Atac terorist la Moscova. Bilanţul morţilor a ajuns la 143 persoane

Atac în Rusia la Crocus City Hall. 11 persoane suspectate că au comis vineri atacul mortal din apropiere de Moscova au fost reţinute, susţine FSB, serviciul federal de securitate. Între timp, bilanțul celor uciși a crescut la 115 morţi şi 145 de răniţi. 

Sala de concerte din Moscova unde a avut loc atacul este încă în curs de inspectare, iar Comitetului rus de Investigaţii susţine că atacatorii au folosit lichid inflamabil pentru a da foc unor secţiuni din sala de concerte şi arme automate, lăsând în urmă muniţie. FSB pretinde că după atacul terorist de la Moscova, teroriștii intenționau să treacă granița în Ucraina, aveau contacte relevante în partea ucraineană.

Potrivit Reuters, bilanţul persoanelor care au murit în urma atacului a ajuns la 143.

Kievul a negat din nou sâmbătă orice legătură cu atacul mortal de vineri din apropiere de Moscova, soldat cu cel puţin 115 morţi şi revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), după ce serviciile speciale ruse au susţinut că atacatorii aveau contacte în Ucraina şi încercau să fugă acolo când au fost arestaţi, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Ne-am aşteptat ca versiunea oficialilor ruşi să fie ‘pista ucraineană'”, a scris consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak pe reţeaua de socializare X. „Declaraţiile serviciilor speciale ruse cu privire la Ucraina sunt absolut de neconceput şi absurde. Ucraina nu are nicio legătură cu incidentul”, a precizat el.

Creștinii ortodocși prăznuiesc Întâmpinarea Domnului

Creștinii ortodocși, care respectă calendarul bisericesc vechi, prăznuiesc Întâmpinarea Domnului sau Stretenia, din slavonă. Este una din cele 12 sărbători domnești și semnifică întâlnirea fiecăruia dintre noi cu Dumnezeu, transmite IPN.

Această sărbătoare este prăznuită la 40 de zile de la Nașterea lui Iisus Hristos, pe 15 februarie, când Mântuitorul este dus în locașul sfânt de către Fecioara Maria și dreptul Iosif. Orice întâi născut de parte bărbătească trebuia să fie adus lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere.

În această zi sunt pomeniți și dreptul Simeon și Sf. Proorocița Ana. Dreptul Simeon a făcut parte din cei 70 de traducători ai Sfintei Scripturi din limba ebraică în cea greacă. Proorocița Ana este cea care a spus că pruncul Hristos „va duce la căderea și spre ridicarea multora din Israel”.

Drumurile naționale sunt practicabile. Drumarii, mobilizați pentru asigurarea condiții de circulație

La această oră toate drumurile naționale sunt practicabile, anunță Administrația de Stat a Drumurilor (ASD), care a precizat că echipele de drumari sunt mobilizate pentru a asigura condiții optime de circulație, comunică MOLDPRES.

Potrivit ASD, se intervine constant cu lucrări de deszăpezire, patrulare și combaterea lunecușului, astfel încât drumurile să rămână accesibile. În procesul de deszăpezire au fost antrenate 101 utilaje speciale și 71 de muncitori rutieri. Pe drumuri a fost împrăștiat material antiderapant. Unitățile teritoriale au intervenit în sectoarele: Bălți, Fălești, Sîngerei, Căușeni, Ștefan Vodă, Chișinău, Criuleni, Dubăsari, Briceni, Dondușeni, Ocnița, Edineț, Nisporeni, Bursuc, Rezina, Telenești, Drochia, Glodeni, Răducanu, Sănătăuca, Călărași, Strășeni, Ungheni și alte zone unde sunt necesare intervenții.

Ninge în zonele de nord, centru și sud ale țării, iar pe drumurile naționale se circulă în condiții de iarnă.Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, sâmbătă se prevăd ninsori și lapoviță, iar următoarele zile, temperatura aerului va indica valori negative atât ziua cât și noaptea, pe drumuri se va forma polei.

Tot mai mulți oameni sunt atacați de maidanezi. Zilnic, la cabinetul antirabic din Chișinău se adresează cel puțin 10 oameni

În Chișinău cazurile persoanelor agresate de animale fără stăpân sunt în creștere. Anul trecut, au fost înregistrate aproape 1900 de cazuri, cu 300 mai multe comparativ cu acum 10 ani. O problemă pentru cetățeni au devenit maidanezii. La cabinetul antirabic se adresează zilnic cel puțin 10 oameni care au fost mușcați, noteză Radio Moldiva.

Există câteva reguli stricte care trebuie urmate de pacienți după ce au administrat vaccinul împotriva rabiei.

„Efort fizic nu trebuie să facă. Baie fierbinte tot așa, alcool să nu se consume. Dacă apar reacții adverse trebuie să aplicăm magneziu, dacă este inflamație sau dacă febra se ridică mai sus de 38”, explică asistenta medicală Viorica Baltag.

Anul trecut, aproape două mii de oameni s-au adresat la cabinetul antirabic cu mușcături de animale, majoritatea fiind câini.

„În cazurile în care mușcătura este realizată de un animal bolnav de rabie, dar persoana nu se adresează după ajutor antirabic, are toate șansele să se îmbolnăvească de rabie și atunci nu poate fi salvat”, subliniază medicul rabiolog Mariana Pîntea.

În adăpostul de animale din cadrul întreprinderii de supraveghere și protecție a animalelor sunt în prezent aproape 600 de patrupezi.

„Sunt diferite locații unde sunt concentrați mai mulți patrupezi sau mai puțini care, cu părere de rău, sunt și agresivi. Problema municipiului Chișinău și a Republicii Moldova este abandonul. Prin intermediul dvs aș interveni cu rugămintea să nu abandonăm câinii pe lângă casă”, a spus administratorul întreprinderii municipale „Supravegherea și Protecția Animalelor”, Ruslan Darie.

Potrivit datelor întreprinderii, anul trecut, în capitală, aproape 1900 de oameni au fost mușcați de câini, iar aproape 360 de pisici.

Președinta Maia Sandu a participat la startul primului ultramaraton organizat pe teritoriul a două țări „Rubicon 2024 Chișinău-București”
Articolul anterior
Elon Musk anunță că cipul implantat în creier va putea vindeca orbirea din naștere și va ajuta persoanele paralizate să meargă din nou
Articolul următor
Close menu