Franța e în doliu. Arde Catedrala Notre Dame din Paris! Turla și acoperișul s-au prăbușit

Un incendiu violent a izbucnit la catedrala Notre Dame din Paris, pe partea superioară, în zona celor două clopotniţe. Incendiul a izbucnit cu puțin timp înainte de ora 20:00, ora Moldovei. Catedrala construită în perioada 1163-1345 arde ca o torță, iar flăcările se extind. Turla și acoperișul s-au prăbușit în urma flăcărilor mistuitoare și mai multe obiecte de artă, de o valoare inestimabilă, au fost distruse de foc.

separator

Momentul în care se prăbușește turnul de 93 de metri.

https://youtu.be/iQrmJqt8mlM

Catedrala Notre Dame a fost evacuată, iar oamenii sunt sfătuiți să stea departe.  Catedrala Notre Dame arde cu flăcări puternice și mai multe echipaje de pompieri s-au deplasat la fața locului pentru a stinge incendiul care a cuprins monumentul istoric, unul dintre simbolurile Parisului și ale Franței.

Pompierii au dificultăți în a reuși să stingă incendiul de proporții, care a distrus o bună parte din clădire, plus obiecte de artă vechi de sute de ani, de o valoare inestimabilă. Parizienii s-au adunat în perimetrul de siguranță și mulți dintre ei au lacrimi în ochi, transmite realitatea.net.

Oficialitățile pariziene susţin că incendiul ar putea avea legătură cu lucrările de renovare a clădirii vechi de peste 700 de ani, renovare care are loc în această perioadă. Specialiștii afirmă că refacerea catedralei Notre Dame, mistuită de flăcări, va dura mulți ani. Vezi imagini în timp real!

Conform poliției franceze, nu sunt răniți și nici morți. Președintele francez Emmanuel Macron a scris pe Twitter:

„Notre-Dame de Paris este în flăcări. Emoția unei națiuni întregi. Gândurile se îndreaptă către toți catolicii și pentru toți francezii. Ca toți compatrioții noștri, sunt trist în seara asta să văd că această parte a noastră arde”.

Catedrala Notre-Dame din Paris este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța, sediu al Arhiepiscopiei Parisului. Catedrala se află pe Île de la Cité, în centrul Parisului. Construcția a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan. Catedrala Notre-Dame este vizitată de circa 13 milioane de persoane anual, adică o medie zilnică de aproximativ 30.000 de oameni. În zilele cu afluența ridicată, adică de sărbători sau când sunt evenimente importante, se poate ajunge chiar și la 50.000 de oameni.

https://youtu.be/2V0TsWnDUmY

Au apărut primele imagini din interiorul Catedralei Notre-Dame. Altarul și crucea sunt întregi

O femeie de 36 de ani, reținută după ce i-a furat banii unui bărbat în timp ce era la terasa unui local din centrul Capitalei

O femeie de 36 de ani, din raionul Sîngerei, a fost reținută fiind suspectată de pungășie. Suspecta ar fi sustras de la un bărbat de 32 de ani, care se afla la terasa unui local din centrul capitalei, portmoneul cu acte personale, carduri și bani în sumă de 2000 de lei.

În urma acțiunilor de investigație și urmărire penală efectuate de ofițerii Inspectoratului de Poliție Centru, de comun cu grupa specializată din cadrul Direcției de Poliție, suspecta a fost identificată și reținută.

Bunurile au fost recuperate și returnate victimei.

Femeia a fost reținută pentru 72 de ore, iar conform legislației penale în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă amendă în mărime de până la 67 500 lei sau închisoare de până la 4 ani.

Cum poți solicita schimbarea numelui sau a prenumelui

Numele de familie şi prenumele sunt atributele de bază prin care se identifică persoana şi care se înscriu în mod obligatoriu în actele de stare civilă şi în alte acte oficiale ale persoanei, scrie bizlaw.md.

Numele de familie se dobândeşte prin rudenie şi este comun membrilor aceleiaşi familii. Copilul din căsătorie va lua numele din căsătorie al părinţilor săi, ales de aceştia cu ocazia depunerii declaraţiei de căsătorie.

Numele de familie și prenumele poate fi modificat prin schimbarea acestuia pe cale administrativă, prin adoptarea unei decizii de către organul de stare civilă, sau ca efect al schimbării stării civile a persoanei (prin căsătorie sau prin  divorţ). Sunt necesare motive temeinice care să îndreptățească solicitantului să ceară schimbarea numelui sau a prenumelui.

Potrivit Agenției Servicii Publice, sunt considerate motive temeinice pentru schimbarea numelui sau prenumelui următoarele situații:

  • când numele este format din expresii indecente, ridicole;
  • când numele este pronunțat dificil;
  • când solicitantul dorește să aibă un nume şi/sau prenume corespunzător naționalității pe care o are;
  • când solicitantul dorește să poarte un nume de familie simplu în locul celui dublu;
  • când solicitantul dorește să poarte numele soţului sau să alăture la numele său numele soţului (și nu a făcut asta în momentul înregistrării căsătoriei);
  • când solicitantul dorește să revină la numele pe care l-a avut până la căsătorie (și nu a făcut asta în momentul pronunțării/înregistrării divorțului);
  • când solicitantul dorește să poarte numele de familie al tatălui (mamei) vitreg sau altei persoane care a participat la educaţia solicitantului;
  • când părinții au divorțat, iar copilul dorește să poarte numele mamei pe care aceasta l-a avut până la căsătorie (în situațiile copiilor cu capacitatea deplină de exercițiu – după împlinirea vârstei de 18 ani).

Nu sunt considerate motive temeinice pentru schimbarea numelui sau prenumelui următoarele situații:

  • când solicitantul alege un nume sau prenume ce se pronunță dificil sau ridicol;
  • când solicitantul este urmărit penal sau are antecedente penale şi nu este reabilitat;
  • când în rezultatul schimbării numelui de familie prin conexare acesta va deveni compus din trei nume de familie;
  • când solicitantul este căsătorit şi numele de familie, schimbarea  căruia se solicită, îl poartă după căsătorie şi soţul, care refuză să depună concomitent cerere de schimbare a numelui;
  • când se solicită transliterarea numelui sau prenumelui cu caractere latine în baza regulilor ortografice ale unei limbi străine sau cu utilizarea semnelor diacritice.

Cererea de schimbare a numelui şi/sau prenumelui se depune la organul de stare civilă de la domiciliul solicitantului.

Schimbarea numelui de familie şi/sau prenumelui copiilor cu vârsta între 16-18 ani se soluționează la cererea copilului, cu acordul scris al părinților acestora.

Termenele de examinare a cererii de schimbare a numelui de familie şi/sau prenumelui, precum şi taxele pentru prestarea serviciului respectiv sunt stabilite în Anexa 2 la Hotărârea Guvernului nr. 966/2020 cu privire la serviciile prestate de către Agenţia Servicii Publice.

Conform datelor statistice, în perioada anilor 2020 şi până în prezent, au fost înregistrate în total 11.947 acte de schimbare a numelui de familie şi/sau prenumelui: 2020 – 1.994 acte, 2021 – 2.705 acte, 2022 – 2.726 acte, 2023 – 3.032 acte, semestrul I 2024 – 1.490 acte.

Pentru prima dată în ultimii patru ani, exportul Republicii Moldova de făină de grâu a depăşit importul

În primele șase luni ale acestui an exporturile de făină de grâu din Republica Moldova au constituit 14.341 de tone, în creștere cu circa 13% față de aceeași perioadă a anului trecut și aproape opt peste nivelul de acum doi ani, arată date vamale publicate de expertul Iurie Rija. Datele pentru primele șase luni confirmă tendința din ultimii doi ani de creștere a exporturilor de făină de grâu, scrie mold-street.com.

De exemplu, dacă în 2020, s-a importat cu 29.000 de tone mai multă făină decât s-a exportat, apoi în 2023 importurile au depăşit exporturile cu doar aproximativ 3.500 de tone, iar deja în prima jumătate a anului 2024, Moldova a exportat cu 654 de tone mai mult decât a importat.

Acest lucru sugerează că producătorii de făină își îmbunătățesc calitatea producţiei pentru export și consumul intern.

De notat că preţul mediu de import a făinii de grâu a fost în prima jumătate a anului de 6,08 lei pentru un kilogram, apoi cel de export cu peste 22% mai ieftin – 4,72 lei pentru un kilogram.

Medic psihiatru, despre copiii de azi: „Am plecat de la a nu avea voie să le dăm o palmă la fund și am ajuns la a nu avea voie să le zicem nimic”
Articolul anterior
Gest emoționant de solidaritate! Francezii îndurerați au început să cânte lângă Catedrala Notre-Dame și se roagă pentru simbolul Parisului
Articolul următor