Alegeri în Belarus: Au loc rețineri, arestări și percheziții, spun organizațiile neguvernamentale

Belarușii votează, astăzi, în alegeri strict controlate, pe fondul apelurilor opoziției pentru boicotarea acestora, potrivit AP News.

Belarușii votează duminică în cadrul unor alegeri parlamentare și locale strict controlate, alegeri care sunt menite să consolideze „dominația de oțel” a liderului autoritar al țării, în ciuda apelurilor la boicot din partea opoziției, care a calificat scrutinul drept o „farsă fără sens”.

Președintele Alexandr Lukașenko, care conduce Belarusul cu o mâna de fier de aproape 30 de ani, acuză Occidentul că încearcă să folosească votul pentru a-i submina guvernul și pentru a „destabiliza” națiunea de 9,5 milioane de locuitori.

Majoritatea candidaților aparțin celor patru partide înregistrate oficial: Belaya Rus, Partidul Comunist, Partidul Liberal Democrat și Partidul Muncii și Justiției. Toate aceste partide susțîn politicile lui Lukașenko. Anul trecut s-a refuzat înregistrarea a aproximativ o duzină de alte partide.

Svetlana Tihanovskaia: „Boicotati alegerile!”

Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care se află în exil în Lituania vecină după ce l-a provocat pe Lukașenko la alegerile prezidențiale din 2020, a îndemnat alegătorii să boicoteze alegerile.

„Nu există persoane pe buletinul de vot care să ofere schimbări reale, deoarece regimul a permis doar marionetelor convenabile pentru el să participe”, a declarat Tihanovskaia într-o declarație video. „Facem apel la boicotarea acestei farse fără sens, la ignorarea acestor alegeri fără alegere”.

Scrutinul de duminică este primul scrutin din Belarus de la votul controversat din 2020, care i-a acordat lui Lukașenko cel de-al șaselea mandat și a declanșat un val de demonstrații în masă fără precedent.

Protestele au cuprins țară timp de luni de zile, aducând sute de mii de oameni în stradă. Peste 35.000 de persoane au fost arestate. Mii de persoane au fost bătute în custodia poliției, iar sute de instituții media independente și organizații neguvernamentale au fost închise și scoase în afară legii.

Lukașenko s-a bazat pe subvențiile și sprijinul politic din partea principalului sau aliat, Rusia, pentru a supraviețui protestelor. El a permis Moscovei să folosească teritoriul belarus pentru a trimite trupe în Ucraina în februarie 2022.

1400 de deținuți politici, în spatele gratiilor

Alegerile au loc pe fondul unei represiuni necruțătoare a disidenței. Peste 1.400 de prizonieri politici rămân în spatele gratiilor, inclusiv lideri ai partidelor de opoziție și renumitul apărător al drepturilor omului Ales Bialiatski, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2022.

Opoziția spune că scrutinul anticipat care a început marți oferă un teren fertil pentru că votul să fie manipulat, cu urnele de vot neprotejate timp de cinci zile. Oficialii electorali au declarat că aproape un sfert dintre alegătorii din țară au votat în primele trei zile de vot anticipat.

Centrul pentru drepturile omului „Viasna” a declarat că studenții, soldații, profesorii și alți funcționari publici au fost forțați să participe la votul anticipat.

„Autoritățile folosesc toate mijloacele disponibile pentru a asigura rezultatul de care au nevoie – de la difuzarea de propagandă televizată până la forțarea alegătorilor să voteze anticipat”, a declarat reprezentantul Viasna, Pavel Sapelka. „În timpul votului au loc rețineri, arestări și percheziții”.

Lukașenko se plânge că Occidentul se gândește la o lovitură de stat în Belarus

Vorbind în timpul întâlnirii de marți cu oficiali de top ai forțelor de ordine din Belarus, Lukașenko a afirmat, fără a oferi dovezi, că țările occidentale se gândesc la planuri de a organiza o lovitură de stat în țară sau de a încerca să preia puterea prin forță. El a ordonat poliției să întărească patrulele înarmate pe teritoriul Belarusului, declarând că acest fapt„este cel mai important element de asigurare a legii și a ordinii publice”.

După vot, Belarusul urmează să formeze un nou organism de stat – Adunarea Populară a întregii Belarus, cu 1.200 de locuri, care va include oficiali de rang înalt, legislatori locali, membri ai sindicatelor, activiști pro-guvernamentali, etc. Această va avea puteri largi, inclusiv autoritatea de a lua în considerare amendamente constituționale și de a numi oficiali electorali și judecători.

În urmă cu câțiva ani, se credea că Lukașenko se gândea dacă va conduce noul organism după ce ar demisiona, dar se pare că și-a schimbat calculele, iar acum puțini observatori se așteaptă că el să mai renunțe la putere după ce actualul sau mandat se va încheia anul viitor.

Risc de arest pentru fotografierea buletinului de vot

Pentru prima dată, în secțiile de votare au fost îndepărtate perdelele de la cabinele de vot, iar alegătorilor li s-a interzis să facă fotografii cu buletinele de vot. În timpul alegerilor din 2020, activiștii i-au încurajat pe alegători să își fotografieze buletinele de vot în încercarea de a împiedică autoritățile să manipuleze votul în favoarea lui Lukașenko.

De asemenea, televiziunea de stat belarusă a difuzat imagini cu „exerciții” ale Ministerului de Interne în care poliția a reținut un presupus infractor care își fotografia buletinul de vot și alte persoane care au creat o coadă artificială în față unei secții de votare.

Pentru prima dată, Belarus a refuzat să invite observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa să monitorizeze alegerile. Belarusul este membru al OSCE, un grup transatlantic în materie de securitate și drepturi, iar observatorii săi au fost singurii observatori internaționali la alegerile din Belarus timp de decenii.

Din 1995, nici măcar un singur scrutin din Belarus nu a fost recunoscut că fiind liber și corect de către OSCE. OSCE a declarat că decizia de a nu permite observatorilor agenției a privat țară de o „evaluare cuprinzătoare din partea unui organism internațional”.

„Situația drepturilor omului în Belarus continuă să se deterioreze, deoarece cei care își exprimă disidență sau apară drepturile omului ale altora sunt supuși investigațiilor, persecuțiilor și, frecvent, urmăririi penale”, a declarat OSCE într-o declarație.

Observatorii au remarcat că autoritățile nici măcar nu au încercat să pretindă că votul este democratic.

Alegerile oferă guvernului o oportunitate de a efectua un „test de sistem după protestele masive și șocul serios al ultimelor alegeri prezidențiale și de a vedea dacă funcționează”, a declarat Artyom Shraibman, cercetător nerezident la Carnegie Russia Eurasia Center.

„Parlamentul va fi steril, după ce opoziției și tuturor vocilor alternative li s-a interzis să facă campanie. Este important pentru autorități să șteargă orice amintire a protestelor.”

sursa

„Grija vindecă ceea ce frica distruge!” Alătură-te campaniei de informare și sensibilizare împotriva violenței obstetrice și ginecologice (VOG)

Fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală bazată pe respect, empatie și demnitate, mai ales într-un moment atât de important precum nașterea. Cu această convingere, în cadrul celor #16Zile împotriva violenței de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în parteneriat cu AGORA a lansat campania de sensibilizare și conștientizare a violenței obstetrice și ginecologice – o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan o realitate dură, dar să ofere și soluții pentru o experiență mai empatică pentru femei.


 

„Grija vindecă ceea ce frica distruge! Alătură-te campaniei sociale privind violența obstetrică și ginecologică”, este îndemnul CPD. 

Simbolul acestei campanii este trandafirul roz născut din dorința de a pune capăt abuzurilor #metoo din sălile de travaliu și de naștere. Trandafirul roz reprezintă vulnerabilitatea și povestea fiecărei femei care a avut de îndurat o experiență dureroasă fie în timpul nașterii sau la consultațiile din cabinetul ginecologic.

Simbolul trandafirului roz a pornit din campania „Revoluția Rozelor: 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, fondată în 2011 de Jesusa Ricoy, activistă în domeniul nașterii și a drepturilor femeilor. De atunci, mișcarea a căpătat o amploare tot mai mare, iar, în prezent, peste 30 de țări organizează acțiuni anuale în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie. 

Această mișcare pacifistă se opune violenței și lipsirii de respect din partea personalului medical în perioada sarcinii, nașterii și postpartum dar și în cabinetul ginecologic de zi cu zi. În fiecare an, femeile care au trecut prin astfel de experiențe duc un trandafir roz la instituția unde au suferit abuzul, ca un act de protest și de vindecare. Este un moment de reflecție, de recunoaștere a suferinței întru obţinerea unei îngrijiri obstetrice decente şi sigure.

Ce este violența obstetrică și ginecologică (VOG)?

Violența obstetrică și ginecologică nu se referă doar la acte fizice sau la utilizarea forței. Ea include și abuzuri mai subtile, cum ar fi lipsa consimțământului informat al femeii în timpul procedurilor medicale, tratamente umilitoare, tonuri dure sau ignorarea deciziilor pacientei. 

Aceasta poate apărea în timpul vizitelor ginecologice, unde femeile nu sunt întotdeauna informate despre opțiunile disponibile, cât și în timpul sarcinii sau al nașterii, când intervențiile medicale sunt efectuate fără explicații clare sau fără a ține cont de dorințele femeilor. Având la bază practica internațională, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) a dezvoltat o definiție extinsă a acestui termen, aplicată în studiul „Fără voce. Fără lege.Fără dreptate.”, potrivit căreia „violența obstetrică și ginecologică se referă la abuzul verbal, fizic și/sau sexual manifestat de către personalul medical și auxiliar prin constrângere, umilire și/sau agresiune în timpul controlului medical ginecologic, în timpul travaliului și/ sau la naștere, precum și în timpul procedurilor ginecologice”. 

De ce este important să vorbim despre acest subiect?

În Republica Moldova, violența obstetrică este încă un subiect insuficient discutat. Studiile CPD arată că:

  • Doar 60% dintre femei sunt informate despre acest termen.
  • 66% dintre ele consideră că aceste practici sunt frecvente.

Este clar că tăcerea nu este o soluție. Prin această campanie, femeilor li se oferă voce, se atrage atenția asupra drepturilor lor, ca, într-un final, să se schimbe sistemul medical.

Campania „Grija vindecă ceea ce frica distruge!” aduce în prim-plan un spot video emoționant, care dă glas poveștilor femeilor ce au trecut prin experiențe dureroase, dar și speranței pentru un viitor mai bun. Spotul video al campaniei surprinde atât umbrele unui sistem ce poate răni, cât și lumina pe care o aduc acei medici care aleg să practice cu suflet, nu doar cu știință. 

Ce ne dorim să obținem prin această campanie? 

Această campanie este despre NOI TOȚI: femeile care devin mame, comunitatea medicală și cei care pot contribui la construirea unui sistem bazat pe valori umane autentice. Vrem ca fiecare femeie să se simtă în siguranță, să fie respectată și auzită în timpul oricărui act medical. Vorbim despre conștientizare, despre curajul de a spune „nu e normal” atunci când granițele respectului sunt încălcate. 

Ne dorim să le oferim femeilor cunoașterea drepturilor lor, să le ajutăm să fie pregătite și să știe că merităm mai mult – o îngrijire bazată pe empatie și profesionalism.

Mai mult decât atât, tindem spre un dialog sincer și respectuos între paciente și personalul medical, unde comunicarea devine un pilon al încrederii, iar tratamentul uman rămâne esențial.

Aceasta este misiunea noastră: să punem capăt tăcerii, să construim încrederea și să transformăm experiențele medicale în momente demne de respect și umanitate. Deși acest tip de violență constituie o încălcare gravă a drepturilor omului, punând în pericol integritatea fizică și dreptul la viață și sănătate al femeilor, Republica Moldova nu a abordat suficient această problemă. Astfel, în cadrul celor 16 zile de campanie, vor fi prezentate datele obținute, pentru prima dată în țară, cu privire la amploarea acestui fenomen.

Alătură-te campaniei pe rețelele de socializare: CPD și Agora.

Despre CPD

Creat în 1998, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) este o organizație non-guvernamentală care promovează egalitatea de gen și drepturile femeilor. Prin inițiativele sale, CPD își propune să creeze o societate bazată pe respect, echitate și șanse egale pentru toți. De-a lungul anilor, CPD a devenit un pilon important al schimbării, susținând femeile din întreaga țară și încurajându-le să-și revendice drepturile.

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

India confirmă că cetățeni de-ai săi s-au alăturat armatei ruse. Aceștia au fost păcăliți cu salarii mari și pașapoarte rusești
Articolul anterior
Analist economic: Economia Rusiei se va prăbuși indiferent de rezultatul războiului din Ucraina
Articolul următor