Anunț pentru moldoveni: cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Aproape o jumătate de milion de români, printre ei și moldoveni care dețin cetățenia română, au aplicat pentru statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit. Un număr de 498.700 de români au aplicat până la la 31 ianuarie 2020 pentru statutul de rezident, a anunțat Ambasada României de la Londra.

separator
Potrivit datelor furnizate de autoritățile britanice, 498.700 de români au aplicat până la 31 ianuarie 2020 pentru statutul de rezident (#SettledStatus / #PreSettledStatus) în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în cadrul procedurii EU Settlement Scheme pusă de autoritățile britanice la dispoziția cetățenilor europeni care doresc să continue să locuiască în UK și după 31 decembrie 2020.

Numărului de aplicații depuse de cetățenii români a crescut cu 63.000 față de sfârșitul anului 2019.

La nivel total, în cadrul EU Settlement Scheme au fost înregistrate 3.107.900 aplicații depuse de cetățeni europeni, din care 2.730.200 au fost deja validate, dintre acestea 58% fiind aplicații pentru #SettledStatus si 41% #PreSettledStatus.

Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 30 iunie 2021, pentru cetățenii europeni care ajung pe teritoriul Regatului Unit până la 31 decembrie 2020.

Cum poate fi obținut statutul de rezident în Marea Britanie

Ministerul Afacerilor Externe a recomandat cetățenilor români aflați pe teritoriul UK înainte de 31 decembrie 2020 să solicite obținerea unuia dintre cele 2 tipuri de statut de rezident, disponibile pentru cetățenii europeni: ”Settled”, respectiv ”Pre-settled”.

Statutul de ”Settled” (Settled Status) se aplică cetăţenilor europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult. Cetăţenii care aplică şi obţin statutul ”Settled”, îşi păstrează aceleași drepturi pe care le au și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

Statutul de ”Pre-settled” (Pre-Settled Status) se aplică cetățenilor europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de 5 ani de zile consecutivi. Cetăţenii care primesc statutul ”Pre-settled” vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, astfel încât să aibă timpul necesar pentru a fi eligibili pentru a obține statutul de ”Settled”. La obţinerea statutului ”Pre-settled”, cetăţenii îşi păstrează aceleași drepturi pe care le au și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. Însă, după cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplicați pentru Settled Status, care NU va fi acordat automat.

Aplicația pentru unul dintre cele două tipuri de statut este GRATUITĂ pentru toate persoanele care doresc să obțină noul statut de rezident şi se poate face online prin intremediului oricărui dispozitiv (laptop, dispozitiv Android sau iPhone) sau prin poştă, urmând instrucţiunile disponibile aici.

La depunerea solicitării, aplicanţii au nevoie de dovadă pentru: identitate și reședința în Regatul Unit (cu excepția cazului în care au un document de ședere permanent valabil sau un permis de ședere pe durată nedeterminată pentru a rămâne sau a intra în Regatul Unit)

Pentru mai multe detalii şi paşii de urmat pentru înscrierea în „Sistemul de înregistrare a cetățenilor din Uniunea Europeană în vederea obținerii noului statut de ședere în Regatul Unit”, puteţi consulta Ghidul de îndrumare în limba română publicat de Home Office, accesibil la adresa: https://www.gov.uk/guidance/settled-status-for-eu-citizens-and-their-families-translations.ro

Secțiunea BREXIT a site-ului Ambasadei României la Londra https://londra.mae.ro/node/2173

Informații referitoare la procedura de înregistrare sunt disponibile și pe pagina MAE http://www.mae.ro/brexit, pe pagina Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la www.ambasada-romaniei.co.uk/ro/brexit.

Post-Brexit. La data de 31 ianuarie 2020, Marea Britanie a părăsit în mod oficial Uniunea Europeană. Brexit-ul este urmat de o perioadă de tranziție până la data de 31 decembrie 2020. Sfârșitul perioadei de tranziție va marca încetarea aplicării legislației europene în Marea Britanie.

Condițiile actuale de călătorie vor fi valabile și în perioada de tranziție. Astfel, cetățenii români pot călători în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK) fără viză, în baza pașaportului sau a cărții de identitate (cel puțin până la data de 31 decembrie 2020) aflate în curs de valabilitate, a informat Ambasada Marii Britanii la București.

sursa

Accidentul de la Bălți în care a murit o fetiță de 8 ani: Șoferul din Porsche circula beat, cu viteză excesivă și a ignorat culoarea roșie a semaforului

Cu referire la accidentul, produs ieri noaptea la Bălți, în care o fetiță de 8 ani și-a pierdut viața, Poliția a stabilit că șoferul din Porsche, care a provocat accidentul, circula cu viteză excesivă, în stare de ebrietate și a ignorat culoarea roșie a semaforului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Acesta a trecut cu câteva secunde înainte de impact pe lângă un echipaj al poliției care monitoriza traficul și care a intervenit prompt pentru a-l opri. Din păcate, din cauza vitezei extrem de mari cu care conducea acesta, polițiștii nu au reușit să-l stopeze în timp util, între momentul observării acestuia în trafic și producerea accidentului rutier trecând doar 40 de secunde.

În urma verificărilor s-a constatat că șoferul are un istoric semnificativ de încălcări ale regulilor de circulație, documentate de fiecare dată de polițiști.

Acesta a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Accident tragic la intrarea în Ciorescu! Un șofer care suferă de diabet zaharat și-a pierdut cunoștința în timpul ce era la volan

Ieri, 06 ianuarie, în jurul orei 14:40, polițiștii au fost sesizați despre producerea unui grav accident rutier pe traseul R4, la intrarea în comuna Ciorescu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Preliminar, un microbuz de marca Mercedes, condus de un bărbat de 54 de ani, a ieșit pe contrasens. În urma manevrei, acesta a intrat în coliziune frontală cu o Toyota Urban Cruiser, condusă de un bărbat de 74 de ani. În urma impactului, șoferul din Toyota a decedat pe loc, iar cel din microbuz a fost transportat la spital pentru investigații medicale.

Potrivit medicilor, acesta suferă de diabet zaharat și și-ar fi pierdut cunoștința în timpul conducerii mijlocului de transport. A fost inițiată o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului.

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat un set de măsuri pentru a asigura cetățenii din zona de securitate cu energie electrică și gaz

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o serie de măsuri necesare pentru a asigura continuitatea și fiabilitatea alimentării cu energie electrică și gaze naturale a consumatorilor din mai multe localități din zona de securitate, care se află sub controlul autorităților constituționale, dar sunt racordate la infrastructura energetică a întreprinderilor de pe malul stâng al Nistrului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, satul Varnița, raionul Anenii Noi, și satul Copanca, raionul Căușeni, cuplate tehnologic, în prezent, la rețelele electrice de pe malul stâng al Nistrului, vor fi racordate la rețelele electrice de distribuție ale ÎCS „Premier Energy Distribution” SA. Operatorul urmează să prezinte, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect suplimentar de modificare a planurilor de dezvoltare și investiții, cu reflectarea obiectelor investiționale menționate. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare de la prezentarea acestora. Totodată, satele Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca, din raionul Dubăsari, satele Hîrbovăț și Varnița, raionul Anenii Noi, satele Fîrlădeni, Hagimus și Copanca, raionul Căușeni, vor fi racordate la rețelele de gaze naturale ale operatorilor de distribuție licențiați din cadrul grupului SA „Moldovagaz”. Aceștia vor prezenta, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect în acest sens, iar, ulterior,  ANRE va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare.„Aceste lucrări trebuiau făcute în ultimii 30 de ani, dar acum e datoria noastră să intervenim cât de repede posibil. Trebuie sa aducem această infrastructură la aceste sate, dar să fim conștienți că am putea avea dificultăți la conectarea lor. Dar este obligația noastră să facem tot ce este posibil ca să asigurăm oamenii noștri din aceste sate cu energie electrică și gaze naturale”, a declarat premierul Dorin Recean.De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va transmite generatoare electrice pentru asigurarea funcționării Grădiniței de copii „Romanița”, Liceului Teoretic Varnița, Centrului comunitar multifuncțional „Asclepio” și sediului Primăriei satului Varnița, raionul Anenii Noi, dar și pentru a asigura funcționarea Grădiniței-creșă „Garofița” și a sistemului de alimentare cu apă a localității Cocieri, raionul Dubăsari. Conform dispoziției CSE, în scopul asigurării continuității funcționării instituțiilor și serviciilor publice din localitățile Varnița și Cocieri, din Fondul de intervenție al Guvernului va fi alocată suma de 233 de mii de lei pentru procurarea bunurilor materiale. Astfel, Consiliul sătesc Varnița va primi 152 de mii de lei pentru a cumpăra 12 tone de peleți și peste patru mii de litri de motorină pentru generatoare. Suma de 81 de mii de lei va fi acordată Consiliului comunal Cocieri pentru procurarea a două boilere electrice și a aproape 3,7 mii de litri de motorină. Dispoziția mai prevede că Batalionul nr. 1 de Infanterie al Forțelor de Menținere a Păcii din comuna Cocieri va transporta, cu titlu gratuit, motorină pentru cazangeria Centrului de Plasament pentru Persoane Vârstnice și Persoane cu Dizabilități din localitate. 

Un italian de 101 ani a solicitat rezidenţă în Marea Britanie, dar i s-a cerut să vină cu părinţii
Articolul anterior
Basarabenii stabiliți cu familiile lor în Toronto, Canada, vor petrece la Festivalul Vinului de Casă din Canada,  Polobocul de Aur 2020
Articolul următor