Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOpera ediția 2023 – 3 recitaluri, o simbioză dintre muzica clasică, rock și folclor

Fundația „Constantin Mimi” a anunțat programul celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Muzică Clasică VinOpera 2023. Evenimentul se va desfășura în perioada 30 august – 1 septembrie, în premieră, în trei locații diferite din raionul Anenii Noi. Este vorba despre recitaluri în satele Varnița și Bulboaca, la care participarea spectatorilor este absolut gratuită și un concert simfonic la Castel Mimi, unde este nevoie de bilet de acces.

Pe scena festivalului vor evolua artiști și nume sonore din Opera României și a Republicii Moldova. Două orchestre – cea a Operei Naționale din București și a Filarmonicii „Serghei Lunchevici” de la Chișinău, vor fi sincronizate de bagheta marelui dirijor şi Director al Operei Naționale din București,  Dirijor Principal al Orchestrei Simfonice Muntenia din Târgoviște, Daniel Jinga. 

Soliștii laureați de pe ambele maluri ale Prutului – Mădălina Barbu, Lilia Istratii, Iordache Basalic și Dumitru Mîțu vor oferi publicului un spectacol de excepție. 

În cadrul ediției curente, spectatorii vor avea ocazia să asculte o combinație dintre muzică clasică, rock și folclor, pentru că printre artiștii celor trei zile de recitaluri se numără “Gândul Mâței Band”, Ansamblul Etnofolcloric “Plăieșii”, maestrul naiului, Artistul Emerit al Republicii Moldova, Constantin Moscovici și Felicia Dunaf Band. 

Președinta Fundației “Constantin Mimi”, Cristina Frolov a anunțat că Festivalul Internațional VinOpera din acest an a fost extins, pentru a fi și mai accesibil pentru public larg și pentru a promova localitățile Bulboaca și Varnița.  

“Este un eveniment de importanță majoră pentru Fundația Constantin Mimi și nu doar, dar și pentru satele din regiunea Castelului Mimi, pentru că a demonstrat că este acel brand care contribuie la dezvoltarea regiunii ca una atractivă din punct de vedere turistic și în final, la promovarea imaginii de țară. În perioada următoare, în parteneriat cu Ministerul Culturii din Republica Moldova, se va lansa un nou traseu turistic în regiune. Acesta va dezvolta satele respective prin atragerea investițiilor în domeniul turismului sustenabil și incluziv. Pentru noi este important să promovăm regiunea drept o nouă destinație atractivă pentru turiștii locali și internaționali, să diversificăm oferta turistică a Republicii Moldova și evidențiem regiunea drept zonă cu potential de atragere a investițiilor în domeniile culturale și turistice”, a declarat președinta Fundației “Constantin Mimi”, Cristina Frolov.

Festivalul Internațional VinOpera 2023 este organizat de către Fundația “Constantin Mimi”, este finanțat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” și Ministerul Culturii din Republica Moldova. Evenimentul promovează sustenabilitatea, unul din recitaluri fiind desfășurat exclusiv din surse regenerabile.

“Suntem încântați să evidențiem că Festivalul Internațional VinOpera se distinge printr-un concept de sustenabilitate și demonstrează că evenimentele culturale pot fi atrăgătoare, dar și durabile, în același timp. Ne dorim să încurajăm spectatorii noștri să preia aceste practici, care să fie în strânsă armonie cu mediul înconjurător. Vom pune la dispoziție un tren al vinului, ceea ce va permite ca 500 de mașini să rămână la Chișinău, având un impact mai mic asupra mediului înconjurător. De asemenea la eveniment vom folosi energie solară regenerabilă, datorită eforturilor pe care Castel Mimi le face în ultimii ani pentru a deveni o destinație turistică sustenabilă”, a mai adăugat Cristina Frolov. 

La conferința de presă a fost prezent și Secretarul de Stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, instituție care salută organizarea celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de muzică clasică VinOpera. 

“VinOpera este parte a agendei cultural-turistice a Republicii Moldova, agendă pe care am promovat-o la expozițiile internaționale la care am mers. Apreciem principiul de sustenabilitate al festivalului și este bine că are o perioadă stabilită și un conținut care este promovat din timp. Lucrul acesta îl încurajăm pentru toți cei care organizează evenimente, pentru că astfel de evenimente atrag turiștii străini”, susține Secretarul de Stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol. 

Totodată, instituția apreciază oportunitatea oferită publicului larg de a urmări prestația artiștilor de valoare, la ei acasă, cu acces liber pentru toată lumea. 

“VinOpera aduce muzica clasică mai aproape de localnici și dă posibilitate tuturor să o asculte. Prin aceste evenimente culturale noi putem contribuim la dezvoltarea localităților noastre, la dezvoltarea turismului, la promovarea acestor valori extraordinare artistice pe care le avem în Republica Moldova. Vă îndemnăm să veniți la VinOpera și haideți împreună să contribuim la dezvoltarea acestei destinații turistice și la o promovare mai bună a imagini Republicii Moldova”, a conchis Andrei Chistol, Secretar de Stat al Ministerului Culturii. 

Detalii despre programul desfășurat al Festivalului Internațional de Muzică Clasică VinOpera și artișii care vor evolua în cele trei zile de recitaluri, pot fi găsite pe pagina oficială de Facebook a Fundației „Constantin Mimi”, dar și pe site-ul www.castelmimi.md.

Momentul care i-a șocat pe fanii Eurovision: „Cum i-a fost permis reprezentantului Finlandei să cânte dezbrăcat?”

Fanii Eurovision au rămas cu gurile căscate când cântărețul finlandez Windows95man a părut că este dezbracat complet în timpul show-ului său care a avut loc sâmbătă seara.

Windows95man, al cărui nume real este Teemu Keisteri, a urcat pe scenă pentru a-și interpreta piesa No Rules! iar la un moment dat … a fost îmbrăcat cam sumar.

Starul finlandez a fost filmat cu ajutorul unor unghiuri de filmare foarte atent alese, în timp ce purta un tricou alb decupat, precum și o pereche de șosete cu sandale.

Potrivit Daily Mail, prestația sa a stârnit indignarea telespectatorilor, care au intrat pe X – fostul Twitter – pentru a spune că sunt șocați de faptul că i s-a permis să cânte în felul acesta.

Înainte de intrarea pe scenă, el a declarat pentru PA: „Toți fii mei și toți tinerii și toate bunicile îl plac, cred că le place foarte mult spectacolul meu și… copiilor și bătrânilor nu le mai pasă și nici mie nu-mi mai pasă.

‘Așa că eu cred că adulții ar trebui să învețe un pic și să lase lucrurile să meargă și să nu fie atât de serios încât să se vadă (o) bucățică (din) fundul meu’.”

El a continuat: „Ceea ce fac arată ca și cum ar fi arta mea și (să fiu curajos) să nu încerc să mă prefac în ceva… nu este ușor să fii mereu tu însuți.

Și sper ca în finală să pot fi, nu știu dacă e posibil? Pot fi chiar mai mult eu însămi acolo pe scenă, dar este vorba doar de a spune povestea fără reguli, care este motto-ul meu cu arta mea (pe care o am de) mai bine de 10 ani, ca și cum mi-am dat seama că nu am nevoie de o viață de bază și de o slujbă de zi cu zi și că pot începe să îmi fac arta.

Și să folosesc acest motto fără reguli… împreună cu picturile mele, cu arta și cu muzica și, de data aceasta, cu cântecul Eurovision, primul meu… single.”

sursa

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

Avion pilotat de un jurnalist, prăbușit în Franța: Trei oameni au murit. La bord se afla și fiica unui fost președinte al Senatului
Articolul anterior
Atacurile Rusiei asupra Moldovei s-ar putea înteți, susține un expert în securitate
Articolul următor