Ambuteiaje pe mai multe străzi din Capitală. Întârzieri de până la 45 de minute

Pe mai multe străzi ale Capitalei, se înregistrează ambuteiaje, iar troleibuzele circulă cu abateri de la orarul stabilit:

Ambuteiaje în Chişinău? Pregătiţi-vă de cel mai aglomerat septembrie în  traficul …

Astfel, la rutele urbane: 

Ruta nr. 1 – întârzieri de până la 35 min
Ruta nr. 2 – întârzieri de până la 40 min
Ruta nr. 3 – întârzieri de până la 35 min
Ruta nr. 4 – întârzieri de până la 45 min
Ruta nr. 5 – întârzieri de până la 30 min
Ruta nr. 7 – întârzieri de până la 40 min
Ruta nr. 8 – întârzieri de până la 40 min
Ruta nr. 9 – întârzieri de până la 40 min
Ruta nr. 10 – întârzieri de până la 35 min
Ruta nr. 12 – întârzieri de până la 35 min
Ruta nr. 13 – întârzieri de până la 35 min
Ruta nr. 16 – întârzieri de până la 45 min
Ruta nr. 17 – întârzieri de până la 40 min
Ruta nr. 20 – întârzieri de până la 30 min
Ruta nr. 21 – întârzieri de până la 30 min
Ruta nr. 22 – întârzieri de până la 35 min
Ruta nr. 23 – întârzieri de până la 30 min
Ruta nr. 24 – întârzieri de până la 35 min
Ruta nr. 25 – întârzieri de până la 35 min
Ruta nr. 26 – întârzieri de până la 30 min
Ruta nr. 28 – întârzieri de până la 40 min
Ruta nr. 29 – întârzieri de până la 35 min
Ruta nr.33 – întârzieri de până la 40 min
Ruta nr. 38 – întârzieri de până la 35 min

Rutele suburbane:

Ruta nr. 30 – întârzieri de pana la 35 min
Ruta nr. 31 – întârzieri de pana la  35 min
Ruta nr. 32 – întârzieri de pana la 45 min
Ruta nr. 34 – întârzieri de pana la 45 min
Ruta nr. 35 – întârzieri de pana la 30 min
Ruta nr. 36 – întârzieri de pana la 35 min
Ruta nr. 37- întârzieri de pana la 40 min.

Alimente pe cale de dispariție: 8 produse obișnuite care ar putea deveni delicatese în viitorul apropiat

Globalizarea a făcut accesibile produse care înainte erau considerate exotice. Dar problemele devin și ele globale: boli, schimbări climatice, epuizarea resurselor…

Mii de ani de selecție au permis crearea unor soiuri de plante și rase de animale adaptate la diverse condiții de viață și foarte productive. Cele mai reușite s-au răspândit pe tot globul alături de oameni, iar diversitatea genetică le-a oferit o protecție excele, scrie observatorul.md.

Totuși, odată cu industrializarea agriculturii, fermierii au început să se concentreze pe cultivarea doar a plantelor și animalelor care aduceau cel mai mare profit. Cele mai convenabile soiuri pentru procesare și cele mai productive rase au înlocuit rapid concurenții. În 1903, cataloagele vânzătorilor americani de semințe ofereau 544 de soiuri de varză, 408 de roșii și 307 de porumb. Până la sfârșitul secolului, numărul acestora a scăzut semnificativ: în 1983, cercetătorii au numărat doar 28 de soiuri de varză, 79 de roșii și 13 de porumb.

Plantele dintr-un singur soi sunt descendenți ai unui singur strămoș, practic clone. Nici animalele din rasele atent protejate de “impurități” nu se bucură de diversitate genetică. Drept urmare, orice nouă provocare le amenință cu dispariția completă. Un virus ingenios sau o ciupercă parazitară ar putea distruge o populație vastă, dar omogenă, înainte ca aceasta să poată dezvolta o rezistență.

Cacao

Principala amenințare: încălzirea globală
Cu câteva sute de ani în urmă, ciocolata era o delicatesă rară și scumpă, iar până la mijlocul acestui secol, este posibil să-și recapete acest statut. Arborii de cacao, din ale căror fructe se produce ciocolata, preferă un climat cald și umed. Aproximativ 60% din producția mondială de cacao este concentrată pe coasta Africii de Vest, în Ghana și Coasta de Fildeș. Cu toate acestea, cercetările recente prezic că până la mijlocul secolului, clima regiunii va deveni prea caldă și uscată pentru cacao.

Cafea

Majoritatea boabelor de cafea provin din două specii: arabica (Coffea arabica) și robusta (Coffea canephora). Deși sunt cultivate în multe regiuni, de la Brazilia la Vietnam și Africa, toate aceste zone experimentează schimbări climatice rapide și periculoase. Potrivit unor estimări, până în 2050, suprafața terenurilor adecvate pentru cultivarea cafelei va scădea la jumătate, iar robusta va fi cea mai afectată, deoarece tolerează mai greu căldura.

Vin

Prognozele climatice pentru principalele regiuni viticole ale lumii nu sunt favorabile. Se preconizează o creștere a temperaturilor cu 2,5°C până în 2050, ceea ce va duce la o scădere drastică a producției. În Franța și regiunea Mediteranei, producția ar putea scădea cu până la 85%, iar în California și Australia cu 70%.

Banane

Principala amenințare: bolile
Puțini își mai amintesc gustul “adevăratelor” banane: se spune că fructele din soiul legendar „Gros Michel” erau mai dulci și se păstrau mai mult. Acest soi a fost cel mai popular până în anii 1950-1960, când o boală numită „boala Panama”, cauzată de ciuperca Fusarium oxysporum, a distrus majoritatea plantațiilor de banane. În prezent, soiul „Cavendish” domină piața, dar și acesta este amenințat de o nouă variantă a ciupercii, denumită TR4.

Avocado

Principala amenințare: seceta
Arborii de avocado necesită cantități mari de apă pentru a produce fructe: pentru un kilogram de avocado este nevoie de aproximativ 600 de litri de apă. Aproximativ jumătate din producția mondială provine din Mexic, unde costul apei este în creștere constantă, iar secetele devin tot mai frecvente.

Miere

Principala amenințare: tehnologiile
Albinele nu doar produc miere, ci sunt esențiale pentru polenizarea multor plante sălbatice și agricole. În ultimele decenii, coloniile de albine s-au confruntat cu o amenințare gravă: sindromul colapsului coloniilor de albine, caracterizat prin dispariția rapidă a albinelor.

Ton

Principala amenințare: pescuitul excesiv
Tonul este una dintre speciile de pești mari care a suferit cel mai mult din cauza pescuitului excesiv. În ultimii 50 de ani, populațiile de ton au scăzut cu mai mult de jumătate. Eco-activiștii au inclus tonul pe lista alimentelor „în pericol de dispariție”.

Caviar

Pescuitul excesiv a pus în pericol multe specii, inclusiv peștele din care se obține caviarul. Pe vremuri o hrană obișnuită, caviarul a devenit astăzi un produs de lux.

Prima țară din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină

Pentru prima dată în Norvegia, numărul mașinilor electrice este mai mare decât cel al mașinilor pe benzină, a declarat o organizație din industrie, o premieră mondială, scrie stirileprotv.ro.

Din cele 2,8 milioane de autoturisme înmatriculate în țara nordică, 754.303 sunt complet electrice, față de 753.905 care funcționează pe benzină, a precizat federația rutieră norvegiană (OFV) într-o declarație.

Modelele diesel rămân cele mai numeroase, cu puțin sub 1 milion, dar vânzările lor sunt în scădere rapidă.

„Acesta este un moment istoric. O piatră de hotar pe care puțini o anticipau acum 10 ani”, a declarat directorul OFV, Øyvind Solberg Thorsen. „Norvegia se îndreaptă astfel rapid spre a deveni prima țară din lume cu un parc de autoturisme dominat de mașini electrice.”

Norvegia, în mod paradoxal un mare producător de petrol și gaze, și-a stabilit ca obiectiv ca toate mașinile noi vândute să fie vehicule cu emisii zero – în principal vehicule electrice, deoarece ponderea mașinilor cu hidrogen este foarte mică – până în 2025, cu 10 ani mai devreme decât obiectivul UE.

În august, vehiculele complet electrice au reprezentat un procent record de 94,3% din înmatriculările de mașini noi în Norvegia, impulsionate de vânzările modelului Tesla Model Y.

Autoritățile norvegiene au oferit reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice, făcându-le să aibă un preț competitiv în comparație cu mașinile pe combustibil, diesel și hibride. Succesul norvegian al vehiculelor electrice contrastează puternic cu dificultățile înregistrate în alte părți ale Europei.

Vânzările de mașini electrice au început să scadă la sfârșitul anului 2023, iar în prezent reprezintă doar 12,5% din mașinile noi vândute pe continent.

O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Ce explicație a avut bărbatul

O femeie din Japonia, care a primit peste 100 de apeluri pe zi cu număr ascuns, timp de o lună, a avut parte un șoc când a descoperit că cel care o suna era chiar soțul ei. Ulterior, acesta a motivat că a sunat-o pentru că „o iubea foarte de mult”, scrie digi24.ro.

Femeia de 31 de ani din prefectura Hyogo a declarat poliției că apelurile deranjante au fost făcute în perioada iulie – august. Ea a povestit că apelantul rămânea tăcut în timpul apelului, potrivit publicației Kobe Shimbun. Femeia a precizat că s-a plâns de mai multe ori soțului ei, dar reacțiile acestuia de indiferență și lipsă de îngrijorare au frustrat-o.

A observat apoi că apelurile se opreau ori de câte ori el dormea, juca jocuri video sau petrecea timp cu ea. Devenind suspicioasă, femeia a făcut o plângere la poliție, care a verificat înregistrările telefonice. Ofițerii au descoperit că soțul ei era cel din spatele apelurilor deranjante. Potrivit unor relatări din presă, el era gelos și se simțea deranjat când ea vorbea cu alții la telefon. Conform legislației japoneze, cei care provoacă tulburări psihologice prin apeluri telefonice deranjante riscă până la un an de închisoare sau o amendă de până la 1 milion de yeni (7.000 dolari), iar un ordin de protecție va fi emis.

Poliția a intervenit în forță la deblocarea bulevardului Ștefan cel Mare. Corturile și protestatarii, luați pe sus
Articolul anterior
Lansare masivă de rachete asupra orașului Kiev, din direcția Caspică. Sunt morți și răniți
Articolul următor