Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Uniunea Scriitorilor: Vom fi în PMAN și vom vorbi și în numele înaintașilor noștri

Uniunea Scriitorilor din Moldova susține inițiativa președintelui Maia Sandu de a convoca pe data de 21 mai 2023 Adunarea Națională ,,Moldova Europeană” pentru a-și reafirma opțiunea noastră pro-occidentală, informează MOLDPRES.

Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova cere Parlamentului și  Președinției adoptarea legii lustrației – N4

Într-un apel semnat de către Uniunea Scriitorilor, se menționează, între altele, că R. Moldova merită să facă parte din Uniunea Europeană, acolo unde se află deja majoritatea statelor foste comuniste, devenite libere după căderea Zidului de la Berlin, în anul de grație 1989. Suntem un popor cu vocație europeană, parte a națiunii române, eliberate de comunism.

Potrivit sursei citate, idealurile democrației și libertății, revenirea la valorile naționale au fost proclamate la 27 august 1991, odată cu declararea independenței Republicii Moldova față de imperiul răului – Uniunea Sovietică, însă forțe revanșarde, anti-românești, coloana a cincea a Moscovei au împiedicat acest proces. După 30 de ani de speranțe și dezamăgiri am rămas în sfera de influență a Rusiei, în „zona gri”, a tuturor relelor posibile: sărăcie, exod, dezmăț al hoților, corupție, justiție captivă, propagandă mincinoasă, iar după 24 februarie 2022, dată funestă, la care Rusia a atacat Ucraina, suntem și noi, Moldova, sub amenințarea invaziei militare a lui Putin.

România a devenit membru NATO și membru al Uniunii Europene după un lung și dureros proces de tranziție. Și acum roadele acestei alegeri se văd: a crescut nivelul de prosperitate al românilor, țara nu s-a aflat niciodată în istoria ei mai apărată și mai sigură în ce privește securitatea națională.

„În Republica Moldova există, la fel, o majoritate a cetățenilor care își doresc o viață liberă și prosperă ca în țările europene. Vocea lor trebuie să se facă auzită. Să arătăm că Moldova nu e a penalilor fugari care continuă să tembelizeze și să corupă cetățenii naivi și săraci, să arătăm că Moldova e țara unor oameni responsabili, conștienți de valorile lor și de marea șansă pe care ne-o oferă istoria, pe fundalul tragic al agresiunii rusești din Ucraina”,  se subliniază în apelul conducerii USM.

Ca for cultural care s-a aflat la temelia renașterii naționale de la începutul anilor ‘90 și care pledează pentru apărarea identității românești, pentru dezvoltarea spiritualității și afirmarea vocației europene a Republicii Moldova, Uniunea Scriitorilor cheamă cetățenii să vină în număr mare, pe 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, pentru a demonstra voința și decizia noastră de a o rupe definitiv de trecutul de sărăcie, represiune și umilință în care ne-au ținut regimul sovietic de ocupație și mafiile pro-moscovite care au guvernat acest stat în ultimii 30 de ani.

„Vom fi în piața Marii Adunări Naționale și vom vorbi și în numele înaintașilor noștri, al sutelor de mii de basarabeni asasinați prin foamete organizată și deportări de către regimul stalinist, vom vorbi în numele intelectualilor persecutați pentru voința lor de a fi români, de a sluji cultura națională. Să le facem dreptate, să răscumpărăm suferința lor prin mobilizarea noastră civică. Să facem alegerea care va schimba destinul Republicii Moldova, o dată pentru totdeauna. Vom fi pe 21 mai la Adunarea Națională a Cetățenilor, pentru a spune NU Rusiei agresoare, NU Rusiei teroriste, și pentru a spune DA României, DA Uniunii Europene, DA Lumii libere!”, se mai spune în apelul conducerii Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Oficial și în Moldova! Înscrierea la universitate se va face exclusiv online

În acest an, înscrierea la programele de licență și masterat din universități se va face exclusiv online. Ministerul Educației spune că acum se fac ultimele ajustări la softul e-Admitere – o platformă unică unde vor fi depuse dosarele. Candidații vor putea aplica la cel mult trei universități, scrie EuropaLibera.

Potrivit responsabililor de la Ministerul Educației, pentru a participa la concursul de admitere, candidații vor trebuie să-și facă un cont online, unde vor introduce doar codul personal din buletinul de identitate.

„Sistemul va extrage datele din bazele deja existente, precum diploma de bacalaureat și notele din diplome. Se vor face excepții pentru candidații din stânga Nistrului. Ei vor trebui să anexeze și diploma, deoarece noi nu avem aceste informații”, a spus Europei Libere consultanta Direcției politici în domeniul învățământului superior, Tatiana Pașa.

În cazul în care candidații nu se vor descurca singuri, ei vor putea veni la universități, unde vor fi organizate centre de informare. „Noi ne dorim ca totul să decurgă bine, dar oricum ar putea să mai apară ceva, având în vedere că este primul an”, a precizat funcționara.

Dosarele pentru facultate trebuiau să fie depuse exclusiv online începând cu 2023, însă autoritățile spuneau atunci că universitățile și candidații încă nu sunt pregătiți, așa că anul trecut admiterea a avut loc în format mixt: electronic și fizic.

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, spune că platforma comună de admitere va permite instituțiilor superioare de învățământ să gestioneze mai bine procesul de admitere.

„Candidatul nu aduce copia buletinului, dar introduce IDNP-ul și automat sunt generate toate datele. Nu aduce copia diplomei de absolvire, pentru că automat apare că studentul a luat BAC-ul, notele lui, reședința, părinții și chiar putem prelua fotografia lui din buletin”, explică Bostan.

El spune că UTM reușea să gestioneze fluxul de candidați și anii trecuți, pentru că are propriul site de admitere. Chiar dacă tinerii vor depune solicitările online, ei vor trebui să vină, ulterior, la universitate să aducă actele în original. De asemenea, ei pot veni la centrul de informare, dacă au anumite întrebări legate de specialități.

„Pentru că noi îi ajutăm să facă decizia corectă. Unii vin și habar nu au care e diferența dintre Contabilitate și Business și administrare sau Marketing, IT ori Inginerie”, a spus Bostan.

Rectora Universității Pedagogice „Ion Creangă”, Alexandra Barbăneagră, speră că, datorită platformei comune, procesul de admitere va fi simplificat.

„Acum se face o singură bază de date, care e a Ministerului Educației, și toate universitățile introduc datele. Vom vedea ce va fi, sperăm să fie mai ușor”, a precizat rectora.

Sistemul informațional unificat e-Admitere a costat peste 790.000 de dolari. Banii au fost alocați de Ministerul Educației în cadrul proiectului „Învățământul superior din Moldova”, finanțat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare.

Admiterea în universitățile din Moldova începe, tradițional, la sfârșitul lunii iulie și se încheie în august.

ATENȚIE! O nouă escrocherie

Ministerul Finanțelor avertizează despre scrisori false transmise din numele instituției cu scop de înșelăciune, care se manifestă prin pretinsa solicitare de a achita impozitul pe venit, urmare a blocării unor transferuri financiare.

Ministerul Finanțelor informează publicul că nu a contactat și nu va contacta prin responsabilii săi persoane private în vederea solicitării unor asemenea acțiuni sau a datelor personale și/sau financiare.În cazul recepționării unor astfel de notificări, rugăm să informați imediat organele de drept și Ministerul Finanțelor, sau alte instituții vizate.

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari

În anul 2024, Republica Moldova are, în total, 12 sărbători legale, iar cele mai multe sunt în luna mai, scrie evz.ro.

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari în Republica Moldova

Luna mai aduce cinci zile de sărbătoare oficială, iar agențiile guvernamentale nu vor avea program de lucru cu această ocazie.

Astfel, instituțiile guvernamentale vor avea zile libere pe 1, 6, 9 și 13 mai. De asemenea, bugetarii nu vor lucra nici în weekenduri, dacă nu se prevede altfel în program.

Unde este închis în zilele de sărbătoare

De exemplu, la  Poșta Moldovei, zilele de 1, 6, 9 și 13 sunt libere în toată țara. De asemenea, medicii de familie nu vor lucra, iar centrele de sănătate vor rămâne închise și în zilele de sărbătoare din 1, 6, 9 și 13 mai.

Și Inspectoratul General pentru Migrație este închis în cele patru zile, iar Agenția Servicii Publice, care este responsabilă cu emiterea documentelor, precum și alte agenții guvernamentale și majoritatea organizațiilor bugetare, vor avea zile libere 1, 6, 9 și 13 mai.

Care sunt sărbătorile din luna mai:

1 mai – Ziua Muncii (miercuri); 5 și 6 mai – prima și a doua zi de Paști (duminică și luni); 9 mai – Ziua Europei și Ziua de Comemorare a Victimelor celui de-al Doilea Război Mondial (joi); 13 mai – Radonița (Paștele Blajinilor), zi de pomenire (luni).

În Găgăuzia, încă o sărbătoare

În regiunea autonomă Găgăuzia, pe lista de sărbători legale se adaugă, în data de 6 mai, Sărbătoarea Hederlez (luni). Anul acesta însă, sărbătoarea specifică va coincide cu a doua zi de Paști.

În Republica Moldova există, potrivit legii în vigoare – pe lângă cele 104 zile libere regulate, adică sâmbete și duminici, într-un an bisect – 12 sărbători oficiale pentru care angajații din sectorul public au zile libere.

Dar, cum unele dintre sărbătorile legale cad sâmbătă sau duminică, anul acesta se va ajunge la un total de 113 zile libere pentru angajații bugetari. Astfel, în 2024, în Republica Moldova vor fi doar 253 de zile lucrătoare.

Bulgarii introduc chelneri roboți în restaurantele de pe litoral. Vorbesc engleză, bulgară, iau comenzi și servesc
Articolul anterior
Dorin Chirtoacă a fost întrebat dacă și-ar dori să revină la șefia Capitalei: „M-aș întoarce să duc până la capăt mandatul de care am fost lipsit”
Articolul următor