Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță un record. Temperatura medie a aerului în anul 2019 a constituit pe teritoriul ţării +10,6..+12,6ºС, depăşind norma cu 2,1-3,2ºС şi pe o mare parte a teritoriului se semnalează pentru prima dată aceste cifre crescute, din toată perioadă de observaţii.
Conform datelor Serviciului Meteorologic Chişinău, pe o perioadă de observaţii de 125 ani, temperatura medie anuală a aerului a constituit +12,2ºС (cu 2,7°С mai ridicată faţă de normă) şi s-a plasat pe locul 1 în şirul anilor cu temperaturi medii anuale ridicate, după cum arată imaginea de mai jos.Anul 2019 a fost cel mai cald, din ultimii 125 de ani monitorizați de serviciul meteorologic din Chișinău
O companie aeriană care opera zboruri la Chișinău își anulează toate cursele
Compania aeriană românească Bees Airlines a anunțat că va renunța la toate zborurile comerciale regulate, suspendând rutele operate din București, Suceava și Chișinău începând cu prima săptămână din ianuarie 2025, scrie safenews.md.
Decizia vine la mai puțin de șase luni de la lansarea operațiunilor regulate, în august 2024.
Printre rutele afectate se numără:
Avantaje pentru cetățenii Republicii Moldova după intrarea României în spațiul Schengen
Intrarea României în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025 aduce o serie de beneficii semnificative pentru cetățenii Republicii Moldova, optimizând procesul de călătorie în Uniunea Europeană, informează unica.md.
Mai jos sunt reflectate cele mai importante avantaje pentru cetățenii Republicii Moldova:
Creșterea mobilității. Intrarea României în spațiul Schengen va elimina controlul sistematic la hotarul dintre România și celelalte state Schengen. Astfel, cetățenii Republicii Moldova care dețin pașapoarte biometrice vor beneficia de un proces mai rapid și mai simplu la intrarea în țările Schengen, prin intermediul României.
Facilitarea călătoriilor și turismului. Absența controalelor la frontieră între România și alte state Schengen va încuraja cetățenii Republicii Moldova să călătorească mai des în scopuri turistice, educaționale sau de afaceri, datorită reducerii timpului și a complexității traversării frontierelor.
Susținerea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Apropierea fizică și practică de spațiul Schengen prin România poate fi percepută ca un pas simbolic și logistic important în contextul aspirațiilor europene ale Republicii Moldova.
Cele mai bogate alimente în antioxidanți
Chimiștii americani au stabilit o listă a celor mai bogate alimente în antioxidanți. Câștigătorul absolut pare să fie fasolea boabe roșie care învinge coacazele sălbatice la destul de mică distanță, scrie ele.ro.
Lista produselor de mai jos a fost publicată în “Journal of Chemistry and Food”.
Iată topul celor mai bogate alimente în antioxidanți:
- Fasolea roșie cu bobul mic
- Coacazele sălbatice
- Fasolea boabe roșie
- Coacazele de grădină
- Afinele
- Anghinarea (chiar fiartă)
- Murele
- Prunele
- Zmeura
- Capșunile
- Merele roșii – soi Delicious
- Merele – soiul Smith
- Nucile
- Cireșele
- Prunele uscate
- Cartofii (și fierți)
- Fasolea verde păstai
- Merele – soi Gala
Specialiștii nu pot explica de ce unele produse au mai mulți antioxidanți decât altele.
Chimiștii au stabilit că principalul component care stă la baza antioxidanților este antocianina, care, de altfel, dă culoarea roșu-închis la marea majoritate a acestor produse. De altfel, culoarea produselor pe care le consumam este un indicator foarte de important al cantitatii de antioxidanți pe care acestea le conțin. De exemplu, culoarea galbenă indică prezenta luteinei, culoarea portocalie indica prezenta carotenoidelor (pepene galben, mango etc), culoarea roșie indică prezența licopenului (roșii și pepene roșu) și cele mai închise culori (mure, prune uscate etc), înseamnă antocianina.
De asemenea, contează foarte mult și felul în care consumăm fiecare dintre aceste produse: de exemplu, coacazele trebuie consumate exclusiv proaspete, nu coapte în prăjituri sau congelate sau sub oricare altă formă. Sfatul cel mai important pe care ni-l dau cercetătorii este acela de a nu ne limita la câteva produse, ci acela de a ne colora efectiv farfuria: cu cât farfuria este mai viu colorată, cu atât mai mulți antioxidanți vom consuma și asimila în organism.