Admiterea 2018: vezi calendarul perioadelor de admitere în instituțiile de învățământ superior din țară

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării nu stabilește o perioadă exactă de admitere. Instituțiile de învățământ superior sunt în drept să stabilească perioadele de admitere, în funcție de regulamentul lor  intern. Când începe admiterea?

separator

La Universitatea de Stat din Tiraspol, cu sediul la Chișinău, startul depunerii actelor se dă pe 9 iulie. În cadrul mai multor universități admiterea începe pe 16 iulie.

La Universitatea Tehnică (UTM) depunerea actelor are loc timp de patru zile, între 16-19 iulie. La Universitatea de Stat (USM) admiterea se va face în decurs de cinci zile, din 16 până pe 20 iulie. Academia de Studii Economice (ASEM) va desfășura admiterea în perioada 16 iulie-22 iulie. Instituția oferă reduceri de 50% la taxa de studii pentru întreaga perioadă de studii absolvenților care au obținut premii la olimpiade de toate profilurile.

La Universitatea de Stat „Alecu Russo” din municipiul Bălți actele vor putea fi depuse între 16 și 25 iulie. Pentru 26 iulie sunt anunțate probele de aptitudini pentru candidații care nu au absolvit colegiul, liceul sau școli de profil, dar s-au înscris să studieze muzica. În cadrul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, depunerea actelor are loc până pe 28 iulie.

Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice din Chișinău organizează admiterea la Facultatea Artă Muzicală şi Facultatea Arte Plastice, Decorative și Design în perioada 16-23 iulie, iar la Facultatea Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia – între 23-31 iulie. Timp de două zile, pe 23 și 24 iulie, va avea loc depunerea actelor la Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”.

La Universitatea Liberă Internațională (ULIM), comisia de admitere va activa până pe 28 iulie. Candidații sunt îndemnați să completeze un formular, pe pagina web a instituției, pentru a beneficia de o reducere. Mărimea acesteia nu este precizată.

Perioada de admitere la Academia de Administrare Publică se aprobată prin hotărâre de Guvern. O decizie în acest sens încă nu există. Nu este deocamdată anunțată nici perioada admiterii la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

Candidații au dreptul să se înscrie concomitent la mai multe specialități din diverse domenii de formare profesională, la una sau mai multe instituții de învățământ superior, dar pot fi înmatriculați la o singură specialitate în cadrul unei singure instituții de învățământ superior, din cele pentru care au optat.

sursa: www.deschide.md

Maia Sandu salută decizia UE de a sancționa persoanele care destabilizează situația în R.Moldova

Președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj în care salută decizia Consiliului Uniunii Europene prin care vor fi sancționate persoanele care participă la acțiuni de destabilizare a Moldovei și amenință suveranitatea și independența țării noastre, statul de drept, stabilitatea sau securitatea statului, scrie mesaj.md.

„Datorită acestei decizii, Uniunea Europeană le va putea îngheța averea și bloca intrarea în UE persoanelor care subminează procesul politic democratic sau încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență”, a spus Președinta.

Șefa statului a mai subliniat că măsurile restrictive ar putea fi aplicate și persoanelor implicate în deturnarea de fonduri publice, care ar fi în măsură să preia controlul sau să afecteze grav activitatea instituțiilor statului.

„Mulțumim Uniunii Europene pentru sprijinul oferit ca să menținem stabilitatea și securitatea în țară prin impunerea de sancțiuni individuale celor care vor să provoace destabilizări. Mulțumim României pentru implicarea constantă și susținerea fermă a acestei inițiative importante pentru Moldova. Adoptarea acestui regim de sancțiuni este o dovadă clară a sprijinului UE pentru Moldova, pentru calea noastră europeană și pentru asigurarea păcii și stabilității în regiune”, a conchis Președinta Maia Sandu.

Portughezii obţin dreptul la concediu medical de scurtă durată autodeclarat

Portughezii pot obţine începând din 1 mai un concediu medical de trei zile printr-o simplă auto-declaraţie de boală prin internet sau telefon, o măsură care ar trebui să reducă presiunea de pe Serviciul Naţional de Sănătate, conform unui comunicat al guvernului, scrie agerpres.ro.

Măsura nu va implica niciun cost pentru stat sau angajator, deoarece durata maximă de concediu corespunde perioadei de aşteptare în care salariatul nu este remunerat de serviciile de securitate socială, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Dispoziţia face parte dintr-o serie de măsuri pentru o „muncă demnă”, adoptate în februarie de parlament cu scopul de a îmbunătăţi condiţiile de muncă ale salariaţilor.

Reforma Codului Muncii prevede zeci de alte măsuri, cum ar fi extinderea situaţiilor ce permit telemunca sau creşterea indemnizaţiilor de disponibilizare.

Pentru a obţine unul din aceste concedii medicale de scurtă durată, limitate la două pe an, salariaţii bolnavi îşi pot justifica de acum absenţa faţă de angajator prin intermediul unei simple declaraţii pe propria răspundere pe site-ul Serviciului Naţional de Sănătate (SNS).

Unul din obiectivele acestei măsuri, care vizează orice angajat de peste 16 ani, este de a uşura viaţa utilizatorilor şi de a reduce volumul de muncă al medicilor de familie în centrele de sănătate publică, ei fiind singurii autorizaţi să acorde concediu medical.

Ministerul Sănătăţii estimează că circa 600.000 de consultaţii sunt programate anual pentru a justifica absenţe de până la trei zile.

Întreruperile de lucru online, de scurtă durată, au fost testate în timpul pandemiei de COVID-19. 

Peste o mie de asistenți personali nu și-au primit salariile din martie și nici adaosul de 1.300 de lei. Ce spun autoritățile

Mai mult de o mie de asistenți personali din Moldova nu și-au primit salariul pentru luna martie. Unii din ei nici adaosul la salariu – de 1300 de lei. Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a declarat că autoritățile nu au suficienți bani pentru a-i achita și că în scurt timp în cadrul Guvernului și Parlamentului se va face o rectificare bugetară pentru ca persoanele să-și primească salariul. Cu privire la cei 1300 de lei, Buzu a spus că „această sumă trebuie să o asigure consiliul raional”, scrie newsmaker.md. 

Zilele trecute, fostul premier Ion Chicu a făcut public un mesaj din partea unui angajat al Direcției Asistență Socială Soroca. Cel din urmă s-a plâns că este salarizat din pachetul minim de servicii sociale și că 91 de oameni din serviciul Asistența Personală nu au primit salariul pentru luna martie.

„Din luna ianuarie toți bugetarii primesc adaos la salariu 1300 lei, noi – cei salarizați din pachetul minim de servicii sociale – nu am primit acești bani și atunci când întrebăm de ei ni se spune că nici nu avem temei să sperăm la ei, pentru că nu îi vom primi”, se arată în mesaj.

Buzu a spus că știe despre acest caz.

Situația este în felul următor. Noi avem asistenți personali în toate raioanele Republicii Moldova, care sunt angajați atât de bugetul de stat, cât și de fondul de protecție al populației. Acesta este un fond, parte a bugetului de stat în care se acumulează sume din taxa aeroportuară, taxa de portabilitate, etc. În acest an avem sub încasări, în acest fond, și asta înseamnă că o parte din persoane, o mare parte din asistenții personali care sunt achitați din acest fond nu avem sumele suficiente ca să-i achităm. Însă în scurt timp în cadrul Guvernului și Parlamentului o să facem o rectificare bugetară și toate aceste persoane își vor primi remunerarea”, a menționat Buzu, la o emisiune de la N4.

Mezoterapia reface tonusul pielii, estompează ridurile şi semnele, cicatricile lăsate de acnee. Vezi cum se face această procedură
Articolul anterior
Discuții ca’ntre fete, la o porție de înghețată cu Aura și gemenele ei
Articolul următor