Guvernul a transmis în folosință Asociației de Forbal de plajă din Moldova jumătate de hectar din parcul Valea Morilor, pentru a amenaja acolo un stadion modern cu 1500 de locuri. Inițiativa este una binevenită, fotbaliştii vor fi mulţumiţi de noile condiţii create şi de noul stadion. Totodată, în parcul Valea Morilor, sunt practicate mai mult de două treimi din sporturile de amatori din Republica Moldova: mii de alergători, cicliști și rolleri, amatorii de volei, badminton, alpinism, fitness și alte activități sportive, inclusiv sporturi acvatice, promovează sportul, mișcarea și stilul sănătos de viață. Acest lucru este unul deloc de neglijat. În opinia sportivilor amatori, ar fi oportun ca autoritățile să ia în considerare crearea de bune condiții și promovarea performanțelor și desfășurării activităților sportive inclusiv în rândul adepților sportului amator.
Iulian Bercu, unul din promotorii sportului amator, menționează pe pagina sa de facebook:,,Sportul de amatori a căpătat în Republica Moldova statutul unei „epidemii”. Un exemplu este parcul Valea Morilor, unde din zori și până la apus, roiesc amatorii de a arde caloriile acumulate. Cred că fiecare al doilea om care citește aceste rânduri a făcut sport sau s-a plimbat în jurul lacului măcar o dată în ultimele luni.
Ieri, Guvernul a transmis în folosință Federației Moldovenești de Fotbal jumătate de hectar de plajă din parcul Valea Morilor, pentru ca aceasta să amenajeze acolo, din fonduri proprii, un stadion pentru 1100 de spectatori. Și, spre tristețea conspirologilor utopiști, consider această decizie drept un potențial proiect-pilot, prin care sportul de amatori ar putea intra în atenția statului (dacă desigur Federația nu va transforma acest teren într-o VIP zonă inaccesibilă pentru “echipele de cartier”). Teoretic, decizia va ochi dintr-o lovitură promovarea unui mod activ de viață, dar și reabilitarea/construcția infrastructurii sportive.
Parcul Valea Morilor, pe lângă miile de alergători, cicliști și rolleri, adăpostește și amatorii de volei, badminton, alpinism, fitness și alte activități sportive (inclusiv sporturi acvatice). Cu toții ei reprezintă mai mult de două treimi din sporturile practicate de amatori în Republica Moldova.
Din această cauză, pentru autoritățile centrale și locale, ar fi extrem de util să se întâlnească, cel puțin, cu reprezentanți ai acestora. Oficialii ar obține dividende prin reanimarea Strategiei de Dezvoltare a Culturii Fizice și Sportului (2013-2020) (un document șocant pentru mine, în 128 de pagini), ar putea ținti mai bine, făcând ,,injecții” bugetare utile zecilor de mii de oameni, iar sportivilor amatori – condiții civilizate și noi performanțe”, a declarat Iulian Bercu.
sursa: Facebook/Iulian Bercu