Franța e în doliu. Arde Catedrala Notre Dame din Paris! Turla și acoperișul s-au prăbușit

Un incendiu violent a izbucnit la catedrala Notre Dame din Paris, pe partea superioară, în zona celor două clopotniţe. Incendiul a izbucnit cu puțin timp înainte de ora 20:00, ora Moldovei. Catedrala construită în perioada 1163-1345 arde ca o torță, iar flăcările se extind. Turla și acoperișul s-au prăbușit în urma flăcărilor mistuitoare și mai multe obiecte de artă, de o valoare inestimabilă, au fost distruse de foc.

separator

Momentul în care se prăbușește turnul de 93 de metri.

https://youtu.be/iQrmJqt8mlM

Catedrala Notre Dame a fost evacuată, iar oamenii sunt sfătuiți să stea departe.  Catedrala Notre Dame arde cu flăcări puternice și mai multe echipaje de pompieri s-au deplasat la fața locului pentru a stinge incendiul care a cuprins monumentul istoric, unul dintre simbolurile Parisului și ale Franței.

Pompierii au dificultăți în a reuși să stingă incendiul de proporții, care a distrus o bună parte din clădire, plus obiecte de artă vechi de sute de ani, de o valoare inestimabilă. Parizienii s-au adunat în perimetrul de siguranță și mulți dintre ei au lacrimi în ochi, transmite realitatea.net.

Oficialitățile pariziene susţin că incendiul ar putea avea legătură cu lucrările de renovare a clădirii vechi de peste 700 de ani, renovare care are loc în această perioadă. Specialiștii afirmă că refacerea catedralei Notre Dame, mistuită de flăcări, va dura mulți ani. Vezi imagini în timp real!

Conform poliției franceze, nu sunt răniți și nici morți. Președintele francez Emmanuel Macron a scris pe Twitter:

„Notre-Dame de Paris este în flăcări. Emoția unei națiuni întregi. Gândurile se îndreaptă către toți catolicii și pentru toți francezii. Ca toți compatrioții noștri, sunt trist în seara asta să văd că această parte a noastră arde”.

Catedrala Notre-Dame din Paris este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța, sediu al Arhiepiscopiei Parisului. Catedrala se află pe Île de la Cité, în centrul Parisului. Construcția a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan. Catedrala Notre-Dame este vizitată de circa 13 milioane de persoane anual, adică o medie zilnică de aproximativ 30.000 de oameni. În zilele cu afluența ridicată, adică de sărbători sau când sunt evenimente importante, se poate ajunge chiar și la 50.000 de oameni.

https://youtu.be/2V0TsWnDUmY

Au apărut primele imagini din interiorul Catedralei Notre-Dame. Altarul și crucea sunt întregi

Cutremur în Italia. O porțiune din versantul unui deal s-a prăbușit în mare

Un cutremur de 4,6 a fost înregistrat la ora 8:12, de duminică, 4 decembrie, la o adâncime de 3 km în zona Insulelor Eoliene, un arhipelag vulcanic în sud-estul Mării Tireniene, la nord de Sicilia.

Epicentrul a fost situat în largul coastei Insulelor Eoliene (ME), la sud-vest de insula Vulcano.

Șocul seismic a fost resimțit de oamenii din întreaga provincie Messina. „L-am simțit bine de tot, din fericire nu a durat mult”, a scris o persoană pe pagina INGVterremoti.

O porțiune din versantul unui deal aflat pe malul mării s-ar fi prăbușit la Lipari, în localitatea Valle Muria, informează ANSA. Nu au fost semnalate pagube materiale sau persoane rănite.

La ora 8:18 a fost înregistrată o replică în largul coastei Insulelor Eoliene, cu o magnitudine de 2.0, urmată de alte două de 2.9 și 2.3, la ora 8:50, respectiv 11:44.

Doi cetățeni români cerșesc în străinătate imitându-l pe Charlie Chaplin

Îmbrăcați amândoi în hainele lui Charlot, cel mai faimos personaj interpretat de celebrul actor american Charlie Chaplin în filmul „Vagabondul”, Maria, o româncă de 28 de ani și soțul ei de 30 de ani cerșesc într-un mod absolut original pe străzile orașului Nürnberg din Germania, relatează Bild.

Deghizarea lor este aproape perfectă, asemănarea cu vestitul personaj fiind izbitoare pentru majoritatea participanților la trafic. De exemplu, la semaforul de lângă stația de tramvai Tiergärtnertor (numele unei porți și unei părți a zidului orașului Nürnberg), primul Charlot (Maria) a apăsat butonul pentru pietoni al semaforului și acesta a devenit roșu pentru șoferii care au oprit.

Charlot a coborât apoi și a dansat puțin pe carosabil, și-a învârtit de câteva ori bastonul „din recuzită” și apoi a întins paharul alb ținut în mână celor mai apropiați șoferi care așteptau la semafor. De cealaltă parte a zonei Burgberg (dealul Castelului), un al doilea Charlot (soțul Mariei) avea exact aceeași reprezentație.

De asemenea, cele două personaje au fost observate și la semafoarele de pe Frankenschnellweg (este numele dat autostrăzii A73 din zona urbană Nürnberg, Fürth și Erlangen), precum și în piața Bilinganlage din orașul Fürth. Deși spectatorii cuplului român au toate motivele să zâmbească, în spatele acestei prestații se ascunde o soartă destul de tristă.

Cei doi sunt părinții a două fete (de 8 și 12 ani) și a unui băiat (de 11 ani), cu care au venit în Germania, deoarece nu și-au găsit un loc de muncă în România. „Pur și simplu nu există nimic de muncă acolo”, explică Maria, justificând motivul pentru care au venit la Nürnberg să cerșească bani.

Cei doi strâng zilnic aproximativ 30 de euro fiecare. Uneori însă poliția îi alungă de la semafor. „Practic, cerșitul nu este interzis. Intervenim doar atunci când există cerșetorie agresivă sau invaliditatea este falsificată. De exemplu, când cineva imită o persoană cu piciorul amputat, dar de fapt are piciorul legat la spate”, explică purtătorul de cuvânt al poliției, Michael Petzold.

sursa

Putin interzice protestele în spaţiul public

Putin a semnat o lege care interzice mitingurile în interiorul şi în jurul clădirilor guvernamentale, universităţilor, şcolilor, spitalelor, aeroporturilor şi porturilor, gărilor, pieţelor bisericilor şi instalaţiilor de susţinere a vieţii.

Buncărele secrete ale lui Vladimir Putin. Au fost construite în toată Rusia  și sunt legate de tuneluri lungi de zeci de kilometri | Digi24

Până în prezent, mitingurile au fost interzise doar în faţa reşedinţelor prezidenţiale, a tribunalelor, a serviciilor de urgenţă şi a Serviciului Federal de Penitenciare, transmite Mediafax.

Noua lege prevede, de asemenea, că fiecare regiune poate introduce în plus propriile interdicţii privind locurile de desfăşurare a mitingurilor, dacă acest lucru se datorează „datorită caracteristicilor istorice, culturale sau altor caracteristici obiective ale subiectului”. 

Medic psihiatru, despre copiii de azi: „Am plecat de la a nu avea voie să le dăm o palmă la fund și am ajuns la a nu avea voie să le zicem nimic”
Articolul anterior
Gest emoționant de solidaritate! Francezii îndurerați au început să cânte lângă Catedrala Notre-Dame și se roagă pentru simbolul Parisului
Articolul următor