Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a obținut condamnarea la 9 și 10 ani închisoare pentru un cuplu, care a determinat o tânără și un tânăr din Călărași să cerșească în Rusia, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Cei doi inculpați au vârste de 36 și 38 de ani și sunt din același raion cu victimele. Cu tânăra care muncea ca zilieră și care în 2013 avea18 ani, aceștia se cunoșteau, așa cum erau din același sat. Cei doi au profitat de starea ei financiară precară și i-au promis un câștig motivant în Rusia, în calitate de cerșetoare. Totuși, la sosire în statul străin, inculpații au lăsat-o fără pașaport și fără banii acumulați din cerșitul în preajma magazinelor. Astfel, aceștia au exploatat-o prin cerșetorie inclusiv prin amenințare în mai multe perioade până în 2020, chiar și atunci când tânără avea un copil mic, de un an.
Cu tânărul exploatat prin cerșetorie și el, aceștia au făcut cunoștință în 2014 la autogara din Călărași, unde i-au propus „să facă reclamă la un magazin” din Rusia, pentru 1000 dolari americani. În schimb, acesta a rămas fără pașaport și a fost impus să cerșească timp de trei luni, iarna, fără haine groase (ceea ce i-a cauzat probleme de sănătate), după care a fost deportat în Moldova.
Așadar, inculpații i-au transportat pe tinerii exploatați în diferite orașe ale Rusiei, printre care: Astrahani, Cazani, Crasnodar, Ghelengic, Stavropoli, Volgograd și Voronej. Potrivit sentinței pronunțate de Judecătoria Călărași (sediul Strășeni), aceștia au fost determinați să cerșească în preajma magazinelor, cu un panou în mâini, pe care era scris că ar avea nevoie de bani pentru „un copil mic și bolnav.” De asemenea, ca să se poată îndreptăți în fața polițiștilor ruși, aceștia au primit un certificat de la o asociație obștească din Moldova precum că ar colecta bani pentru copii bolnavi. În mediu, potrivit declarațiilor, aceștia acumulau într-o zi în mediu între 2000 și 4000 ruble rusești, iar atunci când venitul era mai mic, cei doi inculpații își exprimau nemulțumirea.
Totuși, în 2020 tânăra a hotărât să revină în Moldova și să depună plângere. Însă, potrivit probelor procurorilor PCCOCS, inițial cei doi au redirecționat-o la rudele acesteia din Rusia, ca să facă rost de bani pentru biletul de călătorie al ei și al copilului. Așa cum nu i-a reușit, aceasta a fost nevoită să mai cerșească o săptămână, pentru ca să acumuleze banii necesari revenirii acasă (ajutată parțial și de către inculpat, care suplimentar i-a mai imputat o datorie de 300 de euro, care i-a cerut să semneze o recipisă că nu ar avea pretenții față de el și inculpată). Revenită la Călărași, aceasta a depus plângere, după care a făcut-o și tânărul exploatat prin cerșetorie.
Până la devenirea definitivă a acestei hotărâri judecătorești, cuplul condamnat beneficiază de prezumția nevinovăției, până la, potrivit legii.