Aleșii locali romi au învățat cum să devină activi și implicați în dezvoltarea comunității lor

Pentru prima dată în istoria alegerilor din Republica Moldova, ca rezultat al scrutinului local general din 20 octombrie 2019, comunitatea romă a obținut un număr record de 12 consilieri locali care au reușit să câștige voturi suficiente de la alegători și să obțină un mandat pentru patru ani. Cele 6 femei și cei 6 bărbați au candidat atât pe liste de partid, cât și independent.

separator
O parte dintre aceștia au participat recent la o instruire de dezvoltare a capacităților aleșilor locali, organizată cu sprijinul PNUD Moldova. În toamna anului 2018, tot cu susținerea PNUD Moldova, romii au fost implicați în campanii de educație electorală. Astfel, peste 11.000 de persoane au participat la activitățile de informare. Atunci, câțiva activiști locali și-au exprimat dorința de a fi vocea romilor în comunitatea locală și de a candida la scrutinul local.

După ce au obținut mandatele de consilieri locali, au realizat că ar fi încă multe de aflat despre noile responsabilități. Astfel, instruirea a fost organizată tocmai pentru a dezvolta capacitățile acestora de participare și inițiativă comunitară. Instructorii le-au oferit bune practici de comunicare eficientă, participare civică, mediere și motivarea oamenilor.

„Sunt bucuroasă că am reușit să devin consilieră locală. Voi avea posibilitatea și plăcerea să ajut comunitatea, și nu doar romii, ci toți locuitorii care vor avea nevoie de susținerea și ajutorul meu. Înainte de a deveni consilieră, oamenii mă întrebau: ce se mai aude la primărie? Eu atunci nu aveam de unde să le răspund pentru că nu știam. Dar acum le voi putea răspunde la orice întrebare”, a spus Eugenia Nenița, consilieră locală în satul Ochiul Alb, raionul Drochia. Aceasta a mai adăugat că printre principalele probleme la rezolvarea cărora ar vrea să participe este lipsa unei Case de cultură, inexistența unui teren de joacă pentru copii și a iluminării stradale.

Alexei Preda este cel mai tânăr consilier local din cei 12 aleși și își va exercita mandatul în orașul Otaci.

„La training, am aflat multe lucruri noi și interesante pentru mine. Aici nu doar am ascultat, dar și am discutat. Desigur, acum îmi este mult mai clar de ce trebuie să fac ceea ce fac, ce metode să folosesc, cui să mă adresez. Nu trebuie să fii timid și trebuie să depui efort ca să lucrezi, fiindcă esența acestei munci este să promovezi, să lupți, să afli multe lucruri și să încerci să fii util comunității”.
Președintele Uniunii Tinerilor Romi „TĂRNĂ ROM”, Marin Alla, a menționat:

„Primul lucru care trebuie făcut în comunitățile de romi este să avem mediatorul comunitar și în multe localități aceștia sunt deja de mai mulți ani. Acum avem și consilieri locali romi, dar ne trebuie și mai mulți. Iar dacă avem suficienți oameni pregătiți și doar pe baza meritocrației, să ajungă și în calitate de primari. Și acesta este un proces continuu, un proces care în Republica Moldova trebuie să fie realizat pas cu pas”.

Instruirea a fost organizată în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și Ambasada Olandei prin Programul Matra.

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

Inundații puternice în Franța. Trei persoane au murit înecate, după ce au fost luate de puhoaie
Articolul anterior
Bianca Drăgușanu are o bună relație de prietenie cu fosta soție a lui Alex Bodi
Articolul următor