Anunțul de ultimă oră a premierului Ion Chicu: Revenim la măsurile și disciplina din perioada stării de urgență

Guvernul anunță o serie de măsuri, după ce în Republica Moldova a fost înregistrate recorduri de infectare cu coronavirus. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu în cadrul unei ședințe online de seară a Guvernului, transmite stiri.md.

separator

”Evoluția situației pandemice, dar și în lume în general, ne face să venim cu acțiuni care să aducă la normalitate. După 15 mai, și începând cu primele zile din iunie atestăm o creștere semnificativă a infectărilor. Ieri și alaltăieri am avut antirecord. Sunt câteva cauze care au provocat această evoluție.

După 15 mai, noi am fost nevoiți să reluăm majoritatea activităților economice. Era inevitabil după 60 de zile de carantină și blocare economică a țării. Deși sunt reguli stricte după 15 mai, ele nu se respectă. Trebuie să revenim la acea atitudine. Mă refer la MAI, Ministerul Apărării. Pandemia nu a trecut și trebuie să revenim la nivelul de concentrare de la 15 mai.

Alt motiv a fost ignorarea normelor de către cetățeni și politicieni. E o situație periculoasă, o bună parte nu conștientizăm și deja plătim scump. Altă cauză al numărului mare de infectați ar fi că noi facem de 10 ori mai multe teste.

Ieri și alaltăieri a fost antirecord în toată lumea. Ceea ce înseamnă că pandemia e departe de sfârșit, revine când se relaxează restricțiile. Când noi ne relaxăm ca reprezentanți ai statului. Am acumulat o experiență bună până la 15 mai, deci se poate doar dacă suntem uniți și manifestăm acel nivel de responsabilitate ca în mai. Nu ne rămâne decât să revenim la acea abordare disciplină și atitudine.

Vom veni cu un set de măsuri urgente de sporire a disciplinii și conformării cetățenilor la situație. Vom institui regim special de lucru pentru administrația publică pentru a diminua fluxul de cetățeni dimineața și seara. Accentul va fi pe lucrul la distanță.

Recomandăm ca în Chișinău și Bălți să fie regim special al activității transportului public, care e sursa cea mai mare de infectare. Cum eram îmbulziți în februarie și marte, așa suntem și acum. Nu e cazul să ne supărăm pe cetățeni că se îmbulzesc în transport.

Nu putem restricționa activitățile economice. Statul nu are bani dacă oprim economia. Nici alții nu-și permit mai mult de 2 luni de suspendare. HoReCa revine, dar regulie sunt stricte, iar ANSA va sancționa până la închidere.

Colegii de la MAI au fost rugați să intervină cu sancțiuni dacă cetățenii nu se conformează. Tinerii să fie amendați și alte sancțiuni dacă nu vor înțelege.

Situația în medicină e dificilă. Mulți se adresează după ajutor. Este un număr mare care necesită îngrijire medicală. Repartizarea locurilor libere e neuniformă și repartizarea focarelor e diferită în țară. Dacă nu respectăm acest reguli vom colapsa sistemul medical.

Totul e în mâinile noastre. Vom pune la dispoziția medicilor încă câteva localuri pentru a organiza locuri pentru tratamentul pacienților. Riscăm să nu putem ajuta cetățenii dacă nu vom fi disciplinați.

Fac apel către demnitari să dea exemplu de respectare a regulilor. Să reziste ispitei de a face politică pe această dramă. Îi înțeleg pe unii politicieni care văd o oprtunitate majoră de a accede la guvernare, dar nu speculați, răsuflecați mâinicile și veniți în ajutor.

Apreciez gestul unui partid politic pentru a veni în depășirea acestei situații. Vom avea discuții cu forțe sănătoase, în Parlament nu toți sunt sănătoși, sperăm că vom depăși această criză. E dificil de spus cum vom evolua lucrurile.

E clar că, deși nu declarăm stare de urgență, organele statului revin la acel regim cu măsuri urgente fără a bloca economia”, a declarat Ion Chicu.

Doi bărbați reținuți pentru pungășii comise în centrul Capitalei

Doi bărbați de 24 și 48 de ani din Chișinău și Criuleni au fost arestați pentru 30 de zile, fiind suspectați de comiterea unei pungășii în sectorul Centru al Capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Aceștia, aflându-se în incinta unui local, au profitat de neatenția unui bărbat și i-au sustras din buzunar portmoneul cu acte de identitate și bani, telefonul mobil și alte bunuri personale, suma totală a prejudiciului fiind de 22.000 de lei.

În urma acțiunilor de investigație și urmărire penală efectuate de către ofițerii Inspectoratului de poliție Centru, la scurt timp indivizii au fost identificați și reținuți.

Bărbații sunt cercetați penal pentru pungășie, iar dacă vor fi găsiți vinovați, riscǎ închisoare de până la 4 ani.

Rusia acuză Moldova de o colaborare cu NATO

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a acuzat miercuri NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea armatei ucrainene şi că încearcă să îşi aducă infrastructura militară mai aproape de Rusia, relatează Reuters citat de evz.ro.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului, a făcut această acuzaţie în cadrul briefingului de presă săptămânal, în timpul căruia a declarat că majoritatea populaţiei din Republica Moldova nu doreşte să adere la alianţa militară.

Ea s-a referit la transferurile extinse de arme către Moldova în ultimele luni şi la opiniile pro-occidentale ale Maiei Sandu, preşedintele Moldovei.

Atac „inuman” de Crăciun

Rusia a lansat zeci de rachete și drone asupra rețelei energetice a Ucrainei în dimineața zilei de Crăciun.

Alarmele au sunat încă de la ora 5:30 dimineața, după ce Rusia a lansat rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră.

„Putin a ales în mod deliberat Crăciunul pentru a ataca. Ce ar putea fi mai inuman? Mai mult de 70 de rachete, inclusiv rachete balistice, și mai mult de o sută de drone de atac. Ținta este sistemul nostru energetic,” a spus Zelenski.

„Dimineața de Crăciun a arătat din nou că nimic nu este sacru pentru țara agresor”, a declarat Svitlana Onșciuk, șefa regiunii Ivano-Frankivsk.

Ea a spus că o parte a regiunii a rămas fără electricitate „într-un moment în care sărbătorim una dintre cele mai mari sărbători religioase — Crăciunul luminos.”

Crăciun pe rit nou

Acesta a fost al 13-lea atac de amploare asupra sistemului energetic al Ucrainei din acest an, cel mai recent din campania Rusiei care vizează rețeaua electrică în timpul iernii.

Documentarea celor 140 de mii de oameni care și-au vândut votul la alegeri abia începe

Peste 80 de dosare penale au fost pornite pe fapte de corupere electorală, a precizat pentru Teleradio-Moldova, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, transmite IPN.

„În ultima perioadă, avem o accelerare la procesul de documentare și, dacă o să analizăm comunicatele Procuraturii, zilnic sunt expediate în instanța de judecată diferite dosare la capitolul respectiv”, a menționat Viorel Cernăuțeanu.Cât ține de coruperea pasivă, adică primirea de bani pentru a susține un anumit candidat, circa 140 de mii de oameni vor fi documentați prin prisma Codului Contravențional, amenda prevăzută fiind de până la 37 de mii de lei.„Cei 140 de mii de cetățeni care s-au lăsat corupți și influențați în acest proces abia acum am finalizat procedura de descifrare detaliată, absolut toate datele, și cred că în cel mai scurt timp vom purcede la examinarea și documentare acestor persoane. Dar nu înseamnă că toți ei vor fi sancționați. Mulți colaborează”, a menționat Cernăuțeanu.

Potrivit șefului IGP e nevoie de o îmbunătățire continuă a legislației pentru a ușura munca oamenilor legii.„Infractorii organizației criminale Șor au schimbat doar în ultimul an cel puțin 5, 6 forme de finanțare pe teritoriul republicii, anume de asta trebuie modificate normele legale, pentru a crea pârghii legale de documentare pentru ca instituțiile de drept să poată curma aceste fenomene”, a notat șeful IGP.

(Video) Păcatele biblice. Cum le explică experții în genetică?
Articolul anterior
Svetlana Sainsus a fost astăzi sărbătorită! La mulți ani!
Articolul următor