Asedierea orașului Odesa se amână. Navele rusești, care urmau să debarce un desant în preajma orașului, s-au retras în Crimeea

Escadra Flotei Ruse de la Marea Neagră, despre care se vorbea că ar intenționa să debarce un desant în zona orașului Odesa și în împrejurimi, s-a retras în Crimeea ocupată. Reprezentantul Cartierului General Operațional al Administrației Militare Regionale Odesa, Serghei Bratchuk, a anunțat acest lucru pe Telegram, citat de anticoruptie.md.

„Escadrele de la Marea Neagră ale Federației Ruse s-au mutat acum în Capul Tarkhankut și Lacul Donuzlav din vestul Crimeii și nu intenționează deocamdată să debarce forțe de asalt amfibie pe coasta noastră, știind cum se va termina acest lucru pentru ei”, spune Bratchuk.

El afirmă că noaptea trecută în oraș și regiune a trecut cu calm, ceea ce confirmă puterea și eficacitatea măsurilor de descurajare a intențiilor ostile ale rușilor, luate în regiunea de apărare Odesa.

„Odesa nu s-a predat niciodată inamicului. Nici de data asta nu o va face întrucât Odesa este Ucraina, Ucraina începe cu Odesa”, a declarat Bratchuk.

El a adăugat că, în general, în direcția de sud, „inamicul este oprit în pozițiile Herson, Mykolayiv, Krivoy Rog, Voznesensk și Novovorontsovka, regiunea Herson.

Forțele rusești încearcă să înainteze spre Odesa și dinspre uscat însă trupele lor au fost oprite la 130 de kilometri spre nord-est, în preajma orașului Mykolaiv pe râul Bug, determinat să se apere. Trupele ruse au mai încercat să forțeze Bugul la nord de Mykolaiv, însă fără succes.

Tinerii basarabeni care studiază în România s-a întâlnit cu Maia Sandu la Chișinău

Vineri, 10 mai, Federația Tinerilor Basarabeni (FTB România) a avut o întâlnire oficială cu Excelența Sa, Președintele Republicii Moldova Maia Sandu, pentru a discuta despre viitorul european al Republicii Moldova și implicarea cetățenilor în procesul de integrare europeană.

Federația Tinerilor Basarabeni s-a întâlnit cu Maia Sandu la ChișinăuFoto: Federația Tinerilor Basarabeni

La întâlnire au participat membrii Biroului de Conducere ai FTB România: Paula Bodlev – președinte, Laura Șoimu – secretar general, Daniela Leu – vicepreședinte Educațional, Daniel Caraion – vicepreședinte Proiecte și Programe, Valeria Moiseenco – vicepreședinte Relații Publice, alături de reprezentanții celor 17 asociații membre ale FTB România.

Discuția a vizat referendumul programat pentru data de 20 octombrie 2024 și direcția integrării europene a Republicii Moldova, reprezentând o platformă pentru exprimarea preocupărilor și perspectivelor tinerilor basarabeni. De asemenea, am discutat despre rolul pe care îl putem avea în creșterea gradului de conștientizare în rândul tinerilor cu privire la participarea la vot.

Federația Tinerilor Basarabeni își exprimă recunoștința față de Excelența Sa, Președintele Republicii Moldova Maia Sandu, pentru deschiderea acordată și pentru încurajarea tinerilor de a se implica activ în construirea unui viitor prosper pentru țară.

„Referendumul cu privire la integrarea Republicii Moldova la UE este despre ceea ce se va întâmpla în următoarele decenii. Suntem recunoscători Excelenței Sale, Președintele Republicii Moldova Maia Sandu, pentru deschiderea acordată cu privire la cum putem contribui la încurajarea tinerilor basarabeni din România să participe la momentul istoric din această toamnă.

Fiind studenți în România, resimțim în mod direct beneficiile oferite de obținerea statutului de țară membră a Uniunii Europene: incluziune, justiție, libertate, oportunități și liberă circulație. Chiar dacă casa noastră este România pe durata studiilor, vrem ca părinții și copii noștri să se poată bucura de Europa și Acasă, în Republica Moldova”, Președintele FTB România, Paula Bodlev.

Care a fost reacția unui milionar când a primit un dolar de la un copil care l-a confundat cu un om al străzii

Un om de afaceri din orașul american Baton Rouge, în statul Louisiana, a avut parte de surpriza vieții atunci când un băiețel l-a confundat cu un… om al străzii.

Care a fost reacția unui milionar când a primit un dolar de la un copilFoto: Captură ecran

Fără să piardă prea mult timp, puștiul s-a îndreptat spre el și i-a oferit de pomană. Întâmplarea a fost o lecție de viață pentru ambii protagoniști, transmite stirileprotv.ro.

La 42 de ani, Matt a pus pe picioare şi a vândut mai multe companii în valoare de sute de milioane de dolari. Spune însă că nu s-a simțit niciodată mai bogat ca în ziua în care a primit… un dolar.

Steve Hartman, corespondent CBS: „Era dimineața devreme și alarma de incendiu a izbucnit în complexul unde (Matt) avea apartamentul. Așa că Matt a sărit din pat și a luat-o la goană pe scări, ca să descopere că nu era niciun incendiu. Dar, pentru că tot se trezise și, chiar dacă purta haine nepotrivite și șifonate, Matt a decis să meargă să bea o cafea.”

Bărbatul a rămas pentru câteva secunde în fața cafenelei, sub streașină.

Matt Busbice, om de afaceri: „Am început să fac ochi încet și, la un moment dat, am văzut un puști, cam de înălțimea mea, că vine spre mine.”

Una dintre palmele copilului era strânsă, iar omul s-a gândit că va urma o încăierare. Dar a fost luat prin surprindere.

Matt Busbice, om de afaceri: „Atunci, el îmi arată o hârtie de un dolar și am rămas fără cuvinte.”

Puștiul în cauză are nouă ani şi o inimă mare.

Kelvin: „Mereu am vrut să ajut o persoană fără adăpost și, în sfârșit, am avut ocazia.”Băiatul spune că abia primise banii, drept răsplată pentru notele bune obţinute la școală.

Matt a fost atât de surprins de gestul copilului încât l-a invitat la o gustare. În plus, i-a spus lui Kelvin că poate lua orice îşi dorește din magazinul lui cu articole sportive, inclusiv o bicicletă. Puștiul s-a bucurat, dar spune că țelul său era altul.

Reporter: „Ce-ți doreai să obții?”

Kelvin: „Bucurie.”

Reporter: „Bucurie?”

Kelvin: „Pentru că am ajutat pe cineva. Când oferi cuiva de pomană simți ca și când ai fi obținut mult din asta.”

Matt Busbice, om de afaceri: „Când oferi ceva, o să primești mai mult… Nu aveam gândirea asta când eram copil. Dacă răspândim modul acesta de a gândi, totul se va schimba.”

Noul premier al Scoției a declarat că țara ar putea fi independentă în 5 ani

John Swinney, care a devenit în această săptămână prim-ministru al Scoţiei, a declarat vineri pentru SkyNews că el crede că ţara sa s-ar putea despărţi de restul Regatului Unit în cinci ani, nemulţumirile fiind legate de Brexit şi de criza costului vieţii.

Noul premier al Scoției: Țara ar putea fi independentă în cinci aniFoto: SkyNews

„Cred că independenţa poate fi obţinută în acest interval de timp, deoarece argumentele în favoarea ei sunt convingătoare, dacă ne uităm la două dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm ca ţară în Scoţia: efectul costului vieţii şi implicaţiile Brexit-ului. Ambele sunt factori strategici majori care provoacă daune economice şi sociale grave Scoţiei din cauza deciziilor proaste luate la Westminster. Iar independenţa este răspunsul la asta”, a declarat John Swinney, transmite news.ro.

El a spus că Scoţia a fost „forţată să iasă din Uniunea Europeană împotriva voinţei” sale, remintind că majoritatea scoţienilor au votat pentru rămânerea în blocul european. 

„Dacă am fi fost o ţară independentă, am fi putut face parte din Europa şi n-am fi avut parte de toate perturbările dăunătoare cu care ne-am confruntat”, a adăugat el.

Swinney a fost viceprim-ministru sub conducerea lui Nicola Sturgeon, care a fost lider al SNP (Partidul Naţional Scoţian) şi prim-ministru al Scoţiei din 2014 până în 2023, când aceasta a demisionat din cauza unui scandal de corupţie în care este implicat soţul ei.

Nicola Sturgeon voia să se folosească de următoarele alegeri generale ca un al doilea referendum de facto privind independenţa Scoţiei, după ce Curtea Supremă a decis că un vot nu poate fi organizat fără consimţământul guvernului britanic. Rămâne de văzut ce favorizează noul premier John Swinney.

Un veteran al Partidului Naţional Scoţian (SNP), John Swinney a fost ales luni noul său lider. El l-a înlocuit pe Humza Yousaf în funcţia de prim-ministru al Scoţiei. Yousaf, care devenise primul musulman care a condus o ţară democratică din Europa Occidentală atunci când a fost învestit în funcţia de prim-ministru în 2023, a demisionat săptămâna trecută după ce decizia sa de a pune capăt unei coaliţii în parlamentul scoţian cu Partidul Verde s-a întors împotriva sa, declanşând o cursă pentru a-i găsi un succesor.

Principala provocare a lui Swinney va fi să oprească scăderea popularităţii SNP după o serie de scandaluri şi paşi greşiţi din punct de vedere politic, păstrând în acelaşi timp în viaţă obiectivul său final de a obţine independenţa faţă de Regatul Unit.

Swinney a fost liderul SNP în perioada 2000-2004 şi a ocupat, de asemenea, funcţia de viceprim-ministru şi ministru de finanţe al Scoţiei.

SNP domină politica scoţiană de 17 ani, dar popularitatea sa a scăzut în ultimul an pe fondul unui scandal de finanţare, a unei serii de gafe politice şi a criticilor privind modul în care conduce ţara. Acum Swinney conduce un guvern minoritar.

Scăderea de popularitate a SNP a sporit speranţele Partidului Laburist, în opoziţie în Marea Britanie, de a recâştiga teren în Scoţia, una dintre cele patru naţiuni ale Regatului Unit, în timp ce încearcă să câştige alegerile parlamentare britanice aşteptate în cursul acestui an.

La rândul său, SNP urmăreşte să revigoreze impulsul electoral pentru un alt referendum privind independenţa faţă de Regatul Unit. Scoţienii au votat împotriva separării de Regatul Unit cu 55% din voturi la referendumul din 2014, dar mişcarea pentru independenţă susţine că ieşirea ulterioară a Marii Britanii din Uniunea Europeană a schimbat situaţia şi că un alt referendum este acum justificat – o afirmaţie pe care atât Partidul Conservator, aflat la putere la Londra, cât şi Partidul Laburist o resping.

Imagini tulburătoare cu oameni îngropați în șanțuri, în saci sau înveliți cu pături, la Mariupol. Atenție, vă pot afecta emoțional!
Articolul anterior
Prețurile din Moldova au luat-o razna! Biroul Naţional de Statistică a prezentat ultimele date
Articolul următor