Activiștii și minoritățile din țară fac apel la autorități să nu interzică traducerea Monitorului Oficial în limba rusă

Încetarea publicării Monitorului Oficial în limba rusă va însemna restricționarea accesului la informații pentru peste 500 de mii de locuitori ai țării. Cel puțin asta afirmă activiștii pentru drepturile omului și reprezentanții minorităților din Moldova, potrivit declarației făcute publice. Ei le-au cerut autorităților să întoarcă proiectul de lege spre revizuire.

Activiștii pentru drepturile omului și reprezentanții minorităților din Republica Moldova au apelat pe 23 februarie la autoritățile țării, diplomații străini și organizațiile internaționale cu cererea de a retragere proiectului din 30 noiembrie 2023, care prevede încetarea publicării Monitorului Oficial în limba rusă.

„Acest proiect de lege va limita accesul la informație și, ca urmare, accesul la justiție, participarea la procesul decizional și punerea în aplicare a altor drepturi și libertăți garantate de Constituție, tratatele internaționale și regionale în domeniul drepturilor omului, din care Republica Moldova face parte”, cred autorii declarației, potrivit Newsmaker.

Activiștii pentru drepturile omului și reprezentanții organizațiilor minorităților naționale au cerut autorităților să mențină publicarea Monitorului Oficial în limba rusă și să asigure traducerea informațiilor publice, inclusiv a legislației, în alte limbi, „asigurând punerea în aplicare a principiilor multilingvismului și multiculturalismului”.

În caz contrar, susțin autorii, accesul la legislația oficială publicată va fi limitat pentru aproximativ 500 de mii de locuitori ai Republicii Moldova, reprezentanți ai minorităților, printre care – cetățeni ai țării, refugiați din Ucraina și alți cetățeni străini.

Activiștii și experții pentru drepturile omului notează că propunerea statului de a publica legile adoptate exclusiv în Registrul de stat al actelor juridice de pe site-ul Legis.md este o soluție inacceptabilă.

„Legis.md nu este un mijloc oficial de publicare a legislației”, spun autorii petiției, „acest mijloc este exclusiv Monitorul Oficial. În al doilea rând, după cum a arătat practica, legislația poate fi publicată pe site-ul Legis.md cu întârzieri, acest site nu conține toate reglementările și există erori în documentele publicate”.

Autorii petiției concluzionează că proiectul de lege încalcă obligațiile internaționale și regionale ale Republicii Moldova și nu îndeplinește cerințele propuse de UE țărilor candidate.

În concluzie, autorii declarației îi cerut președintei Maia Sandu să trimită parlamentului o inițiativă legislativă pentru finalizarea proiectului de lege nr. 435 și să nu promulgă proiectul de lege, dacă acesta va fi adoptat în versiunea actuală. La rândul lor, deputații au fost chemați să finalizeze inițiativa legislativă.

De asemenea, ei au făcut apel la ambasadorul UE în Moldova Janis Mazeiks, la coordonatorul rezident al ONU în Moldova, Simon Springett, la șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Falk Lang, și la șeful misiunii OSCE în Moldova, Kelly Keiderling, cu o cerere de a îndemna autoritățile moldovenești să finalizeze proiectul de lege nr. 435 pe baza acestui recurs.

Apelul a fost semnat de 25 de reprezentanți ai organizațiilor minorităților naționale, activiști pentru drepturile omului și experți în domeniul asigurării drepturilor minorităților naționale.

Încă o fetiță, internată în spital după ce a mâncat prăjitură otrăvită în parc

Încă o fetiță din stânga Nistrului a fost internată la Institutul Mamei și Copilului cu suspiciuni de otrăvire. Presa din regiunea tranistreană spune că mama s-a adresat la spital după ce a văzut filmulețul în care așa-numita miliție de acolo deschide punga femeii pentru verificări. Copila ar fi gustat din prăjitura care ar fi otrăvită de o femeie, reținută ieri la Tiraspol.

Purtătorul de cuvânt de la Institutul Mamei și Copilului ne-a confirmat că două fetițe de doi, și respectiv patru ani, sunt internate în spital. Au fost preluate probe care urmează să stabilească exact cu ce s-au otrăvit acestea. 

Incidentul a avut loc ieri, într-un parc de la Tiraspol. Potrivit presei transnistrene, o femeie le oferea copiilor brioșe, iar una din mame ar fi simțit un miros puternic de acetonă, iar când a verificat-o a găsit în interiorul prăjiturii niște granule albastre. Potrivit așa-numitului minister de Interne de la Tiraspol, părinții au imobilizat-o pe femeia de 34 de ani și au chemat polițiștii. Femeia s-ar afla la evidența medicului psihiatru și narcolog, scrie tv8.md.

Astăzi este sărbătorită Ziua fraţilor şi a surorilor

Pe 10 aprilie, în diferite ţări ale lumii este marcată o sărbătoare de familie – Ziua fraţilor şi a surorilor (Siblings Day). În SUA această sărbătoare este numită Ziua naţională a fraţilor şi surorilor (National Siblings Day) şi este menită să continue tradiţia de celebrare a legăturilor de familie şi de rudenie şi să consolideze relaţiile dintre persoanele apropiate, aşa cum sunt relaţiile dintre fraţi şi surori.

separator
Trebuie să menţionăm că tradiţia de celebrare a legăturilor de sânge dintre fraţi şi surori, a relaţiilor apropiate dintre ei pe parcursul vieţii, există la mai multe popoare. De exemplu, în India, unde există o sărbătoare naţională intitulată Raksha Bandhan, care se marchează în a doua jumătate verii şi este însoţită de diverse ritualuri. Unul dintre acestea este momentul în care sora îi leagă fratelui său o brăţară sau un şnur sfinţit, care ar urma să-l apere de forţele malefice. La rândul său, fratele îi oferă surorii un cadou şi îi promite că o va apăra şi o va ajuta toată viaţa. Această sărbătoare naţională stă la baza valorilor familiale şi are menirea de a aminti permanent rudelor dragi sufletului de necesitatea iubirii şi a ajutorului reciproc.

Tradiţia marcării, la 10 aprilie, a Zilei fraţilor şi a surorilor a venit din SUA, iniţiatoarea spirituală a acestei noi sărbători fiind Claudia Evart. Ea şi-a pierdut fratele şi sora la vârstă fragedă şi a suferit foarte tare din această cauză. În memoria lor, Claudia a decis să organizeze o sărbătoare, iar ca dată a ales 10 aprilie – ziua naşterii surorii sale. Ea s-a adresat oamenilor cu apelul de a nu-şi uita persoanele dragi: fraţii şi surorile, şi de a preţui posibilitatea de a simţi căldura, bunătatea, grija şi înţelegerea rudelor apropiate, subliniind că o astfel de persoană este o minune şi un dar de la Dumnezeu.

Sărbătoarea a fost marcată pentru pentru prima oară în anul 1998, dar a început să capete rapid popularitate, întâi în SUA, iar apoi şi în alte state ale lumii. În această zi se obişnuişte să se ofere cadouri fratelui sau surorii, să se trimită felicitări, să se stabilească întâlniri, fie într-o cafenea, fie acasă cu întreaga familie, fraţii şi surorile dăruindu-şi căldură și bucurie unul altuia.

SursaUn nou atac al rușilor asupra regiunii Odesa: Cel puțin 4 oameni au murit, inclusiv o fetiță de 10 ani

Trupele ruse au lansat un nou atac cu rachete asupra regiunii Odesa, pe 10 aprilie. În rezultat, patru persoane au fost ucise. Printre victime este și o fetiță de 10 ani, spun autoritățile ucrainene, conform Newsmaker.

Șeful administrației militare regionale Odesa, Oleg Kiper, a declarat că infrastructura de transport și camioanele din apropiere au fost avariate în urma bombardamentelor.

„Patru persoane au fost ucise, inclusiv un copil, o fetiță de 10 ani, încă șapte persoane au fost rănite. O persoană era în stare gravă, membrele inferioare i-au fost amputate. Medicii fac tot posibilul”, a scris Kiper pe Telegram.

Rusia nu a comentat, deocamdată, atacul asupra Odesei.

Vladimir Zelenski, mesaj de pe aeroportul Gostomel, cucerit de ruși în prima zi de război: „Azi ne întâlnim aici prietenii. Nu vom permite Ucrainei să dispară”
Articolul anterior
Doi pietoni, spulberați pe zebră în capitală. În urma impactului, o femeie în vârstă de 40 de ani a ajuns la spital
Articolul următor