Atacuri armate în Germania: cel puțin 11 morți și 5 răniți, lângă Frankfurt

Cel puțin 11 morti si 5 raniti, in doua atacuri armate ce au avut loc miercuri noaptea în orașul Hanau, din apropierea Frankfurtului. Potrivit presei locale din Hanau, atacurile au vizat doua baruri cu specific arab. Politia nu a prins inca atacatorii si a cerut ajutorul locuitorilor.

separator
Bilanțul morților a crescut la 11, între care și suspectul, plus o altă persoană, ale căror cadavre au fost găsite în această dimineață, în locuința presupusului atacator.

În locuința atacatorului a mai fost găsită o persoană decedată. Autoritățile presupun că tot bărbatul care a declanșat atacurile din cele două baruri ar fi făcut și cea de-a noua crimă, după care s-ar fi sinucis.

Primul atac a avut loc într-un bar din centrul orașului, în timp ce al doilea a fost în cartierul Kesselstadt, scrie BBC News citând presa locală.

Potrivit politiei din Hanau, o persoana a deschis focul intr-un bar din centrul Hanau in jurul orei 22.00, ora locala.

Atacurile au vizat baruri cu specific arab, potrivit presei locale.Initial, politia din Hanau a anuntat doar ranirea mai multor persoane, in timp ce presa locala relata despre „câțiva morți”.

Radioul regional Hessenschau a anunțat că împușcăturile au fost raportate în două baruri în care se fumează în mod obișnuit narghilea, scrie Mediafax.

Un numar impresionant de forte de politie si ambulante au fost trimise la fata locului.

Suspecții au fugit de la fața locului și erau inca în libertate si la aproape trei ore dupa atacuri.

Hanau este la 25 de km est de Frankfurt. Video!

sursa: www.realitatea.net

Accident cumplit la Ștefan Vodă! Șase persoane, inclusiv un copil, au ajuns la spital, iar o femeie din Azerbaidjan a murit pe loc

Poliția din Ștefan Vodă investighează circumstanțele unui accident rutier produs aseară, în jurul orei 23:20, în apropierea satului Răscăieții Noi, în urma căruia o femeie de 47 de ani a decedat, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Preliminar, polițiștii au stabilit că un bărbat 64 de ani, cetățean al Ucrainei, conducând un Mercedes Vito, având ca pasageri doi bărbați de 33 și 49 de ani, o femeie de 47 de ani și un minor de 12 ani, toți cetățeni ai Republicii Azerbaidjan, deplasându-se spre or. Ștefan Vodă, a ieșit pe contrasens și a tamponat frontal un Mercedes E300, care se deplasa din sens opus, condus de un bărbat de 60 de ani, având ca pasageră o femeie de 57 de ani.

În urma impactului, pasagera din Mercedes Vito a decedat pe loc, iar ceilalți pasageri din ambele automobile, inclusiv șoferul ucrainean au fost transportați la Spitalul raional Ștefan Vodă cu diverse traumatisme.

Pe acest caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Peste 9.000 de moldovenie și-au găsit locuri de muncă de la începutul anului, prin intermediul ANOFM

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) informează, că de la începutul anului 2024, cu suportul subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă au fost plasate în câmpul muncii 9001 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dintre care 4310 șomeri (47,9%) și 253 zilieri/angajați în baza unui contract de o perioadă de până la 3 luni, informează unica.md ccu referire la un comunicat al instituției.

Din cele 9001 de persoane plasate în câmpul muncii: 4387 sunt femei (48,7%), 1372 persoane cu vârsta 55-63 ani (15,2%), 111 persoane cu dizabilități (1,2%), 101 cetățeni ai Republicii Moldova reveniți de peste hotare (1,1%), 36 persoane de etnie romă (0,4%) și 3 cetățeni străini.

Din numărul total de șomeri înregistrați în baza de date a ANOFM au fost plasați în câmpul muncii 4310 șomeri, din care: 2155 sunt femei (50,0%), 2627 din mediul rural (61,0%), 1387 tineri cu vârsta 16-35 ani (32,2%), 638 persoane cu vârsta 55-63 ani (14,8%), 36 romi (0,8%), 82 migranți reveniți de peste hotare (1,9%), 111 persoane cu dizabilități (2,6%).

Conform activităților economice, persoanele s-au angajat în câmpul muncii în domenii precum: Agricultură (9,4%), Industrie (9,3%), Construcții (13,8%), Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (10,7%), Administraţie publică (5,6); Învăţământ (2,5%), Sănătate şi asistenţă socială (4,5%), Alte activităţi de servicii colective, sociale şi personale (38,4%), etc.

ANOFM recomandă persoanelor care se află în căutarea unui loc de muncă să se adreseze la una din subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (STOFM) pentru a beneficia de susţinere la angajare.

Serviciile sunt gratuite şi sunt destinate atât pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă (cu şi fără statut de şomer), cât şi pentru persoanele angajate care doresc să-şi schimbe locul de muncă.

Şomerii înregistraţi la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (STOFM) pot beneficia de susţinere, precum şi de servicii și măsuri active care sporesc şansele de angajare.

Pentru înregistrarea cu statut de şomer este necesar ca persoana să prezinte la cea mai apropiată STOFM cu următoarele acte:

  • buletinul de identitate sau permisul de ședere, după caz, cu termenul valabil;
  • actele de studii şi de calificare deținute;
  • copia ordinului (dispoziției) de eliberare de la ultimul loc de muncă pentru persoanele care au activat în ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării;
  • alte documente confirmative (după caz).

Adresele subdiviziunilor pot fi găsite pe site-ul www.anofm.md  (accesînd https://anofm.md/ro/subdiviziuni) sau puteți depune cerere în regim on-line pe site-ul: https://e-iss.anofm.md. Persoanele sunt obligate să se prezinte la STOFM, timp de 14 zile calendaristice de la data depunerii cererii on-line, pentru validarea acesteia.

Informaţii utile pentru persoanele care solicită susţinere la plasarea în câmpul muncii, pot fi obținute la Centrul de apel al ANOFM, tel: 0 8000 1000 (apel gratuit), luni-vineri 08:00-17:00.

Informaţii despre posibilităţile de angajare, locurile vacante şi condiţiile de ocupare ale acestora sunt publicate şi pe portalul www.angajat.md.

R.Moldova va avea șase ambasadori noi

Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de ieri, avizele consultative pentru candidaturile agreate a șase ambasadori ai Republicii Moldova. Anatolie Vangheli urmează a fi desemnat în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Emiratele Arabe Unite, Victoria Roșa – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Austria, Mihaela Mocanu – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Letonă, Eugen Caras – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Estonia, Gabriela Moraru – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Cehă și Oleg Nica – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Italia, informează unica.md cu referire la un comunicat al Parlamentului.

Anatolie Vangheli este diplomat de carieră, fiind angajat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova de 28 de ani. În prezent, ocupă funcția de șef de subdiviziune în cadrul ministerului. Anterior, a fost ambasador al țării noastre în Republica Elenă, Cipru și Statul Israel, precum și Secretar general al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene în perioada 2015-2017. 

Victoria Roșa are peste 15 ani de experiență în sectorul asociativ, oferind consultanță unor organizații internaționale. În prezent, este consultantă națională la UN Women Moldova.

Mihaela Mocanu are aproape 20 de ani de experiență în diplomație și relații internaționale. În prezent, este Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Austria. Anterior, a activat în cadrul misiunilor diplomatice ale țării noastre din Germania și România.

Eugen Caras are 30 de ani de experiență diplomatică. În prezent, este șef de direcție în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Anterior, a fost Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, Ambasador al Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, a activat în cadrul misiunilor diplomatice din Turcia și Ucraina.

Gabriela Moraru este diplomată de carieră, cu 30 de ani de experiență în domeniu. În prezent, este șefă de direcție în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, iar, anterior, a fost ambasador în Statul Israel și a activat în misiunile diplomatice din Polonia, Estonia și Ungaria.

Oleg Nica este diplomat cu o experiență de 20 de ani. În prezent, este Consul general al Republicii Moldova la Milano.

Potrivit Legii cu privire la serviciul diplomatic, propunerile referitoare la numirea în funcţia de ambasador sunt înaintate Guvernului de către Ministrul Afacerilor Externe, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.

Persoanele care nu cunosc engleza nu se vor putea angaja în Marea Britanie. Noile reguli impuse de brexit
Articolul anterior
Discursul cu care Irina Rimes a închis gura contestatarilor săi la Ziua Brâncuşi 2020: ,,Nu sunt avizată în artă, dar o simt”
Articolul următor