Aruncarea materialor de construcție sau a deșeurilor pe terenuri cu sol fertil va fi sancționată. Iată care sunt amenzile

Cea mai întâlnită sursă de poluare a solului o reprezintă deșeurile de la gropile de gunoi neautorizate. Acestea sunt o combinație de deșeuri alimentare amestecate cu materiale care pot fi recuperate și reciclate, pentru a intra din nou în circuit. Aceste deșeuri se descompun treptat, producând un lichid numit levigat care conține substanțe chimice și toxice și se scurge în sol, poluând astfel solul și mai apoi pânza freatică.

Codul contravențional a fost modificat prin înăsprirea legislației și a pedepselor pentru cei care vor desfășura acțiuni în domeniul degradării terenurilor și solului fertil. Astfel, a fost completat articolul 115 privind degradarea terenurilor, falsificarea informaţiei despre starea și folosirea lor prin cu un aliniat care prevede depozitarea deșeurilor pe terenurile cu sol fertil.

Potrivit acestuia, depozitarea neautorizată pe terenuri cu sol fertil, a materialelor de construcție ori deșeuri ale industriei extractive și altele asemenea, se sancționează cu amendă de la 4000 la 7500 de lei aplicate persoanei fizice, cu amendă de la 5000 la 15 mii de lei aplicată persoanei juridice.

Potrivit autorilor proiectului, în prezent, unele întreprinderi miniere la efectuarea lucrărilor de excavație degradează stratul fertil al solului și stratul fertil în unele cazuri nu se utilizează conform destinației, din aceste considerente suprafețele date sunt excluse din circuitul agricol sau silvic, ceea ce aduce prejudicii enorme domeniului agricol și mediului.

A fost modificat și articolului 20 al Codului Contravențional Decopertarea şi distrugerea neautorizată a litierei, a păturii vii și a stratului superior de sol fertile. Mai exact, articolul a fost completat cu o nouă componență a laturii subiective și anume scopul săvârșirii contravenției adică în scop de comercializare, intervine ca urmare a prevederilor de la art.33 din Codul funciar al Republicii Moldova nr.828/1991 interzice decopertarea stratului de sol fertil în scop de comercializare.

Proiectul de lege ce prevede modificarea Codului Contravențional la aceste capitole a fost votat în lectură finală de către deputați în cadrul ședinței plenare din 7 aprilie.

În nota informativă a proiectului, autorii subliniază că la baza modificărilor stă faptul că în ultimii ani a fost înregistrată intensificarea multiplelor forme de degradare a solului, îndeosebi, a celei provocate atât de persoanele fizice, cât și cele juridice. Aceștia precizează că, solul este învelișul viu al pământului care are un rol crucial în asigurarea securității alimentare.

sursa

Val de nemulțumiri în mediul online după anunțarea compensațiilor

După ce marți, 10 decembrie, au fost anunțate compensațiile pentru cei care au solicitat ajutor din partea statului în perioada rece a anului, astăzi, mediul online abundă în postări, prin care oamenii se plâng de faptul că nu au fost evaluați corect, scrie libertv.md.

Mai mult, unii spun că deși au venituri modeste, au fost încadrați în categoria “non-vulnerabili”.

Un exemplu este o familie cu doi copii mici, care a primit 310 lei compensație, deși factura la gaz a ajuns la 1.800 de lei. O altă familie, formată din trei persoane, dintre care două cu dizabilități, a scris că a primit 300 de lei drept compensație. Într-o situație similară, o familie cu trei copii, unul având dizabilitate severă, se întreabă cum să gestioneze facturile de mii de lei dintr-un venit lunar de 11.000 de lei, în condițiile în care compensația este de doar 300 de lei.

Alexei Buzu a declarat că nemulțumirile sunt normale într-un program care implică peste 700.000 de gospodării.

„Acum, este o reacție firească. Această reacție am observat-o și în anii precedenți. Trebuie să înțelegem că atunci când avem peste 700 de mii de gospodării înregistrate, vorbim de aproximativ 1 milion 400 mii de cetățeni, chiar și 2-3% din aceștia, dacă sunt nemulțumiți, au anumite neclarități, este un număr destul de semnificativ. De aceea, reiterez, noi suntem gata să discutăm, să clarificăm fiecare cetățean care are anumite întrebări, neclarități, suspiciuni. Să ne contacteze la Lina Verde 080005000, să ne scrie pe support@compensatii.gov.md,” a menționat oficialul.

Alexei Buzu a mai specificat că pentru luna decembrie, compensațiile pentru consumatorii de gaz vor crește pentru a reflecta și majorarea de tarif.

Cine este avocatul reținut pentru mită grasă 

Avocatul reținut în dosarul de „trafic de influență în circumstanțe agravante” cu mită de zeci de mii de euro și care se află acum în izolatorul Centrului Național Anticorupție este fostul procuror Nicu Șendrea, au declarat pentru unimedia.info surse din cadrul anchetei.

Nicu Șendrea și-a luat licența de avocat în 2021.

Până atunci, acesta a fost procuror raional, apoi municipal.

Nicu Șendrea a devenit cunoscut opiniei publice după altercațiile cu activistul Pavel Grigoriuc, soldate cu spitalizarea procurorului, actual avocat și un dosar penal pe cealaltă parte a conflictului.

În 2017, presa scria că Șendrea ar fi fost protejat de un adjunct al Procurorului General, iar averea  acestuia s-ar fi îmbunătățit semnificativ în acea perioadă.

Cadavrul unui bărbat, dat dispărut, găsit într-un iaz din satul Mărinești

Cadavrul unui bărbat de 39 de ani, locuitor al satului Mărinești, a fost descoperit pe 10 decembrie în iazul din extravilanul localității. Potrivit Inspectoratului de Poliție Sângerei, victima era dată dispărută și era căutată de autorități, scrie nordnews.md.

La fața locului s-au deplasat polițiștii, care au constatat preliminar că trupul neînsuflețit nu prezenta urme de violență. Cadavrul a fost transportat la expertiza medico-legală pentru a stabili cauza exactă a decesului.

Deocamdată, nu se cunosc alte detalii despre împrejurările tragediei, iar poliția continuă investigațiile.

Lista serviciilor medicale gratuite va fi extinsă. Iată ce conține noul pachet
Articolul anterior
Cumătrul lui Putin a fost reținut în timp ce fugea spre Transnistria. Îl așteptau agenți FSB
Articolul următor