Aleșii locali romi au învățat cum să devină activi și implicați în dezvoltarea comunității lor

Pentru prima dată în istoria alegerilor din Republica Moldova, ca rezultat al scrutinului local general din 20 octombrie 2019, comunitatea romă a obținut un număr record de 12 consilieri locali care au reușit să câștige voturi suficiente de la alegători și să obțină un mandat pentru patru ani. Cele 6 femei și cei 6 bărbați au candidat atât pe liste de partid, cât și independent.

separator
O parte dintre aceștia au participat recent la o instruire de dezvoltare a capacităților aleșilor locali, organizată cu sprijinul PNUD Moldova. În toamna anului 2018, tot cu susținerea PNUD Moldova, romii au fost implicați în campanii de educație electorală. Astfel, peste 11.000 de persoane au participat la activitățile de informare. Atunci, câțiva activiști locali și-au exprimat dorința de a fi vocea romilor în comunitatea locală și de a candida la scrutinul local.

După ce au obținut mandatele de consilieri locali, au realizat că ar fi încă multe de aflat despre noile responsabilități. Astfel, instruirea a fost organizată tocmai pentru a dezvolta capacitățile acestora de participare și inițiativă comunitară. Instructorii le-au oferit bune practici de comunicare eficientă, participare civică, mediere și motivarea oamenilor.

„Sunt bucuroasă că am reușit să devin consilieră locală. Voi avea posibilitatea și plăcerea să ajut comunitatea, și nu doar romii, ci toți locuitorii care vor avea nevoie de susținerea și ajutorul meu. Înainte de a deveni consilieră, oamenii mă întrebau: ce se mai aude la primărie? Eu atunci nu aveam de unde să le răspund pentru că nu știam. Dar acum le voi putea răspunde la orice întrebare”, a spus Eugenia Nenița, consilieră locală în satul Ochiul Alb, raionul Drochia. Aceasta a mai adăugat că printre principalele probleme la rezolvarea cărora ar vrea să participe este lipsa unei Case de cultură, inexistența unui teren de joacă pentru copii și a iluminării stradale.

Alexei Preda este cel mai tânăr consilier local din cei 12 aleși și își va exercita mandatul în orașul Otaci.

„La training, am aflat multe lucruri noi și interesante pentru mine. Aici nu doar am ascultat, dar și am discutat. Desigur, acum îmi este mult mai clar de ce trebuie să fac ceea ce fac, ce metode să folosesc, cui să mă adresez. Nu trebuie să fii timid și trebuie să depui efort ca să lucrezi, fiindcă esența acestei munci este să promovezi, să lupți, să afli multe lucruri și să încerci să fii util comunității”.
Președintele Uniunii Tinerilor Romi „TĂRNĂ ROM”, Marin Alla, a menționat:

„Primul lucru care trebuie făcut în comunitățile de romi este să avem mediatorul comunitar și în multe localități aceștia sunt deja de mai mulți ani. Acum avem și consilieri locali romi, dar ne trebuie și mai mulți. Iar dacă avem suficienți oameni pregătiți și doar pe baza meritocrației, să ajungă și în calitate de primari. Și acesta este un proces continuu, un proces care în Republica Moldova trebuie să fie realizat pas cu pas”.

Instruirea a fost organizată în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și Ambasada Olandei prin Programul Matra.

Veste bună pentru moldovenii care vor să-și redobândească cetățenia română: Cazierul din România poate fi comandat și descărcat online, în mod gratuit

Cazierul judiciar poate fi eliberat online, începând de luni, așa cum a anunțat recent ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja. Certificatul va putea fi descărcat de pe platforma Ghișeul.ro, același site unde taxele, impozitele, amenzile sau alte servicii se pot plăti online, informează presa română

În primă fază, spun oficialii, online se vor putea descărca certificate doar pentru cei care nu au fapte penale. Românii care au înscrisuri în cazier vor mai avea de așteptat o vreme.

La ora actuală, însă din cauza protecției datelor cu caracter personal, cazierul judiciar mai poate fi cerut la angajare doar atunci când legislația prevede că acest lucru este obligatoriu, de exemplu, în cazul funcționarilor publici, consilierilor juridici, gestionarilor sau personalului cu atribuții de pază.

De asemenea, eliberarea cazierului este gratuită, se realizează pe loc, iar perioada de valabilitate este de 6 luni.

Oficialii au mai anunțat că eliberarea online a cazierului judiciar va scuti peste 1,5 milioane de români de drumuri la secțiile locale de poliție.

Întrebat cum se va reuşi interconectarea prin ghiseul.ro cu hub-ul de servicii al MAI, anunţat că va fi operaţional din vara acestui an, ministrul Digitalizării a spus: “Prin foarte multă muncă şi printr-o excepţională colaborare între echipa Ministerului Cercetării şi echipa Ministerului Afacerilor Interne”. “Cazierul judiciar nu se va elibera direct din ghiseul.ro, ci din ghiseul.ro vom merge în hub şi deci din hub va putea fi eliberat. 

O să-l vedeţi disponibil de mâine, dar asta o să vă spună Ministerul Afacerilor Interne. Şi este un exemplu de proiect care, printr-o muncă realmente de zile şi nopţi, este, iată, lansat înainte, mult înainte de termen, cel puţin la nivelul acestui serviciu de cazier judiciar, unde noi ne-am luat acest angajament. Şi iată, reuşim să livrăm exact ceea ce am promis: ca, din 1 februarie, cazierul judiciar pentru românii care n-au fapte înscrise în cazierul judiciar, e vorba de cea mai mare parte a românilor, să poată fi eliberat”, a explicat Burduja, citat de Agerpres.

Orhei: Polițiștii au oprit la trecerea de pietoni pentru a ceda trecerea unui minor. Mașina a fost tamponată din spate

Polițiștii din Orhei deplasându-se cu automobilul de serviciu pe strada 31 August din oraș au oprit la o trecere de pietoni pentru a ceda trecerea unui copil. După staționare, mașina de serviciu a fost tamponată din spate de către un VAZ 2109, care a fost la un pas de a lovi copilul și care după impactul cu mașina polițiștilor a accelerat părăsind locul accidentului rutier, deplasându-se într-o direcție necunoscută.

Polițiștii au găsit automobilul abandonat în extravilanul mun. Orhei. Șoferul a fost localizat și escortat la Inspectoratul de Poliție Orhei.

Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 20 de ani, originar din Orhei. Fiind testat alcoolscopic s-a stabilit că acesta nu consumase alcool. Automobilul a fost ridicat și dus la parcarea specială.

Șoferul riscă să rămână fără permis după ce a provocat accidentul rutier, a părăsit locul, a încălcat regulile de circulaţie rutieră cu deteriorarea bunurilor materiale și pentru neacordarea de prioritate a pietonilor şi altor participanţi la traficul rutier.

Doi părinţi și-au abandonat copilul la check-in într-un aeroport, după ce au refuzat să cumpere bilet pentru el

Un cuplu și-a abandonat copilul la check-in pe un aeroport din Israel în timp ce încerca să se îmbarce într-un zbor Ryanair. Cei doi părinţi inconştienţi au refuzat să cumpere un bilet pentru copil.

Părinții cu pașapoarte belgiene au fost reținuți de poliție după ce și-au lăsat bebelușul la check-in-ul de la aeroportul Ben-Gurion din Tel Aviv.

Cuplul a vrut să călătorească la Bruxelles, dar nu aveau bilet pentru copilul lor. Ei au refuzat să plătească pentru unul și se pare că și-au lăsat copilul în cărucior în timp ce se îndreptau spre controlul pașapoartelor. 

Personalul aeroportului a observat ce s-a întâmplat și a contactat poliția, care i-a găsit pe părinți și i-a luat pentru interogatoriu.

Managerul biroului Ryanair a spus că toată lumea era în stare de șoc. „Nu am văzut niciodată așa ceva. Nu ne venea să credem ce vedeam”.

Potrivit Autorității Aeroporturilor din Israel, cei doi au ajuns târziu la Terminalul 1, după ce ghișeul de check-in a fost închis. Ei au vrut să treacă și pur și simplu și-au lăsat bebelușul pe banda rulantă din zonă, transmite Daily Mail.

Inundații puternice în Franța. Trei persoane au murit înecate, după ce au fost luate de puhoaie
Articolul anterior
Bianca Drăgușanu are o bună relație de prietenie cu fosta soție a lui Alex Bodi
Articolul următor