Armata lui Putin a furat ,,Pisaniile moldovenești ale lui Ștefan cel Mare” din muzeul din Herson

Pisaniile moldovenești ale lui Ștefan cel Mare, artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, ar fi fost furate de la muzeul din Herson și duse în Crimeea de către armata lui Putin, potrivit lui Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei.

Pisaniile moldovenești ale lui Ștefan cel Mare ar fi fost furate de armata lui Putin din muzeul din Herson

La 1838, în timpul administrației țariste, una sau două pisanii au fost smulse din zidurile cetății și duse la muzeul Odesa, spune acesta, transmite digi24.ro.

„În timpul administrației românești din perioada interbelică, cel puțin una era încă pe ziduri. Arheologii români din perioada interbelică au făcut cercetări, dar li s-a pierdut urma în anii 50 și nu s-a știu nimic până în 2013, când au fost descoperite de Andrei Krasnojon la muzeul din Herson”, a afirmat, pentru Digi24.ro, Anatol Popescu.

Pisaniile sunt lespezi cu scriere în slavonă care atestă evenimente de pe zidurile cetății, spune Popescu.

„Capul de bour de pe poarta cetății este important pentru România, că este imprimată și pe actul Unirii de la 1918”, a spus președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei.

Potrivit acestuia, copii fidele ale acestor pisanii au fost reamplasate pe zidurile Cetății Albe acum câțiva ani.

Profesorul de istorie, arheologul ucrainean Andrei Krasnojon, rector al Universității pedagogice „Ușinskii” din Odesa, se îngrijorează de soarta pisaniilor moldovenești ale lui Ștefan cel Mare, care sunt păstrate în Muzeul de istorie din orașul Herson.

Pisaniile respective au fost puse pe zidurile Cetății Albe în perioada de domnie a voievodului moldovean Ștefan cel Mare, fiind redescoperite de profesor în fondurile muzeului de istorie din Herson în 2013.

„Invadatorii evacuează din orașul Herson colecția muzeului regional etnografic care, în ceea ce privește inscripțiile antice și medievale, întrece multe muzee specializate din Ucraina. Tocmai în acest muzeu sunt păstrate patru pisanii din secolul al XV-lea puse pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru. Semnificația acestor artefacte nu poate fi supraestimată pentru știință și pentru istoria Cetății Albe. Aceste pisanii au totodată o semnificație ideologică”, a scris Andrei Krasnojon pe pagina personală de Facebook.

Salariile bugetarilor vor fi achitate printr-un nou sistem: Autoritățile explică motivul întârzierilor

De la 1 ianuarie 2025, instituțiile publice folosesc sistemul online „Trezoreria”. Din această cauză, procesul de achitare a salariilor este în plină desfășurare și pot exista intârzieri, scrie tv8.md.

„Ne cerem scuze dacă au existat întârzieri sau neclarități pentru unele instituții în perioada de tranziție. Am alocat resurse umane suplimentare pentru a sprijini instituțiile și pentru ca plățile să fie efectuate fără probleme”, se arată în comunicatul Ministerului.

Conectarea instituțiilor la acest sistem și sesiunile de instruire au început în luna decembrie a anului trecut.

Un tânăr de 20 de ani s-a răsturnat cu un Volvo pe o stradă din Ialoveni

Un accident rutier a fost înregistrat astăzi pe strada Iurie Gagarin din orașul Ialoveni, în jurul orei 11:20, scrie ialovenionline.md.

Potrivit informațiilor, un tânăr de 20 de ani, aflat la volanul unui Volvo, nu a respectat prevederile Regulamentului Circulației Rutiere. Acesta nu ar fi adaptat viteza la condițiile de drum, a pierdut controlul volanului și s-a tamponat într-un obstacol, după care s-a răsturnat.

În urma impactului, nici o persoană nu a avut de suferit.

Șoferului a fost testat alcoolscopic, iar în urma testului s-a constatat rezultat negativ la alcoolemie.

Cazul a fost înregistrat și se documentează de polițiști pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Un bărbat din Azerbaidjan, anunțat în căutare internațională de autoritățile din Baku, extrădat din R.Moldova

În dimineața zilei de 10 ianuarie 2025, polițiștii de frontieră au executat un mandat internațional de extrădare, în incinta Aeroportului Internațional Chișinău, a unui cetățean al Republicii Azerbaidjan, în vârstă de 47 de ani, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Persoana în cauză a fost reținută la Punctul de trecere a frontierei „Palanca-Maiaki-Udobnoe”, la data de 18 octombrie 2024, în urma verificărilor care au indicat că acesta se află în baza de date internațională a BNC Interpol Baku, fiind căutat pentru arest și extrădare. După reținere, cetățeanul a fost plasat în arest preventiv până la finalizarea procedurilor de extrădare.

Operațiunea a fost realizată în deplină conformitate cu legislația națională și acordurile internaționale în vigoare, reafirmând angajamentul Poliției de Frontieră în cooperarea internațională pentru combaterea criminalității transfrontaliere.

Noi reguli de circulație pe Transfăgărășan și Transalpina
Articolul anterior
Putin s-a cățărat pe bordură ca să fie mai înalt decât copiii, în cadrul unei ceremonii din Piața Roșie
Articolul următor