Pe 24 februarie, românii sărbătoresc ziua dragostei, numită Dragobete. În această zi, îndrăgostiții obișnuiesc să-și manifeste iubirea prin intermediul diferitor declarații, surprise și cadouri. Femeile singure, care vor să-și găsească jumătatea, trebuie să țină cont de unele tradiții și obiceiuri.
Legenda lui Dragobete
Dragobete a fost fiul babei Dochia, o tânără deosebit de frumoasă. Legenda spune ca ar fi adormit într-o poiană, iar Duhul Muntelui s-ar fi transformat în ceață și ar fi lăsat-o însărcinată. Dupa 9 luni, s-ar fi născut Dragobete, fiul acesteia. La naștere, a avut 4 ursite: Primăvara- care i-a dăruit iubirea, prospețimea florilor și tinerețea fără bătrânețe, Vara- care i-a dăruit dulceața fructelor și căldură dragostei, Toamna- care i-a oferit un fluier pentru a-i înveseli pe oameni cu cântecele lui, iar cea de-a patra ursitoare, Iarna- i-a dat o îmbrăcăminte albă cu sclipiri de diamante. Dragobete a ajuns sa fie îndrăgit și iubit atât de femei, cât și de bărbați. Se pare că toate darurile l-au ajutat să seducă toate tinerele care îi ieseau în cale, motiv pentru care a devenit simbolul dragostei. Totuși, intr-o zi, cand deja era tânăr fecior, a întâlnit un înțelept care l-a dus în munte și l-a învățat totul despre plante si animale. În plus, în noaptea de 23 spre 24 februarie, aparea în visele băieților și îi învața tainele iubirii. Dupa sute de ani in care Dragobete i-ar fi învățat pe oameni să iubeasca, el a murit și a fost transformat într-o plantă numita „Năvalnic” care apare primăvară devreme în poieni.
Sărbătoarea Dragobetelui are o simbolistică bogată şi interesantă.
Dragobetele îngemănează în esenţa sa atât începutul, cât şi sfârşitul – începutul unui nou anotimp şi al reînsufleţirii naturii, sfârşitul desfătărilor lumeşti căci în această perioadă deseori începe Postul Sfânt al Paştelui.
Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi. Lucrările câmpului, ţesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise în această zi. În schimb, curăţenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor şi prospeţime. Nu ai voie să plângi în ziua de Dragobete. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma. În unele zone ale ţării, ajunul Dragobetelor este asemănător ca simbolistica noptii de Bobotează. Fetele tinere, curioase să îşi afle ursitul, îşi pun busuioc sfinţit sub pernă, având credinţa că Dragobetele le va ajuta să găsească iubirea adevărată.