Analiză Reuters: Ruşii vor deveni tot mai săraci. Revenirea rublei este înşelătoare

Rubla a înregistrat o revenire fulgerătoare până la nivelurile dinaintea invaziei Rusiei în Ucraina, dar acest lucru nu înseamnă că economia Rusiei nu rămâne afectată de sancţiuni, nici că revenirea rublei este o tendinţă pe termen lung, arată o analiză Reuters.

Analiză Reuters: Ruşii vor deveni tot mai săraci. Revenirea rublei este înşelătoare

Revenirea dramatică, după ce valoarea rublei a scăzut la aproape jumătate primele şapte sesiuni de tranzacţionare după invazia din 24 februarie, se datorează parţial unei îmbunătăţiri reale a finanţelor ruseşti, pe măsură ce veniturile din exporturile de energie cresc, iar importurile se micşorează. Dar ipoteza că aceasta este o dovadă că economia Rusiei şi-a revenit în ciuda sancţiunilor ar fi în cel mai bun caz înşelătoare, scrie Reuters

Rubla este umflată şi artificial de controlul capitalului şi, având în vedere că produsul intern brut al ţării se va micşora cu 10%-15% în acest an, ruşii devin din ce în ce mai săraci, în timp ce inflaţia crescândă le devorează câştigurile.

„Această revenire a rublei nu ar trebui considerată drept o perspectivă a pieţei cu privire la prognozele pe termen mediu şi lung pentru Rusia”, a spus Ulrich Leuchtmann, analist la Commerzbank.

„Forţele pieţei nu pot conduce rubla aşa cum se poate face cu euro sau dolarul”, a adăugat el.

De la începutul războiului, rubla s-a împărţit într-o piaţă internă pentru instituţiile locale şi una offshore pentru băncile şi investitorii occidentali care fac tranzacţii cu entităţile care nu sunt supuse sancţiunilor. Volumele de tranzacţionare au scăzut semnificativ pe ambele pieţe.

Casa Albă a declarat joi că Moscova sprijină în mod artificial rubla, iar rolul măsurilor oficiale în redresare este uşor de identificat.

Ca răspuns la sancţiunile dure impuse de occident, Rusia a crescut ratele dobânzilor la 20%, a restricţionat accesul firmelor locale la valută străină, a interzis cetăţenilor să retragă peste 10.000 de dolari în valută timp de şase luni şi a împiedicat băncile să vândă valută.

Investitorilor străini li s-a interzis să-şi vândă activele, iar preşedintele rus Vladimir Putin a cerut joi cumpărătorilor străini să plătească în ruble pentru gazul rusesc de la 1 aprilie.

„Ţările europene nu sunt dispuse să facă acest lucru, pentru că ar avea un impact favorabil asupra pieţei rublei”, a spus analistul şef Danske Bank, Minna Kuusisto.

Analiştii consideră că cererea lui Putin este o încercare de a submina sancţiunile internaţionale şi de a întări rubla, iar Kuusisto a remarcat că vânzătorii de gaze ruşi nu au convertit până acum toate veniturile din valută în ruble.

Pe termen lung, perspectivele pentru rublă nu sunt bune. Izolarea Rusiei de către Occident va însemna probabil mai puţini cumpărători pentru exporturile Rusiei, iar în cazul în care preţul petrolului scade, rubla va avea dificultăţi. Având jumătate din rezervele de aur şi valută îngheţate, Rusia are mai puţine posibilităţi de a-şi apăra moneda.

A decedat. Un renumit interpret și-a pierdut viața la doar 31 ani

Fanii One Direction sunt în stare de șoc. Liam Payne, unul dintre membrii trupei a murit în Buenos Aires. Britanicul în vârstă de 31 de ani și-a pierdut viața după ce a căzut de la etajul trei al hotelului unde era cazat. El ar fi fost sub influența drogurilor și a alcoolului. Milioane de fani din întreaga lume sunt devastați. Membrii trupei nu au făcut momentan nicio declarație publică.

Principalele ziare locale, La Nacion şi Clarin, au relatat, citând oficiali locali, că poliţia a fost chemată la hotelul din cartierul Palermo din capitală printr-un apel de urgenţă care menţiona „un bărbat agresiv care ar putea fi sub efectul drogurilor şi alcoolului”, notează News.ro.

Angajaţii de la ambulanţă au confirmat ulterior decesul cântăreţului, care a fost găsit într-o curte interioară a hotelului, potrivit relatărilor de presă. Artistul avea „răni foarte grave în urma căzăturii, l-am declarat mort, nu exista nicio posibilitate de resuscitare”, a declarat şeful serviciilor de urgenţă, Alberto Crescenti, la televiziunea locală. El a adăugat că serviciile de urgenţă au fost chemate la hotelul Casa Sur după ce au primit un apel la ora locală 17.04 (23.04, ora României). O echipă a sosit şapte minute mai târziu şi „a găsit bărbatul mort, iar mai târziu am descoperit că era cântăreţ într-o formaţie”, a continuat el.

Liam Payne a devenit celebru la nivel mondial ca membru al trupei pop One Direction, între timp destrămată, alături de Harry Styles, Zayn Malik, Niall Horan şi Louis Tomlinson.

Noi benzi pentru transportul public vor apărea

Benzile dedicate transportului public pe str. Hîncești (sectorul cuprins între străzile Alexei Mateevici și Miorița) vor fi extinse, iar schița de proiect pentru bd. Moscova este în faza de elaborare. Anunțul a fost făcut de către Primăria Chișinău.

Până în prezent, 17 străzi din oraș au fost amenajate cu benzi dedicate, totalitatea cărora însumează 45 km pe sens dus-întors. Este vorba de străzile: Ion Creangă, Ștefan cel Mare și Sfânt, Constantin Negruzzi, Decebal, Dacia, Ciuflea, Grigore Vieru, Constantin Tănase, Mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni, Alexandr Pușkin, Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Renașterii Naționale, Bogdan Voievod, Alecu Russo, Mircea cel Bătrân și Alba Iulia.

Sondaj: Ce partide ar intra în Parlament în urma anticipatelor

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în noul Legislativ ar accede două partide.

Potrivit unui sondaj realizat de CBS Research la comanda WatchDog.md, PAS ar obține 32,7% din voturi, iar PSRM – 8,9%, transmite Știri.md.

De menționat că peste 29% dintre respondenți au declarat că nu au decis pentru cine să voteze.

Sondajul a fost realizat în perioada 11-16 octombrie pe un eșantion de 1.034 de respondenți, iar marja de eroare este de +/- 3%.

Rușii și-au găsit clienți care să le plătească în ruble. Banca Centrală a Iranului vrea să ajute Moscova să ocolească sancțiunile occidentale
Articolul anterior
,,Vreau să vedeți asta”. Sveatoslav Vakarchuk îi arată pe copiii internați la terapie intensivă în Zaporojie
Articolul următor