Alexia, fata cu mâinile replantate, va fi externată. Dacă fratele ei nu i-ar fi luat braţul de pe jos, copila ar fi rămas mutilată pe viață: „E îngerul ei”

Alexia, adolescenta de 15 ani căreia i s-au replantat mâinile amputate, va fi externată mâine, după doar două săptămâni în spital. Ieri s-a plimbat pentru prima dată pe holurile spitalului din Iaşi, însoţită de medicul care i-a dat a doua șansă la viață. Părinţilor încă nu le vine să creadă că ce a fost mai greu a trecut, iar fratele Alexiei i-a compus o melodie şi o aşteaptă, emoţionat, acasă. 

„A fost emoţionant şi am izbucnit în plâns atunci când fetiţa a făcut primii paşi. Ea va redeveni acea fetiţă care a fost tot timpul”, spune Valentina Tudose, mama Alexiei. După doar două săptămâni în spital, fata e pe drumul cel bun: va fi externată. Astfel începe un nou an lângă cei dragi şi o nouă viaţă.  

Alexia, fata cu mâinile amputate și replantate, va fi externată

„Avem o veste extraordinară. Alexia a avut azi ultima operație, iar mâine va fi externată din spitalul nostru. Doar degetele mâinii drepte le poate mişca, în flexie. Dar cu siguranţă acest copil va recupera şi celelalte funcţii motore la mâna dreaptă şi mâna stângă”, crede Sidonia Susanu, medic. „Am început sărbătorile cu o dramă, o dramă foarte mare şi se pare că încheiam anul cu cea mai mare bucurie posibilă. Este incredibil, noi nu ne aşteptam să plecăm atât de repede acasă”, povesteşte Valentina Tudose, mama Alexiei.

Ieri, Alexia s-a plimbat prin spital, spijinită de îngerii ei păzitori care au stat 20 de ore într-o operaţie maraton pentru a-i salva braţele amputate. „Am fost foarte emoţionat, chiar am plâns de bucurie pot spune. Aseară am văzut că e foarte puternică şi a dat tot ce e mai bun”, mărturiseşte Eric Tudose, fratele Alexiei.

Prima verigă din lanţul minunilor

„A fost o minune de Crăciun, minune care s-a înfăptuit cu ajutorul şi doar cu ajutorul medicilor”, adaugă Valentina Tudose, mama Alexiei. Lanţul minunilor a pornit de la Eric, fratele cu doar un an mai mare care a dat dovadă de o putere incredibilă, imediat după nenorocire.

„Am văzut că se mişcă puţin, am ridicat-o rapid şi am văzut că nu are un braţ. Am ţipat. Am luat braţul, am luat-o şi pe ea şi am ieşit din autobuz. Nici acum nu stiu cum am reuşit”, îşi aminteşte Eric Tudose, fratele Alexiei. „Vă daţi seama, un copil la ora 12 noaptea, pe un câmp, să cauţi mâna surorii tale. Un copil de 16 ani … Am rămas şocat. Câtă maturitate la un copil atât de mic”, spune Florin Tudose, tatăl Alexiei. 

„Eric a încercat să mă ţină în permanenţă calmă la telefon, deşi săracul atunci când am ajuns la Paşcani a izbucnit în plâns. Eric este îngerul surorii lui”, mai spune Valentina Tudose, mama Alexiei.

Fratele fetei rănite în accidentul din Paşcani i-a pregătit Alexiei o surpriză

De două zile, Eric lucrează neîncetat la o surprinză pentru sora sa: o melodie. „I-am arătat aseară şi era foarte bucuroasă. Mi-a spus că de-abia aşteaptă să îl vadă finalizat”, povesteşte Eric Tudose, fratele Alexiei.

Lanţul binelui format în jurul Alexiei a adunat şi sute de oameni care au donat sânge pentru a-i salva viaţa. „Prin mâna medicilor lucrează Dumnezeu”, spunea pe 19 decembrie Dan Sănduleac, preot. „Toţi sunt eroi”, crede Florin Tudose, tatăl Alexiei.

În noaptea de 16 spre 17 decembrie, autocarul în care se aflau Alexia şi colegii ei dintr-un ansamblu folcloric s-a răsturnat la intrare în Paşcani. 

Profiturile Tesla se prăbuşesc – Venitul net a scăzut cu 71% faţă de anul precedent

Miliardarul Elon Musk anunţă că se întoarce la Tesla, îndepărtându-se parţial de rolul său controversat în administraţia Trump, după ce a fost învinovăţit pentru scăderea profiturilor şi a vânzărilor companiei, transmite CNN, citat de news.ro

Musk a declarat marţi investitorilor Tesla că îşi va reduce activitatea din cadrul Department of Government Efficiency (DOGE) la o zi sau două pe săptămână începând cu luna viitoare.

”Începând cu luna viitoare, mai, alocarea mea de timp pentru DOGE va scădea semnificativ”, a declarat Musk în timpul unui apel privind câştigurile Tesla.

Dar Musk şi-a apărat activitatea în cadrul Departamentului pentru Eficienţă Guvernamentală (DOGE), spunând că este necesar să se reducă „risipa şi frauda”, în timp ce a îndemnat investitorii să „privească dincolo de loviturile şi gropile aflate imediat în faţa noastră”.

El a dezvăluit schimbarea, după ce Tesla a raportat că trimestrul său a fost mult sub previziuni şi că escaladarea războiului comercial a întunecat perspectivele companiei pentru restul acestui an.

Deşi Tesla este mai puţin expusă tarifelor decât majoritatea celorlalţi producători auto, aceasta a declarat că va trebui să îşi revizuiască orientările din cauza disputelor comerciale actuale.

„Este dificil de măsurat impactul schimbării politicii comerciale globale asupra lanţurilor de aprovizionare cu automobile şi energie, a structurii noastre de costuri şi a cererii de bunuri durabile şi servicii conexe”, a transmis compania.

Trump a impus tarife pentru importurile de automobile la 3 aprilie şi a promis că va impune tarife suplimentare pentru piese în lunile următoare.

Tesla produce maşinile pe care le vinde în Statele Unite în fabrici americane, astfel încât este mai puţin expusă la tarifele pentru maşinile importate decât alţi producători auto importanţi, dar importă piese pentru maşinile pe care le construieşte în fabricile sale din SUA.

Musk nu a dat vina în mod specific pe Trump pentru incertitudinea privind politica comercială, deşi a încercat să pună o anumită distanţă între el şi administraţie în această privinţă.

„Decizia privind tarifele este în întregime la latitudinea preşedintelui Statelor Unite”, a spus el.

„Voi interveni cu sfatul meu. Am declarat de multe ori că tarifele mai mici sunt o idee bună pentru prosperitate. Voi continua să pledez pentru tarife mai mici decât pentru tarife mai mari. Asta este tot ce pot face”, a adăugat Musk.

Constructorul auto a raportat că veniturile sale au scăzut cu 9%, veniturile din sectorul auto scăzând cu 20%. Venitul ajustat a scăzut cu 39%. Aceste scăderi au fost mai mari decât previziunile. Venitul său net, cea mai strictă definiţie a profitabilităţii sale, a scăzut cu 71% faţă de anul precedent.

La începutul lunii aprilie, Tesla a avertizat investitorii că în primul trimestru a înregistrat cea mai mare scădere a vânzărilor din istoria sa, livrând cu 50.000 de vehicule mai puţin decât în primele trei luni ale anului trecut.

Scăderea vânzărilor a însemnat că Tesla a înregistrat cele mai mici vânzări din ultimii aproape trei ani.

Declinul este uimitor pentru o companie care, până de curând, raporta o creştere anuală a vânzărilor între 20 % şi 100 % aproape în fiecare trimestru, ceea ce a fost în mare parte responsabil pentru preţul ridicat al acţiunilor sale, care a făcut-o să valoreze mai mult decât orice alt producător auto din lume.

În ultimele săptămâni, analiştii au dat o mare parte din vina pentru cea mai mare scădere a vânzărilor din istoria companiei pe rolul controversat al lui Musk în administraţia Trump, în calitate de şef al DOGE, care a dus la proteste în faţa showroom-urilor Tesla şi la vandalizarea instalaţiilor sale.

A existat, de asemenea, o scădere accentuată a vânzărilor în Europa, unde Musk a devenit, de asemenea, activ din punct de vedere politic, sprijinind partidele politice de extremă dreapta din Germania şi Regatul Unit.

Musk a susţinut, fără a oferi nicio dovadă, că acei protestatari au vorbit pentru că au primit „risipa şi frauda” pe care, potrivit lui, DOGE le-a eliminat. De asemenea, el a apărat activitatea DOGE ca fiind lucrul corect pentru ţară şi companie.

„Cred că lucrul corect de făcut este să combatem risipa şi frauda şi să încercăm să readucem ţara pe drumul cel bun”, a spus el.„Dacă nava Americii se scufundă, Tesla va merge cu ea”, a adăugat miliardarul.

El a recunoscut, de asemenea, că au existat critici cu privire la timpul pe care l-a petrecut la DOGE şi nu la conducerea Tesla. Dar el a spus că munca de înfiinţare a DOGE este „în mare parte terminată”, astfel încât el poate acum să se îndepărteze şi să se concentreze din nou pe Tesla.

Acţiunile Tesla au crescut cu 4% în timpul tranzacţiilor după închiderea şedinţei, ca urmare a anunţului lui Musk că se îndepărtează de DOGE.

Musk a respins, de asemenea, o întrebare cu privire la deteriorarea mărcii Tesla. El a atribuit orice scădere a vânzărilor slăbiciunii economice generale şi incertitudinii consumatorilor, în ciuda faptului că scăderea a avut loc în timp ce vânzările pentru modelele EV concurente şi alţi producători auto au crescut.

„În absenţa problemelor macros, nu vedem nicio reducere a cererii”, a spus el.Musk a insistat, de asemenea, că perspectiva pe termen lung pentru Tesla este puternică, în ciuda rezultatelor proaste din cel mai recent trimestru.

„Viitorul Tesla este mai strălucitor ca niciodată”, a spus el, adăugând că problemele sale nu sunt nici pe departe atât de grave precum au fost în trecut. El a promis că lucrările Tesla privind conducerea autonomă şi roboţii umanoizi, care nu s-au ridicat încă la înălţimea promisiunilor din trecut ale lui Musk, vor produce o perioadă de „abundenţă durabilă pentru toţi”.

„Acesta este un viitor Acţiunile Tesla aproape s-au dublat între ziua alegerilor şi un nivel record la mijlocul lunii decembrie, în speranţa că noua administraţie va implementa politici favorabile Tesla. Dar acţiunile au pierdut tot câştigul post-electoral, scăzând cu 50% de la maxim până la închiderea şedinţei de tranzacţionare de marţi.

Compania a reafirmat că intenţionează în continuare să scoată pe piaţă „modele mai accesibile” până la sfârşitul lunii iunie, deşi lista sa de capacităţi pentru diferitele sale modele şi uzine nu prevede producţia unui astfel de model în restul acestui an.

De asemenea, a declarat că „robotaxi”-ul său fără şofer va fi lansat până anul viitor. Compania a promis că nu va avea un volan sau pedale de acceleraţie sau frână, şi că un serviciu iniţial cu pentru plimbări fără şofer va începe mai târziu în această primăvară.

Problemele Tesla nu se datorează numai produselor întârziate, comerţului şi respingerii rolului lui Musk în administraţia Trump. De asemenea, se confruntă cu o concurenţă sporită din partea ofertelor de vehicule electrice ale altor producători auto, inclusiv din China.

Producătorul auto chinez BYD , de exemplu, a devansat Tesla în ceea ce priveşte vânzările de vehicule electrice în mai multe trimestre din ultimii ani, inclusiv în primul trimestru al acestui an, deşi Tesla şi-a păstrat întotdeauna poziţia de lider în ceea ce priveşte vânzările pe întregul an. Dar Tesla este pe cale să piardă acest titlu în 2025, având în vedere tendinţele actuale de vânzări.

China este cea mai mare piaţă pentru vehiculele electrice şi a doua cea mai mare piaţă pentru Tesla, după Statele Unite. Vânzările din China nu au fost defalcate în raportul privind rezultatele de marţi.

fericit”, a promis el.

Zelenski vrea să se întâlnească cu Trump la funeraliile Papei: „Sunt pregătit”. Va fi prima întrevedere după disputa din Biroul Oval

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că este deschis unei întâlniri cu președintele american Donald Trump, cu prilejul funeraliilor Papei Francisc, care vor avea loc sâmbătă la Vatican.

„Da, mi-aș dori, sunt pregătit. Suntem mereu pregătiți să ne întâlnim cu partenerii noștri din Statele Unite”, a spus Zelenski, într-un briefing de presă, potrivit AFP.

Dacă va avea loc, întâlnirea de sâmbătă ar fi prima întrevedere directă dintre cei doi lideri de la schimbul de replici tensionat din Biroul Oval în luna februarie, care s-a încheiat cu plecarea intempestivă a lui Zelenski de la Casa Albă.

Amintim că, tot în februarie, Donald Trump l-a descris pe Volodimir Zelenski drept un „dictator”, ca mai apoi să-și retragă comentariul câteva zile mai târziu.

Cel mai recent, luni, Trump i-a acuzat pe predecesorul său Joe Biden şi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că nu au reuşit să prevină războiul din Ucraina.

La funeraliile Papei Francisc, președintele ucrainean va fi însoțit de prima doamnă, Olena Zelenska, conform consilierului prezidențial Dmytro Lytvyn, citat de The Kyiv Independent.​

Donald Trump, care a dispus coborârea drapelului american în bernă în semn de omagiu pentru Suveranul Pontif, va participa de asemenea la ceremonie, alături de soția sa, Melania.

Papa Francisc s-a stins din viață luni, în a doua zi de Paște, la vârsta de 88 de ani, după un accident vascular cerebral și un stop cardiac. Serviciul funerar se va desfășura în Piața Sfântul Petru, sâmbătă, și va fi condus de Giovanni Battista Re, decanul în vârstă de 91 de ani al Colegiului de Cardinali de la Vatican.

Financial Times: Vladimir Putin se oferă să oprească invazia Ucrainei de-a lungul liniei actuale a frontului

Vladimir Putin s-a oferit să oprească invazia sa din Ucraina de-a lungul liniei actuale a frontului, ca parte a eforturilor de a ajunge la un acord de pace cu președintele american Donald Trump, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, scrie Financial Times.

Președintele rus i-a spus lui Steve Witkoff, trimisul special al lui Trump, în timpul unei întâlniri la Sankt Petersburg la începutul acestei luni, că Moscova ar putea renunța la pretențiile sale asupra zonelor din patru regiuni ucrainene parțial ocupate care rămân sub controlul Kievului, au declarat trei dintre persoanele respective.

De atunci, SUA a avansat idei pentru o posibilă soluționare care include recunoașterea de către Washington a dreptului de proprietate al Rusiei asupra peninsulei ucrainene Crimeea, au adăugat sursele, precum și cel puțin recunoașterea controlului de facto al Kremlinului asupra părților din cele patru regiuni pe care le deține în prezent.

Propunerea este primul indiciu formal pe care Putin l-a dat din primele luni ale războiului, în urmă cu trei ani, că Rusia ar putea renunța la cererile sale maximaliste de a pune capăt invaziei.

Dar oficialii europeni informați cu privire la eforturile SUA de a pune capăt războiului au avertizat că Putin va folosi probabil aparenta concesie ca momeală pentru a-l atrage pe Trump să accepte celelalte cereri ale Rusiei și să le impună Ucrainei ca un fapt împlinit. „Există multe presiuni asupra Kievului în acest moment pentru a renunța la lucruri, astfel încât Trump să poată pretinde victoria”, a declarat unul dintre ei.

Oficialii ucraineni urmează să se întâlnească miercuri la Londra cu oficiali europeni și americani pentru a discuta cele mai recente propuneri. Cu toate acestea, Witkoff și secretarul de stat american Marco Rubio s-au retras de la întâlnire, potrivit oficialilor americani și europeni. Reprezentantul lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, este încă așteptat să participe.

Consilierul lui Putin pentru politică externă a declarat marți că Witkoff va vizita Moscova la sfârșitul acestei săptămâni, potrivit presei ruse.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat pentru Financial Times: „Munca tensionată este în desfășurare. Discutăm cu americanii. Este o muncă dificilă și necesită mult timp, deci este dificil să ne așteptăm la rezultate imediate, iar negocierile nu pot fi făcute public”.

Trump a postat duminică pe rețelele sociale că speră ca Ucraina și Rusia „să ajungă la o înțelegere săptămâna aceasta” și apoi „să înceapă să facă afaceri cu Statele Unite ale Americii, care prosperă, și să facă o avere!”.

În cadrul unei reuniuni care a avut loc săptămâna trecută la Paris cu oficiali europeni și ucraineni, SUA au prezentat idei despre care Casa Albă speră că ar putea forma liniile generale ale unui posibil acord.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că nu a primit o propunere din partea lui Trump care să contureze pași specifici pentru a pune capăt războiului Rusiei. Dar el a spus că, odată ce va exista o încetare a focului, va fi pregătit pentru discuții directe cu Putin.

„Există semnale, idei, discuții, dar nu este o propunere oficială”, a spus Zelenski. Dacă va exista o astfel de propunere oficială, a spus el, „vom răspunde”.

Care sunt propunerile avansate de echipa lui Donald Trump

Oficiali ucraineni de rang înalt au declarat pentru FT că sunt dispuși să accepte unele dintre ideile avansate de Trump și echipa sa, fără a preciza care anume.

Propunerile SUA includ desfășurarea unui contingent european de menținere a păcii în Ucraina, precum și a unei forțe militare separate, din afara NATO, care să ajute la monitorizarea încetării focului de-a lungul unei zone demilitarizate care să acopere întreaga linie de front de peste 1.000 km.

Militarii ar urma să lucreze împreună cu forțele ucrainene și ruse care monitorizează armistițiul pe părțile lor respective ale așa-numitei linii de contact. În cadrul unui potențial acord, Ucraina s-ar angaja să nu recucerească prin forță teritoriul ocupat de Rusia, în timp ce Rusia ar fi de acord să oprească avansul lent al armatei sale.

Nu este clar dacă Trump a cerut Ucrainei să recunoască oficial anexarea Crimeei de către Rusia. Dar Zelenski și-a reiterat marți poziția cu privire la peninsula din Marea Neagră, spunând:

„Ucraina nu va recunoaște ocuparea Crimeei. Este teritoriul nostru, al poporului ucrainean, nu este nimic de discutat aici”.

Rusia a respins, de asemenea, unele dintre sugestiile SUA, inclusiv o prezență militară pentru țările NATO în Ucraina. Cu toate acestea, persoane familiarizate cu subiectul au declarat că Putin ar putea fi pregătit să renunțe la cererea sa anterioară privind controlul deplin asupra celor patru regiuni ucrainene de pe linia frontului – Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporojie – dacă SUA ar face concesii geopolitice mai ample Moscovei, cum ar fi recunoașterea controlului său asupra Crimeei și interzicerea aderării Ucrainei la NATO.

Deși Putin a introdus amendamente constituționale în 2020 care interzic Rusiei să renunțe la pretențiile asupra oricărui teritoriu al său, Konstantin Remciukov, un comentator afiliat Kremlinului, a susținut într-un articol publicat duminică că Moscova ar putea pune capăt luptelor după ce va alunga forțele ucrainene din Kursk – o regiune rusă pe care Kievul a preluat-o parțial anul trecut, dar despre care Kremlinul a declarat sâmbătă că se află din nou sub controlul său „în proporție de 99,5%”.

„Când vor elibera ultima jumătate de procent, atunci trupele se pot opri oriunde se află atunci când vestea ajunge la ele”, a scris Remciukov în Nezavisimaia Gazeta.

„Se crede că Trump înțelege acest lucru, datorită lui Witkoff. Și se speră că toate acestea se vor întâmpla până la 30 aprilie, astfel încât el să poată declara cu mândrie că și-a îndeplinit misiunea de pace în primele 100 de zile ale președinției sale.”

Putin a declarat anexarea celor patru provincii din sud-estul Ucrainei în cadrul unei ceremonii fastuoase desfășurate la Kremlin în septembrie 2022, chiar dacă Rusia nu controla niciuna dintre acestea în totalitate la momentul respectiv.

Rusia încă nu controlează pe deplin niciuna dintre cele patru regiuni, deși a deținut capitalele regionale Donețk și Luhansk de la prima sa invazie secretă din estul Ucrainei, cu utilizarea forțelor proxy locale în 2014.

Deși Rusia s-a retras de pe o parte din teritoriul pe care l-a ocupat în toamna anului 2022, Putin a declarat anul trecut că nu va accepta niciun acord de pace dacă Ucraina nu își retrage trupele de pe linia frontului și nu îi oferă Rusiei controlul deplin asupra celor patru provincii – inclusiv asupra orașului Zaporojie, un oraș industrial de 700.000 de locuitori pe care Rusia nu l-a deținut niciodată, dar îl atacă în mod regulat.

Cererile anterioare ale Rusiei pentru un acord de pace au inclus un angajament din partea Ucrainei de a rămâne neutră și de a renunța la aspirațiile sale în cadrul NATO, recunoașterea pretențiilor Rusiei asupra teritoriilor anexate, reducerea sancțiunilor occidentale și o reducere a forțelor NATO în statele membre apropiate de Rusia.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că nu poate comenta „substanța negocierilor”.

Un ”călător în timp” avertizează că extratereștrii vor recuceri Pământul în 2023
Articolul anterior
Sărbătoare în familia numeroasă! Tadeo Cîrnaț, copilul cu nr.5, omagiat!
Articolul următor
Close menu