Un acord pentru deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina prin Marea Neagră a fost semnat, vineri, la Istanbul, de către reprezentanți guvernamentali din Ucraina și Rusia. Acordul vizează deblocarea a trei porturi ucrainene, principalul fiind Odesa, și asigurarea unor coridoare libere pentru transportul de cereale. Agenția Tass relatează că navele, conform acordului, nu vor fi escortate dar părțile se obligă să nu le atace.
Robert Mardini, directorul general al Comitetului Internațional al Crucii Roșii, a salutat acordul și a subliniat importanța acestuia, precizând că este salvator pentru oamenii din întreaga lume care se luptă să-și hrănească familiile. „Nicăieri consecințele nu sunt simțite mai greu decât în comunitățile deja afectate de conflictele armate și șocurile climatice. De exemplu, monitorizările noastre din ultimele șase luni arată că prețul alimentelor de bază a crescut cu 187% în Sudan, cu 86% în Siria, cu 60% în Yemen și cu 54% în Etiopia, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Deci eforturile trebuie să continue”, a declarat Mardini.
UE salută acordurile Rusia-Ucraina privind cerealele şi cere aplicarea imediată a acestora
Uniunea Europeană salută acordurile privind exporturile de cereale semnate de Ucraina şi Rusia prin intermediul Turciei şi Naţiunilor Unite, şi cere Moscovei să le implementeze imediat, pentru a permite depăşirea problemelor alimentare internaţionale, notează Mediafax. „Acordurile semnate de Ucraina, Rusia, Turcia şi ONU sunt un pas esenţial în sensul depăşirii insecurităţii alimentare mondiale cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Uniunea Europeană menţine angajamentul de a ajuta Ucraina să furnizeze rapid cereale pe pieţele globale”, a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.
„Succesul acţiunilor va depinde de implementarea rapidă şi cu bună credinţă a acordurilor semnate astăzi”, a comunicat, Serviciul European de Acţiune Externă (EEAS). Reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei au semnat vineri, prin intermediul Turciei şi Naţiunilor Unite, acorduri care permit reluarea exporturilor de cereale ucrainene pe Marea Neagră.
Zelenski spune că nu va exista o încetare a focului fără recuperarea teritoriilor pierdute
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că o încetare a focului cu Rusia fără recuperarea teritoriilor pierdute nu ar face decât să prelungească războiul, potrivit unui interviu acordat vineri Wall Street Journal, citat de Mediafax. El a avertizat că o încetare a focului care permite Rusiei să păstreze teritoriile ucrainene ocupate după invazia din februarie nu ar face decât să încurajeze un conflict și mai amplu, oferind Moscovei ocazia de a se realimenta și reînarma pentru următoarea rundă.
Zelenski a vorbit, de asemenea, despre sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA, spunând că „livrările occidentale de Himars, deși fac o diferență materială, sunt mult mai mici decât ceea ce are nevoie Ucraina pentru a schimba situația”. „Înghețarea conflictului cu Federația Rusă înseamnă o pauză care oferă Federației Ruse posibilitatea să se odihnească”, a relatat Wall Street Journal, citând comentariile lui Zelenski. El a spus: „Societatea consideră că toate teritoriile trebuie mai întâi eliberate, iar apoi putem negocia ce să facem și cum am putea trăi în secolele următoare”.
„O nevoie mai presantă este aceea de sisteme de apărare aeriană care ar putea împiedica Rusia să lanseze rachete cu rază lungă de acțiune asupra unor orașe, de altfel pașnice, aflate la sute de kilometri de liniile de front”, a adăugat Zelenski.