Amenzi în valoare de circa 1 milion de lei pentru corupere electorală

Centrul Național Anticorupție informează despre recepționarea de la Poliție a peste 350 de procese-verbale de constatare a contravenției prevăzute de art. 47 prim Cod Contravențional – coruperea electorală pasivă. În acest sens, CNA a aplicat deja amenzi în valoare aproximativ 1 milion de lei, suma amenzii pentru acest gen de contravenție variind între 25 de mii de lei și 37 500 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Precizăm că, coruperea electorală pasivă prevede constatarea faptelor de pretindere, acceptare sau primire, personal sau prin mijlocitor, de către un alegător a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, care nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor.În prezent, CNA examinează procesele-verbale recepționate, urmând să ia decizii pe marginea acestora. De notat că, persoana care a săvârşit fapta contravențională este liberată de răspundere contravenţională dacă s-a autodenunţat şi/sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârşirii faptei de corupere electorală.Articolul 471  a fost introdus prin Legea nr.230 din 31.07.2024 și a intrat în vigoare pe 15.08.2024, iar competența a fost atribuită Centrului Național Anticorupție.

5 focare de gripă aviară în două raioane! Gospodarii, îndeamnați să țină păsările în curți și să aplice măsuri riguroase de precauție

În perioada 14.10.2024 – 18.10.2024, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 5 focare de influență aviară înalt patogenă: 4 în raionul Nisporeni ( 2 în localitatea Marinici, 2 în localitatea Calimănești) și un caz în raionul Dondușeni, satul Dondușeni, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă deținătorii de păsări să le țină în interiorul curților și să aplice măsuri riguroase de precauție .

Astfel, în perioada septembrie-octombrie 2024 s-au înregistrat 32 de cazuri de Gripă aviară în raionele Nisporeni, Dondușeni și Edineț.

Încă un producător de ouă din Moldova primește aprobarea pentru export pe piața Uniunii Europene

La data de 22.10.2024, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ( ANSA) și Asociația Patronală a Avicultorilor din Republica Moldova au organizat o reuniune cu avicultorii producători de ouă din Republica Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Fermierii au fost anuntați despre încă o realizare importantă: la data de 18 octombrie 2024, al doilea producător de ouă de consum (categoria A), din țară, a fost listat cu dreptul de a-și exporta produsul pe piața Uniunii Europene (UE).

În cadrul întrunirii, s-a discutat despre progresele obținute de fermieri în ultima perioadă și tendința continuă a acestora de a-și moderniza și alinia fermele la rigorile de biosecuritate, pentru a preveni afectarea efectivelor de păsări din ferme cu diverse boli înalt contagioase ( Gripa Aviară, Boala de Newcastle, Salmonella etc.). A fost accentuată, de asemenea, importanța creșterii gradului de asigurare a bunăstării găinelor pentru producția de ouă, prin întreținerea acestora în condiții mult mai bune cum ar fi: întreținere la sol cu acces la aer liber sau în sisteme de cuști îmbunătățite, dar și alte sisteme alternative conform standartelor UE. Au fost împărtășite viziuni privind dezvoltarea sectorului avicol din Republica Moldova, astfel încât acesta să devenină o ramură fiabilă și solidă a agriculturii.

Totodată, s-a mentionat că ANSA va acorda, și în continuare, tot sprijinului fermierilor interesați de accedere de piața UE și facilitarea accesului produselor autohtone de origine animală pe cele mai mari piețe internaționale, iar fermierii, la rândul lor, să implementeze cerințele sanitar-veterinare și bunele practici.

Atenție, călători! Punctul de trecere Costești-Stânca își sistează pentru o zi activitatea

Conform informațiilor primite de la Poliția de Frontieră Iași, la data de 24 octombrie 2024, între orele 08:00 – 15:00, pe barajul Stânca – Costești sunt planificate lucrări tehnice. Astfel, activitatea PTF „Costești-Stânca” va fi sistată, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Prin urmare, recomandăm participanților la traficul transfrontalier să opteze din timp pentru traversarea prin alte puncte de trecere a frontierei cu România, cum ar fi: PTF Lipcani, PTF Leușeni, PTF Sculeni sau PTF Leova.

5 focare de gripă aviară în două raioane! Gospodarii, îndeamnați să țină păsările în curți și să aplice măsuri riguroase de precauție
Articolul anterior