„Am văzut moartea în fața noastră”. Pasagerii salvați de pe feribotul Olympia povestesc infernul prin care au trecut

Şocaţi şi privați de somn, pasagerii salvaţi de pe feribotul Grecia-Italia care a luat foc în largul insulei Corfu au mărturisit, sâmbătă, că se simt recunoscători că se află în viaţă, deşi unii s-au arătat extrem de îngrijorați pentru modul în care își vor câștiga traiul de acum înainte, după ce au pierdut camioanele şi mărfurile pe care le aveau, relatează Reuters.

„Am văzut moartea în fața noastră”:  Pasagerii salvați de pe feribotul Olympia povestesc infernul prin care au trecut

Incendiul a izbucnit în dimineața zilei de vineri, 18 februarie, și, la mai bine de 24 de ore de la producerea acestuia, echipele de salvare încă desfășurau o operațiune pentru salvarea celor 12 persoane dispărute, unele dintre ele prinse pe navă, în timp ce pompierii se străduiau să stingă flăcările de pe vasul aflat la câteva mile de coasta insulei Corfu.

„Am văzut moartea în fața noastră”, a declarat unul dintre călători, Danilo Carlucci, pentru Reuters, la un hotel din Corfu, acolo unde zeci de pasageri salvați, inclusiv familii cu copii și bebeluși, au fost duși pentru a se adăposti.

Mulți dintre pasagerii feribotului, printre care și Carlucci, erau proprietari de camioane sau șoferi care transportau mărfuri, de la pahare de plastic la covoare, între Grecia și Italia sau alte țări europene.

Călătoria de nouă ore de la portul Igoumenitsa, situat în vestul Greciei, până la portul italian Brindisi, făcea parte din rutina lor săptămânală.

Massimo Averna, proprietarul unui camion, a povestit că dormea atunci ​​când membrii echipajului au venit și au bătut la ușa cabinei sale, la ora 4 dimineața (02.00 GMT), strigând către pasageri să abandoneze nava.

„Ne-am îmbrăcat și am mers imediat pe punte”, a spus Averna, adăugând că, atunci când au ajuns acolo, i-au văzut pe membrii echipajului cum încercau să stingă focul.

Averna luase feribotul pentru prima dată de când cumpărase un camion nou, de 200.000 de euro, pentru a transporta peleți termici din Atena în Italia, și le-a arătat reporterilor o poză cu vehiculul, de pe telefonul său mobil.

Pasagerul britanic David Waller, în vârstă de 58 de ani, a mărturisit că și-a lăsat toate lucrurile personale la bordul navei, în timp ce s-a grăbit, în întuneric, spre bărcile de salvare. „Nu știam ce se întâmplă, erai pe o barcă… era întuneric beznă, așa că nu știai unde ești… A fost înspăimântător”, a spus Waller.

Valentino Turlakov, în vârstă de 16 ani, a povestit că a fost „o noapte cu adevărat înfricoșătoare pe care nu o voi uita niciodată în viața mea”.

Mulți dintre cei 280 de pasageri recuperați de pe feribot au spus că speră ca salvatorii să-i poată aduce în siguranță și pe cei 12 pasageri dispăruți, care erau din Bulgaria, Grecia, Turcia și Lituania. La bordul feribotului Olympia se aflau și 29 de cetățeni români care, potrivit Ministerului Afacerilor Externe, au fost evacuați în siguranță.

Igor Grosu, întrevederi cu miniștri și înalți oficiali suedezi

Joi, 9 februarie, este ultima zi a întrevederilor planificate ale președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în Suedia. Pe parcursul zilei de miercuri, 8 februarie, speakerul Igor Grosu s-a văzut cu omologul său suedez și cu prim-ministrul, scrie realitatea.md.

Igor Grosu a discutat cu premierul suedez, Ulf Kristersson, despre starea relațiilor bilaterale dintre cele două țări și despre intensificarea cooperării economice și comerciale dintre Republica Moldova și Regatul Suediei.

„Ne dorim ca un număr cât mai mare de produse moldovenești să ajungă în Suedia și să avem cât mai mulți investitori suedezi în Republica Moldova”, a punctat șeful legislativului în cadrul întrevederii.

Președintele Parlamentului, la Stockholm, s-a văzut și cu omologul său suedez, Andreas Norlén. Cei doi președinți au discutat despre provocările cu care se confruntă Republica Moldova având un război la câțiva kilometri și consecințele dramatice asupra țării noastre, despre prioritățile agendei parlamentare de la Chișinău, dar și despre agenda președinției suedeze a Consiliului UE (ianuarie-iunie 2023).

O altă întrevedere din agenda speakerului Parlamentului a fost cu mai mulți miniștri, printre care și cu ministra pentru Afaceri Europene, Jessika Roswall, și secretarul de stat pentru afaceri europene, Jan Knutsson.

În cadrul întrevederii, s-a discutat despre procesul de integrare europeană, iar oficialii suedezi au dat asigurări că Republica Moldova este printre statele prioritare pe agenda președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene și și-au exprimat susținerea față de demersurile autorităților de la Chișinău, care vizează reformarea sectoarelor-cheie și modernizarea țării.

Agenda vizitei oficiale a inclus și o întrevedere cu ministrul suedez al Apărării, Pål Jonson. Discuția s-a axat pe subiectul securității din regiune și, în context, necesitatea reformei sectorului apărării.

„O prioritate a noastră este să asigurăm pacea în țară și în regiune”, a menționat Președintele Parlamentului.

Igor Grosu s-a întâlnit și cu secretara de stat a Ministerului pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare și Comerț Exterior, Diana Janse, și Directorul General al Camerei de Comerț, Anders Ahnlid. Oficialii au convenit asupra intensificării eforturilor pentru schimbul comercial între țările noastre, în mod special în domenii precum IT, agricultură, investiții în regenerabile.

De asemenea, subiectul bunelor practici în gestionarea localităților și comunităților a fost discutat cu președintele Consiliului Municipal din Stockholm, Olle Burell.

Speakerul s-a întâlnit și cu șefa departamentului al Agenției Suedeze de Cooperare pentru Dezvoltare Internațională (Sida) pentru Europa și America Latină, Christina Danielsson. În condițiile în care cooperarea moldo-suedeză durează de peste 20 ani, s-a discutat despre următoarele programe ale Agenției din Moldova, care au drept scop promovarea drepturilor omului, a egalității de gen și a educația incluzivă.

La invitația guvernatorului Regiunii Uppsala, Göran Enander, Președintele Parlamentului a mers la Universitatea din Uppsala, unde nouă tineri moldoveni își fac studiile, dar și la Castelul medieval Uppsala.

Amintim că, în perioada 6 – 9 februarie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a aflat într-o vizită oficială în Regatul Suediei.

Control comun în vama Leușeni-Albița! România și R. Moldova au semnat astăzi acordul

Eveniment important între cele două maluri ale Prutului! Astăzi a fost semnat Acordul între Guvernul Republicii Moldova și cel al României privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni (Republica Moldova) – Albița (România) rutier, pe sensul de intrare în România.

Despre asta a anunțat Serviciul Vamal al Republicii Moldova.

Una dintre cele mai sexy cântărețe, de nerecunoscut fără machiajele stridente și fără peruci

Îi place să iasă în evidență, să poarte ținute extravagante și sexy, peruci multicolore și să se machieze strident. Însă, în timpul liber, Cardi B renunță la această “fațadă” de divă și arată ca o femeie obișnuită, scrie perfecte.ro.

Nici cei mai fideli fani nu au recunoscut-o pe Cardi B la cea mai recentă apariție în public. Cea mai în voga rapperiță a mers la shopping nemachiată, cu părul prins într-o coadă la spate și îmbrăcată modest. Paparazzii însă au fost vigilenți și au fotografiat-o alături de soțul ei, Offset. 

Nu este pentru prima oară când Cardi B este surprinsă în astfel de ipostaze. Pe cât îi place să fie de extravagantă pe scenă și pe covorul roșu, pe atât îi place și simplitatea și naturalețea în timpul liber.

În ciuda ținutelor ei controversate, Cardi B este una din artistele preferate ale marilor designeri, care adesea o îmbracă cu creațiile lor de zeci de mii de euro.

Din dorința de a arăta cât mai bine, rapperita a apelat de-a lungul anilor la diverse operații estetice, pe care le-a și recunoscut, de altfel. Anul trecut Cardi B a dezvăluit că și-a scos 95% din fillerele cu biopolimeri pe care le avea în posterior, pe motive de sănătate. În anumite țări, această substanță este interzisă, fiind periculoasă, cu efecte adverse serioase.

„În august m-am operat și mi-am îndepărtat 95% din biopolimeri… dacă nu știi ce sunt, sunt niște injecții. A fost un proces cu adevărat nebun”, a spus Cardi într-un videoclip live pe Instagram.

Artista a spus că a simțit presiunea de a avea forme mai rotunde și mai apetisante, așa că a recurs la operații estetice. Însă, rapperița le avertizează pe fanele ei care vor un posterior brazilian că procedura poate fi una periculoasă.

“Dacă ești tânără și câteodată ți se pare că ești prea slabă și că nu ai un posterior prea bombat… nu îți face injecții cu biopolimeri! Dacă vreți un lifting brazilian al fundului, asigurați-vă că vă ies analizele de sânge bine. Dacă aveți diabet sau analizele nu sunt bune, nu o faceți”, a spus Cardi B.

Proteste violente în Canada, față de restricțiile Covid-19. Poliția a spart geamurile camioanelor
Articolul anterior
Video. Un patinator german extenuat nu îşi mai poate ridica partenera în programul de la Jocurile Olimpice. „Ţi se rupe inima”
Articolul următor