”Atât de tinere și frumoase, două mame minunate”. Olga și Irina, ucise în atacul cu rachetă asupra unui bloc din Dnipro. Mergeau la sala de sport, în momentul fatal

Cel puțin 35 de oameni au murit, iar 75 au fost răniți, după ce, sâmbătă, o rachetă rusească a lovit un bloc de locuințe din Dnipro. Au fost distruse 72 de apartamente, iar soarta altor 35 de locatari este încă necunoscută. Olga și Irina, prietene din copilărie și tinere mame, se numără printre victimele atacului, scrie observatornews.ro

Majoritatea celor care au murit sau au fost răniți se aflau în apartamentele lor, în momentul producerii tragediei. Alții erau în apropiere, pe stradă. Așa a sfârșit Olga Usova, medic stomatolog în Dnipro. ând racheta a lovit blocul, Olga și prietena ei Irina, de asemenea medic stomatolog, treceau pe lângă imobil. Au murit amândouă pe loc, scrie publicația Fakty. O fotografie cu cele două tinere a fost postată pe Instagram de Biroul de coordonare a voluntarilor din Dnipr, alături de mesajul: „Doi oameni strălucitori, mame, cele mai bune prietene Ira și Olga… Au fost ucise de Rusia…”.

Prietenul Olgăi, Andrei Bilyak, a relatat despre tragedie pe Facebook: „Nu-mi vine să cred… Durere și lacrimi. Dnipro. Voluntar, stomatolog de înaltă profesie Olga Usova este deja în rai… Fiul ei mic a rămas orfan. La fel și prietena ei Irina Solomatenko, care a murit și ea… Olga a fost bună, deșteaptă, sinceră, a ajutat Forțele Armate ale Ucrainei. Olga a lăsat în urmă o amintire strălucitoare… „.

Olga și Irina mergeau la sala de sport, în momentul atacului

Olga și Irina erau prietene din copilărie, medici stomatologi. Potrivit colegei lor Natalia, când a avut loc atacul cu rachetă, cele două mergeau la sala de sport. Natalia le-a întâlnit pe Olga și Irina când a lucrat în proiectul de voluntariat „Trident”. Acest proiect a reunit medici stomatologi care, pe bază de voluntariat, au tratat soldați ai ATO/OOS cu mult înainte de 24 februarie 2022. Irina și Olga s-au alăturat „Trident” și au oferit îngrijire stomatologică gratuită personalului militar.

„Am fost foarte apropiați, mai ales cu Olga, ea este nașa copiilor mei. Aceasta este o pierdere foarte grea pentru întreaga societate stomatologică a Ucrainei”, a declarat Artem Pohil, cel conduce clinica unde au lucrat Irina și Olga. Potrivit acestuia, înmormântarea tinerelor va avea loc miercuri, scrie Suspline. Pohil a postat un mesaj emoționant pe Facebook: „Fetițele noastre au fost ucise. Ira și Olga au fost cele mai bune prietene și vor rămâne pentru totdeauna. Ganditi-va la familiile lor. Fetele vor fi alături de noi pentru totdeauna așa cum ne-am amintit de ele și ne vom aminti. Este o pierdere foarte grea pentru noi toți, pentru familii, pentru colegi și pentru pacienți. Pentru copiii care încă nu au înțeles amploarea tragediei”.

35 de morți după atacul cu rachete ruseşti din Dnipro

Reamintim că pe 14 ianuarie, o rachetă rusească a lovit un bloc cu locuințe din Dnipro. În dimineața zilei de 16 ianuarie, numărul morților ajunsese la 35, printre care și doi copii. De asemenea, 75 de persoane sunt rănite, iar alte 35 sunt încă dispărute, iar operațiunile de căutare și salvare continuă.

Un preot din Anenii Noi a fost oprit de la oficierea slujbelor, după acuzații de abuz în familie

Preotul Ghenadie Valuță, cleric la biserica „Sf. Dimitrie” din orașul Anenii Noi, a fost oprit de la săvârșirea slujbelor religioase, începând cu 25 noiembrie. Suspendarea a fost anunțată printr-un decret al comisiei disciplinare a Mitropoliei, pe motiv că preotul a fost găsit vinovat de comportament neadecvat și agresiuni fizice asupra membrilor familiei sale, transmite IPN.

Mitropolia îi cere lui Valuță să se pocăiască și să se împace cu familia. Între timp, nu are dreptul să poarte cruce de preot, să oficieze slujbe religioase și să ofere binecuvântare.

„Ca urmare a ședinței comune cu clerul Protopopiatului bisericilor din raionul Anenii Noi și Comisia Disciplinară a Mitropoliei, care constată vinovăția exprimată prin agresiune fizică asupra membrilor familiei, comportament manipulator, demagogie și atitudine neadecvată unui slujitor bisericesc, vă informăm că sunteți oprit de la săvârșirea celor sfinte, fără dreptul de a oferi binecuvântare și de a purta cruce preoțească, până la împăcarea cu toți membrii familiei și aducerea unei pocăințe depline, în scris, în fața ierarhului, începând cu data de 25 noiembrie”, se arată în mesajul emis de Mitropolie și adresat lui Ghenadie Valuță.

În replică, Ghenadie Valuță a declarat că a cerut anterior să fie mutat în altă localitate, dar s-a ales cu sistarea activității sale religioase. În plus, preotul consideră că deține și poate prezenta dovezi privind nevinovăția sa.

„Eu am înaintat anterior și chiar acum proaspăt niște cereri pentru a primi carte de eliberare spre a pleca în altă parte, dar în loc de eliberare am primit oprire, cu nădejde că așa se spunea că eliberarea este analizată, nu este respinsă. Eu nu pot să judec Mitropolitul, nu avem drept să îi judecăm, dar am avut suficiente argumente de lux, ca să demonstrez nevinovăția apărută din senin și orchestrată, nu au fost luate în seamă, cât am spus și probe de la poliție, și din judecată, și diferite dovezi privind nevinovăția”, a declarat Ghenadie Valuță.Ghenadie Valuță a fost înlocuit de protoiereul Eugen Margarint la biserica din Anenii Noi.

16 cetățeni străini au primit refuz de intrare în R. Moldova

În ultimele 24 de ore, pe sensul de intrare în Republica Moldova s-a aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat pentru 16 de persoane străine, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 37 543 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 18 799 traversări persoane. 

Mai multe traversări au fost ale cetățenilor străini – 22 789, iar traversările cetățenilor moldoveni au constituit 14 754.

Cea mai „activă” frontieră a fost cu România – 16 654 traversări, la granița moldo – ucraineană fiind semnalate 12 027 treceri și alte 8 862 traversări – frontiera aeriană. 

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei rămân a fi:
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 8 862 traversări persoane;
PTF Leușeni – 5 982 traversări persoane;
PTF Sculeni – 4 483 traversări persoane;
PTF Otaci – 3 505 traversări persoane;
PTF comun Palanca – 2 984 traversări persoane.

Cu referință la traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei, a fost consemnat un număr total de 10 893 treceri, dintre care 5 550 pe sensul de intrare în R. Moldova. Totodată, numărul de 1 287 au constituit trecerile minorilor ucraineni.

O mie de familii din Republica Moldova au beneficiat de programul „Prima Casă Plus”

1000 de familii au locuințe noi, prin Programul Guvernului „Prima Casă Plus”. Beneficiarii programului au, în medie, 35 de ani, iar locuințele procurate au avut prețuri cuprinse între 400 de mii și 2,5 milioane de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În doar trei luni de la lansare, valoarea totală a creditelor accesate prin intermediul programului a ajuns la 1,2 miliarde de lei, în timp ce statul, prin Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a garantat împrumuturi în valoare de 720 de milioane de lei.

Programul a atras mai mult mediul urban, unde 90% dintre beneficiari și-au ales locuințe. 10% au optat pentru zone rurale, sprijinind astfel dezvoltarea acestora. De asemenea, 90% din locuințe sunt apartamente, iar 10% case.

„Locuința proprie oferă un sentiment de siguranță și apartenență, iar ratele accesibile permit familiilor să direcționeze resursele economisite către educație, sănătate sau alte nevoi esențiale, contribuind la o calitate mai bună a vieții. De asemenea, prin garanțiile de stat oferite de Guvernul Republicii Moldova, procesul de finanțare a devenit mai accesibil, iar cetățenii noștri pot construi un viitor stabil Acasă,” a declarat Vadim Codreanu, directorul ODA.

Lansat oficial în luna august 2024, „Prima Casă Plus” face parte dintr-o inițiativă guvernamentală extinsă care vizează facilitarea accesului la finanțare pentru locuințe. Programul reprezintă o piatră de temelie pentru dezvoltarea pieței imobiliare sustenabile și pentru consolidarea unei societăți bazate pe stabilitate și progres.

Pentru mai multe detalii despre „Prima Casă Plus” și condițiile de aplicare, vă rugăm să accesați pagina oficială: https://www.oda.md/ro/acces-la-finantare/prima-casa-plus

Gerard Pique, o nouă replică după ce a fost ironizat în melodia lansată de Shakira. Fotbalistul și-a luat mașina despre care cântă artista
Articolul anterior
Mărturia unei scriitoare revenite în Ucraina după luni de război: ,,Desenul unui copil cu mesajul „Te rog, salvează-mi casa” m-a rupt”
Articolul următor