Bacalaureat 2024. Proba la care mii de elevi din R. Moldova ar putea primi nota 10 din oficiu

Peste 2.600 de elevi din Republica Moldova ar putea primi, în acest an, nota 10 din oficiu la examenul de Bacalaureat la „limba străină”, comparativ cu 2.000, anul trecut. Declarația a fost făcută de directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE), Lilia Ivanov. Numărul elevilor care s-ar putea bucura de această facilitate este cel mai mare din ultimii 10 ani.

„Dacă în primul an au fost un pic peste 200 de elevi, anul trecut au fost un pic peste 2.000. Anul acesta, colegii mi-au spus că deja sunt aproximativ 2.600 de solicitări. Deci, numărul este în creștere. După data de 25 mai, va fi emis ordinul ministrului Educației și Cercetării prin care tuturor celor la care documentele sunt valide li se va acorda nota 10 din oficiu”, a declarat șefa ANCE, Lilia Ivanov, pentru radiomoldova.md.

De nota 10 din oficiu beneficiază candidații care au susținut, pe parcursul anilor de studii în învățământul general, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine.

Lilia Ivanov a mai spus că, din acest an, absolvenții de liceu care înregistrează performanțe prin prezentarea certificatelor de competență la informatică ar putea să fie scutiți de examenul de Bacalaureat și să obțină nota 10 din oficiu. Până în prezent, au fost depuse 60 de dosare în acest sens.

În prezent, nota 10 din oficiu la sesiunea de Bacalaureat este acordată și liceenilor câștigători ai olimpiadelor naționale și/sau internaționale la disciplinele de studiu.

Pentru sesiunea de examen 2024 sunt înscriși circa 18.800 candidați, dintre care 2.514 sunt candidați restanțieri din sesiunile anterioare. În sesiunea 2023 au fost înscriși la examenul național de Bacalaureat 19.064 de candidați, în 2022 – 18.603, iar în sesiunea 2021 – 16.773.

”Conform limbii de instruire, candidații înscriși la sesiune sunt repartizați după cum urmează: limba de instruire română – 15.064 de candidați, limba de instruire rusă/engleză/bulgară/ucraineană/găgăuză – 3.688 de candidați.

Din numărul total de candidați care s-au înscris pentru susținerea examenului național de Bacalaureat, 12.007 sunt din licee teoretice (261 din liceu seral), 6.003 din colegii/centre de excelență, 338 din instituții de învățământ superior, iar 143 vor susține examenul fiind înscriși în regim de externat”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

Comunicatul Ministerului Educației și Cercetării:

Elevii din clasa a XII-a, care dețin un certificat cu recunoaștere internațională a competențelor lingvistice în limbi străine sau a competențelor specifice în domeniul informaticii vor fi scutiți de la ultimele teze semestrială la limba străină și, respectiv, informatică. Modificarea se conține în recentele completări ale Regulamentului privind evaluarea și notarea rezultatelor învățării, promovarea și absolvirea în învățământul primar și secundar, urmare a propunerilor elevilor și comunității educaționale.

Potrivit documentului, elevii care dețin certificate de competență lingvistică egală sau superioară nivelului B2 (C1 pentru candidații din clasele bilingve) vor avea nota „10” din oficiu la ultima teză la disciplina Limba străină. Nota maximă din oficiu la ultima teză semestrială la Informatică vor obține și absolvenții care au promovat examenele pentru certificarea internațională a competențelor specifice domeniului informaticii.

O altă prevedere importantă se referă la înmatricularea elevilor care au urmat studiile într-o instituție de învățământ de peste hotare în sistemul educațional național. Astfel, aceștia nu vor susține diferențe de program, ci doar vor urma curriculumul național conform anului școlarizării. Nu vor susține diferențe de program pentru anii precedenți de studii elevii din clasele liceale transferați de la un profil la altul pentru disciplinele școlare care conform Planului-cadru de învățământ au un număr diferit de ore, la fel elevii absolvenți ai instituțiilor de învățământ profesional tehnic la încadrarea în învățământul liceal prin transfer sau înmatriculați în cadrul concursului de admitere în învățământul liceal, precum și elevii absolvenți ai instituțiilor de învățământ profesional tehnic și ai școlilor medii de cultură generală la încadrarea în învățământul liceal cu frecvență redusă. 

O altă modificare ține de notarea elevilor în cadrul evaluărilor formative. Astfel, la toate disciplinele școlare se vor nota rezultatele învățării, obținute la evaluarea formativă (la realizarea sarcinilor de învățare și a produselor curriculare), la evaluarea sumativă (după caz, se apreciază cu calificative/descriptori, aplicând procedeul de convertire) și se vor înscrie în catalogul școlar, fiind argument pentru calculul la încheierea mediilor semestriale. Modificarea Regulamentului nominalizat face parte din măsurile de debirocratizare în sistemul educațional, lansate de Ministerul Educației și Cercetării la sfârșitul anului trecut.”

VIDEO! Moment de excepție cu miniștrii Energiei din R Moldova și România cum cântă la chitară melodia „Trenulețul”

Miniștrii energiei din Republica Moldova și România au oferit un moment spontan în timpul vizitei pe care Victor Parlicov a efectuat-o la București. Cei doi oficiali au cântat împreună la chitară melodia „Trenulețul”, scrie tvrmoldova.md.

„Frații în veci vor fi frați. Un moment spontan alături de bunul meu prieten de peste Prut, Victor Parlicov, ministrul Energiei. Ne-am bucurat pe acorduri de chitară de piesa mea preferată”, a scris ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook.

Deschinderiîn biroul unui angajat al ANRE într-un dosar de corupție

Ofițerii CNA au efectuat astăzi acțiuni de urmărire penală în biroul unui angajat al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Potrivit faptelor investigate, consultantul Secției Licențiere ar fi acționat în interesul unui agent economic pentru a grăbi procesul de înregistrare a documentelor primare pentru obținerea unei licențe. Acesta ar fi exercitat influență asupra unor membri ai  comisiei ANRE, care la rândul lor urmau să faciliteze procesul de obținere în termeni proximi a licenței privind importul şi comercializarea de combustibil pe teritoriul Republicii Moldova. Ca rezultat, licența a fost eliberată a doua zi de la depunerea pachetului de acte.

În cadrul perchezițiilor efectuate, ofițerii CNA au ridicat corespondența purtată anterior de angajatul ANRE cu reprezentatul agentului economic interesat de obținerea rezultatului urmărit, inclusiv dosarul de licențiere și dispozitive electronice care ar conține date relevante cazului investigat.

Angajatul ANRE a fost citat la sediul CNA pentru a fi recunoscut și audiat în calitate de bănuit de comiterea infracțiunii de trafic de influență în circumstanțe agravante.

Conducerea urmăririi penale este asigurată de către Procuratura mun. Chișinău.

Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată

Caz revoltător! O bătrână a zgâriat Tesla unei tinere, furioasă că aceasta o parcase neregulamentar

O Tesla, parcată neregulamentar pe șoseaua Hîncești din capitală a fost distrusă de către o femeie. Imagini cu momentul în care faptașa se apropie de bolid și îl vandalizează cu o bucată de cretă, au fost postate pe rețele de stăpâna mașinii, care s-a arătat bulversată de acest gest. Poliția a declarat că cazul este înregistrat, iar femeie a fost identificată, scrie unimedia.info.

Nemulțumită de faptul că mașina era parcată neregulamentar, femeia a scris pe ea cu o bucată de cretă inscripția „Gazon”. Datorită camerelor de la bordul automobilului, aceasta a fost identificată.

Cazul a fost înregistrat de oamenii legii care urmează să stabilească toate circumstanțele acestui caz.

„Femeia care a comis fapta a fost identificată, iar în urma probelor acumulate, agentul constatator va lua o hotărâre conform legislației”, a declarat ofițera de presă din cadrul Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, Natalia Stati.

Ulterior, stăpâna mașinii a revenit cu un mesaj despre acest caz, în care recunoaște că a parcat mașina neregulamentar, dar a menționat că pentru astfel de cazul există organe competente care se ocupă de ordinea publică și nu este nimeni în drept să distrugă automobilul.

„Cam asta a rămas după ce mașina a fost spălată. Se vede clar că nu e floare la ureche că „creta se spală”, au rămas zgârieturi adânci.

În concluzie, recunosc și îmi asum faptul că am parcat neregulamentar, intrarea în parcare era blocată de un evacuator, mașina am lăsat-o pentru 10 minute. 

Cînd am ieșit să o mut, pentru că eram conștientă că este parcată aiurea am văzut această operă de artă. Astea nu sunt scuze, asta nu schimbă faptul că s-a produs o încălcare sau că eu nu trebuie să răspund în fața legii. 

Dar postarea este despre altceva, despre huliganism, despre fapte de genul „fac dreptatea cu mâna mea”. Nu suntem în drept să deteriorăm obiectele altor persoane. Toți cel puțin odată am încălcat legea, indiferent șofer sau pieton, că am parcat aiurea, că am trecut strada unde nu este trecere de pietoni, că am trecut trecerea pe bicicletă, dar nu este un bun exemplu să ne luăm la bătaie, să stricăm bicicleta, să distrugem bunurile altor oameni. Sunt organe competente care se ocupă de ordinea publică, nu este nimeni în drept să distrugă automobilul, apartamentul, bicicleta, gardul, telefonul ș.a. Sper că pe urma acestui caz să ia exemplu alți oameni care au astfel de „obiceiuri”. 

Pentru că mulți au întrebat cu ce s-a finisat istoria relatez. După ce am văzut făptașul am înțeles ca doamna locuiește în apropiere și chiar în acel moment era pe un scaun din spatele blocului. Cînd ne-am apropiat și am rugat-o să meargă cu noi la poliție doamna s-a prefăcut că nu știe despre ce vorbim. 

Deja după ce i-am arătat materialul video, femeia a recunoscut. Am apelat poliția, doamna tot încerca să plece cumva în scară.

Noi am scris o cerere precum că doamna ne-a deteriorat automobilul, aceasta deja urmează să achite amenda pentru huliganism. În fine nu acesta a fost scopul principal. 

Automobilul pentru a fi reparat este nevoie să mergem în instanța de judecată și după ce va fi investigat cazul (nu se știe câți ani poate dura) doamna va repara automobilul, ceea ce la fel nu este sigur pentru că ea este la pensie și evident nu are resurse financiare destule pentru a acoperi o asemenea pagubă. Cam asta a fost tot. Acum deja avem varianta de a merge în judecată sau să mergem să ne reparăm automobilul singuri.

Îmi pare rău pentru persoanele care susțin și promovează așa comportament animălesc în rîndul oamenilor. Evident mă bucur pentru cei ce nu sunt de acord cu așa comportament și optează pentru o variantă mai umană de a duce cuiva la cunoștință greșeala făcută. Mergem împreună spre o societate mai educată”, a scris stăpâna bolidului, pe pagina sa de pe Facebook.

Drapelul Național, pe podiumul competiției de atletică de la București! Cine este mascatul moldovean care a adus victoria
Articolul anterior
Ai cetățenie română? Se schimbă CNP-urile românilor: Ministerul de Interne anunță modificări importante
Articolul următor