,,Ar fi o tragedie teribilă să pierdem Transnistria, un scuipat pe faţa noastră”. Bloggerii militari ruşi radicali, în sprijinul operaţiunii propagandistice a Rusiei

Noul val propagandistic lansat de Moscova, care are în centru Transnistria. ,,Vocile radicale” din Rusia nu se feresc să critice conducerea militară rusă şi chiar Kremlinul pentru abodarea „prea moale” a războiului şi eşecurile de pe front. Una dintre aceste voci este Igor Ghirkin, un blogger militar rus cu sute de mii de urmăritori.

Igor Ghirkin (care apare şi sub numele de Igor Strelkov) este veteran al armatei ruse şi fost ofiţer al Serviciului Federal de Securitate (FSB). El a fost comandant al trupelor proruse din estul Ucrainei şi a fost condamnat de justiţia olandeză, în absenţă, la închisoare pe viaţă pentru implicarea în 2014 în doborârea avionului MH17, tragedie soldată cu aproape 300 de morţi. Acum, Igor Ghirkin a devenit un blogger naţionalist influent, adesea cu poziţii radicale şi critice faţă de Kremlin, dar care sunt tolerate totuşi de regimul autoritar al lui Vladimir Putin, altfel grijuliu să reprime libertatea de exprimare, mai ales când vine vorba despre războiul din Ucraina.

După cum observă Institutul pentru Studiul Războiului de la Washington (ISW), Moscova a lansat în ultima vreme o amplă operaţiune propagandistică menită să transmită anumite „narative” potrivit cărora Ucraina şi Occidentul se pregătesc de lansarea unor operaţiuni „sub steag fals”, pentru a da apoi vina pe Rusia. Unul dintre aceste narative se leagă insistent de Transnistria şi de o „invazie” pe care ar pregăti-o aici Ucraina, care are graniţă comună cu această regiune separatistă ce face parte din Republica Moldova. Kievul a negat că ar pregăti o astfel de operaţiune, preşedintele Zelenski subliniind că Transnistria este parte a teritoriului moldovean, iar Ucraina respectă integritatea şi suveranitatea ţării vecine.

În acest context, mimând o abordare critică faţă de Kremlin, Igor Ghirkin vine de fapt să alimenteze şi să aducă argumente pentru propaganda lansată de Ministerul Apărării şi de Ministerul de Externe de la Moscova. Într-o postare video, Igor Ghirkin arată de ce Ucraina ar avea interesul să intre în Transnistria: „Ar fi o tragedie teribilă să pierdem Transnistria. Ar avea un impact imens. Nu va fi doar o palmă peste faţă, ci de-a dreptul un scuipat. Va fi un scuipat în plină faţă, pentru că duşmanul ar captura o regiune în care de trei ori s-a organizat un referendum de alipire la Federaţia Rusă. Şi de trei ori au fost ignorate de Kremlin”, spune Igor Ghirkin.

sursa

Republica Moldova a primit 1 miliard de euro de la UE, în ultimul an, pentru a înfrunta crizele

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că, în utimul an, Uniunea Europeană a mobilizat 1 miliard de euro, pentru a ajuta guvernarea de la Chișinău să facă față crizelor. Mai mult, el susține că, până în vară, va fi elaborat un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova. Declarația a fost făcută după întrevederea avută astăzi cu șefa statului moldovean, Maia Sandu, scrie ziua.md.

Oficialul european a ajuns în Republica Moldova în această dimineață și a fost întâmpinat la Președinție de către Maia Sandu. După mai bine de o oră de discuții, ei au organizat în comun o conferință de presă. În intervenția sa, Charles Michel a lăudat guvernarea de la Chișinău, menționând că aceasta a acționat ferm pentru a stopa intențiile Rusiei de a destabiliza Republica Moldova.

„Noi avem încredere deplină în capacitatea Guvernului de a face față acestor amenințări. UE este solidară cu oamenii din Republica Moldova în această perioadă complicată. Nu sunteți singuri, noi am mobilizat peste un miliard de euro în ultimul an pentru a asigura reziliența și pentru stabilitatea RM. La ultima ședință pe care am avut-o, cele 27 de state membre au decis să-și exprime încă o dată solidaritatea cu Republica Moldova și a solicitat Comisiei Europene să prezinte un pachet de sprijin pentru țara dumneavoastră până în vară”, a spus președintele Consiliului European.

La rândul său, președintele Maia Sandu a dat asigurări că puterea de la Chișinău depune eforturi considerabile pentru a combate corupția și că implementează într-un ritm accelerat recomandările europene în acest sens. Șefa statului a mai menționat că așteaptă cu nerăbdare ziua de 1 iunie, când în Republica Moldova va avea loc Summitul Uniunii Europene.

„Acest summit reprezintă o ocazie deosebită atât pentru Moldova, cât și pentru Europa. Cu entuziasm așteptăm să întâmpinăm cei 50 de șefi de state și guverne, precum și oficiali ai UE în țara noastră”, a spus Maia Sandu.

Doi tineri și o fată, reținuți după ce au furat 25 de plăcuțe cu numere străine de înmatriculare. Câți bani le cereau proprietarilor

Trei tineri, doi băieți de 25 de ani și o fată de 20 de ani, originari din Chișinău, au fost reținuți fiind suspectați de furt. Bănuiții, pe timpul nopții ar fi sustras în jur de 25 de plăcuțe cu numere de înmatriculare străine de la automobile parcate în curțile blocurilor de locuit din sectorul Botanica al Capitalei, anunță Poliția.

După comiterea faptei, tinerii lăsau un mesaj cu adresa canalului Telegram pe parbrizul automobilului, iar pentru răscumpărarea bunurilor proprietarul trebuia să le transmită între 300 și 1.000 lei prin intermediul aparatelor de plată electronice. Prejudiciul cauzat a fost estimat la 10.000 lei.

Dacă vor fi găsiți vinovați, tinerii riscă închisoare de la 5 la 7 ani cu amendă în mărime de la 42.500 la 67.500 de lei.

Vor să prevină tragediile! Agenții de circulație au ieșit în stradă să dea lecții de siguranță pietonilor

Poliția Republicii Moldova acționează în permanență pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.

În această săptămână polițiștii capitalei desfășoară acțiuni de prevenire a situațiilor de risc în care sunt implicați pietonii.

În fiecare sector din Chișinău au fost repartizate, în special copiilor, adolescenților și bicicliștilor, benzi reflectorizante și brățări fluorescente pentru a fi observați mai ușor în trafic.

Scopul- evitarea incidentelor de orice fel pe străzi.

”Mizăm pe responsabilitatea dumneavoastră.
Siguranța în trafic depinde în aceeași măsură atât de șoferi, cât și de pietoni.”, anunță Poliția Republicii Moldova.

Moartea subită a medicului care a asistat-o la naștere pe amanta lui Putin. „Îți mulțumesc că nu m-ai uitat”
Articolul anterior
O fetiță de 5 ani a devenit vedetă pe TikTok după ce a fost filmată în timp ce își machia mama
Articolul următor