O brutărie în care oamenii înrobiți erau închiși și exploatați pentru a produce pâine a fost descoperită în ruinele orașului Pompei, în ceea ce a fost descris ca fiind cel mai șocant exemplu de sclavie din orașul antic roman, notează The Guardian, conform Adevarul.
Brutăria înghesuită, cu ferestre mici, cu gratii de fier, făcea parte dintr-o locuință care a ieșit la iveală în timpul săpăturilor din zona Regio IX a parcului arheologic din Pompei, în sudul Italiei.
Descoperirea oferă mai multe dovezi despre viața de zi cu zi a oamenilor înrobiți din Pompei, adesea uitați de sursele istorice, dar care reprezentau cea mai mare parte a populației și a căror muncă grea a susținut economia orașului, precum și cultura și structura civilizației romane.
Se crede că locuința se afla în renovare atunci când a fost distrusă de erupția Muntelui Vezuviu în anul 79 d.Hr. Dar rămășițele a trei victime au fost găsite într-una dintre camerele brutăriei în ultimele luni, ceea ce indică faptul că locuința avea încă ocupanți.
Pe podeaua brutăriei au fost găsite marcaje folosite pentru a coordona mișcarea muncitorilor înrobiți și a animalelor legate la ochi. Locuința era împărțită într-o parte rezidențială, împodobită cu fresce somptuoase, și brutăria, unde oamenii înrobiți erau forțați să macine cerealele necesare pentru a produce pâine. Brutăria era izolată de lumea exterioară, singura ieșire ducând spre sala principală a casei.
„Este, cu alte cuvinte, un spațiu în care trebuie să ne imaginăm prezența unor oameni cu statut servil a căror libertate de mișcare proprietarul a simțit nevoia să o limiteze”, a declarat Gabriel Zuchtriegel, directorul parcului arheologic din Pompei. „Este cea mai șocantă latură a sclaviei antice, cea lipsită atât de relații de încredere, în care erau reduși la violență brută, impresie pe deplin confirmată de securizarea celor câteva ferestre cu gratii de fier.”
În 2021, în ceea ce fusese o vilă întinsă din Civita Giuliana, o suburbie a Pompeiului antic, a fost descoperită o cameră în care au locuit oameni înrobiți și care conținea trei paturi de lemn, o oală de cameră și un cufăr de lemn. Rămășițele a două victime, despre care se crede că ar fi fost un stăpân și o persoană pe care o înrola, au fost găsite în aceeași vilă cu un an mai devreme.
Rămășițele parțial mumificate, inclusiv păr și oase, ale unei foste persoane înrobite care a urcat în grad au fost găsite într-un mormânt din necropola de la Porta Sarno, una dintre principalele porți de intrare în Pompei, în 2021. Se crede că mormântul datează din deceniul de dinaintea distrugerii orașului.
O expoziție dedicată oamenilor înrobiți din Pompei va începe la parcul arheologic pe 15 decembrie.