase şi anxioase.

Un alt lucru este legat de insomnii. Oriunde te-ai duce, chiar dacă dimineaţa te aşezi să bei cafeaua, ele se aşează pe marginea ceştii şi se uită în ochii tăi. Alea sunt gândurile tale.

Cea din urmă, dar nu ultima, este atunci când simţi că ceva nu este în regulă. Instinctul tău ştie de cele mai multe ori. Degeaba ignorăm instinctul. Este primul care sesizează toate schimbările, toate energiile, toată starea, simţim când minte, când nu minte, când e agitat partenerul, când ascunde ceva.

Dacă eşti într-o relaţie fericită, instinctul doarme. Pentru că nu simţi acea formă de alarmă. Instinctul nostru simte alarma. Senzorii noştri spun ceva. Dacă simţim chestiile astea trebuie să vorbim, să discutăm. Dacă eu am o suspiciune, dacă am o stare de agitaţie. Discută, nu lăsa lucrurile la interpretarea altora, pentru că pe ceilalţi nu îi interesează.

Acestea sunt lucrurile pe care le putem vedea înainte de a fi parteneri de viaţă. Tocmai atunci, la început, trebuie bătut fierul cât e cald, când e îndrăgostirea maximă. E bine că eşti orb, pentru că te înveţi cu unele lucruri pe care partenerul tău le face şi le iei ca atare.

Sunt multe cupluri în care, după zece ani, oamenii sunt perimaţi. Aşa că, văzut, plăcut, luat. E o loterie, dar noi simţim care este partenerul nostru, noi simţim care poate fi tatăl copiilor noştri. Şi bărbatul simte cine poate fi mama copilului lui. Asta se vede de la început”, a povestit Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, potrivit antena3.ro.

Accident grav în România cu implicarea unui microbuz plin cu moldoveni
Articolul anterior
Seminar GRATUIT la Ungheni: Cum poți slăbi ONLINE, de acasă!
Articolul următor