Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, Varvara Buzilă invită iubitorii de lectură la o lansare de carte

Vă invităm la lansarea cărții „Retorică vestimentară: cămașa cu altiță”, autor dr. Varvara Buzilă, șef Secție Etnografie, cercetător științific coordonator la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.


Evenimentul va avea loc sâmbătă, 14 mai, între orele 12:00-13:30, în cadrul sărbătorii Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor, ediția 2022, cu genericul „Forța Muzeelor”.

În carte sunt descrise 101 cămăși din colecția Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și sunt prezentate 9 replici ale cămășilor inspirate din patrimoniul muzeal.

Autoarea cărții, doamna dr. Varvara Buzilă, cercetează de câteva decenii portul tradițional, publicând articole, studii și lucrări de amploare. Datorită domniei sale și colaborării cu reprezentanți din domeniul culturii, cu etnografi, meșteri populari și ziariști, a fost inițiată organizarea Zilei Naționale a Portului Popular, instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 194 din 19.11.2015 și sărbătorită anual, în  ultima zi de duminică a lunii iunie.

Cămașa cu altiță este cea mai expresivă haină, din punct de vedere artistic, ea constituie un reper identitar esențial al neamului românesc, iar acest eveniment vine să susțină dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, depus la 29 martie 2021, de către România, împreună cu

Republica Moldova, pentru înscrierea elementului în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial a umanității UNESCO.

Calitatea conținutului lucrării „Retorica vestimentară: cămașa cu altiță”, este dublă prin însăși formatul ei – o realizare de succes a editurii Lexon Prim, care este un partener fidel al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.
Lansarea cărții va fi însoțită de un program artistic susținut de către interpreți de folclor.


Adresa: mun. Chișinău, str. Kogălniceanu nr. 82, www.muzeu.md

Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Focul Haric a ajuns la Chișinău

Clipe de înaltă bucurie duhovnicească au trăit în această seară clericii și închinătorii adunați la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din centrul Capitalei. Delegația Arhiepiscopiei Chișinăului, condusă de ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alături de consilierii eparhiali și protopopi, au adus Sfânta lumină de la Ierusalim, la sediul Mitropoliei Basarabiei.

Într-o atmosferă de evlavie și rugăciune, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Luminii Sfinte, precizând că aceasta este darul prezenței lui Hristos cel înviat din morți în Biserica Sa.

„Lumina Sfântă este o binecuvântare, o bucurie pentru cei care cred în Hristos, îl mărturisesc pe El și simt iubirea Lui”, le-a spus ÎPS Petru celor adunați la Reședința Mitropolitană.

Părintele Mitropolit s-a rugat ca Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne ajute să simțim binecuvântarea și bucuria Lui pe care ne-o dăruiește din belșug.

Ulterior, Sfânta Lumină a fost distribuită de către protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, care o vor distribui în fiecare parohie din subordine. După împărtășirea Sfintei Lumini, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, se va îndrepta spre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, unde va săvârși slujba de Înviere.

sursa: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Klaus Iohannis, mesaj de Paște pentru toți românii: „Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului”

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Paşte pentru românii de pretutindeni, dar despre gândurile care se îndreaptă către ”semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”.

”Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranţă în puterea tămăduitoare a credinţei şi a rugăciunii. În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă şi către semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că ”Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace şi bună înţelegere”.

”Acestea sunt valorile noastre cardinale, aşezate de generaţii pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creştină. Vă urez tuturor, dragi credincioşi ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi, să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală”, a mai transmis şeful statului român.

Eurovision 2022: S-a aflat ordinea în care țările vor evolua în marea finală
Articolul anterior
ANRE a prelungit termenul de punere în funcțiune a două centrale electrice
Articolul următor