Amenzi pentru playback! Care a fost prima reacție a artiștilor?

1După ani de cântat pe fonogramă, iată că Guvernul a decis să declare război cântatului playback. Nu este interzis să o faci, doar că despre aceasta trebuie să știe publicul. Atât interpreții, cât și organizatorii concertelor vor fi obligați să informeze publicul despre interpretarea playback. Publicul, în schimb, va avea dreptul să ceară restituirea banilor, în cazul în care nu au fost informați că artiștii vor cânta play-back.

În această ordine de idei, ieri a fost aprobată o hotărârea de Guvern, înaintată de ministrul Culturii, Boris Focșa.

Unica.md a contactat câteva persoane din domeniul muzical pentru a afla părerea lor.

gorgos”Este un lucru foarte bun și care va ușura munca în studiourile musicale. Dacă interpreții vor munci pentru a-și menține vocea, va fi mult mai ușor de înregistrat piesa și mai puțin de lucrat la prelucrarea ei la calculator. Această decizie nu poate decât să ridice nivelul muzicii autohtone și să filtreze pe cei care cântă doar cu ajutorul computerului. Și filtrarea o va face publicul, nu specialiștii. Omul plătește pentru calitate, muzică, spectacol și nicidecum pentru minciuni. Dacă accept să plătească pentru playback, super! Dacă nu, atunci trebuie să știe din start că la un eveniment sau altul interpreții vor cânta playback ”, a recunoscut compozitorul și aranjorul Sandu Gorgos

rata”Tot ce se face, e spre bine. Dar sunt multe nuanțe, care trebuie puse la punct. Cei care au talent, experiență, gust și un repertoriu divers nu cred că vor fi atinși prea tare de această decizie. Este un subiect amplu și care va avea cu siguranță multe reacții și nu doar pozitive ”, a spus Ion Rață

”Acest lucru este pe cât se poate de salutary, pentru că până la urmă, un interpret trebuie apreciat pentru prestația lui în scenă, dar nu pentru o imprimare făcută în studiou. Cu părere de rău, însă, există și o altă față a medaliei – unele săli sunt foarte prost echipate din punct de vedere al aparatajului, lucru care îl defavorizează pe interpret. Este ca e un lucru bun să fie adoptată o lege pentru interpretarea live, dar în același timp, ar trebui introduse și anumite norme de echipare tehnică a sălilor pentru concerte, în caz contrar nu e corect”, a declarat solistul formației ”Noroc”, interpretul Serj Kuzenkoff.

costi”O parte din interpreții, vedetele pe care-i vedem strălucind aproape zilnic pe la ecranele azurii în videoclipuri glamuroase, pe coperțile lucioase ale revistelor, în afișele concertelor etc, deschid gura pentru a cânta cu adevărat 1-2 ori pe an – la studio, atunci când au de imprimat un nou HIT, Single… Și atunci cuvintele se citesc de pe foaie iar de cântat cântă mai mult minunea de calculator. În rest, procedeul e binecunoscut, doar te faci că respiri, când de fapt aerul l-ai inspirat încă astă vară, se numește – PLAYBACK. La ce bun repetiții zilnice, microfon profesionist și încă funcționabil, să mai ai grijă de voce, creație, întâlniri cu compozitori, poeți etc, când ai de mers la atâtea și atâtea tusovși, party-uri de toate culorile, măcar și în cinstea lui Bobik, principalul eveniment să se numească iar presa sa fie prezentă în număr cât mai mare ca să filmeze tot – nasturi, papuci, colanți, swarovski, blana de pe umăr, cupa de whisky, căpșuna ce trece alene printre buze, noul iubit și binențeles mașina de la scară pentru că eroii sunt VEDETE. Și când colo din 3 aprilie poftim – LEGE ANTI PLAYBACK! Ce-i cu tine, Domnule GUVERN?”, a fost prima reacție publică a lui Costi Burlacu, apărută pe o rețea de socializare.

Cei care nu se vor conforma legii vor fi amendați. Valoarea amenzii va varia între 800-1000 de lei pentru persoanele fizice, și între 4000-6000 de lei pentru persoane juridice.

Natalia Bodiu

Boxerul ucrainean Volodimir Mandziuk a murit pe front

Pugilistul Volodimir Mandziuk, maestru al sportului şi membru al Forţelor Armate Ucrainene, a murit pe front. Federaţia Ucraineană de Box făcut anunţul în social media, potrivit Ukrinform, scrie News.ro.

„Volodimir Mandziuk, cu indicativul Vokha, se întoarce acasă la Ternopil „pe un scut”. Un maestru al sportului în box, un cursant al clubului Ring, un multiplu campion şi medaliat la turnee naţionale şi internaţionale, şi un campion al Ucrainei printre studenţi. Un luptător în ring, un războinic neînfricat pe câmpul de luptă”, se arată în mesajul federaţiei ucrainene.

Federaţia menţionează că Volodimir a fost „un om adevărat – onest, de încredere şi sincer”. „Iubea viaţa, avea aspiraţii mari, obiective înalte şi realizări semnificative. A fost respectat de prietenii săi, apreciat de camarazii săi şi a servit drept model de tărie de spirit pentru tineri”.

Mandziuk s-a alăturat Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei în toamna anului 2024.

Militarul a murit în luptă la 9 aprilie şi va fi înmormântat la Ternopil în 13 aprilie.

Duminica Floriilor//Cel mai important obicei pe care credincioșii trebuie să îl respecte în ziua Intrării Domnului în Ierusalim

Sărbătoarea de Florii este celebrată în fiecare an cu o săptămână înainte de Învierea Domnului. Praznicul marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim și este considerat momentul de început al Săptămânii Patimilor, scrie digi24.ro

Din Duminica Floriilor încep să se organizeze Deniile, slujbele care amintesc momente din viața lui Hristos, iar credincioșii respectă mai multe obiceiuri și tradiții până în ziua Paștelui.

Sărbătoarea de Florii mai este denumită și Duminica Patimilor, a Floriilor sau Duminica Patimilor Domnului. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox și zi cu delegare la pește.

Obiceiuri și tradiții de Florii

Crenguțele de salcie sfințite în ziua de Florii Multe dintre obiceiurile sărbătorii de Florii sunt asociate cu ramurile de salcie, care înlocuiesc crenguțele de finic și măslin cu care Iisus Hristos a fost întâmpinat la intrarea în Ierusalim.

Credincioșii duc la biserică crenguțe de salcie pentru a fi sfințite de preot la sfânta Liturghie și, ulterior, le duc și le păstrează în locuințe pentru sporul casei. Ramurile de salcie se pun la icoane, la intrarea în casă sau la adăposturile animalelor pentru ca acestea să fie ferite de boli.

Zi cu dezlegare la pește

Duminica Floriilor este una dintre puținele zile din postul Mare în care este dezlegare la pește.

Potrivit obiceiurilor, peștele nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare.

De Florii se sărbătoresc toți cei care poartă nume de floare

Ziua de Florii este dedicată și persoanelor care își serbează onomastica, deoarece poartă nume de floare.

Potrivit tradiției, sărbătoriților li se oferă flori ori alte cadouri simbolice.

Credincioșii se spovedesc și se împărtățesc înainte de Săptămâna Mare

Mulți credincioși aleg să se spovedească înainte de Paște, imediat după slujba de Florii. Potrivit tradițiilor strămoșești, persoanele care aleg să se împărtășească în această zi au șanse mari să li se îndeplinească dorințele în scurt timp.

„Încă din ziua de Florii, cu toții simțim că cele șașe săpătămâni de post se termină și urmează o săptămână specială, o perioadă de postire mai aspră. Imediat după duminca Floriilor începe săptămâna Sfintelor Pătimiri, iar de acum mulți oameni aleg să țină post negru, dar și să participe la slujbe de spovedire.”, a declarat pentru Digi24 Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București.

Încep Deniile din Săptămâna Mare

„Deniile încep să se săvârșească în toate bisericile din țară începând cu duminica Floriile. De acum și până în Vinerea Mare, oamenii sunt invitați să participe la slujbele speciale denumite Denii. Acestea sunt citiri sfinte care au rolul de a aminti momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim și până la Învierea Sa.”, a mai declarat părintele Cazacu.

Ce este interzis să faci în ziua de Florii

De Florii, femeile nu au voie să coase ori să spele haine. În această zi nu sunt recomandate muncile grele în gospodărie.

Ziua în care se prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim mai este denumită, în popor, și „Nunta Urzicilor”. Potrivit scrierilor vechi, din această zi înfloresc urzicile și nu mai sunt bune pentru consum.

De Florii nu se plantează copaci. Conform superstițiilor, pomii plantați în ziua de Florii nu vor înflori niciodată.

În Duminica Floriilor nu se consumă carne. Praznicul Întâmpinării Mântuitorului în Ierusalim este în postul Paștelui, iar credincioșii nu au voie să consume carne ori alimente de dulce.

„Duminica Floriilor este o zi în care ar trebui să ne debarasăm de grijle lumești și de tensiunile vremii și să punem mai mult preț pe liniște și pace. Este bine să facem fapte bune pentru noi, dar și pentru alții. Să facem milostenie și să ne împăcăm cu cei cu care, poate, am mai avut conflicte. În aceste zile, să ridicăm ochii spre Cer cu multă nădejde de mântuire.”, a mai precizat Părintele Gabriel Cazacu.

Ce tradiții sunt mâine, de Florii

Sărbătoarea de Florii (Duminica Floriilor) este una dintre cele mai importante sărbători creștine ortodoxe și marchează intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, cu o săptămână înainte de Paște. Este o zi plină de tradiții și obiceiuri frumoase. Iată câteva dintre cele mai cunoscute:


1. Sfințirea ramurilor de salcie

  • Credincioșii aduc la biserică ramuri de salcie, care sunt sfințite de preot în timpul slujbei.
  • Aceste ramuri simbolizează ramurile de finic cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim.
  • După slujbă, oamenii duc salcia acasă și o pun la icoane. Se crede că aduce protecție și sănătate întregii familii.

2. Dezlegare la pește

  • Deși este Postul Mare, în Duminica Floriilor se face dezlegare la pește, adică este voie să se consume pește, vin și ulei.
  • Este una dintre cele două dezlegări importante din Postul Paștelui (cealaltă fiind de Buna Vestire).

3. Participarea la slujba de Florii

  • În această zi, bisericile sunt pline, iar slujba este una deosebit de frumoasă, cu cântări speciale.
  • Se citește despre Intrarea Domnului în Ierusalim, când mulțimea l-a întâmpinat cu „Osana!”.

4. Sărbătoarea celor care poartă nume de flori

  • Este și zi de onomastică pentru cei care poartă nume de flori: Florin, Florina, Violeta, Lăcrămioara, Crina, Narcis, etc.
  • Oamenii își urează „La mulți ani!” și își oferă flori sau cadouri simbolice.

5. Credințe și superstiții populare

  • Se spune că salcia sfințită trebuie păstrată tot anul – se pune la grindă, în grădină, la colțul casei sau în pomi fructiferi.
  • Fetele nemăritate pun o crenguță de salcie sub pernă, ca să-și viseze ursitul.
  • Se crede că dacă înfloresc pomii de Florii, anul va fi unul roditor.
  • Oamenii se „urează” simbolic cu ramuri de salcie – se ating ușor pe spate și spun „să fii sănătos ca salcia, sprinten ca peștele și iute ca săgeata!”.

Guvernul o susține sau nu pe Aliona Moon la ESC 2013?
Articolul anterior
Sanda Filat: despre dragoste, Bach, Red Hot Chili Peppers şi poftele de paste!
Articolul următor
Close menu