Aparate de ventilare, concentratoare de oxigen și alte echipamente, donate de Uniunea Europeană, OMS și Germania pentru spitalele din Moldova

300 de concentratoare de oxigen, 600 de pulsoximetre și 5 aparate de ventilare pulmonară pentru pacienții cu COVID-19 în stare gravă, care necesită respirație asistată,au fost livrate suplimentar în Republica Moldova, cu suportul financiar al Uniunii Europene, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății.

UE și OMS continuă să contribuie la consolidarea sistemului național de sănătate, prin dotarea spitalelor și celorlalte instituții medico-sanitare cu echipamente de necesitate stringentă în tratarea pacienților cu COVID-19.

Echipamentul medical, în valoare de 685.400 EUR, va ajuta la monitorizarea pacienților și tratarea cazurilor medii și grave de COVID-19. Ajutorul face parte din inițiativa finanțată de Uniunea Europeană „Solidari pentru sănătate”, direcționată spre combaterea pandemiei în țările Parteneriatului Estic și care are scopul de a consolida reziliența sistemelor de sănătate și capacitatea țărilor de a răspunde la o situație de urgență în sănătate publică. Echipamentele vor fi distribuite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, conform necesităților instituțiilor medicale.

Cele 5 ventilatoare pentru respirație asistată sunt de ultimă generație, de cea mai înaltă performanță, care vor fi instalate în secțiile de terapie intensivă din cadrul instituțiilor strategice – Spitalul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Republican, Spitalul Sfânta Treime și Spitalul Clinic Bălți. Concentratoarele de oxigen sunt folosite în terapia cu oxigen, foarte necesară la pacienții cu COVID-19 spitalizați și care are o rată de succes înaltă la aplicare. Astfel, cele 300 de concentratoare de oxigen vor putea fi folosite pe o perioadă mai lungă, acestea fiind livrate cu 300 de seturi de consumabile, ce vor acoperi o perioadă de 6-7 luni de utilizare.

Tot astăzi, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției a mai recepționat o donație de 600 de pulsoximetre din partea Guvernului federal al Germaniei, care urmează să ajungă în instituțiile de asistență medicală primară.

„Situația pandemică la nivel național a devenit una alarmantă. Numărul persoanelor care necesită internare este în continuă creștere, iar capacitățile sistemului spitalicesc necesită a fi consolidate. Grație ajutorului Uniunii Europene și OMS, sistemul național de sănătate este capabil să poată acorda asistență medicală de calitate pacienților. Apreciem înalt solidaritatea și sprijinul permanent al donatorilor și partenerilor de dezvoltare ale Republicii Moldova”, a spus Tatiana Zatîc, secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

„Uniunea Europeană și Statele sale membre sunt alături de cetățenii Republicii Moldova în lupta împotriva pandemiei COVID-19.  Livrarea de echipamente de astăzi este foarte necesară în condițiile în care numărul de infectări este în creștere și pacienții au nevoie urgentă de acest suport, care poate să le salveze viața. Echipamentul oferit este suplinit și de o donație din partea Germaniei. Acționând împreună ca „Echipa Europa” și în parteneriat cu OMS, vom continua să oferim asistența necesară pentru sistemul medical din Republica Moldova, în contextul inițiativei Uniunii Europene „Solidari pentru sănătate”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Dr. Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova a mai subliniat: „Organizația Mondială a Sănătății și Uniunea Europeană sunt în continuare alături de lucrătorii medicali din prima linie în lupta cu COVID-19. Această dotare suplimentară cu echipamente medicale a instituțiilor medicale din Republica Moldova va ajuta la tratarea și salvarea și mai multor pacienți”.

Pandemia COVID-19 a înregistrat până la ora actuală peste 117 milioane de cazuri în 216 de țări și teritorii în întreaga lume, și peste 350 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost administrate. Până la 10 martie 2021, în Republica Moldova s-au înregistrat 196.475 cazuri.

La 27 martie 2020, Uniunea Europeană a anunțat un pachet de asistență în valoare de 30,5 de milioane euro pentru a contribui la acțiuni de prevenire, detectare și răspuns la pandemia de COVID-19 în țările Parteneriatului Estic. Fondurile inițiale au fost utilizate pentru a răspunde necesităților imediate de urgență, precum procurarea de echipamente personale de protecție, instruirea lucrătorilor medicali și altui personal implicat în lupta cu COVID-19 și informarea populației despre măsurile de protecție. Pe termen lung, asistența va fi destinată fortificării capacității țării de a răspunde la situațiile de urgență în sănătate publică și sistemul de sănătate va spori accesul la tratamentul cu oxigen, necesar pacienților. Proiectul are la bază sprijinul continuu al Uniunii Europene, OMS și al Națiunilor Unite acordat Republicii Moldova. 

În contextul demarării campaniei de vaccinare în Republica Moldova la 2 martie 2021, grație donației României, Echipa Europa, care reunește Uniunea Europeană și statele sale membre, este unul dintre principalii contribuabili la COVAX, cu peste 2,2 miliarde EUR. Astfel, răspunsul Uniunii Europene la pandemia de coronavirus urmează abordarea „Echipei Europa”, ce are scopul de a salva vieți, oferind sprijin rapid și specific partenerilor UE pentru a face față acestei pandemii. Aceasta combină resursele din UE, statele sale membre și instituțiile financiare, în special de la Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Nu în ultimul rând, Uniunea Europeană și Biroul Regional al Organizației Mondială a Sănătății (OMS) pentru Europa vor lucra împreună pentru a sprijini distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19 și procesul de vaccinare în Republica Moldova. Proiectul finanțat de Uniunea Europeană și implementat de OMS va acoperi în integritate toate fazele – de la livrarea vaccinului și până la administrarea acestuia, servind, de asemenea, drept investiție majoră în consolidarea sistemului imunizărilor de rutină.

Proiectul va fi implementat de OMS pe o perioadă de trei ani, acesta fiind parte a unei inițiative finanțate de Uniunea Europeană în valoare de 40 de milioane de euro pentru a sprijini șase țări din regiunea europeană a OMS în pregătirea, distribuirea și monitorizarea procesului de lansare a vaccinurilor COVID-19.

Azi și mâine, cetățenii români din Republica Moldova participă la Alegerile Prezidențiale din România. Adresele unde pot vota

Astăzi și mâine, în intervalul orelor 07:00 – 21:00, cetățenii români din Republica Moldova participă la Alegerile Prezidențiale din România, informează unica.md.

În acest context, Inspectoratul General al Poliției informează că polițiștii sunt la datorie pentru acordarea suportului pe segmentul asigurării ordinii publice și pazei secțiilor de votare.

Iată locațiile cu cele 59 de secții de votare deschise în țara noastră, unde vă puteți exercita dreptul la vot.

Trei semne zodiacale care își vor atinge obiectivele prin orice mijloace: Nimic nu le stă în cale

Poate fi greu să atingi obiective mari, fie că alergi un maraton, înveți o nouă abilitate sau realizezi o etapă majoră în viață, cum ar fi cumpărarea unei mașini sau întoarcerea la școală. În timp ce mulți oameni rămân blocați în faza de visare cu ochii deschiși – sau renunță în momentul în care lucrurile devin dificile – anumite semne zodiacale au ceea ce este necesar pentru a continua, scrie evz.ro.

În timp ce alții își pot atinge visele în cele din urmă, persoanele cu anumite semne zodiacale muncitoare au un impuls natural care face din urmărirea obiectivelor o prioritate numărul unu. Potrivit lui Letao Wang, astrolog și consilier spiritual, acest lucru este valabil în special pentru semnele de pământ, precum și pentru un semn de apă.

Aceste persoane au o combinație de trăsături care le inspiră să continue să forțeze – chiar și atunci când sunt plictisite, obosite sau frustrate. La urma urmei, este atât de tentant să renunți la un vis atunci când nu vezi un succes imediat, ca atunci când practici pianul sau înveți franceza și nu-ți amintești nicio gamă sau cuvânt de vocabular. Și dacă doriți să deschideți o afacere, să începeți o nouă rutină de wellness, sau să vă mutați într-o destinație de vis, uneori este mai ușor să aruncați prosopul proverbial.

În loc să renunțe, să își piardă interesul sau să renunțe atunci când întâlnesc un obstacol, semnele enumerate mai jos au un talent deosebit de a se ține de obiectivele lor.

Taur (20 aprilie – 20 mai)

Odată ce pun ochii pe premiu, nimic nu poate opri un Taur să își atingă obiectivele. Fie că este vorba de a alerga un maraton, de a merge la facultate sau de a învăța o limbă nouă, își vor investi toate eforturile pentru a ajunge la linia de sosire. Ei nu vor sări peste un antrenament, nu vor rata o întâlnire cu Duolingo, nu vor uita să se înscrie la cursuri – sau nu vor rămâne fără energie pe drum.

Taurul, un semn de pământ, este renumit pentru statornicia și fiabilitatea sa. Guvernat de Venus, Taurii au o înțelegere clară a dorințelor lor și sunt dispuși să depună efortul necesar pentru a le obține.

În timp ce alte semne ar putea renunța atunci când nu sunt imediat cei mai buni la ceva, un Taur va lăsa ca acest lucru să îi stimuleze să continue.

Persistența lor este dublată de o etică a muncii impresionantă care refuză să se clatine, chiar și în fața provocărilor. „Odată ce un Taur își stabilește un obiectiv, trasează un curs constant către acesta, dând dovadă de o anduranță și o răbdare remarcabile.” Verifică-i peste șase luni pentru a vedea unde sunt și vei fi uimit de progresul lor.

Capricorn (22 decembrie – 19 ianuarie)

Dacă un Capricorn visează să conducă o companie, să urce pe scara ierarhică sau să-și înceapă propria afacere, va fi doar o chestiune de timp până când numele său va fi scris pe o clădire. Acest semn de pământ știe că lucrurile mari nu se întâmplă peste noapte și de aceea sunt dispuși să depună săptămânile, lunile sau chiar anii de efort necesari pentru a vedea rezultatele.

Capricornii sunt întruchiparea perseverenței. Guvernați de Saturn, ei posedă un puternic simț al disciplinei și al responsabilității. Și sunt, de asemenea, motivați de lucruri precum succesul, banii și statutul. Acestea sunt luminile călăuzitoare care îi trezesc dimineața.

Dacă un Capricorn începe să își piardă avântul, tot ce trebuie să facă este să intre pe Zillow pentru a-și vedea casa visurilor sale sau să acceseze un site de călătorii pentru a-și vedea vacanța ideală și, pur și simplu, va fi din nou plin de energie și de avânt. Un Capricorn va întocmi un plan, va stabili etape clare, pas cu pas, pe care să le atingă și va rămâne concentrat cu laser asupra obiectivului său până când acesta este atins.

Scorpion (23 octombrie – 21 noiembrie)

Scorpionii sunt persoane intense, pasionale, conduse de dorința lor de a crește, de a se schimba și de a se transforma, guvernată de Pluton- și asta înseamnă că adoră un obiectiv. Odată ce un Scorpion are o idee în cap, fie că învață un instrument, scrie o carte sau se mută într-un oraș nou, nu se va opri până nu se întâmplă.

Potrivit lui Wang, acest semn de apă își va folosi pasiunea naturală, gândirea strategică și ingeniozitatea pentru a depăși orice obstacol care le stă în cale. Fiecare blocaj nu va face decât să le sporească dorința de a-și îndeplini visul, mai ales dacă simt că au ceva de demonstrat, chiar dacă este doar față de ei înșiși.

Intensitatea lor emoțională le alimentează ambițiile, făcându-i de neoprit în goana lor după succes. Doamne ferește ca cineva să sugereze că nu vor reuși, deoarece acest lucru nu va face decât să-i facă pe Scorpioni mai puternici. Motivați de sentimente, loialitatea și dăruirea Scorpionilor sunt de neegalat atunci când emoțiile lor sunt cu adevărat implicate.

Angelina Jolie, dezvăluiri emoționante: ”Puteți să-mi luați totul. Nimic altceva nu contează”

Rolul favorit din viața Angelinei Jolie este cel de mamă. În noul ei film, „Maria”, câștigătoarea de Oscar o interpretează pe Maria Callas, una dintre cele mai apreciate soliste de operă din secolul XX. Întrebată ce ar putea compara cu dragostea pentru operă a Mariei Callas, Angelina a răspuns fără să stea pe gânduri: „maternitatea”, scrie peroz.ro.

Într-un interviu pentru Good Morning America, actrița de 49 de ani a vorbit, așa cum o face rareori, despre copiii ei. Să fie mamă e cel mai important pentru ea. „Este fericirea mea. Puteți să-mi luați totul. Nimic altceva nu contează”, a spus ea.

Jolie are șase copii, trei adoptați, Maddox (23), Pax (21) și Zahara (19), și trei biologici, Shiloh (18) și gemenii Knox și Vivienne (16), cu fostul ei soț, Brad Pitt, cu care e într-o luptă de opt ani pentru custodie și bunuri.

Angelina a lucrat cu Maddox și Pax la filmul „Maria”. Actrița spune că a fost o experiență extraordinară să-i aibă și pe ei în spatele camerelor. Recent, a colaborat și cu Vivienne pentru un show pe Broadway.

Copiii Angelinei Jolie și ai lui Brad Pitt, în atenția întregii lumi de când s-au născut

Deși arată implicare în aceeași lume artistică în care activează părinții lor, niciunul dintre cei șase nu ar vrea să fie staruri în fața camerelor de filmat. „Sunt destul de privați”, a spus Jolie, menționând că Shiloh e campioană la acest capitol: „e extrem de privată”. „Nu s-au născut cu intimitate, așa că sper să pot avea parte de asta pe măsură ce cresc”, a mai menționat Jolie, care oferă rar detalii despre viața ei de familie.

Copiii au început, însă, să prindă gustul showbizz-ului. Shiloh e pasionată de dans, Vivienne, Maddox și Pax, de lumea producției de film și teatru. De asemenea, ceilalți doi copii, Zahara și Knox, au apărut de câteva ori pe covorul roșu alături de mama lor. Cel mai recent a fost rândul lui Knox. Îmbrăcat la patru ace și părând a fi în largul lui, a fost partenerul celebrei lui mame la Governors Awards.

Raport: 0,2% din populația țării a fost vaccinată. Câte reacții adverse au fost înregistrate
Articolul anterior
Al treilea raion din țară intră în carantină totală. Circulația este restricționată
Articolul următor