Aproape o jumătate de milion de români, printre ei și moldoveni care dețin cetățenia română, au aplicat pentru statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit. Un număr de 498.700 de români au aplicat până la la 31 ianuarie 2020 pentru statutul de rezident, a anunțat Ambasada României de la Londra.
Potrivit datelor furnizate de autoritățile britanice, 498.700 de români au aplicat până la 31 ianuarie 2020 pentru statutul de rezident (#SettledStatus / #PreSettledStatus) în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în cadrul procedurii EU Settlement Scheme pusă de autoritățile britanice la dispoziția cetățenilor europeni care doresc să continue să locuiască în UK și după 31 decembrie 2020.Numărului de aplicații depuse de cetățenii români a crescut cu 63.000 față de sfârșitul anului 2019.
La nivel total, în cadrul EU Settlement Scheme au fost înregistrate 3.107.900 aplicații depuse de cetățeni europeni, din care 2.730.200 au fost deja validate, dintre acestea 58% fiind aplicații pentru #SettledStatus si 41% #PreSettledStatus.
Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 30 iunie 2021, pentru cetățenii europeni care ajung pe teritoriul Regatului Unit până la 31 decembrie 2020.
Cum poate fi obținut statutul de rezident în Marea Britanie
Ministerul Afacerilor Externe a recomandat cetățenilor români aflați pe teritoriul UK înainte de 31 decembrie 2020 să solicite obținerea unuia dintre cele 2 tipuri de statut de rezident, disponibile pentru cetățenii europeni: ”Settled”, respectiv ”Pre-settled”.
Statutul de ”Settled” (Settled Status) se aplică cetăţenilor europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult. Cetăţenii care aplică şi obţin statutul ”Settled”, îşi păstrează aceleași drepturi pe care le au și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.
Statutul de ”Pre-settled” (Pre-Settled Status) se aplică cetățenilor europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de 5 ani de zile consecutivi. Cetăţenii care primesc statutul ”Pre-settled” vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, astfel încât să aibă timpul necesar pentru a fi eligibili pentru a obține statutul de ”Settled”. La obţinerea statutului ”Pre-settled”, cetăţenii îşi păstrează aceleași drepturi pe care le au și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. Însă, după cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplicați pentru Settled Status, care NU va fi acordat automat.
Aplicația pentru unul dintre cele două tipuri de statut este GRATUITĂ pentru toate persoanele care doresc să obțină noul statut de rezident şi se poate face online prin intremediului oricărui dispozitiv (laptop, dispozitiv Android sau iPhone) sau prin poştă, urmând instrucţiunile disponibile aici.
La depunerea solicitării, aplicanţii au nevoie de dovadă pentru: identitate și reședința în Regatul Unit (cu excepția cazului în care au un document de ședere permanent valabil sau un permis de ședere pe durată nedeterminată pentru a rămâne sau a intra în Regatul Unit)
Pentru mai multe detalii şi paşii de urmat pentru înscrierea în „Sistemul de înregistrare a cetățenilor din Uniunea Europeană în vederea obținerii noului statut de ședere în Regatul Unit”, puteţi consulta Ghidul de îndrumare în limba română publicat de Home Office, accesibil la adresa: https://www.gov.uk/guidance/settled-status-for-eu-citizens-and-their-families-translations.ro
Secțiunea BREXIT a site-ului Ambasadei României la Londra https://londra.mae.ro/node/2173
Informații referitoare la procedura de înregistrare sunt disponibile și pe pagina MAE http://www.mae.ro/brexit, pe pagina Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la www.ambasada-romaniei.co.uk/ro/brexit.
Post-Brexit. La data de 31 ianuarie 2020, Marea Britanie a părăsit în mod oficial Uniunea Europeană. Brexit-ul este urmat de o perioadă de tranziție până la data de 31 decembrie 2020. Sfârșitul perioadei de tranziție va marca încetarea aplicării legislației europene în Marea Britanie.
Condițiile actuale de călătorie vor fi valabile și în perioada de tranziție. Astfel, cetățenii români pot călători în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK) fără viză, în baza pașaportului sau a cărții de identitate (cel puțin până la data de 31 decembrie 2020) aflate în curs de valabilitate, a informat Ambasada Marii Britanii la București.