Atacurile Rusiei asupra Moldovei s-ar putea înteți, susține un expert în securitate

EExporturile produselor moldovenești în Rusia s-ar putea reduce și s-ar putea înteți atacurile cibernetice și cele de dezinformare la adresa Republicii Moldova. Sunt câteva dintre sancțiunile pe care le-ar putea aplica Moscova Republicii Moldova după ce 45 de angajați ai Ambasadei Federației Ruse la Chișinău au fost obligați să plece din țară. O spune expertul în securitate, Andrei Curăraru, potrivit căruia instituirea parității diplomatice dintre cele două state este o măsură dură, dar necesară, notează IPN.

Scandalul diplomatic în urma căruia 45 de angajați ai Ambasadei Federației Ruse au plecat din R. Moldova va influența relațiile moldo-ruse. Totuși, potrivit expertului, dacă Rusia va decide să aplice sancțiuni economice R. Moldova prin limitarea exporturilor, acest lucru nu va afecta semnificativ economia țării, întrucât ponderea exporturilor în Rusia s-a redus considerabil în ultimii ani.

„A fost o măsură diplomatică dură și necesară. S-a constatat o activitate subversivă din partea Ambasadei Federației Ruse și R. Moldova trebuia să reacționeze. Nu sunt prea multe metode prin care R. Moldova să reacționeze la un scandal diplomatic și metoda aleasă a fost reducerea capabilității personalului Federației Ruse în R. Moldova. Se spune că personalul diplomatic este unul de spioni cu licență, cu imunitate diplomatică, și nu prea ai ce le face altfel. Federația Rusă și-a epuizat instrumentele diplomatice cu care ar putea sancționa R. Moldova. Exporturile s-ar putea reduce. Putem asista și la presiuni din partea Federației Ruse asupra aliaților săi, în primul rând Belarus, pentru a repeta astfel de măsuri, pentru că și în Belarus mai exportăm câte ceva. Trebuie să examinăm posibilitatea întețirii atacurilor cibernetice și a celor de dezinformare”, a spus expertul.

Potrivit lui Andrei Curăraru, este mare probabilitatea ca o parte dintre angajații Ambasadei Federației Ruse la Chișinău să fi acționat în calitate de agenți secreți care transmiteau Moscovei informații despre situația social-politică din R. Moldova.

„Mesajul de la Chișinău a fost că intervențiile Rusiei, mai ales că urmează un ciclu electoral, nu mai sunt permise, și astfel de operațiuni care au avut loc până acum nu vor mai fi posibile, cel puțin sub acoperire diplomatică. De multe ori, persoanele care sunt anunțate ca fiind diplomați culturali sau economici îndeplinesc duble funcții. Adică, analizează ce se întâmplă în stat, operează o agentură. Cel mai probabil, printre cei 45 de angajați se aflau și persoane care îndeplineau astfel de funcții. O ambasadă într-un stat atât de mic cum este R. Moldova s-ar fi descurcat cu mult mai puțini angajați”, a mai spus Andrei Curăraru.

Ministerul rus de Externe a calificat decizia autorităților de la Chișinău de a reduce numărului angajaților Ambasadei Federației Ruse drept un gest neprietenos care va avea consecințe grave asupra relațiilor moldo-ruse.

Potrivit părții ruse, decizia autorităților de la Chișinău va afecta cetățenii celor două țări, întrucât aceștia nu vor mai putea beneficia în timp util de asistență consulară.

ATENȚIE! Traficul rutier va fi sistat, astăzi, parțial, într-o intersecție din Capitală

În atenția călătorilor! Astăzi, 16.05.2024, în intervalul orelor 10:00 – 17:00, ca urmare a lucrărilor de asfaltare, va fi sistat parțial traficul rutier la intersecția str. Alba Iulia și str. Ion Pelivan.

În intervalul menționat, circulația troleibuzelor va fi organizată după cum urmează:

Rutele nr. 3, 21 și 22 vor circula pe traseu, cu abateri de la orarul stabiit;

Ruta nr. 38 va fi redirecționată de pe str. N. Costin pe str. Ion Pelivan – str. V. Belinski – str. Ion. Creangă, tur-retur.

Pentru informații suplimentare puteți apela Linia fierbinte RTEC – 022 204 205

Putin a sosit în China. Este prima sa vizită în noul mandat prezidenţial

Liderul rus Vladimir Putin a sosit joi dimineaţă la Beijing, China fiind prima destinaţie externă a şefului statului rus după realegerea sa şi preluarea celui de-al cincilea mandat, relatează TASS citată de realitatea.md.

Putin se va afla în China în cadrul unei vizite de stat. Conform protocolului diplomatic, statutul de vizită de stat este cel mai înalt în gradaţia vizitelor externe.

Potrivit lui Iuri Uşakov, consilierul preşedintelui pentru afaceri internaţionale, China nu a fost aleasă întâmplător pentru prima deplasare externă a preşedintelui, ci este un răspuns la un gest similar de prietenie făcut anul trecut de liderul chinez Xi Jinping.

Vizita în China se va desfăşura în două etape. Preşedintele rus va vizita Beijingul şi Harbin. La Beijing, Putin se va întâlni cu omologul său Xi Jinping. Liderii vor purta discuţii oficiale, în format restrâns şi lărgit, precum şi discuţii informale faţă în faţă.

Şeful statului rus este însoţit de o delegaţie reprezentativă, din care fac parte cinci viceprim-miniştri, precum şi şefi ai agenţiilor economice, diplomatice şi de securitate, precum şi şefii Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară, al Căilor Ferate Ruse, al Rosatom şi al Roscosmos. În plus, Putin este însoţit de conducerea a 20 de regiuni ruseşti.

Kremlinul vrea să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu China.

China şi Rusia au declarat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul cu doar câteva zile înainte de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina, declanşând cel mai sângeros război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Alegând China pentru prima sa deplasare în străinătate de când a depus jurământul pentru un mandat de şase ani care îl va menţine la putere cel puţin până în 2030, Putin trimite un mesaj lumii despre priorităţile sale şi despre profunzimea relaţiei sale personale cu Xi, scrie Reuters. Într-un interviu acordat agenţiei chineze de ştiri Xinhua, Putin l-a lăudat pe Xi pentru că l-a ajutat să construiască un „parteneriat strategic” cu Rusia bazat pe interese naţionale şi pe o încredere reciprocă profundă. „Nivelul fără precedent al parteneriatului strategic dintre ţările noastre a fost cel care a determinat alegerea Chinei ca fiind primul stat pe care îl voi vizita după preluarea oficială a mandatului de preşedinte al Federaţiei Ruse”, a declarat Putin.

„Vom încerca să stabilim o cooperare mai strânsă în domeniul industriei şi al înaltei tehnologii, al energiei spaţiale şi nucleare paşnice, al inteligenţei artificiale, al surselor de energie regenerabilă şi al altor sectoare inovatoare”, a enumerat Putin.

Putin, în vârstă de 71 de ani, şi Xi, în vârstă de 70 de ani, vor participa la o seară de gală pentru a celebra 75 de ani de când Uniunea Sovietică a recunoscut Republica Populară Chineză, declarată de Mao Zedong în 1949.

Parlamentul ar urma să stabilească astăzi data alegerilor prezidențiale

Parlamentul ar urma să stabilească astăzi data alegerilor prezidențiale. Proiectul de hotărâre privind stabilirea datei de 20 octombrie pentru alegerile prezidențiale a fost înregistrat în Parlament de deputatul PAS, Veronica Roșca, scrie omniapres.md.

Anterior se anunțase că în această săptămână va fi decisă în Parlament dată referendumului constituțional, la fel în 20 octombrie.

Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOpera ediția 2023 – 3 recitaluri, o simbioză dintre muzica clasică, rock și folclor
Articolul anterior
Elevii claselor primare vor merge gratis cu transportul public din Capitală
Articolul următor