Astăzi, în peste 60 de ţări ale lumii este marcată Ziua Internaţională a Bărbatului. Tradiții în lume specifice sărbătorii

Astăzi, în peste 60 de ţări ale lumii este marcată Ziua Internaţională a Bărbatului, care îşi propune să sublinieze rolul bărbaților în lume şi în comunităţile din care fac parte. Ziua Bărbatului este o ocazie potrivită pentru a le mulţumi tuturor bărbaților care se află în viața noastră, care ne dăruiesc sprijinul și dragostea de care avem nevoie. Această zi este sărbătorită în mijlocul familiei, alături de toţi cei dragi.

editorial) Top 10 trăsături ale unui bărbat adevărat! | Telegraph.md -  Știri din Moldova

Inaugurat în 1992 la 7 februarie de Thomas Oaster, proiectul Zilei internaționale a bărbaților a fost conceput cu un an mai devreme, la 8 februarie 1991. Proiectul a fost reinițializat în Trinidad și Tobago, în anul 1999.

Jerome Teelucksingh, care a reînviat evenimentul, a ales 19 noiembrie pentru a onora ziua de naștere a tatălui său și, de asemenea, pentru a sărbători cum la acea dată, în 1989, echipa de fotbal din Trinidad și Tobago a unit țara cu eforturile lor de a se califica pentru Cupa Mondială.

Teelucksingh a promovat Ziua Internațională a Bărbaților ca fiind nu doar o zi de gen, ci o zi în care toate problemele care afectează bărbații și băieții pot fi abordate. El a spus despre Ziua Internațională a Bărbatului și activiștii săi de bază: „Se străduiesc pentru egalitatea de gen și încearcă cu răbdare să înlăture imaginile negative și stigmatul asociat cu bărbații din societatea noastră”, potrivit wikipedia.org.

Ziua Bărbatului – obiective

Sărbătorirea Zilei Internaționale a Bărbatului, include o serie de obiective, cum ar fi:

-concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților
-îmbunătățirea relațiilor dintre sexe
-promovarea egalității între sexe
-prezentarea de modele masculine de urmat.

Cu această ocazie, este sărbătorită, discriminarea bărbaților și a băieților față de femei. Sunt evidențiate realizările și contribuțiile acestora la comunitate, familie, căsătorie și grija față de copii. Scopul mai larg și final al evenimentului este promovarea valorilor umanitare de bază.

Ziua Internațională a Bărbatului este sărbătorită în peste 60 de țări, la 19 noiembrie, inclusiv Trinidad și Tabago, Jamaica, Australia, India, China, Statele Unite ale Americii, Republica Moldova, Singapore, Malta, Marea Britanie, Africa de Sud, Tanzania, Zimbabwe, Ungaria, Irlanda, Ghana, Canada, Danemarca, Norvegia, Austria, Bosnia și Herțegovina, Franța, Italia, Pakistan, Antigua și Barbuda, Sfântul Cristofor și Nevis, Sfânta Lucia, Grenada, Insulele Cayman și România, iar susținerea globală este vastă.

Ce tradiții există în lume în această zi de sărbătoare?

Astfel, Ziua Internaționala a Bărbatului are ca obiectiv concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat. Totoadtă, este o ocazie pentru a evidenția discriminarea față de bărbați și băieți și pentru a sărbători realizările și contribuțiile lor, în special contribuțiile lor la comunitate, familie, căsătorie și grija de copii.

Ziua Bărbatului este marcată la nivel internațional prin diverse activități, de la seminarii publice, conferințe, la festivaluri, activități școlare, programe speciale la radio și la televiziune, slujbe religioase etc.

sursa: www.kanald.ro

Doi tineri de 19 și 21 ani, cercetați penal după ce au furat o mașină din Stăuceni, au accidentat-o apoi au abandonat-o

Doi tineri de 19 și 21 ani, originari din raionul Fălești, sunt cercetați penal fiind suspectați de furtul unui Nissan în Stăuceni, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Poliția a fost sesizată de către proprietară, care a comunicat că și-a depistat mașina abandonată și parțial accidentată, pe o stradă din Stăuceni.

În cadrul măsurilor speciale de investigație și urmărire penală efectuate de angajații Inspectoratului de poliție Rîșcani, s-a stabilit că cei doi bănuiți ar fi răpit automobilul pe timp de noapte. Acesta era descuiat și cu cheile în mecanismul de pornire. După ce l-au accidentat, suspecții au plecat într-o direcție necunoscută.

Ambii sunt cercetați penal în stare de libertate, iar conform legislației în vigoare aceștia riscă închisoare de la 3 la 5 ani.

Un nou serviciu digitalizat: Extrasul privind traversarea frontierei R. Moldova acum poate fi solicitat și online

Cetățenii pot accesa un nou serviciu electronic – Eliberarea extrasului din sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră cu privire la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova, dezvoltat de Agenția de Guvernare Electronică (AGE) în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Digitalizarea acestui serviciu public reprezintă un pas important în modernizarea și eficientizarea activităților administrative și oferă cetățenilor posibilitatea de a obține online extrasul privind traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova. De asemenea, implementarea noului serviciu electronic asigură obținerea rapidă a documentului solicitat și reduce semnificativ timpul de așteptare, contribuind astfel la facilitarea accesului la serviciile publice. 

Extrasul din sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră cu privire la traversarea frontierei de stat poate fi solicitat atât de persoanele fizice, cât și de cele juridice, cu sau fără autentificare digitală. 

Pentru a depune cerea de solicitare a extrasului este suficient de întreprins doar câțiva pași online: 
•    Accesați  Portalul Serviciilor Publice la adresa https://servicii.gov.md.
•   Selectați serviciul Extras din sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră. https://servicii.gov.md/ro/service/021001121  și activați butonului „Solicită”  
• După accesarea butonului, veți fi redirecționat automat către pagina pentru depunerea cererii, disponibilă la adresa https://eservicii.gov.md/mai/igpf/cerere.
•   Completați câmpurile cu informația necesară și urmați instrucțiunile corespunzătoare.
Pentru recepționarea documentului există două modalități: 
•   Persoanele care dețin semnătura electronică au posibilitatea de a recepționa extrasul în format digital, prin intermediul portalului mcabinet.gov.md. 
•   Solicitanții care nu dețin o semnătură electronică valabilă pot ridica documentul pe suport de hârtie la sediul IGPF din mun. Chișinău, dar și la Direcțiile regionale ale IGPF aflate în municipiile Edineț și Cahul, și în orașele Ștefan Vodă și Ungheni.

Până la digitalizarea serviciului public Eliberarea extrasului din sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră, cererea urma să fie semnată olograf și depusă personal de către solicitant exclusiv la sediul IGPF (mun. Chișinău, str. Petricani, 19). Și eliberarea documentului se efectua doar pe suport de hârtie, personal solicitantului (în baza actului de identitate) sau reprezentantului acestuia (cu prezentarea originalului procurii autentificate în modul stabilit), exclusiv la sediul IGPF din Chișinău. 

De asemenea, anterior serviciul menționat nu putea fi achitat online prin MPay, ci doar la bancă. Prin urmare, datorită digitalizării acestuia s-au diminuat cheltuielile solicitanților, deoarece achitarea serviciilor publice prin mpay.gov.md nu implică costuri suplimentare sau comisioane pentru beneficiar. 

Procesul de eliberare a extrasului din sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră a fost digitalizat în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, implementat de AGE cu suportul financiar al Grupului Banca Mondială. Noul serviciu electronic vine să asigure acces mult mai rapid la informații pentru cetățeni, dar totodată să eficientizele activitatea IGPF, prin optimizarea proceselor birocratice aplicate la examinarea cererilor și la eliberarea extraselor respective, inclusiv oferă posibilitatea de a direcționa resurse economisite spre îndeplinirea altor activități instituționale.

Conform datelor statistice, în primele șase luni ale anului curent, au fost examinate peste 2200 de cereri privind traversarea frontierei de stat de către persoane fizice și mijloace de transport. 

Pentru întrebări suplimentare sau clarificări legate de accesarea serviciului, apelați la următoarele date de contact:
Email: suport.fod@egov.md; nr. de telefon: 022-820-023
 

Reacția Poliției după acuzațiile Irinei Vlah că i-a fost împiedicată lansarea campaniei electorale

Poliția dezminte acuzațiile Irinei Vlah, candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, precum că oamenii legii i-ar fi îngrădit dreptul de a-și lansa campania electorală, la Naslavcea.

”În legătură cu acuzațiile aduse Poliției de către un concurent politic, potrivit căruia i s-ar fi îngrădit dreptul de a-și lansa campania electorală, eveniment care urma să se desfășoare la Naslavcea, Poliția Națională condamnă aceste acuzații pe care le califică drept nefondate, manipulatorii și de denigrare.

Poliția nu a intervenit și nu a avut comunicare cu persoanele aflate acolo. Mai mult, îndemnăm concurentul electoral să-și argumenteze acuzațiile, cel puțin prin publicarea unor secvențe video sau fotografii cu polițistul care se pretinde că “ar fi îngrădit desfășurarea evenimentului”.

Solicităm actorilor politici să nu folosească nejustificat imaginea Poliției, să nu implice polițiștii în acțiuni politice și să nu denigreze instituția noastră pentru a obține dividende electorale.”, se arată într-un comunicat al Poliției.

Un tânăr din Capitală, dispărut fără urmă, este căutat cu disperare de rude și apropiați
Articolul anterior
Andrei Năstase revine în politică? Fostul lider al Platformei DA lansează mișcarea Civică de Rezistență Populară
Articolul următor