Atac armat la universitatea din Praga: 15 morți și 30 de răniți. Cine este autorul masacrului

Detectivii depun eforturi masive pentru a investiga masacrul care a avut loc joi după-amiază din Praga, când cel puțin 15 persoane au murit într-un schimb de focuri de armă în clădirea Facultății de Arte a Universității Karlovy, iar circa 30 de persoane au fost rănite.

Potrivit poliției din Praga, tânărul care a ucis în total 15 persoane era student la Facultatea de Arte. Potrivit informațiilor autorităților, acesta era un premiant, care era descris de colegii săi de clasă ca fiind un tânăr liniștit.

În cadrul unei conferințe de presă, potrivit postului de televiziune Nova, poliția a dat câteva detalii despre autorul atacului.

Este vorba despre un tânăr de 24 de ani. „Am aflat că este student la Facultatea de Arte și că trebuia să țină o prelegere pe strada Celetná la ora 14:00. De aceea am venit fără întârziere pe strada Celetná”, a declarat șeful poliției, Martin Vondrášek.

Potrivit acestuia, tânărul ar fi fost unul dintre premianții facultății. Cu toate acestea, el își dorea să moară. Polițiștii au găsit dovezi ale intențiilor sinucigașe ale elevului în casa din Hotoun din Kladno, unde se presupune că și-a împușcat tatăl.

Kozak a deschis focul, la 21 decembrie, în jurul orei 14.00 (15.00 GMT) de la etajul al patrulea al clădirii Facultății de Filosofie de la Universitatea Charles. Unsprezece persoane, inclusiv atacatorul, au murit în incidentul armat şi cel puţin alte 30 de persoane au fost rănite, au anunţat într-o primă fază serviciile de urgenţă.

Ucigașul a lăsat un mesaj  tulburător înainte de măcelul în care zece oameni au murit și 30 au fost răniți, și l-a postat pe rețelele de socializare.

Acesta s-a prezentat și apoi a scris ce vrea să facă, dar nu a menționat locul unde intenționa să își pună în practică planul diabolic.

„Alina Afanaskina (n.r. – tânăra din Rusia) m-a ajutat foarte mult”, anuntase tanarul inainte de a comite crimele.

„Am stat, am așteptat, am visat, am vrut”, dar o fată, Alina Afanaskina, l-a „ajutat” să decidă. „A fost ca și când a venit să mă ajute din Rai chiar la timp”, a scris David înainte de a porni atacul armat.

 La 19 decembrie spunea că aude țiuituri în ureche și că vrea să-și spintece urechile.

Poliția investighează versiunea potrivit căreia atacatorul ar fi fost inspirat de un recent atac armat în masă care a avut loc la o sală de sport din Briansk, Rusia.

În urmă cu două săptămâni, o fată de 14 ani a deschis focul asupra colegilor ei de clasă de acolo. Bilanțul a fost de 3 morți și 5 elevi răniți. Printre morți se numără și o fată, care s-a sinucis.

Conform presei de la Praga, intai el si-a ucis tatal, apoi a mers la scoala, unde a continuat sa traga. El a provocat cel mai mare masacru din istoria Republicii Cehe.

Ministrul de interne Vít Rakušan a vorbit, de asemenea, despre tragedie. „Este o persoană care avea niște probleme personale și s-a angajat să își ia viața, nu doar a lui, ci și a altora”, a spus austriacul.

Arma pe care atacatorul a ales să o folosească în atacul său ar fi fost deținută legal – și nu era singura. El avea permise de port-armă pentru mai multe dintre armele de foc pe care le-a cumpărat, a dezvăluit poliția.

Tânărul suspect a fost recunoscut de colegii săi de clasă.

Potrivit mărturiilor elevilor, acesta se presupune că era un bărbat liniștit și discret.

Acest lucru a fost confirmat și de șeful poliției. „Verificarea antecedentelor efectuată de Oficiul central național împotriva extremismului, terorismului și criminalității cibernetice nu a relevat nimic reprobabil la acest bărbat”, a declarat Vondrášek.

Percheziții CNA la această oră: Un avocat din Chişinău și un complice, reținuți într-un dosar de corupție

Centrul Național Anticorupție anunță reținerea unui avocat din Chișinău și a unui complice într-un dosar de trafic de influență, comis în circumstanțe agravante. La această oră, ofițerii CNA, sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Bălți, efectuează 12 percheziții și alte acțiuni de urmărire penală în 5 cauze pornite pe fapte de corupție, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, sunt examinate acțiunile unui avocat și ale altor persoane, manifestate prin pretinderea și primirea de mijloace financiare, în sume cuprinse între 500 de euro și 47 000 de euro, în schimbul promisiunii de a influența unii  procurori și judecători în vederea soluționării pozitive mai multor cauze penale sau măsuri preventive.

În urma acțiunilor de urmărire penală desfășurate în această dimineață, ofițerii anticorupție au ridicat mai multe obiecte și documente relevante cauzelor penale pornite de fapte de corupție, iar două persoane au fost reținute pentru o perioadă de 72 ore și urmează a fi plasate în izolator.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Acțiunile sunt în desfășurare, iar cu detalii vom reveni.

Calitatea aerului din Chișinău, monitorizată cu laboratorul mobil donat de România

Primul laborator mobil pentru monitorizarea calității aerului, donat de România Agenției de Mediu, a ajuns la Chișinău. Astăzi, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, împreună cu colegii de la Agenția de Mediu, au făcut teste de calitate a aerului chiar în centrul capitalei. Datele au fost transmise direct către Laboratorul de Referință de Mediu, iar rezultatele analizelor au arătat că niciun parametru nu a depășit limitele admisibile. Cu noul echipament, rezultatele sunt disponibile în doar o oră, comparativ cu cele 24 de ore necesare anterior, ceea ce permite o monitorizare mai rapidă și intervenții prompte în cazul depistării unor valori critice, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Datorită mobilității sale, laboratorul poate fi deplasat rapid în diverse locații, inclusiv în zone urbane, rurale și industriale, asigurând monitorizarea direct în teren. Este echipat cu o sursă alternativă de energie, care îi permite să funcționeze fără întreruperi chiar și în cazul unei pene de curent.  

În plus, laboratorul este dotat cu aspiratoare speciale pentru prelevarea aerului, care permit măsurarea concentrațiilor de compuși organici volatili precum benzen, toluen și etilbenzen. Până acum, acești parametri nu puteau fi analizați în stațiile automate existente, din lipsa unor echipamente similare. Această dotare aduce un progres semnificativ în monitorizarea calității aerului și protecția mediului.

Donația stației mobile subliniază colaborarea strânsă și angajamentul ambelor națiuni pentru un mediu mai curat și o viață mai sănătoasă. Este un simbol al eforturilor comune pentru un viitor mai verde. România și Republica Moldova își consolidează astfel parteneriatul și reafirmă angajamentul față de protecția mediului și bunăstarea publică.

Un bărbat fără permis a vrut să mituiască polițiștii cu 800 de lei

Polițiștii Secției escortă și misiuni speciale a INSP au stopat o Toyota pe traseul R4, la intrarea în localitatea Coșernița din raionul Criuleni. Mașina era condusă de un bărbat de 47 de ani, originar din municipiul Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Șoferul a recunoscut că nu deține dreptul de a conduce, iar în încercarea de a scăpa de răspundere, acesta a încercat să ofere polițistului mită în sumă de 800 de lei.

Polițistul a denunțat imediat tentativa de corupere, iar la fața locului a fost solicitată grupa operativă din cadrul Inspectoratului de Poliție Criuleni pentru documentarea cazului.

Cazul a fost urmat de altele două, în sectorul Buiucani al capitalei și pe traseul M5, în apropiere de Strășeni, șoferii fiind denunțați de polițiști.

Reamintim că tentativa de corupere a unui funcționar public este o infracțiune și se pedepsește conform legii.

Astăzi este sărbătorită Sfânta Ana
Articolul anterior
UE investește în sursele de energie alternativă din Republica Moldova
Articolul următor