Atac cu bombe incendiare al rușilor asupra orașului Vuhledar din estul Ucrainei: ”Este o crimă de război”

Rusia a folosit deja un număr „uriaș” de arme și tipuri de muniții de la declanșarea invaziei în Ucraina.

Printre cele mai controversate astfel de arme sunt cele incendiare, inclusiv așa-numitul „fosfor alb”, o substanță gelatinoasă de consistența cerii, care, atunci când arde, produce o perdea groasă de fum alb, ideală pentru mascarea propriilor trupe.

Fosforul alb este însă extrem de periculos atunci când este folosit în zonele civile populate și provoacă arsuri extrem de grave la contactul cu pielea.

Un astfel de atac cu bombe incendiare a avut loc sâmbătă în orașul Vuhledar, regiunea Donețk, în estul Ucrainei.

Proiectilele incendiare creează incendii în masă care sunt extrem de greu de stins.

Folosirea unor astfel de proiectile împotriva zonelor rezidențiale este o crimă de război, susțin reprezentanții armatei ucrainene. Video:

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară

Un străin, în vârstă de 60 ani a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova pentru o perioadă de cinci ani. Conform procedurilor persoana a fost îndepărtată sub escortă de pe teritoriul Republicii Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Măsura de îndepărtare a străinului a fost dispusă în legătură cu implicarea acestuia în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care pune în pericol securitatea națională a țării noastre.Operațiunea de îndepărtare a străinului a fost organizată de către ofițerii Inspectoratului General pentru Migrație și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate.Conform art. 55 a Legii nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, o persoană poate fi declarată indezirabilă dacă a desfăşurat, desfăşoară ori în privinţa acesteia există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă

Comisia Electorală Centrală informează că începând cu 7 octombrie 2024, pot fi depuse cereri privind votarea la locul aflării la referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, informează unica.md.

Potrivit legislației electorale, alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secției de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. Cererile se fac în scris, începând cu 2 săptămâni înainte de ziua votării şi până la ora 14.00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile se aprobă de biroul electoral până la ora 14.00 numai la prezentarea unui certificat medical.Persoanele care nu pot să depună singure cererea privind votarea la locul aflării, au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sale sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social din cadrul primăriei. Dacă, din cauza unei deficiențe fizice, boli sau din alte motive temeinice, alegătorul nu poate semna personal cererea privind votarea la locul aflării, el poate depune personal cererea în formă verbală la sediul secției de votare. În cazul în care cererea nu poate fi depusă personal în formă verbală la sediul secției de votarea, aceasta poate fi depusă telefonic.În ziua alegerilor, președintele biroului electoral al secției de votare desemnează cel puțin doi membri ai biroului, care se deplasează cu o urnă de vot mobilă şi cu materialele necesare votării la locul unde se află alegătorul pentru ca acesta să voteze.Mai multe detalii despre procesul de organizare și desfășurare a referendumului republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024 puteți vedea accesând pagina web oficială a Comisiei https://cec.md, rubricile „Referendum constituțional 20.10.2024” și „Alegeri prezidențiale 20.10.2024”.

Sărbătoarea „Ziua Națională a Vinului” continuă și astăzi. Poliția este la datorie

Sărbătoarea„Ziua Națională a Vinului” continuă și astăzi. Astfel, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și în mai multe localități din țară au loc evenimente cultural-artistice dedicate sărbătorii „Ziua Națională a Vinului”, informează unica.md.

Pentru ca aceste evenimente să se desfășoare în condiții de siguranță, Poliția a fost prezentă și va continua  să fie la datorieși azi asigurând ordinea publică și siguranța rutieră.

Având în vedere posibilele aglomerații din trafic, Poliția solicită tuturor participanților la trafic să dea dovadă de prudență

Circulația rutieră în PMAN este sistată în perimetrul străzilor Maria Cebotari și Alexandr Pușkin. Până la 7 octombrie, ora 05:00, traficul pe strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, între străzile Columna și 31 August 1989, va fi de asemenea restricționat.

Polițiștii de patrulare vor dirija traficul și vor redirecționa vehiculele pentru a preveni ambuteiajele și blocajele rutiere.

Recomandări pentru cetățeni: Supravegheați în permanență copiii.Nu urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice.Respectați indicațiile polițiștilor de patrulare.Manifestați un comportament corect și respectați ordinea și curățenia în spațiile publice.Evitați apariția în stare de ebrietate în zonele de agrement și în locurile cu aglomerări mari de persoane.

Un expert în somn spune de ce adormitul în 5 minute nu este un semn bun
Articolul anterior
Un preot din Rusia, acuzat de abuz sexual asupra unui minor
Articolul următor