Apartamentele dintr-un oraş din România s-au scumpit drastic. Ce se va întâmpla în acest an pe piața imobiliară din ţară

Piața imobiliară înregistrează creșteri semnificative. Anul trecut prețul apartamentelor la nivel național a crescut cu aproape 15 procente. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat în Brașov, iar la polul opus se află Timișoara. Dezvoltatorii imobiliari spun că aceste tendinte vor continua și în 2022. 

Orașul cu cele mai scumpe apartamente din țară

Cluj este orașul cu cele mai scumpe apartamente din țară. Sunt cu aproape 30 de procente mai scumpe decât în București.

În cursul anului 2021, la nivel național, prețul metrului pătrat al unui apartament a crescut cu aproape 15 procente. Cele mai semnificative majorări în 2021 s-au înregistrat însă în Brașov. Aici, un metru pătrat este evaluat la 1.445 de euro, cu 214 euro mai mult față de aceeași perioadă a anului 2020.  

La Cluj prețul pe metrul pătrat al apartamentelor a atins un maxim istoric. Cele mai scumpe locuințe sunt în zona centrală. Cine vrea să își ia o locuință în zonă plătește astăzi cu mai bine de 200 de euro mai mult pe metru pătrat față de aceași perioadă a anului 2020.

În Timișoara, prețul apartamentelor a crescut cu doar 6 procente față de aceași perioadă a anului 2020. Este orașul cu cele mai mici scumpiri înregistrate la nivel național. Cel mai bine vândute sunt cele din nord.

De ce se scumpesc locuințele

Dezvoltatorii pun aceste scumpiri pe seama creșterilor de preț la materialele de construcție, generate de o criză în acest domeniu.

„Pe tot parcursul anului 2021 am asistat la o creștere semnificativă pe segmentul nou, iar creșterea de pe segmentul nou a atras după sine toată piața. Apartamentele vechi s-au scumpit și ele, dar nu în același ritm ca apartamentele noi, pentru că cererea se îndreaptă spre segmentul nou”, arată Daniel Crainic, analist imobiliar.

„Există o tendință de cumpărare în continuare, pentru că există o teamă pentru devalorizarea banilor pe care lumea îi are și atunci fiecare încearcă să cumpere cât mai ieftin, cât mai repede”, spune Vlad Vela, consultant al unui dezvoltator imobiliar.   

Cei mai mulți români caută acum apartamente și case noi, așa că acest segment înregistrează și cea mai mare creștere de prețuri.    

Dezvoltatorii sunt de părere că prețurile vor continua să crească. Estimările arată că la finalul anului 2022 apartamentele vor fi cu 25 la sută mai scumpe.

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Doi soți nevaccinați au murit de COVID-19 la câteva ore distanță. Aveau patru copii
Articolul anterior
Copiii de la Institutul Oncologic au realizat o expoziție de desene
Articolul următor