Ambasadorul UE în Moldova despre suspendarea mai multor posturi TV de la noi

Ambasadorul UE în RepuAmbasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Jānis Mažeiks vede decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), din 30 octombrie, de suspendare a licențelor de emisie a celor șase posturi de televiziune „destul de concisă”, scrie newsmaker.md.

„Respectiv acum analizăm mai multe detalii privind contextul, pentru a înțelege exact cum această decizie a fost luată”, a comunicat diplomatul. El a adăugat că analizează și „care sunt motivele de securitate națională, care au fost invocate la luarea acestei decizii”. Potrivit lui Mažeiks, este evident că sunt „anumite informații care nu vor fi făcute publice”. 

În timpul unor declarații de presă din 1 noiembrie, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova a spus că decizia recentă a autorităților cu privire la televiziuni „este o situație destul de similară cu situația de anul trecut atunci când 6 canale TV au fost suspendate, la sfârșitul anului”.

„Deci, elementul principal este la fel similar pentru noi. (…) În primul rând, și cel mai important, este un element important al democrației conform cărora mass-media poate opera liber. În același timp pot exista anumite restricții care să fie impuse asupra activității lor, care să fie necesare într-o societate democratică”, a comunicat diplomatul.

„Spunând astea, noi vedem că această decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale este destul de concisă și respectiv acum analizăm mai multe detalii privind contextul, pentru a înțelege exact cum această decizie a fost luată și în ce măsură a avut loc implicarea Consiliului Audiovizualului și dacă au fost amenzi/avertizări pentru aceste canale anterior, legate de activitatea lor și la fel care sunt motivele de securitate națională care au fost invocate la luarea acestei decizii. Evident cu înțelegere foarte clară a faptului că probabil vor fi anumite informații care nu vor fi făcute publice”, a conchis Jānis Mažeiks.

***

Pe 30 octombrie 2023, CSE a dispus suspendarea licențelor de emisie a șase posturi de televiziune (Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3) pentru că „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”, potrivit șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteața. Directorul SIS a declarat că cele șase posturi TV își realizează activitatea cu „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către Consiliul Audiovizualului, dar și de SIS. Iar prim-ministrul Dorin Recean a anunțat despre existența unor „dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator”.

În aceeași zi, SIS a anunțat că a blocat 31 de site-uri, dintre care 21 ar fi controlate de Moscova. Deciziile autorităților au stârnit îngrijorări în rândul mai multor ONG-uri de media și a Avocatului Poporului, Ceslav Panico – care au cerut mai multe explicații de la organele de stat care au luat decizia, precum și reacții dure din partea conducerii posturilor TV rămase fără licență – care au acuzat guvernarea de cenzură.

Reamintim că, la sfârșitul anului trecut, CSE a suspendat activitatea postului TV Primul în Moldova și a altor cinci posturi TV (TV6, Orhei TV, Accent TV, NTV Moldova și RTR Moldova) până la anularea stării de urgență din țară. Autoritățile și-au argumentat decizia prin faptul că posturile TV „au relatat tendențios și manipulativ evenimentele din țară și războiul din Ucraina” și prin dorința de a „proteja cetățenii și țara” în situația unui războiului informațional. De altfel, Guvernul Canadei a impus sancțiuni, recent, celor șase posturi TV pentru că ar răspândi în mod constat dezinformarea rusă.

18 elevi de clasa a III-a și un profesor au ajuns la spital după un experiment eșuat la o lecție

18 elevi și un profesor de la o școală primară din Tennessee, SUA, au ajuns la spital după un experiment științific eșuat, scrie stirileprotv.ro.

Elevii de clasa a treia făceau experimente științifice și mai mulți au spus că au început să se simtă rău după un experiment cu gheață carbonică.

Copiii au acuzat stări de greață și au mers la asistenta medicală a școlii, care a alertat imediat conducerea instituției de învățământ.

Elevii au fost transportați la spitalele din zonă, iar după câteva ore au ajuns în siguranță la părinți.

Gheața carbonică este dioxid de carbon în formă solidă și este periculoasă dacă se topește și este inhalată într-un spațiu care nu este aerisit.

Eveniment copleșitor la 2.000 km. de casă! O promoție de moldoveni și-au invitat prima învățătoare și foștii profesori la o întâlnire cu absolvenții, în Italia

Un eveniment copleșitor a avut loc, zilele acestea, într-un oraș din Italia, acolo unde o promoție de moldoveni au organizat o întâlnire cu absolvenții la care și-au invitat foștii profesori, care în prezent muncesc în această țară. Mai mult, în aceeași țară e stabilită și prima lor învățătoare, care a fost și ea invitată la această întâlnire cu absolvenții. Evenimentul a avut loc într-un restaurant din regiunea Padova.

Astfel, la peste 2.000 km. distanță de casă, promoția anului 1999 a Gimnaziului din satul Răciula, raionul Călărași, care peste ani s-au pomenit mai toți în străinătate, acolo unde s-au stabilit cu traiul sau muncesc, au decis, la cei 25 de ani de la absolvirea școlii, să organizeze o întâlnire cu absolvenții în Italia. Și asta pentru că foștii lor profesori, în număr mare, la fel locuiesc și muncesc acolo. În total, evenimentul a adunat circa 45 de persoane.

Mai mult, conaționalii noștri au reușit să o surprindă și să-i ureze ”La mulți ani” primei lor învățătoare, Ludmila Ciobanu.

Unii dintre cei prezenți au fost nevoiți să parcurcă sute de kilometri pentru a ajunge la eveniment. Una dintre fostele absolvente a venit, împreună cu familia, tocmai din Madrid, Spania, pentru a fi alături de foștii colegi în această zi.

”Emoții la maximum la unul dintre cele mai emoționante și frumoase evenimente organizate de noi, cei mai uniți colegi de clasă. La peste 2.000 Km distanță de casă, la peste 25 ani de la absolvirea școlii, am reușit să o surprindem și să-i urăm La Mulți Ani, Primei Învățătoare dnei Ludmila Ciobanu. Am depănat amintiri din anii copilăriei și adolescenței, ne-am amintit de fiecare coleg și am savurat amintirea anilor petrecuți împreună . Ne-am bucurat de prezența profesorilor care au reușit să ne fie alături și complici în acest frumos eveniment!

Scumpi Dascăli, ne închinăm în fața voastră și vă mulțumim pentru efortul depus , la temelia noastră se află și munca voastră! Mulțumim colegilor pentru urări și gânduri bune. Vă așteptăm cu drag în Italia!”, scrie Paulina Mutu, una dintre absolvente, pe pagina sa de Facebook.

Trebuie să menționăm faptul că, la întâlnirea cu absolvenții organizată în satul natal al acestora, la Gimnaziul din satul Răciula, acolo unde era așteptată această promoție, în data de 3 februarie curent, a fost prezent doar un fost coleg al acestora. Trist, dar acesta a stat singur la masa unde trebuiau să fie și foștii lui colegi, care s-au împrăștiați prin lume.

În clasa promoției anului 1999 a gimnaziului din satul Răciula au fost în jur de 30 de absolvenți.

Cea mai frumoasă tânără din Moldova a plecat la Miss World 2024, în India

Cea mai frumoasă fată din Moldova a plecat la concursul de frumusețe Miss World 2024, care va avea loc în India. Este vorba despre Diana Spotarenco, scrie SHOK.md.

Diana Spotarenco a publicat rețelele de socializare imagini înainte de plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Cea mai interesantă călătorie din viața mea începe acum! Sunt atât de încântată. Hai Moldova!!! Pe curând, India”, a semnat Diana Spotarenco.

Diana Spotarenco a devenit cunoscută când a obținut titlul Miss Modova 2023.

VIDEO! Scandal între surorile Terescenco! S-au luat la bătaie și și-au aruncat acuzații
Articolul anterior
Trafic sporit la ieșirea din țară, în vama Sculeni! Vameșii lucrează în regim sporit
Articolul următor