ANRE a prelungit termenul de punere în funcțiune a două centrale electrice

La 13 mai 2022, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), au fost aprobate consumul tehnologic și pierderile de apă în sistemele publice de alimentare cu apă, actualizate pentru anul 2021 și prognozate pentru anul 2022 ale Î.M.D.P. „Apă-Canal” Anenii Noi, în volum de 35320 m3 și au fost acceptate în scopuri tarifare investițiile realizate de titularul de licență S.A. „Apă-Canal Cahul” în anul 2021, în valoare de 86,2 mii lei, scrie curentul.md.

Totodată, a fost confirmat statutul de producător eligibil pentru „CHETRARI-STAROM” S.R.L.,  pentru centrala electrică eoliană cu puterea instalată de 100 kW, care urmează a fi pusă în funcțiune în termen de 24 de luni, cu tariful fix de comercializare a energiei electrice de 1,84 lei/kWh (fără TVA), a fost prelungit cu 6 luni termenul de punere în funcțiune de către „Almedi Grup” S.R.L. a centralei electrice fotovoltaice cu puterea instalată de 240 kW și cu 12 luni termenul de punere în funcțiune de către „Esco Voltaj” S.R.L. a centralei electrice eoliene cu puterea instalată de 2200 kW.

De asemenea, au fost aprobate consumurile tehnologice şi pierderile tehnice normative de gaze naturale în reţelele de distribuţie pentru anii 2021 și 2022 ale S.R.L. „Ialoveni-gaz” și S.R.L. „Florești-gaz”.

Consiliul de Administrație a aprobat, în scopul recuperării prin tarif, investiţiile realizate de S.R.L. „FAITEC-M” în anul 2021 și Planul de investiţii al S.R.L. „PROALFA-SERVICE” pentru anul 2022.

La finalul ședinței au fost adoptate unele hotărâri cu privire la eliberarea și prelungirea licențelor pentru activitatea de import și comercializarea cu ridicata a benzinei și motorinei, și reperfectarea licenței pentru comercializarea cu amănuntul a benzinei și motorinei la stațiile de alimentare.

Infern al torturii comuniste, inclus în patrimoniul UNESCO

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat (Buzău) din România, una dintre cele mai dure penitenciare comuniste, este aproape de a fi inclusă în patrimoniul UNESCO. Aici, deținuții erau supuși unor condiții inumane de existență și tratament.

Infern al torturii comuniste din România, inclus în patrimoniul UNESCOFoto: Flavia Suciu

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat (Buzău) este inclusă într-un proiect de restaurare și punere în valoare cu bani europeni, finanțarea europeană fiind de circa 9 milioane euro. Obiectivul va fi transformat în Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centru Educațional, transmite adevarul.ro.

Obiectivul a fost înscris pe lista indicativă de țară pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, la trei luni după ce Ministerul Culturii anunța că începe demersurile pentru realizarea dosarului. Este doar prima etapă, decizia finală urmând să fie luată în funcție de mai multe criterii.

„România a înțeles valoarea excepțională a acestui loc, care are potențialul de a fi recunoscut acum la nivel internațional pentru importanța pe care o are pentru generațiile prezente și viitoare. (…) În cazul în care candidatura este acceptată, clădirea devine oficial recunoscută ca parte a patrimoniului mondial și este protejată și conservată în conformitate cu standardele internaționale stabilite de UNESCO”, transmite Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Lista indicativă este o listă prealabilă a locurilor propuse de către statele membre pentru a fi considerate pentru înregistrare pe lista oficială a Patrimoniului Mondial UNESCO. Ulterior, are loc o evaluare pe baza criteriilor stabilite de UNESCO pentru patrimoniu și o prezentare detaliată a valorii istorice și culturale a clădirii.

La Râmnicu Sărat (Buzău) a existat în perioada comunistă una dintre cele mai dure închisori pentru deținuți politici, mai ales în perioada 1956-1963, când la comanda penitenciarului a fost Alexandru Vișinescu.

Procurorii care l-au anchetat spun că Vișinescu a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentate de deţinuţii politici încarceraţi, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrîngerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic.

Astfel, deţinuţii erau supuşi unor condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minimum de medicamente şi fără să li se acorde îngrijiri sau asistenţă medicală adecvate.

Printre martorii audiaţi de magistraţi, de-a lungul procesului, a fost şi Lucia Hossu-Longin, cunoscut producător TV, realizatoarea reportajelor din seria „Memorialul durerii”.

Hossu-Longin i-a spus judecătorului că ea şi Corneliu Coposu au fost primii care, în 1992, au deschis porţile închisorii de la Râmnicu Sărat.

„Era foarte, foarte frig. Coposu s-a plimbat prin închisoare, fumând ţigară după ţigară. Cel mai exterminator penitenciar din această ţară a fost cel de la Râmnicu Sărat, iar asta prin barbaria atinsă de administraţie. Vişinescu aplica pedepse umilitoare, îi bătea cu biciul împletit cu metal, mâncarea era deplorabilă, aveau 500 de calorii pe zi. Am fost cu Coposu şi cu Ion Diaconescu, care apar şi ei în unele filme”, a relatat Longin.

Cu altă ocazie, seniorul Corneliu Coposu a descris regimul de exterminare de la Penitenciarul Râmnicu Sărat, unde domnea Alexandru Vişinescu.

„Fiecare deţinut fiind singur în celulă, nu avea deloc lumină naturală, ferăstruica celulei era în permanenţă oblonită pe dinafară ca să nu se poată vedea cerul. De altfel, geamul era şi de neatins la înălţimea la care era situat. În afară de 8 ore destinate somnului, în timpul zilei trebuia să stai în picioare sau pe tinetă. Nu aveai dreptul să te aşezi pe pat, nu aveai cu cine să vorbeşti. Râmnicu Sărat era nu numai cea mai dură puşcărie, dar şi un fel de închisoare experimentală”, relata Corneliu Coposu în cartea „Coposu – confesiuni. Dialoguri cu Doina Alexandru”.

Din 1954 până în 1962, Corneliu Coposu a fost încarcerat în închisoarea de la Râmnicu Sărat, un adevărat centru de exterminare pentru deţinuţii politici.

„Intrau în celulă cinci-şase gardieni, gealaţi înalţi cu bastoane şi băteau toţi deţinuţii pe rând, fără nici o justificare, până cădeau jos. Toţi deţinuţii, indiferent de vârstă şi starea sănătăţii, erau bătuţi metodic. Regimul acesta nu l-a ocolit nici pe Mihalache la 82 de ani; nu fusese scutit de bătaie nici Pogoneanu, fost director în Ministerul de Externe, care, paralizat pe jumătate, nu putea sta în picioare, era bătut în pat, culcat”, mărturisea Corneliu Coposu.

Alexandru Vişinescu a fost comdamnat în februarie 2016, decizia de atunci constituind o premieră în justiţia din România. El a cerut întreruperea executării pedepsei cu închisoarea, invocând motive medicale, însă instanţa nu a fost de acord cu solicitarea lui. Vişinescu a murit la vârsta de 93 de ani, pe 5 noiembrie 2018, în Spitalul Penitenciar Rahova.

Serviciul Vamal marchează Ziua Internațională a Muzeelor

În Republica Moldova și în întreaga comunitate europeană este este sărbătorită Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor, astăzi 18 mai.

Serviciul Vamal marchează Ziua Internațională a MuzeelorFoto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Tradițional, Serviciul Vamal se alătură acestei inițiative și invită toți cetățenii la vernisarea expoziției tematice „Modelism militar”, organizată de Muzeul Serviciului Vamal și Galeria colecțiilor „Petru Costin” a Consiliului raional Ialoveni.

Expoziția prezintă machete și piese de tehnică militară în miniatură, confecționate de fondatorul Muzeului Serviciului Vamal, colonelul Petru Costin, care este de altfel și un pasionat constructor de machete, iar această expoziție reflectă arta militară, din diferite perioade istorice.gallery images

gallery images

gallery images

Vernisarea expoziției va avea loc sâmbătă, 18 mai, între orele 10:00-22:00, în incinta Muzeului de Istorie Militară din Chișinău (strada Tighina 47).

De asemenea, doritorii sunt invitați și la Muzeul Serviciului Vamal, amplasat în orașul Ialoveni, care face parte din comunitatea mondială a muzeelor vamale, pentru a admira colecțiile unice ce cuprind o imensă varietate de obiecte din arheologie, etnologie, filatelie, istorie, numismatică, tehnologie, heraldică.

„Folosind acest deosebit prilej, fiind omagiat în această zi simbolică colegul nostru, colonelul și colecționarul Petru Costin, îi transmitem sincere felicitări, însoțite de multă sănătate și putere de creație, și exprimăm întreaga apreciere pentru efortul, munca și dăruirea depusă de dumnealui întru promovarea patrimoniului și a valorilor culturale naționale”,punctează Serviciul Vamal.

Președinta Maia Sandu a primit astăzi premiul „Robert Blum pentru Democrație 2024”, la Leipzig

Astăzi, la Leipzig, șefa statului a primit premiul „Robert Blum pentru Democrație 2024”, oferit sub patronajul Președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Premiul este însoțit de 25000 de euro, sumă pe care Președinta Maia Sandu o va dona. 

„Acest premiu nu este doar o recunoaștere a eforturilor mele, dar și o dovadă a rezilienței și determinării cetățenilor Republicii Moldova în calea spre democrație”, a spus Președinta.

Președintele Steinmeier, după întrevederea de ieri cu șefa statului,  la Berlin, a afirmat: „În vremuri în care războiul a revenit în Europa și când democrația liberală trebuie să se afirme pe plan intern și extern, conduceți țara cu încredere și curaj. Fie ca acest Premiu să vă dea putere să vă continuați angajamentul pentru o Moldovă democratică și europeană”.

Premiul „Robert Blum pentru Democrație” este oferit la fiecare doi ani personalităților care s-au remarcat în promovarea drepturilor omului și democrației. Robert Blum a fost un politician german din secolul al XIX-lea, care a luptat pentru unificarea Germaniei, pentru justiție și libertate.

Șefa statului se află într-o vizită de lucru în Germania, în perioada 17-18 mai, unde a avut întâlniri cu oficiali  ai Germaniei, inclusiv, Președintele Steinmeier, cancelarul Olaf Scholz și Președinta Bundestagului, Bärbel Bas. De asemenea, vineri s-a văzut cu comunitatea de moldoveni din Berlin și urmează să discute azi și cu conaționalii din Frankfurt pe Main.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, Varvara Buzilă invită iubitorii de lectură la o lansare de carte
Articolul anterior
Fostul președinte Dodon consideră că conducerea țării trebuie de urgență să meargă la Moscova
Articolul următor