Alarmant! Anul 2019 ar putea aduce temperaturi record

Temperaturile la nivel global s-ar putea apropia anul viitor de cele mai ridicate valori înregistrate până în prezent, conform unei prognoze emise de serviciul de meteorologie britanic Met Office, citată miercuri de Press Association.

separator

În 2019, temperaturile medii globale ar putea fi cu circa 1,10 grade Celsius mai ridicate în comparaţie cu cele din perioada preindustrială, ajungând astfel aproape de cele din anul-record 2016 când valorile înregistrate s-au situat cu 1,15 grade Celsius peste cele din perioada 1850-1900.

Valorile ridicate de temperatură vor fi consecinţa schimbărilor climatice provocate de creşterea concentraţiilor din atmosferă ale gazelor cu efect de seră rezultate în urma activităţilor umane, dar şi a unei modeste încălziri cauzată de fenomenul climatic El Nino din Pacific.

Estimările emise de Met Office la sfârşitul anului 2017 pentru anul acesta au fost apropiate de ceea ce s-a întâmplat în 2018. Meteorologii au prognozat o încălzire de aproximativ 1 grad Celsius, iar estimările pentru perioada ianuarie – octombrie arată o creştere cu circa 0,96 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Prognoza potrivit căreia anul viitor va fi unul fierbinte, cu valorile apropiate de cele mai ridicate înregistrate vreodată, este cea mai recentă dintre tendinţele privind încălzirea climatică la care planeta noastră a asistat în ultimii ani.

”Prognozele noastre sugerează că, până la sfârşitul anului 2019, nouăsprezece dintre cei mai călduroşi douăzeci de ani înregistraţi vreodată au fost după anul 2000”, a declarat profesorul Adam Scaife, directorul departamentului de prognoză pe termen lung de la Met Office.

La rândul său, doctorul Doug Smith, cercetător la Met Office, a precizat că ”prognoza pentru 2019 plasează anul viitor printre cei mai călduroşi cinci ani de până acum, toţi fiind înregistraţi după 2015”.

”Toţi aceşti ani au fost cu circa 1 grad Celsius mai călduroşi în comparaţie cu perioada preindustrială”, a subliniat Smith. Cel mai recent avertisment privind creşterea temperaturilor vine după ce Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a relevat că 2018 se numără printre cei mai călduroşi patru ani înregistraţi vreodată, după 2016, 2015 şi 2017.

În timp ce reprezentaţii statelor s-au întâlnit pentru a cădea de acord asupra regulamentul în vederea implementării Acordului de la Paris privind clima, care prevede limitarea creşterii temperaturilor la 1,5 grade Celsius sau 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, oamenii de ştiinţă au anunţat că emisiile de carbon au continuat să crească anul acesta.

Experţii atenţionează asupra necesităţii adoptării unor măsuri urgente şi dramatice în întreaga societate pentru a se începe reducerea rapidă a emisiilor şi pentru ca lumea să meargă în direcţia cea bună în vederea limitării creşterii temperaturilor şi evitarea astfel a celor mai grave consecinţe ale schimbărilor climatice.

sursa: www.agerpres.ro

Accident tragic la Cimișlia! Un șofer de 24 de ani a murit pe loc, după ce s-a răsturnat cu mașina

O persoană a murit, iar alta a ajuns la spital, după ce mașina cu care se deplasau a derapat de pe traseu și s-a răsturnat. Tragedia a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 01:00, la intrarea în satul Mihailovca, din raionul Cimișlia, sscrie PulsMedia.MD.

Potrivit surselor, în accident a fost implicat un automobil de marca Dacia, la volanul căruia se afla un șofer originar din localitatea Baimaclia, din raionul Căușeni, carea avea în calitate de pasageră o femeie de 32 de ani, originară din localitatea Valea Hîrtopului, din același raion.Din motive încă nestabilite de anchetă, șoferul a pierdut controlul volanului, iar mașina a derapat de pe traseu și s-a răsturnat în afara părții carosabile.

Automobilul Dacia era condus de un tânăr de 24 de ani, care în urma accidentului a decedat pe loc.

Acesta se deplasa cu viteză excesivă, iar când a ajuns într-o curbă periculoasă, nu a ținut cont de vizibilitatea redusă pe timp de noapte și traseu umed, astfel a pierdut controlul asupra volanului, iar  ca rezultat mașina a derapat de pe traseu și a ajuns într-un șanț de pe acosstament, după carea fost proiectată înapoi pe carosabil unde și s-a răsturnat”, susține Poliția.

Oamenii legii cercetează cazul pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Din 1 ianuarie, în România cresc alocațiile de stat: Câți bani urmează să primească copiii moldoveni care dețin cetățenie română

Alocațiile de stat pentru copii urmează să crească de la 1 ianuarie 2025 cu 10,4%, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Astfel, copiii cu vârsta peste doi ani urmează să primească 323 de lei pe lună, față de 292 de lei, suma pe care au primit-o până la sfârșitul anului 2024. Alocațiile de stat pentru copii au crescut ultima dată în ianuarie 2024, cu 13,8%, scrie digi24.ro.

Cum vor fi majorate alocațiile copiilor din România în anul 2025

Începând din luna ianuarie 2025, alocațiile de stat vor fi majorate astfel:

Pentru copiii care au peste doi ani, de la 292 de lei la 323 de lei/lună.

Pentru copiii sub doi ani sau copiii cu dizabilități, de la 719 lei la 794 lei/lună.

„Cei 3,6 milioane de copii, precum și tinerii care frecventează liceele și școlile profesionale vor primi alocații de stat majorate. Fondurile necesare provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar plățile sunt gestionate de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale. Alocația pentru copii este o sumă de bani oferită de stat, care este distribuită părinților sau tutorilor copiilor, adolescenților și, în unele cazuri, adulților tineri. În România, alocația de stat pentru copii are caracter universal și constă într-o sumă de bani, acordată tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, care au reședința legală în România, precum și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora.

Trei cazuri de mituire la intrarea în țară

În această săptămână, polițiștii de frontieră din cadrul punctelor de trecere „Sculeni-Sculeni” și „Cahul-Oancea” au demonstrat dedicarea față de integritatea și respectarea legii, contracarând trei tentative de corupere activă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

24 decembrie 2024: un cetățean cu dublă cetățenie (ROU/MD) a încercat să ofere 50 RON pentru a evita aplicarea ștampilei de intrare în Republica Moldova.

26 decembrie 2024: un cetățean ucrainean a oferit 20 USD, încercând să evite prezentarea documentelor necesare pentru transportul pasagerilor.

27 decembrie 2024: un cetățean român cu document de identitate expirat a oferit 50 EUR pentru facilitarea trecerii frontierei.

Toate cazurile au fost raportate, iar cercetările sunt în desfășurare. Poliția de Frontieră rămâne fermă în aplicarea principiului „Toleranță Zero la Corupție”.

Evitați orice tentativă de mituire. Orice încercare de a influența ilegal deciziile autorităților se sancționează conform legii.

Dacă observați nereguli sau acte de corupție, vă încurajăm să le raportați autorităților competente pentru a contribui la menținerea unui climat de integritate.

Pentru denunțarea manifestărilor de corupție contactați Linia Anticorupție la numărul scurt 1520.Poliția de Frontieră este pentru a proteja, nu doar pentru a verifica. Cu sprijinul cetățenilor, putem construi împreună un mediu sigur și corect, unde legile sunt respectate de toți.” anunță Poliția de Frontieră.

O tânără a aflat că era însărcinată, deși avea abdomenul plat și niciun fel de simptom
Articolul anterior
Imagini spectaculoase! Mii de flori de gheață ,,au înflorit” pe un lac din Rusia
Articolul următor