Alexandru Slusari, despre agricultură: ,,Când vor veni banii europeni, nu veți mai avea pe cine ajuta”

Uniunea Europeană a acceptat ideea că agricultura din Republica Moldova este puternic afectată de consecințele războiului din Ucraina, iar statul ar putea primi bani din partea partenerilor externi pentru a-i ajuta pe fermieri.

Slusari: Când vor veni banii europeni, nu veți mai avea pe cine ajuta

O spune liderul agricultorilor protestatari, Alexandru Slusari. Potrivit directorului executiv al Asociației „Forța Fermierilor” agricultorii au cerut Guvernului să le achite compensații din bugetul de stat, iar ulterior să preia banii de la Uniunea Europeană, scenariu respins de autorități, transmite IPN.

Alexandru Slusari spune că suma solicitată de ministrul Agriculturii la Bruxelles este de peste un miliard de lei, iar fermierii cer compensații în valoare de 700 de milioane de lei. În acest context, agricultorii au propus ca prin intermediul Comisiei Situații Excepționale compensațiile să fie achitate urgent din Fondul de Rezervă, iar ulterior statul să preia banii promiși de Uniunea Europeană.

„Ministrul Agriculturii a solicitat la Bruxelles cam aceeași sumă despre care noi vorbim de câteva luni. De ce noi am pierdut aceste luni? Noi din august 2022 spunem că mergem spre faliment. Seceta, scumpirile exorbitante la fertilizanți, motorina, piesele de schimb. Băncile se întorc cu spatele. Statul nu ajută cu nimic. Prețurile producției s-au prăbușit la 2 lei la grâu și 4 lei la floarea-soarelui. Încă în august am propus să se adreseze Uniunii Europene după fonduri. Și iată că acum ministrul se duce la Bruxelles cu calculele noastre, doar că situația de atunci s-a agravat dramatic, fermierii mici și mijlocii sunt fără 5 minute în insolvență. Nu au bani să achite salariile și să cumpere motorină pentru recoltarea culturilor de prima grupă. Ministrul ne-a anunțat că Uniunea Europeană, de principiu, a acceptat ideea ca Republica Moldova să fie inclusă în lista țărilor care au suferit cel mai mult de pe urma agresiunii Federației Ruse. Noi le-am spus că atunci când vor veni banii europeni, voi deja nu veți avea cui da”, a spus directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Scenariul agricultorilor protestatari n-a fost agreat de autorități, iar reprezentanții guvernării le califică protestul din PMAN drept o acțiune politică.

„Poartă această acțiune un caracter politic. Banii pe care-i solicită în calitate de subvenții, sunt destinați agriculturii, în general, nu doar unei părți din acest sector. În PMAN nu sunt agricultori mici și mijlocii, ci sunt din cohorta celor mari. Crescătorii cerealieri sunt cei care angajează cei mai puțini oameni. Este suficient un spațiu, o combină, locuri de muncă nu creează, locurile de muncă care sunt, sunt la negru. Plusvaloarea la creșterea cerealelor este cea mai mică în agricultură. Da, este o ramură strategică, noi o susținem, dar nu în detrimentul celorlalte ramuri” , a spus deputatul PAS, Vitalie Jacot.

Peste 150 de unități de tehnică agricolă staționează în Piața Marii Adunări Naționale. Fermierii din mai multe raioane ale țării solicită Guvernului achitarea compensațiilor în mărime de 3000 de lei per hectar măcar la cerealele de prima grupă, achitarea tuturor datoriilor la subvenții, restricții la importul producției cerealiere și oleaginoase din Ucraina, convingerea Portului Giurgiulești să exporte prioritar producția agricolă din Republica Moldova și modificări la restituirea TVA.

O nouă funcție pe Tik Tok. Este cea mai mare schimbare din ultima perioadă

Utilizatorii TikTok vor putea posta clipuri cu o lungime de până la o oră. După ce a crescut deja de mai multe ori limita de timp a clipurilor pe care le acomodează, aplicația testează acum postarea filmărilor care au o lungime de până la 60 de minute.

Creatorii de conţinut care vând abonamente deja pot posta clipuri de 20 de minute, iar un număr limitat dintre utilizatori pot chiar posta filmări lungi de 30 de minute.

Surprize pentru utilizatorii Tik Tok

Clipurile scurte au fost poarta de intrare pe piaţa platformelor de video, migrând, treptat, către filmări mai lungi care oferă mai multe oportunităţi de monetizare. Limita de 60 de minute ar putea facilita postarea episoadelor întregi pentru producătorii sau platformele de streaming care vor dori să-şi promoveze un nou serial sau film, potrivi News.ro citat de evz.ro.

Tik Tok a făcut și alte actualizări

TikTok a actualizat și sistemele de revizuire a conținutului, pentru a încorpora mai eficient gradul de risc al unui videoclip (pe baza tipului de încălcare potenţială) şi audienţa aşteptată (pe baza conturilor urmărite), pentru a determina dacă conţinutul respectiv va fi eliminat, trimis pentru a fi revizuit de către un specialist sau dacă trebuie luată o altă decizie.

Platforma ia măsuri precum funcţiile care au restricţii de vârstă, marcarea conţinutului neeligibil pentru recomandare şi sistemul de organizare a conţinutului pe baza maturităţii (Content Levels), pentru a reduce conţinutul nepotrivit prin limitarea persoanelor care pot crea sau urmări anumite tipuri de conţinut.

Platforma chineză aplică noua politică privind dezinformarea asupra schimbărilor climatice, ce are ca scop eliminarea informaţiilor false, care neagă date ştiinţifice cunoscute, cum ar fi conţinutul care contestă existenţa schimbărilor climatice sau factorii care contribuie la aceasta.

„Similar cu alte politici referitoare la dezinformare, TikTok a început să lucreze cu parteneri independenţi de fact-checking prin care se asigură de acurateţea conţinutului. În plus, platforma a introdus şi un nou instrument de căutare care îi redirecţionează pe cei care caută conţinut legat de schimbările climatice către informaţii oficiale”, se arată în comunicatul companiei.

Loredana Groza, îndrăgostită lulea

Loredana Groza va cânta în deschiderea „Meciului de retragere al Generaţiei de Aur”, ce va avea loc pe data de 25 mai, pe Arena Naţională. Artista a recunoscut că a fost mereu atrasă de singurului român ce are în palmares 2 trofee de Champions League, Miodrag Belodedici.

„Belodedici a fost primul meu ‘crush’. Decupam pozele cu Belo din ziare. Colegele mele de liceu știu. Belodedici arată foarte bine, are niște ochi foarte frumoși.Dacă știam că sunt și albaștri, mă mutam în sudul țării, de unde e el.”, a spus Lori.

Artista a mai spus că se înțelege foarte bine cu foștii internaționali și că îi respectă mult. Ea a declarat că toți sunt idolii ei.„ Toți sunt idolii mei. Lăcătuș, este un prieten vechi, Panduru, Adi Ilie, Hagi, să nu mai vorbesc, Gică Popescu, Jean, Stelea, sunt ca frații mei, îi ador și îi respect. Au reușit să demonstreze că nu doar talentul este suficient pentru a deveni un mare sportiv”, a spus aceasta,potrivit Fanatik.

Loredana Groza, surpriză pentru foștii internaționali

Loredana Groza a pregătit un moment special jucătorilor din Generaţia de Aur la antrenamente, adaptând o piesă celebră pentru tricolori. „Te-aștept ca și când, numai Generația de Aur ar fi pe pământ! Mai presus de măriri, de căderi, de măriri, de cuvânt!” le-a cântat artista fostelor glorii, la nivelul gazonului, pe Stadionul ”Arcul de Triumf”.

Evenimentul de pe 25 Mai va avea loc la Arena Națională unde s-au vândut deja peste 50000 de bilete. La eveniment vor veni și Jose Mourinho, Rivaldo, Hristo Stoicikov şi mulţi alţii.

Primul tratat internaţional privind inteligența artificială, adoptat de Consiliul Europei

Consiliul Europei a adoptat vineri primul tratat internaţional obligatoriu din punct de vedere juridic menit să asigure respectarea drepturilor omului, a statului de drept şi a standardelor juridice privind democraţia în utilizarea sistemelor de inteligenţă artificială (AI), scrie stiripesurse.md.

“Tratatul, care este deschis spre semnare şi ţărilor din afara Europei, stabileşte un cadru juridic care acoperă întregul ciclu de viaţă al sistemelor de AI şi abordează riscurile pe care acestea le pot prezenta, promovând în acelaşi timp inovarea responsabilă”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei, citat de AFP.

Convenţia-cadru a Consiliului Europei privind inteligenţa artificială şi drepturile omului, democraţia şi statul de drept a fost adoptată, la Strasbourg, în cadrul reuniunii ministeriale anuale a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, care reuneşte miniştrii afacerilor externe din cele 46 de state membre.

Textul a fost elaborat pe parcursul a doi ani de un organism interguvernamental care a reunit cele 46 de state membre ale Consiliului, Uniunea Europeană şi 11 state terţe (în special Statele Unite, Australia, Canada, Israel şi Japonia), precum şi reprezentanţi ai sectorului privat, ai societăţii civile şi ai mediului academic, în calitate de observatori.

“Convenţia stabileşte cerinţe de transparenţă şi control adaptate contextelor şi riscurilor specifice, în special identificarea conţinutului generat de sistemele AI”, spune Consiliul Europei.

“Părţile vor trebui să adopte măsuri pentru a identifica, evalua, preveni şi atenua posibilele riscuri şi pentru a evalua necesitatea unui moratoriu, a unei interdicţii sau a altor măsuri adecvate privind utilizarea sistemelor AI atunci când o astfel de utilizare este susceptibilă să prezinte riscuri incompatibile cu standardele privind drepturile omului”, continuă organismul european.

Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului Europei, a salutat adoptarea unui “tratat internaţional unic care va asigura că inteligenţa artificială respectă drepturile oamenilor”.

“El răspunde necesităţii de a avea o normă de drept internaţional susţinută de state de pe diferite continente unite de valori comune, ceea ce face posibilă valorificarea avantajelor inteligenţei artificiale, reducând în acelaşi timp riscurile pe care le reprezintă. Prin acest nou tratat, intenţionăm să asigurăm utilizarea responsabilă a AI, una care respectă drepturile omului, democraţia şi statul de drept”, a adăugat ea.

Convenţia-cadru va fi deschisă spre semnare la Vilnius, la 5 septembrie, cu ocazia unei conferinţe a miniştrilor justiţiei.

Uniunea Europeană a adoptat, de asemenea, o lege la începutul lunii martie pentru a reglementa sistemele AI, cum ar fi ChatGPT, o legislaţie unică în lume.

Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău a venit cu un proiect de decizie privind anularea taxei de salubrizare
Articolul anterior
Unul dintre creatorii bombei termonucleare s-a sinucis la Moscova
Articolul următor