Alarmant! Peste 1.700 de lucrători medicali au depus în ultimii 4 ani solicitări de autentificare a actelor de studii pentru a pleca peste hotare. Cele mai afectate sectoare sunt medicina de familie, anesteziologia și terapia intensivă, radiologia, medicină internă și cea de urgență. Este în creștere și numărul asistenților medicali care doresc să plece din țară.
Peste 1.700 de lucrători medicali au depus în ultimii patru ani solicitări de autentificare a actelor de studii pentru a pleca peste hotare. Numărul este unul enorm pentru țara noastră, scrie sănătate.info citată de cesafiu.eu. Cele mai afectate sectoare sunt medicina de familie, anesteziologia și terapia intensivă, radiologia, medicină internă și cea de urgență. Sursa scrie că a crescut și numărul asistenților medicali care doresc să plece din țară.
Numai anul trecut 449 de lucrători medicali – 216 medici și 230 de asistenți medicali – au depus la Ministerul Sănătății cereri pentru autentificarea actelor de studii pentru angajarea în afara Republicii Moldova. Cifra este cu aproape 50 la sută mai mare decât în 2021 când au plecat din sistem 312 specialiști. Cei mai mulți au plecat înainte de pandemie, în anul 2019. Atunci spitalele au pierdut 600 de medici și asistente medicale. În anul 2020 alți 363 de medici și asistente au părăsit țară.
Astăzi există raioane în care spitalele nu au niciun cardiolog, neonatolog sau oncolog.
Conform datelor statistice, anul trecut în sistemul ocrotirii sănătății activau 12.600 medici și aproape 24 de mii de angajați cu studii medii. Fiecare al cincilea medic și fiecare a șaptea asistentă medicală este de vârstă pensionară.