Eșec pentru Elon Musk: Primul implant Neuralink s-a desprins parțial de creierul pacientului

Prima încercare a Neuralink de a-și implanta cipul în craniul unei ființe umane a întâmpinat un eșec neașteptat, după ce dispozitivul a început să se desprindă de creierul pacientului, a dezvăluit miercuri compania.

Eșecul lui Musk: Primul implant Neuralink s-a desprins parțial de creierFoto: Getty

Pacientul, Noland Arbaugh, a fost supus unei intervenții chirurgicale în februarie pentru a i se atașa un cip Neuralink la creier, însă funcționalitatea dispozitivului a început să scadă în decurs de o lună de la implantare, transmite stirileprotv.ro.

Unele dintre firele dispozitivului, care conectează computerul în miniatură la creier, începuseră să se retragă. Neuralink nu a dezvăluit motivul pentru care dispozitivul s-a desprins parțial, dar a declarat într-o postare pe blog că inginerii săi au rafinat implantul și au restabilit funcționalitatea.

Capacitățile diminuate nu păreau să îl pună în pericol pe Arbaugh, iar acesta putea în continuare să folosească implantul, spre exemplu, pentru a juca o partidă de șah pe un computer care îi folosea gândurile, potrivit Wall Street Journal, care a fost primul care a dat vestea despre problema cu cipul.

Posibilitatea de a îndepărta implantul a fost luată în considerare după ce a ieșit la iveală desprinderea, a relatat Journal.

Implantul lui Arbaugh a început să întâmpine probleme la sfârșitul lunii februarie, potrivit postării de pe blogul Neuralink, când un număr nedivulgat de fire ale cipului „s-au retras din creier, ceea ce a dus la o scădere netă a numărului de electrozi eficienți”. Acest lucru a scăzut numărul de biți pe secundă al dispozitivului, care este în esență un indicator al modului în care implantul își poate îndeplini sarcinile.

Neuralink, companie deținută de Elon Musk și evaluată anul trecut la aproximativ 5 miliarde de dolari, a lăudat pe larg succesul primului său implant, poziționându-se ca lider mondial în tehnologia cipurilor cerebrale. Deși dispozitivul se află încă în stadii incipiente, dezvăluirea companiei aduce mai multă atenție asupra naturii netestate și complicate a procedurii experimentale.

Implanturile Neuralink funcționează prin încorporarea în craniu a unui mic recipient care găzduiește un cip de procesare și o baterie, împreună cu 64 de fire fine care se conectează cu țesutul cerebral și interacționează cu semnalele neuronale pe care acesta le trimite. Arbaugh, care este tetraplegic, poate controla cu ajutorul implantului său dispozitive informatice precum o tastatură sau un cursor de mouse.

Arbaugh a lăudat implantul în timpul unei demonstrații din luna martie și a spus că acesta „i-a schimbat deja viața”, precizând totodată că nu a fost perfect și că „s-au confruntat cu unele probleme”.

Înainte ca Neuralink să efectueze primul său implant la om, a experimentat pe scară largă timp de ani de zile pe animale, inclusiv oi, porci și maimuțe. Autoritățile de reglementare au lansat mai multe investigații cu privire la practicile companiei în aceste laboratoare de testare pe animale, la începutul acestui an afirmând că au descoperit probleme de control al calității și de păstrare a înregistrărilor la un centru de cercetare din California.

A urcat beat la volanul mașinii de serviciu și încă a vrut să mituiască polițiștii cu 400 de eruo. Ce riscă acum un bărbat din Bălți

Astăzi dimineață, pe o stradă din Bălți, inspectorii de patrulare au stopat un Volvo la volanul căruia se afla un bărbat de 36 de ani din Sîngerei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În timpul verificărilor, polițiștii au avut suspiciuni că șoferul se află sub influența alcoolului, motiv pentru care a fost testat cu aparatul alcoolscopic. Rezultatul a indicat o concentrație de 0,22 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Deși i s-a explicat în repetate rânduri că oferirea de mită reprezintă o infracțiune, bărbatul a încercat să mituiască polițiștii, lăsând în automobilul de serviciu 400 de euro, pentru a evita sancționarea conform legislației.

Mașina a fost ridicată la parcarea specială, iar la fața locului a fost solicitată grupa operativă.

Șoferul este cercetat penal pentru corupere activă, dar riscă și sancțiune pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate și pentru depășirea limitei de viteză. Urmează să fie înaintată instanței propunerea de a fi privat de dreptul de a conduce.

Un tânăr de 18 ani, reținut pentru două furturi dintr-o cafenea și un magazin, în timpul nopții

Un tânăr de 18 ani din capitală a fost reținut pentru 72 de ore, fiind suspectat de comiterea a două furturi în sectorul Centru al capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Acesta ar fi pătruns într-o cafenea și un magazin pe timpul nopții, prin spargerea ușilor, de unde a sustras bani, un telefon mobil și o boxă portabilă, după care a plecat într-o direcție necunoscută.

Prejudiciul total a fost estimat la suma de 42.000 de lei.

În urma acțiunilor întreprinse de ofițerii de investigație ai Inspectoratului de poliție Centru, suspectul a fost identificat și reținut, iar la el au fost depistate telefonul și boxa sustrasă.

Tânărul nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind cercetat penal pentru infracțiuni analogice.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de până la 4 ani.

Cum încearcă magazinele online să influențeze comportamentul oamenilor de „Black Friday”

Centrul European al Consumatorilor din România (ECC Romania), direcţie a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), recomandă cumpărătorilor precauţie în cazul achiziţiilor online în campania de reduceri de „Black Friday”, transmite Agerpres citată de digi24.ro.

Potrivit unui comunicat de presă al ANPC, un prim sfat se referă la verificarea informaţiilor dacă magazinul online este sigur (structura site-ului, datele de contact, termenii şi condiţiile generale). De asemenea, este bine de ştiut faptul că, în perioadele de promoţie, operatorul economic trebuie să afişeze atât preţul redus, cât şi pe cel iniţial, iar reducerea trebuie să se aplice la cel mai mic preţ practicat în ultimele 30 de zile şi poate fi exprimat în valoare absolută sau în procent. Totodată, reprezentanţii ANPC atenţionează că magazinele online pot încerca să influenţeze comportamentul de cumpărare al consumatorului fie prin afişarea unei numărători inverse, fie prin afişarea unor sintagme de tipul „au mai rămas doar trei articole”.

În plus, utilizatorii sunt sfătuiţi să aleagă o metodă de plată sigură (o conexiune la Internet securizată pentru plata online), să verifice dacă site-ul este marcat cu „https” şi simbolul lacătului închis, să nu salveze detaliile bancare pe telefonul mobil, pe computer sau pe orice platformă de cumpărături, să seteze o sumă maximă pentru plăţile unice pentru cardul de credit şi, nu în ultimul rând, să evite plăţile prin transfer bancar. În ceea ce priveşte garanţia legală de conformitate, ANPC subliniază că aceasta este de minimum doi ani pentru produsele achiziţionate de la un vânzător cu sediul în România sau în Uniunea Europeană, dar şi pentru produsele digitale, serviciile şi conţinutul digital. „Atunci când faceţi cumpărături online, aveţi la dispoziţie o perioadă de 14 zile pentru a vă răzgândi şi a returna produsul, fără a fi necesară invocarea unui motiv. În cazul în care faceţi cumpărături de pe un site din România şi aveţi nemulţumiri cu privire la tranzacţie sau la produsul achiziţionat, puteţi depune o reclamaţie pe site-ul www.anpc.ro (…) în cazul achiziţionării unor produse de pe site-uri din afara Uniunii Europene, instituţia noastră nu poate acţiona în niciun fel, dacă aveţi probleme cu tranzacţia, livrarea sau produsele”, notează sursa citată.

Secția de Anestezie și Terapie Intensivă din Bălți, renovată integral
Articolul anterior
Unul din 24 de locuitori din New York este acum milionar
Articolul următor