„Am supraviețuit și e ca a doua zi de naștere pentru mine”. Alina, studenta de 17 ani care a filmat o rachetă trecând pe deasupra capului ei, la Kiev

În dimineața zilei de 10 octombrie, în care armata rusă a bombardat centrul capitalei Ucrainei, Alina, 17 ani, era în drum spre universitate și se afla într-o transmisie live pe canalul ei de Telegram. În acel moment, pe deasupra capului fetei s-a auzit vuietul unei rachete. Tânăra a fost găsită la Kiev de reporterii ziarului Bild.

„Am supraviețuit și e ca a doua zi de naștere pentru mine”. Alina, studenta de 17 ani care a filmat o rachetă trecând pe deasupra capului ei, la Kiev

Cu căștile pe urechi, relaxată, Alina este surprinsă de explozia asurzitoate a unei rachete. Fata aproape că începe să plângă. „Îmi tremură mâinile. O rachetă zboară pe deasupra mea”, țipă adolescenta. Își trece mâine prin părul blond, încercând să verifice dacă are vreo rană. Filmarea, preluată și de Libertatea, a devenit virală.

„Mi-a fost foarte frică! A fost ca a doua zi de naștere pentru mine faptul că am supraviețuit”, a explicat, emoționată, Alina, la aproape o săptămână după atac. 5 persoane au fost ucise în acea zi la Kiev.

„Asta este realitatea noastră”

„Am fost în stare de șoc, am și uitat că sunt live. Am verificat dacă am mâinile și picioarele întregi. După aceea, am oprit filmarea și am sunat-o pe sora mea. Apoi am telefonat părinților, i-am asigurat că sunt bine și că mă duc la adăpost”, a povestit tânăra. A stat în buncăr până seara!

„Asta este realitatea noastră acum, așa trăim, putem fi uciși în case sau dacă mergem la muncă sau la școală. Zaporojie, Harkov și alte orașe sunt bombardate regulat, ei experimentează zilnic ceea ce am trăit eu aici, pe 10 octombrie”, mai spune fata.

La începutul războiului, în februarie, ea a fugit din Ucraina și a locuit în Bernau, lângă Berlin, până la sfârșitul lunii iulie.

„Vreau o viață pașnică aici, în Ucraina, asta e tot”

Când s-a întors la Kiev, războiul din est și sud părea din nou departe. Până pe 10 octombrie, când rușii au declanșat atacuri masive asupra tuturor orașelor mari. Acum spune că nu mai pleacă din Ucraina. Cu orice risc!

„Noi vrem doar să trăim aici, nu vrem să mergem în alte țări. Vrem să ducem o viață pașnică aici, în Ucraina. Asta e tot! Pentru asta, avem nevoie de mai mult sprijin militar din partea altor țări”, este mesajul Alinei.

Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Focul Haric a ajuns la Chișinău

Clipe de înaltă bucurie duhovnicească au trăit în această seară clericii și închinătorii adunați la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din centrul Capitalei. Delegația Arhiepiscopiei Chișinăului, condusă de ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alături de consilierii eparhiali și protopopi, au adus Sfânta lumină de la Ierusalim, la sediul Mitropoliei Basarabiei.

Într-o atmosferă de evlavie și rugăciune, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Luminii Sfinte, precizând că aceasta este darul prezenței lui Hristos cel înviat din morți în Biserica Sa.

„Lumina Sfântă este o binecuvântare, o bucurie pentru cei care cred în Hristos, îl mărturisesc pe El și simt iubirea Lui”, le-a spus ÎPS Petru celor adunați la Reședința Mitropolitană.

Părintele Mitropolit s-a rugat ca Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne ajute să simțim binecuvântarea și bucuria Lui pe care ne-o dăruiește din belșug.

Ulterior, Sfânta Lumină a fost distribuită de către protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, care o vor distribui în fiecare parohie din subordine. După împărtășirea Sfintei Lumini, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, se va îndrepta spre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, unde va săvârși slujba de Înviere.

sursa: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Klaus Iohannis, mesaj de Paște pentru toți românii: „Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului”

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Paşte pentru românii de pretutindeni, dar despre gândurile care se îndreaptă către ”semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”.

”Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranţă în puterea tămăduitoare a credinţei şi a rugăciunii. În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă şi către semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că ”Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace şi bună înţelegere”.

”Acestea sunt valorile noastre cardinale, aşezate de generaţii pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creştină. Vă urez tuturor, dragi credincioşi ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi, să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală”, a mai transmis şeful statului român.

„E fratele meu mai mare”. Un fost bodyguard al lui Putin, împins de Kadîrov spre funcția de ministru al apărării
Articolul anterior
Anunțul făcut de Iuliana Beregoi despre cariera ei. De ce a călătorit în America: „Nu mi-au ajuns două săptămâni”
Articolul următor