ATENȚIE! O nouă metodă de tâlhărie: Nu staționați dacă vedeți noaptea un cărucior de bebeluș abandonat!

Internauții avertizează pe rețelele sociale că există o nouă metodă de tâlhărie. Hoții plasează un cărucior de bebeluși la margine de drum cu un singur sens, astfel încât să pară că ar fi fost abandonat și nici să nu se înțeleagă ce este în el. Șoferii staționează, vrând să se asigure dacă există vreun copil căruia îi trebuie ajutor, sunt jefuiți. Cel puțin în România, țară vecină cu Republica Moldova, ar fi fost înregistrate asemenea cazuri, transmite realitatea.md. 

„Vă avertizăm că există o nouă metodă de tâlhărie! Dacă vedeți un cărucior, scaun de mașină sau orice tip de situație ce implică produse care dă impresia că sunt ale unui bebeluș abandonat în mijlocul pustietății, vă rog, nu ieșiți din vehicul. Anunțați autoritățile la 112 și aveți mare grijă!”, scrie pe o pagină de Facebook.

Potrivit autorilor postării, aceasta este o momeală. Șoferii se opresc pentru a oferi ajutor, dar se trezesc jefuiți. În apropiere stau ascunși hoți pregătiți pentru a ataca: pentru a fura bunuri, bani, telefoane sau chiar mașina.

Fotografiile cu căruciorul abandonat au fost făcute în România. Internauții au confirmat că au văzut asemenea momeli în zona Bistriței.

„M-a luat frica doar uitându-mă la poze. De ce mai sunt unii în stare? … Depinde în ce împrejurimi se află. Sunt mai multe detalii la care poți fi atent și să-ți dai seama, dacă e vorba de o tâlhărie. Cel mai bine este să anunți poliția să vină să investigheze și mai dai o tură să vezi dacă a dispărut și dacă poliția și-a făcut datoria. … Românul inventiv. Doamne Ferește! … Și uite așa dispare simțul civic. Din cauza unor astfel de indivizi, atunci când chiar e nevoie, nimeni nu mai oprește de teama să nu fie atacat”, au observat internauții.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a sesizat în cazul copilului de doar un an bătut cu cruzime de mama sa

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu referitor la cazul de violență asupra unui copil de un an și două luni, reflectat recent în mass-media, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest context, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului reamintește că, în conformitate cu prevederile Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului, părinții sau reprezentanții legali poartă responsabilitatea principală pentru creșterea și dezvoltarea copilului, iar statul are obligația de a le oferi tot sprijinul necesar pentru a-și îndeplini acest rol.

De asemenea, articolul 19 din aceeași Convenție subliniază obligația statelor de a lua toate măsurile necesare pentru a proteja copiii împotriva violenței, abuzului sau neglijării, fie că acestea au loc în familie sau în alte medii.

Ombudsmanul Copilului face apel la autoritățile publice să depună toate eforturile necesare pentru a crea un mediu sigur și protector pentru toți copiii din Republica Moldova. În același timp, subliniază importanța sprijinirii părinților prin servicii specializate și a sensibilizării comunității cu privire la protecția copiilor împotriva oricărei forme de violență.

Primăria anunță când va avea loc inaugurarea Târgului de Crăciun și a Sărbătorilor de Iarnă în Capitală

Primăria Municipiului Chișinău anunță că pe 1 decembrie 2024, ora 17:00, în Piața Marii Adunări Naționale, va fi inaugurat Târgul de Crăciun și Sărbătorile de Iarnă 2025, cu o serie de activități pentru întreaga familie, informează unica.md.

Aprinderea luminițelor Pomului de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale va fi un eveniment cultural special, care ne va transpune într-o adevărată poveste de iarnă, susținut de artiști îndrăgiți:

  • Orchestra Moș Crăciunilor
  • Capela Corală Academică „Doina”
  • Ansamblul de violoniști „Divertisment”
  • Corala „Vocile Primăverii”
  • Pianiștii Iurie Mahovici și Anatol Lapicus

La sărbătoare vor fi prezente și colective artistice de copii şi dansatori.

Târgul de Crăciun va fi deschis în perioada: 1 decembrie 2024 – 15 ianuarie 2025 și va include numeroase standuri cu produse și mărfuri tradiționale, cadouri de Crăciun, decorațiuni, dulciuri, băuturi calde și multe altele.

Pentru vizitatori este prevăzut un program divers, care include concerte, spectacole pentru copii, ateliere de creație și un loc special amenajat pentru întâlniri cu Moș Crăciun.

Printre atracțiile principale ale Târgului mai menționăm: patinoarul, caruselele, zone de fotografii și altele.

Invităm toți locuitorii și oaspeții capitalei să se bucure de spiritul Crăciunului alături de familie și de prieteni.

Lebădă salvată după ce a suferit fractură la aripă și nu putea ieși la mal

La data de 21 noiembrie 2024, angajații IGSU au fost solicitați să intervină într-o misiune mai puțin obișnuită, pentru a veni în ajutorul unei lebede rănite în satul Chițcanii Vechi, raionul Telenești, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 15:27, iar potrivit informațiilor, pasărea nu putea ieși singură la mal din apele râului Răut.

În ajutorul acesteia au intervenit salvatorii Inspectoratului, care, ajunși la fața locului, au constatat că lebăda a suferit o fractură la aripă și nu putea ieși la mal din cauza traumei. Angajații IGSU au reușit să recupereze lebăda din apă și noroi, în maximă siguranță. Ulterior, aceasta a fost predată angajaților Inspectoratului pentru Protecția Mediului în vederea oferirii îngrijirilor necesare și a tratamentului corespunzător pentru recuperarea completă.

Potrivit IGSU, de la începutul anului 2024, angajații IGSU au reușit să salveze din diverse situații de risc 492 de animale.

Mesajul lui Zelenski după atacul rușilor din Odesa
Articolul anterior
Aur și argint pentru Moldova! Doi frați, ambii polițiști de frontieră, campioni la Jocurile Balcanice 2023
Articolul următor