Atacul cu rachete asupra Ucrainei este, mai degrabă, un ,,spectacol pentru poporul rus”, susțin experți militari occidentali

Armata rusă suferă de ceva vreme înfrângeri pe câmpul de luptă în războiul împotriva Ucrainei. Și ea poate face puțin în schimb, susține generalul în retragere al Forțelor Armate australiene, Mick Ryan, evaluând atacurile masive cu rachete asupra orașelor ucrainene.

Putin's Exploitation of Africa Could Help Him Evade Sanctions | Time

„Armata rusă este bătută continuu pe câmpul de luptă din Ucraina. Și acesta este singurul ei răspuns – să învețe cum să planifice și să implementeze o campanie sistematică de atrocități împotriva civililor”, a scris generalul pe pagina sa de Twitter.

La rândul său, un cercetător al politicii ruse de apărare de la King’s College din Londra, Rob Lee, a remarcat că Rusia are rezerve limitate de rachete de croazieră. Dar, în ciuda acestui fapt, ea a decis să le folosească pentru bombardarea în masă a țintelor simbolice non-militare.

„Este foarte posibil ca acest lucru să fi fost făcut pentru consumul intern după explozia de pe podul din Crimeea și nu pentru a forța ucrainenii să se supună (nu ar fi funcționat)”, a sugerat el.

Rușii au lovit, luni, cel puțin 13 orașe ucrainene, inclusiv capitala Kiev, la o oră de vârf, într-o zonă aglomerată. Ministerul Apărării ucrainean a precizat că au fost lansate peste 75 de rachete asupra Ucrainei, 41 dintre acestea au fost neutralizate.Ads

Trei rachete rusești de croazieră au trecut peste Republica Moldova, a anunțat, luni, Ministerul de Externe de la Chișinău, care l-a convocat pe ambasadorul rus pentru explicații. Este vorba despre trei rachete de croazieră trase de pe nave militare amplasate în Marea Neagră. Cele trei rachete au tranzitat teritoriul Republicii Moldova în regiunea satului Cobasna și a municipiului Soroca, a anunțat Ministerul de Externe de la Chișinău.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat după atacurile din această dimineață asupra orașelor ucrainene. Într-un mesaj pe Telegram, el a spus că rușii „încearcă să ne distrugă și să ne ștergă de pe fața pământului”. „Distrugeți oamenii noștri care dorm în casele lor în Zaporojie. Omorâți oamenii care merg la muncă în Dnipro și Kiev. Alarma aeriană nu se oprește în toată Ucraina. Sunt rachete care lovesc. Din păcate, există morți și răniți. Vă rugăm să nu părăsiți adăposturile. Aveți grijă de voi și de cei dragi. Să rezistăm și să fim puternici”. Mesajul a fost însoțit de un clip video care arată urmările atacurilor de la Kiev, în care se văd mașini distruse, clădiri cu geamuri sparte și incendii pe stradă.

sursa

A fost anunțat salariul mediu lunar pe economie în 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul mediu lunar pe economie va crește cu 2400 de lei și va ajunge la 16 100 de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, scrie subiectulzilei.md

De mărimea salariului mediu lunar pe economie se ține cont la determinarea plafonului indemnizațiilor de asigurări sociale, a venitului lunar asigurat al salariaților parcurilor IT, dar și la stabilirea valorii pagubelor, în cazul săvârșirii unor abateri legale.

Tot astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat hotărârea privind mărimea salariului minim, care în anul 2025 va constitui 5500 de lei, cu 500 de lei mai mult decât în 2024. 

Creșterea salariului minim pe țară până la 5500 lei este argumentată de necesitatea menținerii capacității de cumpărare a forței de muncă. De asemenea, majorarea salariului minim este o măsură necesară pentru reducerea sărăciei și combaterea muncii nedeclarate.

Mărimea salariului minim pe ţară se stabileşte pentru un program complet de lucru de 169 de ore, constituind 32,54 lei pe oră. Din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară a fost majorat cu circa 12,5% – până la 4000 de lei, iar în 2024, acesta a crescut cu încă 25%, ajungând la 5000 de lei.

Municipalitatea a dat startul tradiționalei caravane de Crăciun

Primăria Chișinău a dat startul tradiționalei caravane a cadourilor de Crăciun, alături de principalul erou al sărbătorii – Moș Crăciun, care a pornit în vizită la cei mai mici locuitori ai Capitalei, nerăbdători să-l întâlnească după un an întreg de așteptare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Primii care s-au bucurat de darurile oferite de municipalitate au fost copiii cu dizabilități accentuate și severe de la Centrul de plasament pentru copii separați de părinți „Lumina”, din sectorul Centru.

În cadrul vizitei, Moș Crăciun a oferit fiecărui copil cadouri, transformând timpul petrecut împreună într-o adevărată aventură plină de dulciuri, distracție și voie bună.

Centrul de plasament „Lumina”, aflat în subordinea Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, găzduiește în prezent 20 de copii separați de părinți, precum și copii cu dizabilități accentuate și severe, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani.

Accidentul de la Edineț soldat cu trei morți: Ministrul Ala Nemerenco oferă detalii despre fetița rămasă orfană

Fetița de 10 ani, care și-a pierdut părinții și bunica, în accidentul cumplit din Rîșcani, se simte mai bine, însă rămâne internată în secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic Bălți. Copila nu cunoaște, deocamdată că a rămas orfană. Anunțul a fost făcut astăzi, 18 decembrie, de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, scrie NewTV.

“Fetița, în principiu, se află într-o stare mai bună, ea este conștientă, dar este menținută deocamdată în secția de terapie intensivă, doar din punct de vedere al aspectului psihologic, deoarece transferul ei, care, de fapt, starea de sănătate îi permite într-o secție comună, ar putea, cumva, ca ea să afle faptul că a rămas fără părinți și bunică. Deocamdată, medici ascund acest lucru pentru a nu o trauma. Din acest motiv, ea este menținută în continuare în secție de terapie intensivă, în care accesul altor persoane nu este permis. Dar fetița este bine, per general, mai bine” a menționat Ala Nemerenco.

Amintim că accidentul rutier s-a produs pe 15 decembrie, pe traseul M5, în direcția raionului Edineț. Potrivit oamenilor legii, un tânăr de 19 ani, fără permis, a ieşit pe contrasens şi s-a izbit de automobilul în care se afla un polițist și soția sa, care au decedat pe loc. Ulterior, la spital, s-a stins din viață o altă femeie care era în interiorul automobilului – mama soției polițistului. A patra pasageră este fetița cuplului, în vârstă de 10 ani, care a fost transportată la Spitalul Clinic Bălți.

Tânărul care a provocat accidentul a primit 30 de zile de arest preventiv.

Atac cibernetic organizat de hackerii proruși în SUA. Site-urile mai multor aeroporturi au fost blocate
Articolul anterior
Germania livrează de urgență Ucrainei primul din cele patru sisteme de apărare aeriană IRIS-T SLM
Articolul următor