Cumpărătorii au dreptul să ceară actele de confirmare a calității produselor alimentare

Consumatorii care doresc să procure produsele alimentare animale și neanimale au dreptul să ceară actele de confirmare a calității acestora, scrie unghiul.md.

Documentele care pot asigura inofensivitatea și siguranța produsului este certificatul de calitate, certificatul de inofensivitate sau raportul de încercări eliberat de către un laborator acreditat din domeniul, a precizat pentru IPN Afanasi Tarlev, directorul general adjunct pe Siguranța alimentelor și protecția consumatorului în domeniul alimentar. Șeful de la ANSA a fost solicitat în legătură cu informația lansată de instituție privind retragerii unui lot important de pepene galben de pe piață din cauza depășirii nivelului admisibil al conținutului de nitrați.

Persoanele trebuie să se asigure că produse au documente de confirmare a calitatății, siguranței și inofensivității. „Nitrații sau pesticidele sunt utilizate pentru a da acest aspect atractiv al produsului… Nu este suficient ca un produs de origine atât animală, cât și neanimală să aibă un aspect fizic atractiv, dar trebuie totuși să ne asigurăm că însuși produsul este inofensiv. O astfel de siguranță putem obține doar în baza documentelor de rigoare. Consumatorul este în drept să solicite de la comerciant sau operatorul din domeniul alimentar documentele care să ateste calitatea produselor”, a spus directorul adjunct în cadrul ANSA.

Potrivit lui, este recomandabil de a evita comerțul stradal sau unitățile comerciale neautorizate. Consumatorii trebuie să cumpere produsele alimentare doar din unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, fiindcă doar acestea sunt supuse unui control din partea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la numărul de telefon al Agenției: 0(22) 26 46 43.

Un lot de pepene galben de import, în mărime de 2416 kg, a fost retras luni de pe piață din cauza depășirii nivelului admisibil al conținutului de nitrați. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor dă asigurări că, odată cu apariția fructelor și legumelor de sezon, își intensifică controalele în baza Programului de monitorizare și supraveghere.

Minorii de la centrul de detenție Goian au participat la careul dedicat ,,Ultimului sunet”

Elevii din cadrul Centrului de detenție pentru minori și tineri Goian au marcat finalizarea anului de studiu. La careul dedicat evenimentului „Ultimul sunet” a participat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, adjuncta Ambasadorului Țărilor de Jos, doamna Maaike Keizer Gankema, precum și reprezentanți ai Fundației Regina Pacis.

În cadru evenimentului a participat și jurnalista Promo-LEX Diana Mazniuc, care, pe parcursul ultimului an, a venit cu mai multe contribuții în procesul de reintegrare a minorilor. În anul 2023, Diana a organizat mai multe sesiuni de discursuri motivaționale pentru copiii ajunși după gratii.

Ea este convinsă ca oamenii sunt modelabili și, având în vedere ca un copil este în cursul dezvoltării personalității sale, intervențiile utile, în timp proxim, sunt cele care pot să prevină recidiva.

Datorită cooperării strânse dintre societatea civilă și Penitenciarul nr. 10 – Goian, sunt extinse oportunitățile de dezvoltare și formare profesională pentru minori și tineri, facilitând reintegrarea socială a acestora.

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, podium şi text

Aterizare de urgență pentru un avion care zbura spre România. Păsările au distrus un motor

Un incident neprevăzut a avut loc la bordul unei aeronave Tarom, care efectua zborul RO384 din Paris Charles de Gaulle, Franța, către București Otopeni.

În timpul decolării, aeronava a lovit un stol de păsări, ceea ce a dus la avarierea gravă a unuia dintre cele două motoare.

Comandantul aeronavei a luat decizia de a reveni pe aeroportul Charles de Gaulle pentru siguranța celor 17 pasageri aflați la bord.

Potrivit Știri pe Surse, după aproximativ 15 minute de zbor, pasagerii au fost informați despre problemele întâmpinate și despre decizia de a se întoarce la Paris.

Aeronava nu mai poate zbura, fiind necesare reparații serioase pentru motorul afectat. Pasagerii au fost debarcați în siguranță și urmează să fie cazați în apropierea aeroportului.

De asemenea, se fac eforturi pentru a trimite pasagerii, în total 17 persoane, către București.

TAROM nu a oferit încă o declarație oficială privind incidentul, dar se așteaptă ca investigațiile să confirme impactul cu păsările ca fiind cauza principală a avariei motorului.

În astfel de situații, securitatea pasagerilor și a echipajului rămâne prioritatea principală, iar decizia de a se întoarce la sol este una standard în industria aviației pentru a preveni orice risc suplimentar.

Tânăr cu atac de cord, în timpul unui zbor, salvat de un medic care călătorea în același avion

Un bărbat în vârstă de 30 de ani a suferit un stop cardiac și respirator în timpul unui zbor între Milano, Italia, și Palma de Mallorca, Spania, la doar 35 de minute după decolare.

Norocul a făcut ca la bord să se afle un medic expert, Alessandro Capitanini, care, împreună cu familia sa, a reușit să salveze viața tânărului, relatează Il Cittadino Pescia.

Capitanini, care este directorul unei clinici de nefrologie de la San Jacopo din Pistoia, călătorea spre Palma de Mallorca alături de soția sa, Michela, o asistentă medicală, și cei trei copii ai lor.

„Câteva minute după decolare, un bărbat a suferit un stop cardiac și respirator. Din cabina de pilotaj s-a solicitat intervenția unui medic”, a declarat doctorul italian.

Fără a sta pe gânduri, el a început să-i acorde primul ajutor bărbatului. „Am început să practic masajul cardiac. Împreună cu Michela și Francesca, fiica noastră, care este medic pediatru la Lugano, am folosit și defibrilatorul”, a adăugat el.

Intervenția rapidă a echipei improvizate de medici a fost crucială, în timp ce piloții au decis să devieze zborul spre aeroportul din Torino pentru o aterizare de urgență, unde echipajele de ambulanță erau pregătite să preia pacientul.

Tânărul, aflat în drum spre Palma de Mallorca pentru o petrecere a burlacilor, a fost transportat la spital și salvat.

Luca, tânărul salvat, i-a trimis ulterior un mesaj doctorului Capitanini pentru a-și exprima recunoștința:

„Bună seara, domnule doctor. Sunt Luca, băiatul pe care l-ați salvat în zbor, sâmbăta trecută.

Vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru mine. Dacă veți trece prin Milano, aș vrea să vă întâlnesc. Mulțumiri și din partea partenerei mele… care este gravidă cu două gemene…”.

sursa: www.rotalianul.com

Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Articolul anterior
Alerta cu bombă de la Aeroportul Chișinău a fost falsă. Acesta și-a reluat activitatea la ora 04.40
Articolul următor