Atenție, șoferi! Traficul pe şoselele din țară va fi monitorizat cu un nou sistem de supraveghere

Administraţia de Stat a Drumurilor a instalat 15 camere video în diferite zone, toate conectate printr-un soft special. Astfel, se va face o evidenţă a fluxului zilnic de mașini iar datele vor ajuta la programarea mai eficientă a lucrărilor de reparație.

Sisteme de supraveghere video

Conform sursei, camerele înregistrează tot ce mișcă – de la camioane până la căruțe și biciclete. Soft-ul a fost conceput în Cehia și tot de acolo au fost aduse echipamentele. Datele sunt stocate într-un program special care generează zilnic rapoarte statistice.

„La momentul de faţă, pe acest traseu au trecut 23 de biciclete. Autobuze- 173 Autocamioane au fost 1397. Cele mai multe, sunt autoturisme, şase mii 88”, a declarat Alexandru Gotmaniuc, specialist IT. 

Datele vor fi generate de 15 camere. Nouă dintre ele sunt deja funcţionale dar tot sistemul va fi gata la sfârșitul lunii septembrie, spune SERGIU BEJAN, director general interimar ASD. 

El a mai adăugat că: „Acestea ne va da posibilitate să argumentăm investiţiile pe care noi le avem la drumuri. Asta ar însemna că în zona cu intensităţi mai mari, noi vom aplica soluţii mai sofisticate, sau soluţii mai scumpe, fiindcă trece mai mult transport pe aceste sectoare”.

Doar Administraţia de Stat a Drumurilor va avea acces la imagini și or fi făcute publice doar informaţiile generale privind intensitatea traficului rutier. Autoritățile își propun să instaleze alături de camerele video și 15 staţii meteorologice care vor transmite informaţii privind porţiunile de drum cu polei sau zăpadă, inclusiv localizarea zonelor cu probleme. 

„Aceasta ne va ajuta să economisim material antiderapant distribuit pe suprafaţa carosabilului, timpul, mai puţin personal implicat în întreţoinerea de iarnă”, a mai declarat Sergiu Bejan. 

Pentru achiziţionarea echipamentelor au fost cheltuiți aproape 7 milioane de lei din Fondul Rutier.

sursa: www.tvrmoldova.md

Camere video și accesorii, aduse prin contrabandă în țară. Marfa a fost confiscată

Funcționarii postului vamal Leușeni au supus controlului de specialitate un autocar ce se deplasa din Germania spre Republica Moldova, transportând pasageri și bagaje neînsoțite.

Șoferul, un bărbat cu dublă cetățenie (MDA/ROU) în vârstă de 30 de ani, a comunicat că toate bunurile sunt indicate în declarația vamală.

În rezultatul controlului fizic al mijlocului de transport și bagajelor transportate, au fost depistate 40 camere video și diverse accesorii și dispozitive tehnice, toate nedeclarate autorității vamale.

Valoarea lotului de marfă nedeclarat se estimează la zeci de mii de lei.

Marfa a fost ridicată, iar investigațiile pe caz continuă.

Caz ieșit din comun în Moldova! Un copil de 4 ani, diagnosticat cu tetanos. Medicii, implicați activ

Un copil de 4 ani a fost depistat cu tetanos. Anunțul a fost făcut de către Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, scrie unimedia.info.

„În săptămâna Paștelui un copil de 4 ani a fost suspectat de tetanos. Din fericire copilul se află în stare stabilă, fiind stabilizat de către medici. Acest copil nu a fost vaccinat. 

Această boală decurge foarte, foarte greu și are o rată de 90% de deces. Tetanosul este o boală infecțioasă gravă, cu potențial fatal care poate fi prevenită prin vaccinare.

Mulțumiri medicilor care au lasat cozonacii și pregătirile de Paști și sau implicat în acest caz care este eșit din comun”, a declarat Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială.

Ai cetățenie română? Se schimbă CNP-urile românilor: Ministerul de Interne anunță modificări importante

Operaționalizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIASC) aduce modificări importante în modul în care este generat Codul Numeric Personal (CNP) al cetățenilor români, dar acestea nu influențează datele înscrise pe actele de identitate în vigoare, au declarat pentru „Adevărul“ surse din Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, scrie realitatea.net.

CNP-ul, alcătuit din 13 cifre, în mod tradițional, include un cod de două cifre (JJ) care indică județul sau sectorul unde s-a născut persoana sau unde avea domiciliul/rezidența la momentul acordării CNP-ului.

Cu noua schimbare adusă de SIIASC, acest cod de județ a fost înlocuit cu un cod unic „70“ pentru toate CNP-urile generate, indiferent de locul nașterii sau de domiciliul persoanei.

Aceasta înseamnă că, în loc să reflecte locația geografică specifică, CNP-ul va avea acest nou cod standardizat, simplificând procesul de generare a codurilor și eliminând necesitatea de a atribui coduri diferite bazate pe locație.

SIIASC a integrat și proceduri digitale efectuate de ofițerii de stare civilă, modernizând gestionarea actelor de stare civilă. Aceste proceduri digitale permit procesarea electronică a datelor și emiterea documentelor, eficientizând fluxul de lucru și reducând timpul de așteptare pentru cetățeni. Deși multe din procesele administrative pot fi acum realizate digital, prezența fizică a cetățeanului la oficiul de stare civilă rămâne esențială pentru anumite proceduri, inclusiv verificarea identității.

Sistemul a devenit parțial funcțional începând cu data de 8 mai 2024. Implementarea completă a SIIASC este planificată să se finalizeze treptat până la 24 septembrie 2024, urmând ca toate cele 3.188 de unități administrativ-teritoriale să fie conectate și interoperate cu această platformă.

CNP-urile existente NU se schimbă

Chestorul de politie Cătălin-Aurel Giulescu, șeful Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor, a declarat pentru „Adevărul“ că în niciun caz CNP-urile deja emise nu se vor schimba. „Doar CNP-urile generate începând cu 8 mai 2024 în infrastructura digitală sunt modificate. CNP-urile deja generate nu se schimbă, doar pentru nașterile înregistrate începând cu 8 mai în jud Ilfov și 7 municipii. Sau pentru transcrieri de nașteri după 8 mai, persoane care au dobândit cetățenia de curând. CNP-urile deja generate nu se schimbă. Practic, cetățenii, în general, nu vor fi afectați“, a precizat chestorul de poliție Cătălin-Aurel Giulescu.

„Pentru a obține un certificat de naștere sau deces, cetățeanul se deplasează la oficiul de stare civilă unde depune documentele necesare – respectiv, cererea de eliberare a certificatului de stare civilă, document care se poate elibera atât în format digital, solicitantul trebuind să comunice ofițerului de stare civilă o adresă de poștă electronică, dar și în format fizic, printat pe un formular securizat, în funcție de opțiunea cetățeanului. Infrastructura SIIASC integrează și o platformă dedicată cetățenilor, aceasta fiind complet interoperabilă, platformă care va fi accesibilă într-o etapă ulterioară. Infrastructura SIIASC integrează 3.188 de unități administrativ-teritoriale, iar la momentul actual, aproximativ 50 dintre acestea sunt interconectate la Sistemul Informatic“, a comunicat MAI.

În Capitală începe curățenia de toamnă
Articolul anterior
Primarul Capitalei Ion Ceban, acuzat că ar favoriza construcția ilegală a unui bloc locativ de pe strada Coca
Articolul următor