Analiză Deutsche Welle: Maia Sandu la jumătatea mandatului

Pe 15 noiembrie 2022 s-au împlinit doi ani de la victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale împotriva pro-rusului Igor Dodon. Aflată la jumătatea mandatului, Maia Sandu rămâne cel mai redutabil om politic din Republica Moldova. Și-a păstrat această calitate și chiar și-a consolidat-o în pofida vremurilor grele prin care trece Republica Moldova. se arată într-o analiză a portalului german Deutsche Welle, dedicată situației din Republica Moldova.

Responsabilitatea votului popular și urgențele momentului

În primele luni de mandat, obiectivul principal al Maiei Sandua fost să provoace alegeri anticipate, pentru a-și putea materializa programul electoral, în caz contrar risca să fie redusă la un rol decorativ, cum își doreau Dodon și Șor, care dețineau majoritatea în parlament. Președinta risca să fie plasată în irelevanță și, pe cale de consecință, să devină irelevant și votul covârșitor pe care l-a obținut în alegeri. Să simți povara responsabilității unui vot, să nu înșeli încrederea electoratului mi se pare cea mai de seamă calitate a unui politician. Predecesorii ei n-au avut-o, se arată în materialul publicat de Deutsche Welle și citat de tvrmoldova.md.

Doar că Maia Sandu a trebuit să-și pună între paranteze agenda politică, să rezolve probleme mult mai presante. Era începutul anului 2021, în Moldova bântuia pandemia, sistemul medical era suprasolicitat. Când a apărut vaccinul anti-Covid, guvernul lui Dodon nu prevăzuse niciun leu în bugetul național pentru procurarea serului salvator..

Maia Sandu: „Voi fi preşedintele integrării europene”

S-a ocupat de asta Maia Sandu și administrația prezidențială, în lungi conferințe și discuții telefonice, și a reușit. Maia Sandu a spart „gheața” Prutului. Prima partidă de vaccin Astra Zeneca a ajuns la Chișinău de la București pe 27 februarie 2021. Dodon a înjurat România cum i-a venit la gură, secondat de premierul său, Ion Chicu, cel care s-a remarcat prin două isprăvi de pomină: 1. primirea sub pod, la marginea Chișinăului, în mai 2020, a convoiului de camioane cu ajutoare medicale românești pentru Basarabia – a fost o rușine națională! – și 2. nunta pe care i-a făcut-o fiului său în plină pandemie, sfidând restricțiile instituite chiar de guvernarea pe care o reprezenta.

Republica Moldova a primit vaccin de peste hotare pe cuvântul de onoare al Maiei Sandu, pe credibilitatea ei. Și azi, după doi ani de mandat, ne bucurăm de sprijin diplomatic și de asistență financiară tot în primul rând grație șefei statului.

„Forța de tracțiune” a președintei

Având o fracțiune minoritară în Legislativ, președinta Maia Sandu a știut să manevreze abil, nu s-a lăsat ademenită de cântecul de sirenă al foștilor săi colegi din Blocul ACUM, care voiau un guvern minoritar, un guvern inevitabil aflat la mâna lui Dodon și Șor. A avut caracter, a mers până la capăt, a reușit să obțină dizolvarea parlamentului și alegeri anticipate, urmând procedurile prescrise de Constituție. E drept, a fost ajutată și de anumite circumstanțe, atunci când candidatul lui Dodon la postul de prim-ministru, Mariana Durleșteanu, s-a retras în ultimul moment, spre surprinderea socialiștilor. Providența îi răsplătește pe cei curajoși.

„Forța de tracțiune” a Maiei Sandu a depășit toate așteptările: PAS a obținut o majoritate covârșitoare în alegerile din 11 iulie 2021. Moldovenii pro-reformă au preferat să pună toate merele într-un coș mare, nu le-au risipit în „coșulețe” mai mici de aceeași culoare, care riscau să nu treacă pragul electoral.

Contestatarii Maiei Sandu

S-a spus că războiul lui Putin din Ucraina a propulsat Republica Moldova la statutul de țară-candidată la Uniunea Europeană. Și da, și nu. Cu o conducere pro-rusă la Chișinău n-am fi avut această șansă, dimpotrivă, am fi fost în situația „satrapiei” lui Lukașenko, a Bielorusiei, am fi fost un teatru de război. Voința de schimbare a moldovenilor și omul potrivit în funcția potrivită (dând peste cap toate clișeele patriarhale ale Basarabiei) s-au potențat reciproc. Astfel, am evitat scenariul cel mai sinistru, al unei ocupații rusești, ajutați și de rezistența eroică a ucrainenilor..

După doi ani de mandat, Maia Sandu este contestată în stradă de grupuri violente, instigate și plătite de penalul Șor, ajutat din parlament de „frații” comuniști și socialiști, și, cum altfel?, asistați de serviciile secrete rusești, care au pus la cale un plan de răsturnare a guvernării pro-europene de la Chișinău și readucerea Moldovei sub papucul Kremlinului.

Putiniștii în rol de „acuzatori morali”

Scandalul „scurgerilor Telegram” face parte din această campanie de discreditare. Reprezentanții puterii au fost luați pe nepregătite, exact cum te descumpănește devoalarea spațiului tău intim de niște spărgători. Ai nevoie de timp pentru a evalua daunele și a-ți construi o apărare.

Cea mai revoltătoare în povestea „scurgerilor” este frauda care a generat-o. Promotorii putinismului, adepții infernului numit „ruski mir”, acuză guvernarea de la Chișinău de încălcarea unor proceduri democratice. Folosesc o infracțiune – recte: niște informații obținute ilegal, prin spargerea conturilor private de pe Telegram ale unor demnitari moldoveni, cu foarte probabila implicare a serviciilor unei puteri străine, agresoare – pentru a pretinde trucarea unui concurs de angajare la Procuratura Anticorupție. Vizată este, pe lângă ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și nou aleasa șefă a acestei instituții fundamentale a statului de drept – Veronica Drăgălin, o basarabeancă educată în Statele Unite, unde a și activat ca procuror.

Oficialii atacați de opoziția pro-rusă resping acuzațiile, declară că legea nu a fost încălcată și califică diversiunea drept dovada unei alerte maxime în tabăra hoților ajutați de Moscova.

„Războiul hibrid” înseamnă, pe lângă dezinformare și manipulare, să folosești armele moralei împotriva celor care îți denunță imoralitatea și crima. Bătălia pentru Moldova se poartă, iată, și cu asemenea lovituri sub centură, pentru care trebuie să fim pregătiți noi, ca societate, iar guvernarea de la Chișinău să tragă învățămintele necesare.

Cod ROȘU de inundații în jud. Galați din România! A început evacuarea de urgență a populației din 23 de localități din calea ciclonului Ashley

Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la ISU, Jandarmerie și unitățile militare ale MApN sunt în alertă. Toate efectivele sunt în cazărmi sau consemnate la domiciliu, pentru a putea fi mobilizate imediat, în caz de urgență maximă, informează unica.md.

Este alertă la Galați, unde autoritățile au luat măsuri imediate în urma avertizărilor cod roșu de ploi torențiale și inundații. Una dintre ele vizează populația din zonele inundabile, care trebuie evacuată de urgență. „Nu trebuie să mai avem pierderi de vieți omenești. ”

Astfel, a început evacuarea populației din 23 de localități, cele mai expuse riscului. S-a dispus instituirea permanenței la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase;

Prefectul județului Galați, doamna Andreea-Anamaria Naggar, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) pentru a adopta noi măsuri preventive, menite să protejeze, în primul rând, viețile cetățenilor din zonele cu risc ridicat, precum și bunurile acestora, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Astfel, s-a dispus evacuarea preventivă a tuturor persoanelor care locuiesc pe albia râurilor și în zonele cu potențial de risc la inundații.

Încă din data de 28 septembrie, pompierii gălățeni au mers în teren pentru a discuta cu autoritățile locale, în vederea informării cetățenilor cu privire la riscurile care pot apărea. În urma acestei acțiuni, au fost identificate toate persoanele vulnerabile, care, în cursul zilei de astăzi, vor fi relocate în zone sigure. De asemenea, autoritățile locale au identificat și spații în care pot fi relocate persoanele evacuate.

De asemenea, echipele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență, împreună cu reprezentanții autorităților locale, vor continua monitorizarea râurilor și a zonelor expuse inundațiilor, fiind pregătite să intervină rapid în cazul producerii unor situații critice. În acest scop, SGA Galați a dislocat în teren utilaje, staționate pe podurile cu risc, pentru a se putea interveni cât mai rapid posibil în eventualitatea formării unor blocaje din cauza aluviunilor.

Totodată, prin hotărâre de CJSU s-a decis ca în 22 de localități: Corod, Valea Mărului, Cudalbi, Costache Negri, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Vameș (Piscu), Tudor Vladimirescu, Corni, Berești, Jorăști, Băneasa, Târgu-Bujor, Fârțănești, Foltești, Frumușița, Podoleni (Barcea), Berești Meria, Măstăcani, Grivița și Suhurlui, să fie suspendate cursurile pentru data de 30 septembrie.

„Protejarea vieților este prioritatea noastră absolută. Fac apel la toți cetățenii să colaboreze cu autoritățile, să respecte indicațiile primite și să fie pregătiți pentru evacuare”, a explicat prefectul județului Galați, domana Andreea-Anamaria Naggar.

”Recomandăm cetățenilor să urmărească constant informările oficiale și să urmeze staturile primate de la autorități și de la forțele de intervenție din teren.”, spun autoritățile.

În urmă cu puțin timp, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o ședință de lucru la care a participat viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, șeful DSU, dr. Raed Arafat, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, colonel Florea Constantin și alți reprezentanți din cadrul MAI.

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Deși are doar mărimea unui pumn, reușește să pompeze sânge în tot organismul, având propriul sistem de generare a impulsurilor electrice. Inima – un organ incredibil, care ne ține în viață!

Ziua Mondială a Inimii, sărbătorită în fiecare an, în toată lumea, pe 29 septembrie, este o ocazie de a discuta despre bolile care afectează inima, trăgând un semnal de alarmă asupra gravității și impactului pe care îl au acestea, dar și despre sănătatea inimii și despre faptul că aceste boli sunt în cea mai mare măsură prevenibile.

Bolile cardiovasculare cuprind mai multe afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge dintre care bolile ischemice cardiace (angina cardiacă, infarctul miocardic) și bolile cerebro-vasculare se numără printre cele mai frecvent întâlnite.

Bolile cardiovasculare sunt ucigașul tăcut numărul 1 la nivel mondial, se estimează că acestea iau viețile a 17,9 milioane de persoane în fiecare an, ceea ce înseamnă că 2.000 de oameni își pierd viața în fiecare oră din cauza bolilor de inimă.

Îngrijirea sănătății inimii ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare. Printre măsurile care pot fi luate pentru a menține inima în formă și a scădea riscul de apariție a bolilor cardiovasculare se numără:

  1. Exerciții fizice efectuate regulat;
  2. Menținerea unui alimentații echilibrate;
  3. Oprirea fumatului;
  4. Stoparea consumului de alcool;
  5. Efectuarea de controale medicale preventive cu regularitate.

Aveți grijă de sănătatea inimii dv.!

Gospodarul care își bate an de an recordurile cu cei mai giganți dovleci din țară! A expus la Bostaniada un bostan de peste 800 kg

Un dovleac de peste 800 de kilograme, crescut în curtea unui agricultor din satul Drăsliceni, raionul Criuleni,  a fost vedeta festivalului Bostaniada de la Bălăbănești, informează unica.md.

Cel care l-a crescut este Vasile Spîni, care an de an își bate propriul record și participă la celebrul festival gastronomic cu cei mai giganți dovleci.

În acest an, agricultorul care pe bună dreptate poate fi numit Regele Dovlecilor, a crescut un dovleac uriaș de peste 800 de kg!

Vasile Spînu se ocupă de creșterea dovlecilor mai bine de 15 ani, dar recolta din acest an bate toate recordurile. 

Pentru ca recolta să fie una mare și frumoasă, este nevoie de multă muncă, mărturisește gospodarul.

Vasile Spînu este fratele ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, și este agricultor cu numeroase trofee la Bostaniada!

Agricultorul a reușit și anul trecut să cultive un dovleac de 700 de kg și altul de 600 de kg.

În procesul de cultivare, deloc ușor, după cum spune agricultorul, este implicată toată familia. Potrivit lui Vasile Spînu, cel mai important este să fie udat la timp și să i se administreze îngrășăminte doar naturale.

Vasile Spînu este de profesie inginer mecanic. Dar de mulți ani face agricultură. Crește legume de vânzare, chiar pentru semințe, care apoi ajung în mai multe țări. A devenit celebru în tot satul datorită pasiunii pentru dovleci.

Un moldovean a vrut să intre în România cu peste 240 de litri de alcool
Articolul anterior
Troleibuze redirecționate în Capitală! O pană de curent a dat peste cap circulația transportului public pe mai multe străzi
Articolul următor