Ambasadorul UE în Moldova despre suspendarea mai multor posturi TV de la noi

Ambasadorul UE în RepuAmbasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Jānis Mažeiks vede decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), din 30 octombrie, de suspendare a licențelor de emisie a celor șase posturi de televiziune „destul de concisă”, scrie newsmaker.md.

„Respectiv acum analizăm mai multe detalii privind contextul, pentru a înțelege exact cum această decizie a fost luată”, a comunicat diplomatul. El a adăugat că analizează și „care sunt motivele de securitate națională, care au fost invocate la luarea acestei decizii”. Potrivit lui Mažeiks, este evident că sunt „anumite informații care nu vor fi făcute publice”. 

În timpul unor declarații de presă din 1 noiembrie, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova a spus că decizia recentă a autorităților cu privire la televiziuni „este o situație destul de similară cu situația de anul trecut atunci când 6 canale TV au fost suspendate, la sfârșitul anului”.

„Deci, elementul principal este la fel similar pentru noi. (…) În primul rând, și cel mai important, este un element important al democrației conform cărora mass-media poate opera liber. În același timp pot exista anumite restricții care să fie impuse asupra activității lor, care să fie necesare într-o societate democratică”, a comunicat diplomatul.

„Spunând astea, noi vedem că această decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale este destul de concisă și respectiv acum analizăm mai multe detalii privind contextul, pentru a înțelege exact cum această decizie a fost luată și în ce măsură a avut loc implicarea Consiliului Audiovizualului și dacă au fost amenzi/avertizări pentru aceste canale anterior, legate de activitatea lor și la fel care sunt motivele de securitate națională care au fost invocate la luarea acestei decizii. Evident cu înțelegere foarte clară a faptului că probabil vor fi anumite informații care nu vor fi făcute publice”, a conchis Jānis Mažeiks.

***

Pe 30 octombrie 2023, CSE a dispus suspendarea licențelor de emisie a șase posturi de televiziune (Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3) pentru că „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”, potrivit șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteața. Directorul SIS a declarat că cele șase posturi TV își realizează activitatea cu „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către Consiliul Audiovizualului, dar și de SIS. Iar prim-ministrul Dorin Recean a anunțat despre existența unor „dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator”.

În aceeași zi, SIS a anunțat că a blocat 31 de site-uri, dintre care 21 ar fi controlate de Moscova. Deciziile autorităților au stârnit îngrijorări în rândul mai multor ONG-uri de media și a Avocatului Poporului, Ceslav Panico – care au cerut mai multe explicații de la organele de stat care au luat decizia, precum și reacții dure din partea conducerii posturilor TV rămase fără licență – care au acuzat guvernarea de cenzură.

Reamintim că, la sfârșitul anului trecut, CSE a suspendat activitatea postului TV Primul în Moldova și a altor cinci posturi TV (TV6, Orhei TV, Accent TV, NTV Moldova și RTR Moldova) până la anularea stării de urgență din țară. Autoritățile și-au argumentat decizia prin faptul că posturile TV „au relatat tendențios și manipulativ evenimentele din țară și războiul din Ucraina” și prin dorința de a „proteja cetățenii și țara” în situația unui războiului informațional. De altfel, Guvernul Canadei a impus sancțiuni, recent, celor șase posturi TV pentru că ar răspândi în mod constat dezinformarea rusă.

Ministerul Culturii explică de ce a fost demisă directoarea ansamblului „JOC”. Ancheta de serviciu s-a finalizat

Ministerul Culturii informează că ancheta de serviciu, inițiată în privința directoarei interimare a Instituției Publice Ansamblul Național Academic de  Dansuri Populare „JOC”, Aliona Strîmbeanu, s-a finalizat, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În zilele de 06 – 07 iunie 2024, în spațiul public au apărut mai multe informații privind aflarea unor salariați ai Instituției Publice Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „JOC” la Forumul economic internațional din Sankt Petersburg, Federația Rusă și participarea de către aceștia la unele evenimente culturale.

La data de 07 iunie 2024,  Aliona Strîmbeanu, fiind invitată la Ministerul Culturii pentru prezentarea explicațiilor pe cazul dat, a confirmat cele relatate în spațiul public, iar prin Nota informativă din 07 iunie 2024,  a recunoscut utilizarea, de către unii salariați ai Instituției Publice Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „JOC”, a costumelor din garderoba instituției publice în or. Sankt Petersburg din Federația Rusă.

Prin Ordinul ministrului culturii nr. 204 din 11 iunie 2024 a fost instituită Comisia de anchetă pentru desfășurarea anchetei de serviciu în privința dnei Aliona Strîmbeanu.

Prin Raportul anchetei de serciciu din 11.07.2024 s-au constatat mai multe încălcări:

1.           Doamna Aliona Strîmbeanu a creat și a admis situații de transmitere a costumelor și accesoriilor instituției publice salariaților în scopuri personale pentru folosirea acestora la activități private  în afara orelor de muncă, aceste acțiuni fiind în detrimentul beneficiului instituției publice, întrucât utilizarea costumelor și accesoriilor instituției publice duce la uzarea și devalorizarea costumelor și accesoriilor instituției publice.

Astfel, la capitolul eliberarea costumelor, s-a constatat că în cadrul instituției nu există un regulament/instrucţiune aprobată de directorul instituţiei, care să reglementeze procedura legală şi uniformă de eliberare a bunurilor (costumelor). Costumierele responsabile de eliberarea costumelor nu dețin un registru oficial pentru aceste acțiuni.

Or, primirea şi eliberarea bunurilor, precum şi a mijloacelor băneşti fără perfectarea documentelor corespunzătoare constituie, în condițiile art. 2111 lit. a) din Codul muncii, încălcare gravă a obligațiilor de muncă

2.           S-a stabilit încălcarea procedurilor de deplasare a  Alionei Strîmbeanu, director general interimar a instituţiei, peste hotarele republicii, fără acordul ministrului.

3.           S-a constatat că majoritatea ordinelor ce țin de activitatea de bază a personalului din cadrul instituţiei, concedii, deplasări – nu conțin în partea introductivă normele de drept material, care constituie temei de emitere a ordinelor respective.

4.           S-a constatat încălcarea procedurilor de cumulare a funcţiilor de către director.

5.           Prin Registrul de evidență a ordinelor, s-a constatat că un număr semnificativ de ordine nu au o consecutivitate numerică, dar sunt înregistrate cu litere suplimentare prin bară, ceea ce denotă că actele sunt întocmite post-factum.

6.           În contabilitatea instituției, s-a constatat că încasarea numerarului s-a efectuat în lipsa aparatului de casă cu memorie fiscală, doar prin ordin de încasare.  Potrivit art. 44 din Legea contabilității nr.113/2007, persoanele care aplică incorect Standardele Naționale de Contabilitate sunt trase la răspundere disciplinară, materială, administrativă sau penală.

7.           Analizând toate situațiile, faptele, încălcările/abaterile de la cadrul normativ în vigoare din domeniul de referință al fiecărei situații/fapte ale doamnei Aliona Strîmbeanu, director general interimar a ANADP „JOC”, care se prezumă a fi abateri disciplinare grave, ministerul  a aplicat dnei Aliona Strîmbeanu, director general interimar al Instituției Publice Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „JOC”, sancțiune disciplinară sub formă de concediere în baza art. 86 alin. (1) lit. k), lit. o) și lit. p) în coroborare cu prevederile art. 2111 din Codul muncii nr. 154/2003, și încetarea contractul individual de muncă, începând cu data de 22.07.2024.

Catastrofă ecologică la Drăsliceni! Mii de pești au murit în iazul din localitate după caniculă. Apel către localnici pentru a ajuta la strângerea acestora

După canicula care a durat mai bine de o săptămână, mii de pești au murit în iazul din satul Drăsliceni, raionul Criuleni! Primăria comunei a venit cu un apel către localnici în care îi roagă să se mobilizeze pentru a ajuta la strângerea acestora, informează unica.md.

”APEL la mobilizare. Stimați locuitori ai comunei Drăsliceni, în legătură cu situația excepțională creată la iazul din s. Drăsliceni, unde arendașul iazului nu mai face față de unul singur volumului de pește decedat, deja nici nu mai raspunde la apeluri (a reușit să strângă doar peștele cel mare, acum a murit și pestele mic), apelăm la ajutorul fiecăruia dintre Dumneavoastră care aveți posibilitate, de a ne mobiliza împreună forțele la strângerea peștelui decedat.

Vă așteptăm mâine 24.07.2024, ora 08.00, partea iazului spre Drăsliceni cu găleți, cizme de cauciuc, mască și alte unelte care credeți că vor fi de ajutor. Peștele strâns va fi îngropat.”, anunță primăria comunei.

Un moldovean a murit în condiții misterioase în Italia. Corpul acestuia a fost găsit în locuința sa, chiar de mama acestuia

Presa italiană scrie despre moarea în condiții misterioase a unui cetățean moldovean, găsit fără suflare în locuința sa din Parma, Italia.

Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit mort în locuința sa din localitatea italiană Parma, provincia cu același nume din regiunea Emilia-Romagna, în seara zilei de vineri, 19 iulie 2024.

Mama bărbatului a fost cea care a descoperit tragedia, în jurul orei 20:00, când a revenit acasă și l-a găsit pe fiul său fără semne de viață pe podeaua apartamentului în care locuia bărbatul moldovean, situat în Piazzale Mestri din Parma, scrie rotalianul.com.

Echipele de intervenție, inclusiv serviciul de ambulanță 118, poliția, echipele de intervenție rapidă, poliția criminalistică și echipele de investigații, au sosit imediat la fața locului, relatează Parma Today.

Potrivit primelor informații oferite de poliție, cauza decesului ar putea fi un accident domestic.

Deși inițial s-a vehiculat ipoteza că un cuțit ar fi fost găsit lângă corp și că ar fi existat răni provocate de o armă tăioasă, poliția a infirmat aceste informații.

Ancheta este în desfășurare pentru a se asigura că nicio posibilitate nu este exclusă și că toate circumstanțele în care s-a produs decesul sunt clarificate.

Autoritățile continuă să adune informații și să investigheze detaliile cazului pentru a determina exact ce s-a întâmplat în acea seară tragică.

VIDEO! Scandal între surorile Terescenco! S-au luat la bătaie și și-au aruncat acuzații
Articolul anterior
Trafic sporit la ieșirea din țară, în vama Sculeni! Vameșii lucrează în regim sporit
Articolul următor